Τις επόμενες ώρες και μέρες με φροντίδα των Οργανώσεων αναμένεται να φτάσει σε όλα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, σε οπαδούς και συμπορευόμενους ώστε να ξεκινήσουν η μελέτη και η συζήτηση με την Απόφαση, το διάβασμα της υπόλοιπης αρθρογραφίας του τεύχους.
Εξάλλου, όπως αναφέρεται και στο σημείωμα της σύνταξης, οι εξελίξεις συνολικά που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και οι τελευταίες, που μεσολάβησαν από τη Σύνοδο της ΚΕ, επιβεβαιώνουν την ανάγκη ουσιαστικής μελέτης και διάδοσης της Απόφασης της ΚΕ για την πολύπλευρη προετοιμασία του εργατικού – λαϊκού παράγοντα ώστε να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις.
- Τα περιεχόμενα του τεύχους
- Στο τεύχος που κυκλοφορεί, μπορείτε να διαβάσετε:
Ιμπεριαλιστικός πόλεμος
- Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ: Η κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η προετοιμασία του Κόμματος.
- Εισηγητική ομιλία του ΓΓ, Δ. Κουτσούμπα, στη Σύνοδο της ΚΕ του ΚΚΕ εκ μέρους του ΠΓ.
- Β. Ι. Λένιν: Η χρεοκοπία της Δεύτερης Διεθνούς (απόσπασμα).
100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν
- Εισαγωγικό σημείωμα
- Μάκης Παπαδόπουλος: Σοσιαλιστικό κράτος και κεντρικός σχεδιασμός.
- Αλέκα Παπαρήγα: Για τον ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.
- Β. Ι. Λένιν: Θέσεις και εισήγηση για την αστική δημοκρατία και τη δικτατορία του προλεταριάτου.
Ιδεολογία – Πολιτική
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Η οικονομική κρίση και ο πόλεμος είναι στο DNA της καπιταλιστικής ΕΕ.
- Δημήτρης Γόντικας: Σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα.
Ιστορία
- Ελένη Μπέλλου: Η μάχη της Ιστορίας: Ταξική χειραφέτηση ή αστική οπισθοδρόμηση;
Κομματικά Ντοκουμέντα (3.11.2024 – 20.12.2024).
Το τέλος του 2024 βρίσκει τους λαούς όλου του κόσμου αντιμέτωπους με επικίνδυνες εξελίξεις που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Η Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «H κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η προετοιμασία του Κόμματος» αναδεικνύει αυτές τις εξελίξεις, τον άμεσο κίνδυνο κλιμάκωσης και γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Της Σύνταξης
Οι εξελίξεις στο διάστημα που μεσολάβησε από τη Σύνοδο της ΚΕ επιβεβαιώνουν την ανάγκη της ουσιαστικής μελέτης και πλατιάς διάδοσης της Απόφασης της ΚΕ για την πολύπλευρη προετοιμασία του εργατικού λαϊκού παράγοντα ώστε να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις.
Η κατάληψη της Συρίας από τους τζιχαντιστές επιτάχυνε τις συνολικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ενεργά στις εξελίξεις που υπηρετούν τους σχεδιασμούς τους, μεταξύ άλλων για την επικράτηση του «ινδικού εμπορικού δρόμου», απέναντι στους αντίστοιχους σχεδιασμούς Κίνας και Ρωσίας στην περιοχή. Ο δε ΓΓ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε, στην πρώτη μεγάλη επίσημη ομιλία του στην ΕΕ, στις 12 Δεκέμβρη, μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη στροφής «προς μια νοοτροπία εν καιρώ πολέμου», ενίσχυσης της πολεμικής βιομηχανίας και αύξησης των πολεμικών δαπανών.
Αντίστοιχα, η ΕΕ επιδιώκει την ενίσχυση της παρέμβασής της στην περιοχή κι έχει αναπτύξει επαφές ήδη μέσω του επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπίας στη Συρία με τους τζιχαντιστές, παρόλο που η HTS ανήκει στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» λόγω της σχέσης της με την Αλ Κάιντα. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη έχει ρόλο να παίξει», προαναγγέλλοντας την αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας», αλλά και χρηματικής ενίσχυσης για την ανοικοδόμησή της. Η Σύνοδος αποφάσισε επίσης τη συνέχιση της εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία και των ρωσικών κυρώσεων που πληρώνουν οι λαοί. Είναι ενδεικτικές για τις στοχεύσεις κλιμάκωσης του πολέμου από πλευράς της ΕΕ οι δηλώσεις του Φινλανδού υπουργού Άμυνας στη Σύνοδο Κορυφής ότι η Ρωσία και οι χώρες που την υποστηρίζουν θα παραμείνουν κίνδυνος για την Ευρώπη ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
Αναδεικνύεται επίσης και η ενίσχυση της θέσης της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Πρωτοστατεί στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ομάδων των τζιχαντιστών, με τη σύμφωνη γνώμη ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ διαπραγματεύονται με τους τζιχαντιστές και μέσω της τουρκικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, η Τουρκία προωθεί τις θέσεις στη Βόρεια Συρία, προετοιμάζοντας μια νέα επίθεση στους Κούρδους της περιοχής, οι οποίοι, στην προηγούμενη φάση του πολέμου, είχαν τη στήριξη κυρίως των Αμερικανών. Αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα και στο διπλωματικό πεδίο, προκειμένου να διαμορφώσει μια ευνοϊκή για τα σχέδιά της κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι σχετικοί χάρτες για το υπό συζήτηση τουρκο-συριακό σύμφωνο για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας – Κατεχομένων στη Βόρεια Κύπρο και Συρίας, που εξαφανίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου από την περιοχή, σφραγίζοντας ταυτόχρονα και τη διχοτόμηση στην πράξη του νησιού.
Αλλά και το Ισραήλ ενισχύει τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή. Αφού κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών και του πολεμικού υλικού που διέθετε ο συριακός στρατός, συνεχίζει την προέλαση από τα υψίπεδα του Γκολάν προς τη Δαμασκό, με στόχο να επεκτείνει τη ζώνη κατοχής και να ενσωματώσει νέα εδάφη στην επικράτειά του. Παρά την επέμβαση και την κατοχή εδαφών στη νότια Συρία, οι τζιχαντιστές συνομιλούν με το Ισραήλ με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, όπως και ο διαμελισμός της χώρας. Το Ισραήλ συνεχίζει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 45.000 και τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 100.000 σε Βόρεια Γάζα και Δυτική Όχθη, ενώ έχει παραβιάσει πάνω από 250 φορές την εκεχειρία με το Λίβανο σε λιγότερο από ένα μήνα από την υπογραφή της.
Από την πλευρά της η Ρωσία επιδιώκει τη διατήρηση των δυο βάσεων της στη Συρία, τη ναυτική βάση στο Ταρτούς και την αεροπορική βάση στο Χμεϊμίμ, που αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό για τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει αναπτύξει στην Αφρική, σε μια σειρά συγκρούσεις που διεξάγονται εκεί. Το κύριο μέτωπο για τη Ρωσία παραμένει η Ουκρανία, όπου συνεχίζεται η προέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Ενδεικτικές των επικίνδυνων εξελίξεων και της πιθανότητας γρήγορης κλιμάκωσης του πολέμου είναι η ετήσια συνέντευξή του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν για το τέλος της χρονιάς, όπου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται στην πραγματικότητα σε πόλεμο με τη Ρωσία», προαναγγέλοντας τη συνέχιση της επέμβασης στην Ουκρανία, ενώ έθεσε ότι οι όποιες συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν με βάση τις «συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης» και τις «τρέχουσες συνθήκες στο πεδίο της μάχης».
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις βαθαίνει με γρήγορους ρυθμούς και η περαιτέρω εμπλοκή της αστικής τάξης της Ελλάδας. Αφού χαιρέτισαν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις την «πτώση του καθεστώτος Άσαντ», η κυβέρνηση της ΝΔ πρωτοστάτησε μαζί με Κύπρο και Αυστρία για την ενίσχυση του ενεργού ρόλου της ΕΕ στην περιοχή, προτείνοντας το διορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τη Συρία. Αντίστοιχα, υπερθεμάτισε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για την ανάγκη ενίσχυσης της πολεμικής οικονομίας της ΕΕ, τόσο με τις προβλέψεις της έκθεσης Ντράγκι όσο και με την ενίσχυση της «αμυντικής» δυνατότητάς της. Ακόμα, με βάση τις διαφαινόμενες εξελίξεις για την προώθηση τουρκο-συριακού συμφώνου, ενισχύεται η προσπάθεια να εμφανιστεί ως «εθνικός στόχος» η ανάσχεση της τουρκικής επιρροής στην περιοχή και η διαμόρφωση νέων τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιβεβαιώνεται ότι κάθε βήμα εμπλοκής προετοιμάζει το επόμενο· καταγράφεται όλο και μεγαλύτερη στήριξη και συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης της Ελλάδας, που περιλαμβάνουν και τη μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο της Συρίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν αποκαλυπτική η στάση των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αναπαρήγαγαν τα επιχειρήματα που αθωώνουν τους τζιχαντιστές που –όπως και το προηγούμενο καθεστώς– σφαγιάζουν το συριακό λαό, αλλά υπερψήφισαν τις πολεμικές δαπάνες, μαζί με ΝΔ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες και τους ανεξάρτητους βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι «5» που εκφράζουν το Κίνημα Δημοκρατίας (Κασσελάκης). Η Νέα Αριστερά και η Πλεύση, παρότι καταψήφισαν, στην ουσία στήριξαν αυτούς τους σχεδιασμούς, κάνοντας κριτική στο ύψος των δαπανών και όχι στο ότι αυτές κατευθύνονται στην πολεμική εμπλοκή και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ που καθιστούν τον ελληνικό λαό στόχο αντιποίνων, δολοφονούν τους λαούς της περιοχής, ετοιμάζουν νέους επώδυνους συμβιβασμούς για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις όπως θέτει και η Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ «δουλεύουμε αποφασιστικά για να γίνει το Κόμμα μας πιο ικανό στη διαπάλη που διεξάγεται με την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, το αστικό κράτος και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, να αναβαθμίσει το ρόλο του στην οργάνωση της εργατικής – λαϊκής πάλης, συσπειρώνοντας νέες δυνάμεις, αντιστοιχώντας την ιδεολογική – πολιτική και οργανωτική δουλειά με το επαναστατικό του Πρόγραμμα, στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, για τη νέα σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το παρόν τεύχος της ΚΟΜΕΠ περιλαμβάνει:
Στην ενότητα ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ:
- – Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ: H κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η προετοιμασία του Κόμματος.
- – Εισηγητική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, εκ μέρους του ΠΓ, στη Σύνοδο της ΚΕ, που περιλαμβάνει και τις πρόσφατες εξελίξεις και τονίζει τη σημασία να αναδειχτεί ο χαρακτήρας, η βασική αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και οι ακόμα μεγαλύτερες θυσίες που απαιτεί από τους λαούς. Κωδικοποιεί στις κρίσιμες αυτές συνθήκες τα καθήκοντα του Κόμματος.
- – Β. Ι. Λένιν: Η χρεοκοπία της Δεύτερης Διεθνούς (απόσπασμα)
Για την ολοκλήρωση του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Λένιν:
Από την ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Σοσιαλισμός, η Ιστορία που διδάσκει, η Ιστορία που μένει να γραφτεί», που πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοέμβρη 2024 στη Θεσσαλονίκη:
- – Την εισηγητική ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Σοσιαλιστικό κράτος και κεντρικός σχεδιασμός». Αναδεικνύει την ανωτερότητα του κεντρικού σχεδιασμού ως βασικής κομμουνιστικής σχέσης παραγωγής, όχι μόνο με βάση τα τεράστια επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης αλλά και στη βάση των σύγχρονων δυνατοτήτων. Αναλύει το ρόλο του σοσιαλιστικού κράτους, τη σημασία της εργατικής εξουσίας, της δικτατορίας του προλεταριάτου.
- – Την εισηγητική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Για το ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη σοσιαλιστική οικοδόμηση». Αποτυπώνει τον καθοριστικό ρόλο του Κόμματος στην προετοιμασία της σοσιαλιστικής επανάστασης και καθόλη τη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.
- – Άρθρο του Β. Ι. Λένιν «Θέσεις και εισήγηση για την αστική δημοκρατία και τη δικτατορία του προλεταριάτου».
Στην ενότητα ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ:
- – Ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ τη ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο: «Η οικονομική κρίση και ο πόλεμος είναι στο DNA της καπιταλιστικής ΕΕ». Πρόκειται για την εισηγητική ομιλία στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση που διοργάνωσε το ΚΚΕ και η Ευρωκοινοβουλευτική του Ομάδα με θέμα «Η ΕΕ των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, του αντικομμουνισμού και το επίκαιρο έργο του Λένιν “Για το σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης”», στις 2 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες. Τονίζει την πολεμική προετοιμασία ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, τη σημασία της πάλης των λαών με μπροστάρηδες τα κομμουνιστικά κόμματα για την απεμπλοκή από τους πολεμικούς σχεδιασμούς, την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, για το σοσιαλισμό.
- – Ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα», σε εκδήλωση της ΤΕ Εύβοιας στις 15 Νοέμβρη 2024, για την επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, παρουσιάζοντας το βιβλίο της Αγγελικής Σωτήρη «Από το παράνομο τυπογραφείο της “Πανσπουδαστικής” στην Ασφάλεια Μεσογείων – Αναμνήσεις από τον αντιδικτατορικό αγώνα». Τονίζει τη σημασία τα μέλη, τα στελέχη του Κόμματος να πρωτοστατούν σε κάθε χώρο, αλλά και τα χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοπόρας δράσης «με ετοιμότητα, ικανότητα, θέληση και γεμάτη αυτοθυσία δουλειά του κομμουνιστή και της κομμουνίστριας όπου κι αν βρίσκεται και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».\
Στην ενότητα ΙΣΤΟΡΙΑ:
- – Η κεντρική εισήγηση της Ελένης Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η μάχη της ιστορίας: Ταξική χειραφέτηση ή αστική οπισθοδρόμηση;» στην ομότιτλη επιστημονική διημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και η ΚΟ Αττικής στις 29-30 Νοέμβρη 2024. Αποτυπώνει τη διαχρονική προσπάθεια του ΚΚΕ να μελετήσει την Ιστορία του, αλλά και συνολικά την ελληνική Ιστορία, την Ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Αναδεικνύει την αντιεπιστημονικότητα της αστικής διδασκαλίας διαχρονικά, αλλά και με μεγαλύτερη ένταση στις σύγχρονες συνθήκες, όπως και αντίστοιχα τη σημασία της μελέτης και εξαγωγής πολύτιμων συμπερασμάτων για τη δράση του Κόμματος και του εργατικού – λαϊκού κινήματος.