Όλο και περισσότερο βγαίνουν στον «αφρό» οι εντεινόμενες αντιθέσεις μέσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. «Θρυαλλίδα» εξελίξεων αποτέλεσε η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου, Ντ. Τραμπ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια «διευθέτηση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνει όλο και περισσότερο στο μέτωπο απέναντι στην Κίνα.
Η ΕΕ και η Βρετανία εκφράζουν πλέον ανοιχτά την ανησυχία τους ότι θα αποκλειστούν από τα παζάρια και θα παρακαμφθούν τα συμφέροντά τους στην «επόμενη μέρα».
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, έσπευσε να δηλώσει ότι μια συμφωνία με τη Ρωσία θα ισοδυναμούσε με «παράδοση» της Ουκρανίας.
Εάν επιτραπεί «ειρήνη που είναι παράδοση», αυτό θα ήταν «κακή είδηση για όλους», ανέφερε ο Εμ. Μακρόν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times».
«Το μοναδικό ερώτημα σε αυτό το στάδιο είναι αν και κατά πόσον ο πρόεδρος Πούτιν είναι αληθινά, μακροπρόθεσμα και αξιόπιστα διατεθειμένος να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός», υποστήριξε, σημειώνοντας με νόημα πως η Ευρώπη «έχει ρόλο να διαδραματίσει» στις συζητήσεις για την περιφερειακή ασφάλεια. Κατά τον Μακρόν, «μόνο» στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαφίεται να διαπραγματευτεί εξ ονόματος της χώρας του.
Προχθές Τετάρτη ο Αμερικανός νέος υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, έκρινε ότι δεν είναι «ρεαλιστικός» ο στόχος της Ουκρανίας να ανακτήσει τα εδάφη που απώλεσε μετά το 2014.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επέμεινε πως είναι ανάγκη οι Ευρωπαίοι να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ήπειρο. «Επαφίεται στη διεθνή κοινότητα, με συγκεκριμένο ρόλο για τους Ευρωπαίους, να συζητήσει για τις εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία και «ευρύτερα, για το πλαίσιο ασφαλείας σε όλη την περιοχή. Εκεί έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε», υπογράμμισε.
Ο Εμ. Μακρόν ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία για να «εγγυώνται την ασφάλειά» της έναντι της Ρωσίας σε περίπτωση σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Χέγκσεθ από την πλευρά του είπε πως επαφίεται στους Ευρωπαίους να προσφέρουν «εύρωστες» εγγυήσεις ασφαλείας για τη διατήρηση «διαρκούς» ειρήνης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων για τον σκοπό αυτό στην Ουκρανία.
Πηγή: 902.gr