51 χρόνια
από τον ηρωικό ξεσηκωμό του ΠολυτεχνείουΘεσσαλονίκη:
πολύ μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία
Ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο και περνά μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας τα συνθήματα «Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή – έξω η Ελλάδα από τη σφαγή», «Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» και «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».
- Στην κεφαλή της πορείας είναι το πανό του ΣΦΕΑ, ακολουθούν τα πανό του Διδακτικού Προσωπικού του ΑΠΘ, της ΕΔΥΕΘ, των Φοιτητικών Συλλόγων και αμέσως μετά των νέων στρατευμένων που γράφει «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο».
- Νωρίτερα, οι στρατευμένοι κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο του Πολυτεχνείου, τιμώντας την 51η επέτειο από τον λαϊκό ξεσηκωμό.
Πολύ μεγάλο και μαζικό είναι το μπλοκ των μαθητών, ενώ το κεντρικό πανό στα μπλοκ του ΚΚΕ που ακολουθούν αναγράφει: «51 χρόνια μετά: Αγώνας – Ρήξη – Ανατροπή. Στη δικτατορία του κεφαλαίου καμιά υποταγή. Έξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία».
Νωρίτερα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εξακρίβωση στοιχείων και προσαγωγές, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των συγκεντρωμένων, που όμως έπεσε στο κενό με τη δυναμική και πολύ μαζική παρουσία των διαδηλωτών.
Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα
δόνησαν την ατμόσφαιρα έξω από το αμερικάνικο προξενείο
Έξω από το αμερικάνικο προξενείο έφθασε η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη, όπου οι διαδηλωτές κατήγγειλαν το ιμπεριαλιστικό μακελειό και την ελληνική εμπλοκή.
«Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «Του κόσμου οι λαοί φωνάζουν δυνατά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», ακούστηκαν δυνατά από τους χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το προξενείο των ΗΠΑ.
Οι μαθητές τραγούδησαν τον «Δρόμο» του Μ. Λοΐζου, ενώ οι φοιτητές τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και σε μία συμβολική κίνηση έκαψαν την αμερικανική σημαία, σύμβολο του λαομίσητου αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία του ΝΑΤΟ, του ιμπεριαλιστικού δολοφονικού οργανισμού που αιματοκυλά τους λαούς για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου, με το αγωνιστικό ραντεβού να ανανεώνεται στην πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.
Μαχητική, μαζική πορεία στην Πάτρα –
Τα μηνύματα του Νοέμβρη δεν «”σβήνουν”__
καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα σήμερα
Με τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, τη σημερινή επικαιρότητά τους στον αγώνα των εργαζομένων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων συνολικότερα και με μαχητικό – μαζικό τρόπο τιμήθηκε και στην Πάτρα η 51η επέτειος του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, με την αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία σήμερα το απόγευμα.
Τιμώντας τους αγωνιστές και νεκρούς του Πολυτεχνείου, όπως και της πάλης που έδωσαν ενάντια στη δικτατορία χιλιάδες που στάθηκαν απέναντί της την περίοδο της επταετίας 1967-74, εργατοϋπάλληλοι και κόσμος κάθε ηλικίας έδωσαν μαζικά το «παρών» στη συγκέντρωση Εργατικού Κέντρου, Φοιτητικών Συλλόγων, συνδικάτων και άλλων λαϊκών φορέων.
Με Φοιτητικούς Συλλόγους να καταφθάνουν στον χώρο με προσυγκέντρωση από το Παράρτημα, με συνθήματα και τραγούδια, αλλά και με την παρουσία πολύ κόσμου από νωρίς έξω από τα γραφεία του συνδικαλιστικού φορέα, πολλοί κρατώντας τα μικρά παιδιά τους από το χέρι ή και κόκκινα γαρίφαλα διατράνωσαν τη θέλησή τους να δικαιωθούν τα συνθήματα, τα οράματα του Πολυτεχνείου στο σήμερα. Κάλεσαν σε συνέχεια του αγώνα για μια Ελλάδα, μεταξύ άλλων, εκτός των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και της ελληνικής αστικής τάξης για να βελτιώσει τη θέση της και στην ευρύτερη περιοχή. «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», φώναξαν μεταξύ άλλων.
Συνέδεσαν την πάλη τους ταυτόχρονα με την ανάγκη κλιμάκωσής της και για όλα όσα έχουν ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία τους και μπροστά στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 20 Νοέμβρη για «Λεφτά για μισθούς, Υγεία και Παιδεία. Έξω η Ελλάδα απ’ του πολέμου τα σφαγεία», καλώντας και στη συγκέντρωση του ΕΚΠ (10.30 π.μ., έξω από τα γραφεία του).
Ταυτόχρονα εκφράστηκε η αλληλεγγύη προς τον λαό της Παλαιστίνης που δοκιμάζεται σκληρά από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ με τη στήριξη ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης, όπως και σε κάθε άλλον λαό που μακελεύεται στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία και σηκώνει ανάστημα στη σημερινή βαρβαρότητα.
Τιμή στους αγωνιστές
με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο
«Τιμάμε ιδιαίτερα όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, όπως τον αγωνιστή Γιώργο Σαμούρη, τον Πατρινό φοιτητή της Παντείου, που δολοφόνησε εν ψυχρώ η χούντα στο Πολυτεχνείο», ανέφερε μεταξύ άλλων εισαγωγικά στην ομιλία της η Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, αναφέροντας:
«Τιμούμε όπως πρέπει τον μεγάλο ξεσηκωμό του Νοέμβρη, τα άσβεστα συνθήματά του από τη μνήμη και τις καρδιές μας, με τη συμμετοχή μας στους μεγάλους αγώνες της εποχής, ανοίγοντας τον δρόμο για τις επόμενες αναμετρήσεις με τη δικτατορία του κεφαλαίου για να πάρουν τα όνειρά μας, οι ανεκπλήρωτοι δίκαιοι πόθοι μας εκδίκηση».
Υπογραμμίζοντας σε άλλο σημείο πως «αυτοί οι αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων αποδεικνύουν ότι ακόμα και στις πιο μαύρες περιόδους, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον αποφασισμένο και οργανωμένο λαό», στάθηκε στο σήμερα, τις 56 πολεμικές εστίες στην υφήλιο, την ακρίβεια, τη φτώχεια και εξαθλίωση που βιώνουν οι λαοί όπως και στη χώρα μας.
Νωρίτερα χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απεύθυναν η Λυδία Καστανά εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πάτρας και ο Δημήτρης Αντωνίου, πρόεδρος του ΦΣ Πολιτικών Μηχανικών, που αναφέρθηκαν στα μηνύματα του Πολυτεχνείου, στις ανάγκες του σήμερα καλώντας να σταματήσει και η συμμετοχή των Πανεπιστημίων στην έρευνα για την πολεμική βιομηχανία, η συνεργασία τους με πολυεθνικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς γι’ αυτόν τον σκοπό, καλώντας και την απεργία της Τετάρτης.
Με τα συνθήματα του Νοέμβρη
και του σήμερα στους δρόμους της πόλης
Ακολούθησε μαζική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τα συνθήματα όπως «Αγώνας χαραγμένος στου λαού τη μνήμη, εκείνος ο Νοέμβρης σπίθα που δεν σβήνει», αλλά και «Κλείστε τις βάσεις, φέρτε και τα πλοία, καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία», όπως και πολλά άλλα και για την αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης να δονούν την πόλη.
Ακούστηκε ξανά το «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», όπως και «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», αλλά και «Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή, έξω η Ελλάδα από τη σφαγή», καλώντας και σε κλιμάκωση του αγώνα μπροστά και στην απεργία.
Ήταν μια μεγάλη διαδήλωση, δείγμα ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου εμπνέουν και σήμερα, καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα.
Στη συγκέντρωση και πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία των Οργανώσεων Αχαΐας του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη της ΚΕ Σωτήρη Παρίση, γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή Αχαΐας.
Επίσης, το «παρών» έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.
Μαζικές αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις
σε πόλεις της Κρήτης
Μαζικές αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις για τα 51 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου έγιναν σε όλες τις πόλεις της Κρήτης.
Στο Ηράκλειο, εκατοντάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλ. Ελευθερίας για να τιμήσουν αγωνιστικά την 51η επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, φορέων και Φοιτητικών Συλλόγων, τονίζοντας ότι οι σημερινοί αγώνες αποτελούν συνέχεια του αγώνα και των αιτημάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ξεχώρισε η μαζική παρουσία νεολαίας και μικρών παιδιών με πανό και ζωγραφιές, ενώ ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το μπλοκ της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Στο Ρέθυμνο, η αντιιμπεριαλιστική πορεία ξεκίνησε από την πλατεία του Δημαρχείου. Το «παρών» έδωσαν δεκάδες φορείς, εργατικά σωματεία. Μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου. Επίσης το Συντονιστικό Μαθητών και Φοιτητικοί Σύλλογοι, ενώ ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ της ΚΟ Ρεθύμνου και της ΚΝΕ. Ακολούθησε ιδιαίτερα δυναμική σε παλμό και μαχητικότητα πορεία στο κέντρο της πόλης.
Με μαζική παρουσία λαού και νεολαίας πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο και στα Χανιά. Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η παρουσία φοιτητών και μαθητών, όπως και εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Η συγκέντρωση των εργατικών σωματείων, των Φοιτητικών Συλλόγων και των υπόλοιπων φορέων ξεκίνησε από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς και συνεχίστηκε με μεγάλη πορεία στο κέντρο των Χανίων. Κατά τη διάρκεια της πορείας κατατέθηκαν από φορείς, την ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ και την Οργάνωση της ΚΝΕ στεφάνια στο μνημείο – ηρώο πεσόντων της πόλης.
Χιλιάδες Γιαννιώτες κάθε ηλικίας
κατέκλυσαν τους δρόμους στη μαχητική διαδήλωση
Χιλιάδες Γιαννιώτες τιμώντας την 51η επέτειο από τον λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου το 1973. Με παλμό και ψυχή, η νέα γενιά μπήκε μπροστά σε μία μαχητική διαδήλωση που με τη μαζικότητά της απέδειξε ότι τα μηνύματα του Νοέμβρη είναι ζωντανά και επίκαιρα.
Επικεφαλής της πορείας τέθηκε το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έγραφε «Δώστε λεφτά για μισθούς, Υγεία – Παιδεία. Έξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία. Εξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ».
Ακολούθησαν τα μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων, του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και δεκάδων άλλων φορέων της πόλης. Το ορμητικό ποτάμι δεν ησύχασε ούτε στιγμή, ενώ κατά διαστήματα εκατοντάδες τραγούδησαν «Τ’ ακορντεόν», φωνάζοντας δυνατά «Δεν θα περάσει ο φασισμός».
Με το σύνθημα «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» οι χιλιάδες των διαδηλωτών απαίτησαν έξω από την 8η ταξιαρχία Ηπείρου την απεμπλοκή της Ελλάδας από του πολέμου τα σφαγεία. Αντίστοιχα η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων έστειλε το δικό της μήνυμα γράφοντας στο πανό της «Στη σύγκρουση με τη δικτατορία του κεφαλαίου γινόμαστε πιο δυνατοί. Έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο».
Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στο πάρκο Ηρώων Πολυτεχνείου στη Δόμπολη όπου με πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων είχε στηθεί φωτογραφική έκθεση με τα γεγονότα του ’73 και αναφορές στις διεκδικήσεις του λαού τότε και σήμερα.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα εργατικά σωματεία και άλλους φορείς. Χαμόγελα σκόρπισαν όταν δεκάδες μικροί φίλοι του «Κόκκινου αερόστατου» ανέβηκαν τα σκαλιά του μνημείου και κατέθεσαν τη δική τους συλλογική ζωγραφιά.
Ακολούθησε αφηγηματικό αφιέρωμα στις ημέρες του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου από μαθητές, ενώ χαιρετισμούς πραγματοποίησαν η Μάγια Τριανταφυλλίδη, πρόεδρος του 1ου ΓΕΛ Ιωαννίνων, ο Δημήτρης Καλύβας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, και ο Βαγγέλης Κώτσης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Επιστήμης Υλικών. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την κεντρική ομιλία από την Εναΐντα Νοφούλα, γραμματέα του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού Ιωαννίνων.
Στην Άρτα, στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Ζιώγος Γιώργος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, ο οποίος μεταξύ άλλων κατήγγειλε το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ που με τη στήριξη ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΕΕ έχει μετατρέψει τη Γάζα σε ένα τεράστιο νεκροταφείο. Επίσης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στους φαντάρους, που διώκονται γιατί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κατσαρός Αλέξης, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Άρτας, ο οποίος τόνισε πως «παρά την προσπάθεια του αστικού κράτους να τρομοκρατήσει τους εργάτες, τους φοιτητές και το λαό με τις άθλιες προσαγωγές, οι αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα είναι αυτή τη στιγμή πετυχημένες και φωνάζουν “Έξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία”. «Στεκόμαστε με δέος απέναντι στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς που αντιτίθενται επώνυμα στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», σημείωσε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.
Λάρισα:
Αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα αντήχησαν
στη μαζική διαδήλωση (ΦΩΤΟ)
«Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» είναι μερικά από τα συνθήματα που αντήχησαν στη μαζική και μαχητική πορεία και συγκέντρωση στη Λάρισα. Πόλη που με ευθύνη της κυβέρνησης τόσο της ΝΔ όσο και των προηγούμενων έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου, με βάσεις και υποδομές που παίζουν σημαντικό ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.
Η μαζική συγκέντρωση των σωματείων και των φορέων της πόλης έστειλε μήνυμα εναντίωσης και ανυποχώρητης πάλης απέναντι στα αιματοβαμμένα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών που καθιστούν τον λαό της περιοχής πιθανό στόχο αντιποίνων.
Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια και άλλοι φορείς απαίτησαν να απεμπλακεί εδώ και τώρα η χώρα από το πολεμικό σφαγείο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία. Παράλληλα ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματα και τη ζωή τους για τα κέρδη των λίγων. Έτσι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης έχοντας για οδηγό της δράσης τους το σύνθημα «Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία – Έξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία».
Στην κεντρική πλατεία βρέθηκαν σήμερα το απόγευμα εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι και οι μικροί φίλοι του Κόκκινου Αερόστατου. Όλοι με τα πανό των σωματείων, των φορέων τους που στα συνθήματά τους φώτιζαν την επικαιρότητα των μηνυμάτων του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου 51 χρόνια μετά. Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το σύντομο αφιέρωμα στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου που παρουσίασε η θεατρική ομάδα «Γιάννης Νεγρεπόντης» του Εργατικού Κέντρου Λάρισας με την απαγγελία ποιημάτων, αφιερωμένων στην αντιδικτατορική πάλη του Νοέμβρη του 1973.
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Αθανασία Αγγελάκη, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν η Ευαγγελία Ντάγια, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Λάρισας, η Φαίη Ταραντσοπούλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ψηφιακών Συστημάτων Λάρισας, ο Θανάσης Αθανασιάδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας.
Στην ομιλία της η Αθανασία Αγγελάκη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πόλη της Λάρισας μέσω της ενεργού πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας και στα δύο μέτωπα του πολέμου έχει εμφανώς καταστεί μείζων στόχος αντιποίνων σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου. Η Θεσσαλία έχει μετατραπεί σε ένα ορμητήριο πολέμου με πολεμικές αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές στη Λάρισα που συνεχώς εκσυγχρονίζονται και εμπλουτίζονται. Από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσης της Λάρισας εξορμούν Εναέρια Μη Επανδρωμένα Οχήματα, με επιχειρησιακή εμβέλεια από την Αν. Μεσόγειο μέχρι τον Εύξεινο Πόντο. Σχεδιάζεται επίσης η δημιουργία νέων ενισχυμένων υποδομών για φύλαξη εύφλεκτων και επικίνδυνων χημικών υλικών και καυσίμων για την εξυπηρέτηση των αναγκών μεγάλων πολεμικών αμερικανικών αεροσκαφών. Συγχρόνως στην 1η Στρατιά στη Λάρισα εδρεύει το ένα από τα πέντε ευρωπαϊκά Στρατηγεία Επιχειρήσεων, από όπου συντονίζεται και η επιχείρηση ”ASPIDES” στην Ερυθρά θάλασσα, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει από τον Φεβρουάριο 2024 με φρεγάτα και κόστος πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το υστέρημα του ελληνικού λαού για την υποστήριξη των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και των εφοπλιστών.
Ενδεικτικό της μυστικά κλιμακούμενης πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι η απόπειρα της κυβέρνησης το μεσημέρι της 6ης Νοεμβρίου να αποστείλει στην Ουκρανία τόνους πυρομαχικών από αποθήκες του ελληνικού οπλοστασίου στη Θεσσαλία, με φορτηγά που είχαν πολωνικές, ουκρανικές και βουλγαρικές πινακίδες και ειδική σήμανση μεταφοράς εκρηκτικών. Η λαϊκή οργανωμένη πάλη όμως ήταν εκεί, αποκάλυψε την απόπειρα και υποχρέωσε τα φορτηγά να γυρίσουν πίσω».
Ακολούθησε μαχητική και δυναμική σε παλμό και συμμετοχή πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου κυριάρχησαν συνθήματα «Καμιά συμμετοχή – καμία εμπλοκή, έξω η Ελλάδα από τη σφαγή», «Το έγκλημα αυτό έχει υπογραφή: ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ισραηλινοί».
Η πορεία κατέληξε στην 1η στρατιά, όπου οι διαδηλωτές καταδίκασαν την εμπλοκή της χώρας στο πολεμικό σφαγείο. Φωνάζοντας συνθήματα, απαίτησαν να σταματήσει να είναι η πόλη της Λάρισας ΝΑΤΟικό ορμητήριο, να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις από την 110 ΠΜ. Εκεί συμβολικά έκαψαν τη σημαία της ΕΕ απαιτώντας να κλείσει το Ευρωστρατηγείο στην 1η Στρατιά και όλες οι βάσεις στην περιοχή και τη χώρα.
Νωρίτερα, στεφάνια στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου κατέθεσαν αντιπροσωπείες των Οργανώσεων Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και των μαζικών φορέων.
Ακούστηκε δυνατά __
“ο Βόλος είναι λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών” __
Μαζική συγκέντρωση και στην Καρδίτσα
Τα επίκαιρα μηνύματα του φοιτητικού και εργατικού-λαϊκού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου μαζί με τα συνθήματα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη κυριάρχησαν σε μαζικές συγκεντρώσεις, πορείες και στις πόλεις του Βόλου και της Καρδίτσας.
Στο Βόλο, η συγκέντρωση έγινε στο Θόλο του Πανεπιστημίου. Χαιρετίζοντας εκ μέρους των εργατικών σωματείων, ο Δημήτρης Μαριετάκης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων ομιλία έκανε ο Κώστας Τσιούμας, αντιπρόεδρος του ΦΣ Μηχανολόγων Μηχανικών.
Ακολούθησε μαχητική πορεία στο στρατόπεδο Γεωργούλα, που οι Αμερικανοί το χαρακτηρίζουν «Logistics Support Area Volos» και κατά περιόδους διαμένουν Αμερικανοί στρατιώτες που συμμετέχουν σε μια σειρά από ασκήσεις μαζί με τον ελληνικό στρατό. Εκεί οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «ο Βόλος λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», καταγγέλοντας με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι η πόλη του Βόλου έχει μετατραπεί σε προγεφύρωμα για τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα σε βάρος άλλων λαών, καθιστώντας τη χώρα θύτη και τον λαό της στόχο αντιποίνων.
Στην Καρδίτσα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη το μνημείο πεσόντων, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Γιώργος Παπαδόπουλος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, ο Αποστόλης Ταξιάρχης, πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Καπράνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο Χρήστος Πασχίδης, εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Κτηνιατρικής.
Συγκεντρώσεις και καταθέσεις στεφάνων έγιναν ακόμα σε Φάρσαλα, Ελασσόνα, Σκόπελο.
Δυτ. Ελλάδα:
Μαχητικές διαδηλώσεις – Κάλεσμα
κλιμάκωσης του αγώνα
Με συγκεντρώσεις, πορείες, καταθέσεις στεφάνων σε μνημεία και άλλα σημεία αναφοράς στον ξεσηκωμό του Νοέμβρη του 1973 και άλλες πολύμορφες δράσεις, πραγματοποιήθηκε και σε πόλεις της Δυτικής Ελλάδας ο αγωνιστικός εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου.
Στο Αγρίνιο, η συγκέντρωση ξεκίνησε στην κεντρική πλατεία και εν συνεχεία έγινε η πορεία στους δρόμους της πόλης, που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο, Συνδικάτα και λαϊκοί φορείς της Αιτωλοακαρνανίας. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε εκ μέρους του ΔΣ του ΕΚ Αγρινίου, ο Πάνος Πατούλας, μέλος της διοίκησης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σαμίρ Σαντζούκ, εκ μέρους της Παλαιστινιακής Κοινότητας Δυτικής Ελλάδας και ο Γιώργος Λουκόπουλος, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου ΔΕΑΠΤ-ΕΤΤ.
Με μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία και δάφνινα στεφάνια στην κορυφή, ακολούθησε μαχητική πορεία, με τα συνθήματα του Πολυτεχνείου συνδεδεμένα και με το σήμερα να ακούγονται την πόλη. Οι συγκεντρωμένοι έφτασαν ως το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου κατατέθηκαν στεφάνια από το Εργατικό Κέντρο, την Επιτροπή Ειρήνης Αιτωλοακαρνανίας, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου, ενώ το αγωνιστικό «ραντεβού» ανανεώθηκε για την απεργία της Τετάρτης και την απεργιακή συγκέντρωση (10.30 π.μ.) στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Στον Πύργο συγκέντρωση πραγματοποίησαν εργατικά συνδικάτα στην πλατεία Δικαστηρίων. Πραγματοποιήθηκε συναυλία από τη χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του ΕΝΕΕΓΥΛ, καθώς και απαγγελία ποιήματος από μαθητή του 4ου Λυκείου. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Στέλλα Αναστασίου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι Βάσω Λιάπη, μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας και Χρήστος Γαρύφαλος εκ μέρους της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων των Δήμων Πύργου – Ζαχάρως – Αρχαίας Ολυμπίας. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης ενώ στον χώρο του 1ου Γυμνασίου, σχολείο που χρησιμοποιήθηκε από τη χούντα για τη συγκέντρωση αγωνιστών, κατατέθηκαν στεφάνια.
Στην Κεφαλονιά συγκέντρωση πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο έξω από τα γραφεία του στο Αργοστόλι. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού φορέα, Σπύρος Καμπίτσης, που αναφέρθηκε στην επικαιρότητα των συνθημάτων και του αγώνα του Πολυτεχνείου στο σήμερα, καλώντας και σε αγωνιστική κλιμάκωση και μπροστά στην απεργία της Τετάρτης και την απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΚ-Ι, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους ενώ στο μνημείο προς τιμήν των πεσόντων του Πολυτεχνείου στην πλατεία Καμπάνας οι συμμετέχοντες άφησαν κόκκινα γαρίφαλα, με την πορεία να επιστρέφει στο ΕΚΚ-Ι.
Σήμερα το πρωί, επίσης, αντιπροσωπείες της ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ και του ΤΣ της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια στον χώρο του μνημείου.
Στη Ζάκυνθο, με κεντρικό σύνθημα «Τιμάμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου – Πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και εργατικά συνδικάτα τίμησαν την 51η επέτειο του ξεσηκωμού του Νοέμβρη με συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Αγίου Μάρκου, ενώ πριν την πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποιήθηκε συναυλία – αφιέρωμα στα τραγούδια του Πολυτεχνείου.
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γιώργος Κωνσταντίνου, πρόεδρος του ΕΚΖ, που κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα και με την πανελλαδική απεργία της Τετάρτης και στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Απαίτησε ταυτόχρονα να σταματήσουν οι διώξεις κατά εκπαιδευτικών που αγωνίζονται κατά της αξιολόγησης, συμμετέχοντας στην απεργία-αποχή που είχαν κηρύξει ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.
Πλήθος κόσμου απαίτησε
την απεμπλοκή της χώρας από των πολέμων τα σφαγεία
σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη
Πλήθος κόσμου, εργαζόμενοι, νέοι, φοιτητές και μαθητές, τίμησαν την 51η επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία και φορείς, βρωντοφώναξαν «λεφτά για μισθούς Παιδεία-Υγεία, έξω απ’ των πολέμων τα σφαγεία». Έστειλαν σαφές μήνυμα οργάνωσης κι αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Έστειλαν σαφές μήνυμα ότι θα δυναμώσουν το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, ενάντια στα σφαγεία των λαών, ενάντια στην εγκληματική συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Στην Καβάλα, στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο, χαιρετισμό απηύθυναν οι Κατερίνα Μαντοπούλου, πρόεδρος του Συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας-Θάσου, η Ξένια Ντάλλη, πρόεδρος του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας και ο Τάκης Καραμπατζάκης, πρόεδρος του σωματείου οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Καβάλας. Έκαναν λόγο για το ιστορικό νήμα που συνδέει την εξέγερση του Πολυτεχνείου με τους αγώνες του σήμερα. Αγώνες για το ψωμί και την ζωή των εργαζομένων, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους άδικους πολέμους, κόντρα στην πολιτική που στο επίκεντρο έχει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η κεντρική ομιλία έγινε από την Κώστα Δρακάκη, πρόεδρο του φοιτητικού συλλόγου Φυσικού.
Στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση τιμής του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και πορεία στους δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απεύθυνε η Ξένια Μπίου πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο ΔΠΘ. Την κεντρική ομιλία εκ μέρους των εργατικών σωματείων πραγματοποίησε η Σωτηρία Δευτεραίου μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «51 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, οι εργαζόμενοι εμπνεόμαστε και τιμούμε τους αγώνες του λαού μας,τιμάμε όλους όσους φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν από τη χούντα. Οι θυσίες τους αποτελούν πηγή έμπνευσης για κάθε εργαζόμενο και νέο».