Σάρκα και οστά παίρνουν σταδιακά τα σχέδια των Αμερικανών για περαιτέρω ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, μέσα από την κατασκευή υποδομών για χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις τους. Σχέδια – τμήμα των οποίων δημοσιοποιεί σήμερα ο «Ριζοσπάστης» – σε μια αλυσίδα εξελίξεων που πάνε χέρι – χέρι με τις ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, βάζοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.
Συγκεκριμένα, δίπλα στις βρετανικές βάσεις, οι Αμερικανοί χτίζουν σταδιακά το δικό τους δίκτυο υποδομών, όπως αποτυπώνεται αναλυτικά στις επόμενες σελίδες της εφημερίδας μας (Μαρί, CYCLOPS κ.ά.). Ενδεικτικά δε της …άνεσης με την οποία σχεδιάζουν και υλοποιούν ό,τι εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς τους, μέσα π.χ. από τον Στρατηγικό Διάλογο που εγκαινίασαν τον Οκτώβρη με τη Λευκωσία και άλλες παρεμφερείς διαδικασίες, είναι τα όσα αποκαλύπτουμε σήμερα, καταρχάς σχετικά με υποδομή που θέλουν να σηκώσουν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Λάρνακα.
Στη Λάρνακα
Πρόκειται για κτίριο «πολλαπλών χρήσεων» («MULTI-PURPOSE FACILITY») που οι Αμερικανοί σχεδιάζουν σε απολύτως προστατευμένη ζώνη, συγκεκριμένα εντός του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Λάρνακας.
Το σχέδιο έκανε ήδη η διοίκηση κατασκευών του Πολεμικού Ναυτικού, NAVFAC (Naval Facilities Engineering Command), η οποία έχει ενημερώσει την «αγορά» ότι ο όποιος εργολάβος αναλάβει, θα πρέπει να παραδώσει την κατασκευή εντός 500 ημερολογιακών ημερών, δείγμα κι αυτό της ταχύτητας με την οποία «τρέχουν» τους σχεδιασμούς τους.
Εντυπωσιάζει (αν και δεν θα έπρεπε) το πόσο ύπουλα κινούνται, για να παρακάμψουν λαϊκές αντιδράσεις. Στη σελ. 14 της σχετικής προκήρυξης, οι Αμερικανοί ορίζουν ότι ο ανάδοχος θα πρέπει να στήσει ταμπέλα στο σημείο, με τον ισχυρισμό ότι «Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ», η οποία τάχα «ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ».
Πέντε σελίδες μετά ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για μια «νέα εγκατάσταση πολλαπλών χρήσεων που θα αποτελείται από κοιτώνες, τραπεζαρία, χώρους γραφείων, μπάνια, κουζίνα και επιπλέον δωμάτια», εντός ΚΕΝ, συνολικού εμβαδού 444 τ.μ., με γραφείο αξιωματικού αρμόδιου για την επιμελητεία – Διοικητική Μέριμνα του αποσπάσματος (Quartermaster office) και συνολικά 4 κοιτώνες που θα μπορούν να κοιμίζουν μέχρι και 48 στελέχη.
Στη Λεμεσό
Ταυτόχρονα δείχνουν ότι έχουν σχέδια και για το λιμάνι της Λεμεσού, όπου προγραμματίζουν να δέσουν το γιγαντιαίο πετρελαιοφόρο τους «USNS LARAMIE» για συντήρηση και επισκευές, στο διάστημα 4-18/12.
Ενδεικτικά, δεν περνά απαρατήρητο ότι στα χαρτιά που καλείται να υπογράψει με τους Αμερικανούς ο όποιος εργολάβος, χρησιμοποιείται ως υπόδειγμα – μοντέλο συμφωνίας έγγραφο που αφορά έτερο γιγαντιαίο πλοίο υποστήριξης του αμερικανικού Ναυτικού, το «Hershel “Woody” Williams», το οποίο, θυμίζουμε, στηρίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις των Αμερικανών που επιχειρούν στην Αφρική, με βάση του να έχουν οριστεί επισήμως οι εγκαταστάσεις τους στη Σούδα. Δείγμα κι αυτό ότι οι Αμερικανοί πάνε να παγιώσουν μια αντίστοιχη χρήση για τη Λεμεσό τώρα ή το Μαρί αργότερα.
«Φέρνουν αυτά τα σχέδια ασφάλεια και σιγουριά στον κυπριακό λαό;» είναι το ρητορικό ερώτημα. Ας δούμε, για απάντηση, τους κινδύνους και τις ανοιχτές απειλές που καταγράφουν οι ίδιες οι υπηρεσίες του ελληνικού ΥΠΕΞ και άλλα κυβερνητικά επιτελεία.
Ωμές απειλές και κίνδυνοι εντός πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ
Ενδεικτικά, η Ε2 Διεύθυνση Διεθνούς Επικοινωνίας του ελληνικού ΥΠΕΞ έλαβε αναφορά από το αρμόδιο γραφείο της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα και κατέγραψε στο «Δελτίο επισημάνσεων ελληνικού ενδιαφέροντος» της 14/11 (διακινείται εσωτερικώς) τα εξής:
«Ο καθηγητής του Παν/μίου Maltepe Hasan Unal δηλώνει σχετικά: “Οι επίμονες προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να φέρουν τις ΗΠΑ στο νησί θα αποβούν εις βάρος τους σε έναν πολυπολικό κόσμο και αυτό θα οδηγήσει στην αναγνώριση της “ΤΔΒΚ” από τη Ρωσία. Αν ρωτήσετε τις ΗΠΑ, θα σας πουν: “Δημιουργούμε βάση στην Κύπρο ως μέρος της ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή”. Με τον ίδιο τρόπο είχαν πει “δημιουργούμε βάση στην Αλεξανδρούπολη για μεταφορές στην Ευρώπη”. H Κύπρος όμως εξακολουθεί να αποτελεί άλυτο πρόβλημα, πρόκειται για μια περιοχή σύγκρουσης. (…) Εάν παραβιαστούν οι συμφωνίες του 1960, θα δοθεί στην Τουρκία το δικαίωμα να δημιουργήσει ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στα εδάφη της “ΤΔΒΚ” (πηγή: “Milliyet”)».
Την ίδια ημερομηνία, 14 του μήνα, στα αρμόδια γραφεία και επιτελεία στην Αθήνα διακινήθηκε ενημερωτικό σχετικά με το τι ειπώθηκε στην Αγκυρα, «στην εβδομαδιαία συνάντηση ενημέρωσης Τύπου σχετικά με τις δραστηριότητες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης» (η ενημέρωση φέρεται να έγινε στους αρμόδιους Τούρκους δημοσιογράφους από τον ανώτερο αξιωματικό του τουρκικού ΠΝ Zeki Akturk.
Διαβάζουμε: «Αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί ενοικίασης των βάσεων της “ΕΔΝΚ” (σ.σ. «Ελληνική Διοίκηση Νότιας Κύπρου») πηγές του υπουργείου ανέφεραν τα εξής: “Παρακολουθούμε από κοντά κάθε είδους εξελίξεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ισορροπίες στο νησί της Κύπρου και να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της “ΤΔΒΚ”. Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα στρατιωτικά και πολιτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της “ΤΔΒΚ” και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της ενάντια σε οποιεσδήποτε απόπειρες που θα υλοποιηθούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, όπως η ύπαρξη βάσεων ξένων κρατών στο νησί. Η Τουρκία, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, αλλά και στο μέλλον, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο των Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας, όποιο και αν είναι το κόστος».
Ωμές απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τις οποίες «σύμμαχοι» και «εταίροι» δεν λένε κιχ, πέρα ίσως από το γνωστό, γενικόλογο χαρτομάνι που κατά καιρούς τυπώνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πριν καταλήξει στο καλάθι των αχρήστων.
Τι επιβεβαιώνουν τα παραπάνω; Οτι στον κόσμο του κεφαλαίου και με τους ανταγωνισμούς για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους να μαίνονται, κάθε σχέδιο που εμφανίζουν «απλώς» σωρεύει ακόμα περισσότερη εύφλεκτη ύλη, σε μια περιοχή που έτσι κι αλλιώς βράζει από κόντρες και αντικρουόμενα συμφέροντα.
Πρόκειται για σχέδια που θα πληρώσουν ακριβά οι λαοί της Ελλάδας και της Κύπρου, σε μια περίοδο μάλιστα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή οξύνεται. Εξ ου και απαιτείται, τώρα πιότερο από ποτέ, επαγρύπνηση απέναντι στη δρομολόγηση, με διάφορα προσχήματα, επικίνδυνων εξελίξεων και ΝΑΤΟικών διευθετήσεων στο Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ενίσχυση του αγώνα για απεμπλοκή από τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή.
Αναδημοσίευση
από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»
23 – 24 Νοέμβρη 2024.
Δείτε επίσης _Ριζοσπάστης