Παραμένει στο «κόκκινο» η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλάχ ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η ισραηλή βία σε βάρος των Παλαιστινίων.
Για πρώτη φορά, από την αρχή των διασυνοριακών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα σε ισραηλινό στρατό και της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ (δηλαδή εδώ και περίπου 10 μήνες), το Ισραήλ έβαλε στο «στόχαστρο» έναν αξιωματούχο της Φατάχ, δηλαδή του σχηματισμού του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Όπως έγινε γνωστό, το ισραηλινό χτύπημα έλαβε χώρα στην πόλη της Σιδώνας στον νότιο Λίβανο. Η ισραηλινή επίθεση είχε στόχο το αυτοκίνητο του Χαλίλ αλ-Μακντάχ, ο οποίος σκοτώθηκε.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε «αεροπορικό πλήγμα» κατά του Χαλίλ αλ-Μάκνταχ, αξιωματούχου των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, της ένοπλης πτέρυγας της Φάταχ. Ο ισραηλινός στρατός καταλογίζει στον Χαλίλ αλ-Μάκνταχ και στον αδελφό του Μουνίρ Μάκνταχ «ότι ενεργούν για λογαριασμό των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης και ότι ενέχονται στην οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων και διακίνησης όπλων» προς την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η δολοφονία αξιωματούχου της οργάνωσης Φατάχ στον Λίβανο «αποτελεί επιπλέον απόδειξη ότι το Ισραήλ θέλει να βάλει φωτιά στην περιοχή και να τη βυθίσει σε έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο», κατήγγειλε μέλος της κεντρικής επιτροπής της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Οι δυνάμεις κατοχής χρησιμοποιούν το παλαιστινιακό αίμα (…) για να ρίξουν λάδι στη φωτιά του πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Τουφίκ Τιράουι μετά τον θάνατο αξιωματούχου της Φατάχ.
Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε επίθεση με σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του πως κατέγραψε την εκτόξευση 115 βλημάτων από τον Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ και του κατεχόμενου συριακού υψιπέδου του Γκολάν.
Νωρίτερα χθες, η Χεζμπολλάχ ανακοίνωσε τον θάνατο τεσσάρων μελών του στρατιωτικού βραχίονά της σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο χωριό Ντάιρα, στον νότιο Λίβανο.
Δεκάδες νεκροί και νέες εντολές εκκένωσης
Την ίδια στιγμή, η αιματοχυσία δεν λέει να λάβει τέλος στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσαν σήμερα παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.
Επίσης, το Ισραήλ εξέδωσε νέες εντολές απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από την υπερπληθή περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στην κεντρική Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις μάχες, αναζήτησαν καταφύγιο. Τις διαταγές εκκένωσης ακολούθησαν σύντομα πυρά αρμάτων μάχης με τουλάχιστον έναν άνθρωπο να σκοτώνεται και πολλούς να τραυματίζονται από πυρά πυροβόλων, όπως δήλωσαν ιατρικό προσωπικό και κάτοικοι.
Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 40.223 Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, άλλοι 92.981 έχουν τραυματιστεί, ενώ οι εναπομείναντες όμηροι συνεχίζουν να κρατούνται εκεί.
Κόβουν και ράβουν στα μέτρα του Ισραήλ το σχέδιο συμφωνίας
Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει το διπλωματικό «πόκερ» – όπου πρωταγωνιστούν ΗΠΑ και Ισραήλ – γύρω από το «επικαιροποιημένο» σχέδιο εκεχειρίας που παρουσίασαν οι Αμερικανοί στο Κάιρο, ενσωματώνοντας και τις πιο πρόσφατες αξιώσεις των συμμάχων τους και εκβιάζοντας τους Παλαιστίνιους να το αποδεχτούν.
Στη σκιά του πολέμου στη Γάζα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν – μιλώντας στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο – και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, που μετέβη χτες στο Ελ Αλαμέιν της Αιγύπτου, παρουσίασαν το Ισραήλ σαν «έτοιμο για συμφωνία». Από την πλευρά της, η Χαμάς καταγγέλλει ότι αυτό που οι ΗΠΑ ονομάζουν «γεφυροποιό πρόταση» δεν είναι ούτε αυτό που συμφώνησαν, ούτε αυτό που τους παρουσίασαν αρχικά…
Σε χτεσινή της νέα ανακοίνωση η Χαμάς αντικρούει τα όσα της προσάπτει ο Μπάιντεν, ότι δηλαδή οπισθοχωρεί από προηγούμενη «δέσμευση» για συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων. Κατηγορεί δε τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι με τις δηλώσεις του δίνει το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση του Ισραήλ «να συνεχίσει τη διάπραξη περισσότερων εγκλημάτων κατά ανυπεράσπιστων αμάχων» στη Γάζα.
Στο επίκεντρο ο «Διάδρομος της Φιλαδέλφειας»
Επίσης χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου φανέρωσε το πραγματικό περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο και των προτάσεων που διαμορφώνουν οι ΗΠΑ. Σε συνάντηση με συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων στην Ιερουσαλήμ, είπε επί λέξει: «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα γίνει συμφωνία, αλλά, εάν υπάρξει, αυτή θα είναι μία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ».
Στην ίδια συνάντηση – σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου «Walla» – ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε και ένα άλλο φλέγον ζήτημα που αφορά τη συμφωνία για εκεχειρία: Τι θα γίνει με τον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», στα σύνορα Αιγύπτου – Γάζας, τον οποίο ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει από τις 6 Μάη.
Οπως είπε ο Νετανιάχου, το Ισραήλ δεν θα αποχωρήσει από την περιοχή «σε καμία περίπτωση», παρά την «τεράστια πίεση». Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε το βάσιμο των κατηγοριών που απευθύνονται από διάφορες πλευρές σε Ισραήλ και ΗΠΑ, ότι συνεχίζουν τις αδιέξοδες «συνομιλίες» για εκεχειρία με «σημαδεμένα χαρτιά», απλά για να παρατείνουν τον πόλεμο.
Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, ο πρώην υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της ισραηλινής κυβέρνησης, Μπένι Γκαντς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «i24NEWS» κατηγόρησε τη Χαμάς ότι επιχειρεί να αποτρέψει «κάθε απόπειρα» εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Αναφερόμενος στις επιθέσεις στις 7 Οκτώβρη, είπε πως πρόκειται «για πρωτοφανή καταστροφή από την ίδρυση του Ισραήλ». Εξήρε – παρά την κριτική του – την κυβέρνηση Νετανιάχου για τη συνέχιση των «επιθετικών προσπαθειών στη Γάζα, ενώ διατηρεί επιθετική άμυνα σε άλλα μέτωπα», και προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, απαιτεί «αποτρεπτική δράση κατά της Χεζμπολάχ».
Την ώρα ωστόσο που συνεχίζεται το ρεσιτάλ υποκρισίας και κοροϊδίας μεταξύ Ισραηλινών και Αμερικανών, η κατάσταση των εκτοπισμένων επιδεινώνεται. Αξιωματούχοι των Παλαιστινίων και των Ηνωμένων Εθνών λένε πως οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατ. κατοίκους έχουν γίνει εσωτερικά εκτοπισμένοι λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ και των βομβαρδισμών που έχουν επίσης ισοπεδώσει τμήματα κατοικημένων περιοχών σε όλο τον θύλακα.
Κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης βλέπει ο Σίσι
Υποδεχόμενος χτες το πρωί στο Ελ Αλαμέιν τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι προειδοποίησε για τον σοβαρό κίνδυνο διεύρυνσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή «με τρόπο που θα είναι δύσκολο ακόμα και να τον φανταστούμε».
Ο Μπλίνκεν είχε ορίσει ως επόμενο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή την Ντόχα του Κατάρ, ενώ μέχρι το τέλος της βδομάδας έχει δρομολογηθεί εκτός απροόπτου συνέχιση των έμμεσων συνομιλιών Χαμάς – Ισραήλ στο Κάιρο.
Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ πρότειναν μια διεθνή παρουσία στην περιοχή, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Κάιρο αν περιοριστεί σε 6 μήνες το πολύ.
Επιπλέον, χτες η λιβανέζικη εφημερίδα «Al-Akhbar» υποστήριξε σε ρεπορτάζ ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να επιτρέψει στο Ισραήλ να παραμείνει στον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», στα βόρεια σύνορά της με τη Γάζα, όσο δεν χρειάζεται να εγκρίνει την παραμονή των στρατευμάτων «δημοσίως».
Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές που επικαλείται το ρεπορτάζ, το Κάιρο θεωρεί τη σημερινή κατάσταση στα σύνορα με τη Γάζα «αποτέλεσμα νομικών παραβιάσεων».