Η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας εχθές σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αναφέρθηκε στο ζήτημα αποστολής οπλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής από την Ελλάδα σε «τρίτους».
Η ερώτηση αφορούσε πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να στείλει το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα S-300 και άλλα σχετικά οπλικά συστήματα στην Αρμενία.
Η Μ. Ζαχάροβα απάντησε, λοιπόν, «υπενθυμίζοντας» την ανάγκη τήρησης των διμερών συμφωνιών (του 1995 και του 2013, όπως είπε) «οι οποίες απαγορεύουν απερίφραστα στην Ελλάδα την επανεξαγωγή στρατιωτικού υλικού που προμηθεύσαμε, χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα από την Ελληνική πλευρά».
Χρειάζεται να επισημανθεί ότι ο «Ριζοσπάστης» την Τρίτη 26 Νοέμβρη μέρα που θα επισκέπτονταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ την Αθήνα έγραφε «Η κυβέρνηση υπηρετεί κατά γράμμα το ΝΑΤΟικό σχεδιασμό για στήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία, στέλνοντας π.χ. απανωτά φορτία με όπλα και πυρομαχικά στην κυβέρνηση Ζελένσκι, αδειάζοντας αποθήκες από την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, αξιοποιώντας κάθε είδους συμφωνίες (π.χ. περί κυκλικής «ανταλλαγής αρμάτων» με την κυβέρνηση της Γερμανίας), ώστε ελληνικό αρματικό δυναμικό να καταλήξει στο Κίεβο. Μέχρι και διακρατική συμφωνία με την κυβέρνηση της Τσεχίας υπέγραψε, η οποία στέλνει απευθείας ο,τι υλικό πάρει από την Ελλάδα προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις! Στα επόμενα βήματα, με πρόσχημα τον «εκσυχρονισμό» του ελληνικού οπλοστασίου, μεθοδεύεται η παραχώρηση στο Κίεβο ακόμα και των S-300 που σταθμεύουν στην Κρήτη, όπως και άλλων ρωσικής προέλευσης ή σχεδιασμού συστημάτων που καλύπτουν Έβρο και νησιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρούτε θα θέσει το θέμα».
Αντίστοιχα, μια μέρα μετά και με βάση τα όσα ο ίδιος ο Μ. Ρούτε ανέφερε κατά τις δηλώσεις από την Αθήνα, δηλαδή ότι «πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω για να αλλάξουμε την τροχιά της σύγκρουσης. Πρέπει να παρέχουμε κρίσιμες αεροπορικές άμυνες και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον», ο «Ριζοσπάστης» έγραψε πως έτσι επιβεβαιώθηκε βασικά ότι στο τραπέζι των συζητήσεών που είχε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στην Αθήνα μπήκε και το θέμα παραχώρησης των S-300.