Ανακοίνωση – κάλεσμα της ΚΝΕ
“Βία – Εκμετάλλευση – Καταναγκασμός,
αυτός είναι για τη γυναίκα ο καπιταλισμός”…
Κάλεσμα σε κάθε νέα και νέο που οργίζεται και αγανακτεί με τα αποτρόπαια εγκλήματα κατά των γυναικών, να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που γεννούν τους δράστες – «τέρατα» και αφήνουν τις γυναίκες ανασφαλείς, εκτεθειμένες σε εκβιασμούς και κινδύνους, απευθύνει η ΚΝΕ με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
«Η σεξουαλική βία και κακοποίηση που φτάνει μέχρι και τον βιασμό και τη γυναικοκτονία, αποτελούν την “κορυφή του παγόβουνου” της γυναικείας ανισοτιμίας, των πολύμορφων διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Η βία κατά των γυναικών δεν γεννιέται σε κοινωνικό κενό, έχει βαθύτερη αιτία: Την εκμεταλλευτική φύση της σημερινής κοινωνίας, που έχει στο DNA της την καταπίεση, τον κοινωνικό και οικονομικό καταναγκασμό, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την προσφυγιά», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της.
Απέναντι στη βία του πολέμου,
της εργοδοσίας και του κράτους
«Χτίζουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών», τονίζει η ΚΝΕ. Απέναντι: «Στη βία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της προσφυγιάς, με θύματα γυναίκες και παιδιά. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κολοσσών.
- Στην εργοδοτική βία και πίεση σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών. Μας ανατριχιάζουν τα εργοδοτικά εγκλήματα, όπως ο τραγικός θάνατος της 25χρονης σε εργοστάσιο της Λάρισας όταν την καταπλάκωσε μηχανή, της εργαζόμενης στην εταιρεία “Iron Mountain” που υπέστη εγκεφαλικό εν ώρα εργασίας κάτω από το βάρος της εργοδοτικής πίεσης “να βγει η δουλειά”… Μας γεμίζει οργή ο εκβιασμός σε αθλήτριες, που εξαναγκάζονται να υπογράψουν συμβόλαιο με τον απαράδεκτο όρο της αυτόματης ακύρωσής του σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Τα μέτρα προστασίας της μητρότητας λογαριάζονται ως “κόστος” για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
- Στην κρατική βία και καταστολή απέναντι σε όσες και όσους δρουν “κόντρα στο ρεύμα”… Στεκόμαστε στο πλευρό της εκπαιδευτικού που διώκεται γιατί έκανε “μάθημα ζωής” την αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, που βιώνει τη γενοκτονία από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ. Δεν ξεχνάμε τη βία της κρατικής αδιαφορίας με την αποτρόπαια δολοφονία της 28χρονης Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους από τον σύντροφό της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα. Την ίδια ώρα, το εχθρικό αστικό κράτος με συνοπτικές διαδικασίες προσαγάγει μαθητές που κινητοποιούνται, βγάζει παράνομες τις απεργίες, καταστέλλει κινητοποιήσεις, προχωρά τις εξώσεις λαϊκών οικογενειών.
- Στη βία της εμπορευματοποίησης της σεξουαλικότητας, της “ελευθερίας” διακίνησης πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο, των “νόμιμων” και “παράνομων” κυκλωμάτων πορνείας, μιας ακραίας μορφής εκμετάλλευσης του σώματος γυναικών και παιδιών…».
«Μπορεί η βία κατά των γυναικών να αντιμετωπιστεί ριζικά με αλλαγές στις αντιλήψεις, στη διαπαιδαγώγηση, στη νοοτροπία;», είναι το ερώτημα που θέτει. «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σταθερά παλεύουμε ώστε το σχολείο, το πανεπιστήμιο να γίνουν “κυψέλες” αλληλεγγύης, αλληλοσεβασμού κόντρα στην αναπαραγωγή της βίας, της κοινωνικής απομόνωσης λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, άλλων προσωπικών γνωρισμάτων. Ομως, αυτά τα αποκρουστικά περιστατικά βίας δεν μπορούν να ξεριζωθούν κυρίως με παιδαγωγικό τρόπο, γιατί έχουν ένα σάπιο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό υπόβαθρο», ξεκαθαρίζει.
Σάπιες αξίες, σάπια ιδανικά,
φρικιαστικά εγκλήματα το σύστημα γεννά
«Στην “αρένα” της σημερινής καπιταλιστικής κοινωνίας γίνονται “μάθημα ζωής” οι σάπιες αξίες και τα ιδανικά του συστήματος της εκμετάλλευσης: Ο ανταγωνισμός, ο εγωιστικός τρόπος ζωής, ο ατομισμός, το κυνήγι χρημάτων, η αλαζονεία, η υποτίμηση ενός ανθρώπου από έναν άλλον, της προσωπικότητας, ακόμα και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής και από τα δύο φύλα. Αυτές οι σάπιες αξίες “φυτρώνουν” στο έδαφος του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος, έχουν τη ρίζα τους στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στην ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής», υπογραμμίζει η ΚΝΕ.
Στο έδαφος αυτό, «οι πατριαρχικές αντιλήψεις και τα αναχρονιστικά στερεότυπα για τη θέση της γυναίκας καλλιεργούνται και αναπαράγονται από κάθε “κανάλι” του συστήματος: Μέσα από το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τον χώρο δουλειάς, τα ΜΜΕ με τα reality που αφαιρούν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας των γυναικών, τα social media όπου γίνονται “viral” επικίνδυνα trends όπως το “sex roulette”, την πολιτιστική βιομηχανία, όπου η γυναίκα προβάλλεται ως αντικείμενο ικανοποίησης του άνδρα, τα σκοταδιστικά κηρύγματα στο μάθημα των Θρησκευτικών. Αυτό το σάπιο έδαφος διαμορφώνει προσωπικότητες “ικανές” να διαπράττουν αποτρόπαια εγκλήματα και αφήνει τις γυναίκες, ακόμα και τα παιδιά απροστάτευτα».
Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές
κι εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές
«Δεν συμβιβαζόμαστε με τις τραγικές ελλείψεις σε δομές για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών από την πολύμορφη βία», επισημαίνει η ΚΝΕ. Καταγγέλλει πως η όποια «ευαισθησία» της ΕΕ και διαχρονικά των κυβερνήσεων για τη βία κατά των γυναικών αρχίζει και τελειώνει στα όρια της «αντοχής της οικονομίας».
«Εξασφαλίζουν δισ. ευρώ για τους πολεμικούς εξοπλισμούς με βάση τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά με το σταγονόμετρο χρηματοδοτούν τις όποιες δομές για τις κακοποιημένες γυναίκες», σχολιάζει. Ετσι, την περίοδο 2015-2023 τα σχετικά κονδύλια περιορίστηκαν σε μόλις 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμα και οι εργαζόμενες στη γραμμή SOS 15900 «βιώνουν τη βία της απλήρωτης δουλειάς για μήνες».
Αντίστοιχα, χαρακτηρίζει πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση προβάλλει ως «δίχτυ ασφαλείας» το panic button, την ίδια μάλιστα στιγμή που η πολιτική της «εντείνει τα οικονομικά και κοινωνικά “δεσμά” που περιορίζουν τις δυνατότητες μιας γυναίκας να ξεφύγει από μια παθογόνα, βίαιη σχέση».
«Δυναμώνουμε την πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία στη σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία», είναι το κάλεσμα το οποίο απευθύνει η ΚΝΕ. «Ο “φαύλος κύκλος” της βίας και της γυναικείας ανισοτιμίας μπορεί να σπάσει, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής των οικονομικών, κοινωνικών σχέσεων που τα γεννούν και τα αναπαράγουν, δηλαδή της καπιταλιστικής κοινωνίας. Στη σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία, απαλλαγμένη από τα καπιταλιστικά δεσμά, διαμορφώνεται το έδαφος για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία.
Το ΚΚΕ έχει καταθέσει ένα συνολικό πλαίσιο θέσεων για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών από την πολύμορφη βία, μαζί με προτάσεις για την ποινική μεταχείριση των δραστών τέτοιων εγκληματικών πράξεων σε βάρος της γυναίκας. Βασικό ζήτημα είναι να εξασφαλιστούν εκείνοι οι οικονομικοί, κοινωνικοί παράγοντες ώστε οι γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα να αποκρούσουν τη βία κάθε μορφής, να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές, διαπροσωπικές σχέσεις, χειραφετημένες οικονομικά, κοινωνικά.
Η δράση του φοιτητικού συλλόγου και του μαθητικού συμβουλίου, του γυναικείου συλλόγου της ΟΓΕ, του σωματείου σε αυτήν την κατεύθυνση είναι το “δίχτυ ασφαλείας” για να βρει η γυναίκα το κουράγιο, την αλληλεγγύη, τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη. Σε αυτόν τον αγώνα οι δυνάμεις της ΚΝΕ πρωτοστατούν σε κάθε χώρο σπουδών, δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Ελα μαζί μας!», καταλήγει.