Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστουδουλίδης, κατά τις κοινές τους δηλώσεις αναφέρθηκαν σε μια σειρά τομείς όπου «ενισχύονται» οι μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων στις δύο χώρες, αλλά και στο κατά πόσο Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν «πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας» σε μια περίοδο που και οι δύο εμπλέκονται με τα μπούνια στους θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.
Ενδεικτικά, ουσιαστικά, και οι δύο αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχετικά με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με την «από κοινού παραγωγή φαρμάκων», την Παιδεία, με το «άνοιγμα» της αγοράς εις βάρος των μορφωτικών αναγκών των φοιτητών, αλλά και σε θέματα όπως η «διαχείριση των υδάτινων πόρων» σε μια περίοδο που ο λαός λέει το νερό νεράκι από την πολιτική που δεν θέτει σε προτεραιότητα μια σειρά από έργα που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν ποιοτική, επαρκή και φθηνή ύδρευση – άρδευση σε συνδυασμό με την προστασία από τις φυσικές καταστροφές.
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ – ΚΥΠΡΙΑΚΟ Επιταχύνονται επικίνδυνες διεργασίες
Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αναφερθεί και στο έργο της ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών ανταγωνισμών για τα συμφέροντα και των ενεργειακών ομίλων μέσα και στο συνολικότερο ευρωατλαντικό πλαίσιο επικίνδυνων διευθετήσεων σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο με την τουρκική αστική τάξη. Είπε συγκεκριμένα πως η «ηλεκτρική διασύνδεση άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου» και έχει «ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη».
Σχετικά με το Κυπριακό ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε πως ο «τερματισμός της τουρκικής κατοχής αποτελεί τη μόνιμη προτεραιότητά μας».
Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «οι δύο χώρες ευθυγραμμίζουν τις εθνικές τους επιδιώξεις» στον δρόμο της «ειρήνης και της ευημερίας» και πως οι δύο χώρες αναδεικνύονται «ολοένα και περισσότερο πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου». Όλα αυτά τη στιγμή που έχουν πάρει «φωτιά» τα πήγαινε – έλα των ΗΠΑ και χωρών του ΝΑΤΟ στις δύο χώρες που αξιοποιώντας μια σειρά από στρατιωτικές και άλλες υποδομές ενισχύουν τη στήριξη στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ αλλά και συνολικότερα τους σχεδιασμούς τους στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία κ.ά.
Ο Κ. Μητσοτάκης, καλλιεργώντας για ακόμα μια φορά τον επικίνδυνο εφησυχασμό για όσα δρομολογούνται στο πλαίσιο των «παζαριών» με την τουρκική αστική τάξη, με δεδομένη τη θέση του ΝΑΤΟ να «αγκιστρώσει» την Τουρκία διασφαλίζοντας τη συνοχή στην ΝΑ του Πτέρυγα, μίλησε ξανά για «ήρεμα νερά» στα Ελληνοτουρκικά και «ευνοϊκή περίοδο» για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Σχετικά με το τελευταίο είπε πως επιδιώκεται «δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ» με βάση τα «εθνικά δίκαια της διαιρεμένης ευρωπαϊκής Κύπρου». Πρόσθεσε επίσης σχετικά ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε νομιμοποίηση των τετελεσμένων» καθώς και «τη διαιώνιση ενός δράματος εδώ και 50 χρόνια».