«Μετά και τη σημερινή συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν επιβεβαιώνεται ότι η λεγόμενη “θετική ατζέντα” αξιοποιείται ως το προπέτασμα καπνού για τα παζάρια που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟϊκές κατευθύνσεις και οδηγούν σε λύσεις συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος των ενεργειακών μονοπωλίων και σε βάρος των λαών. ‘Αλλωστε, είναι διακηρυγμένος στόχος του ΝΑΤΟ η ισχυροποίηση της νοτιοανατολικής του πτέρυγας στις συνθήκες των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, στους οποίους η κυβέρνηση εμπλέκεται σε ρόλο μάλιστα “σημαιοφόρου”» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με μοναδικό θέμα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αποσιωπούν ότι η τουρκική κυβέρνηση θέτει επίμονα ότι συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τη λογική της “ολιστικής προσέγγισης” και των “αλληλένδετων ζητημάτων”, που σημαίνει αντικειμενικά εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, η οποία όπως αναφέρθηκε θα συνεχιστεί.
Αυτό τονίζουν και οι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις, που αμφισβητούν την κυριαρχία ελληνικών νησιών και μιλούν για “γκρίζες ζώνες”, που θέτουν ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, προβάλλουν το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” και αποκαλούν την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ως “τουρκική μειονότητα” κ.α. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας στη συνέντευξη Τύπου έκανε αναφορά σε “ομογενείς της Θράκης”, ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε γενικά και αφηρημένα σε “μειονότητες”.
Ταυτόχρονα, είναι άκρως επικίνδυνες οι θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης για “δύο κράτη” στην Κύπρο, αφού οδηγούν στη διχοτόμηση της Κύπρου και τη νομιμοποίηση της 50χρονης κατοχής. Η δε στήριξη -για μια ακόμη φορά- του κ. Γεραπετρίτη στο κατοχικό κράτος του Ισραήλ και το “δικαίωμα του στην αυτοάμυνα”, που αποτελεί το άλλοθι για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και τις επιθέσεις του Ισραήλ σε Λίβανο, Ιράν, Συρία, συνιστά εμμέσως και κάλυψη των πρακτικών του κατοχικού τουρκικού κράτους στην Κύπρο» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:
«Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν, ο “οδικός Χάρτης” που έχει δρομολογηθεί με αμερικανοΝΑΤΟϊκή εποπτεία, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση περί “θετικής ατζέντας” και “ήρεμων νερών” αποκρύπτει το γεγονός ότι ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη συνυπάρχει η οικονομική συνεργασία για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών μαζί με τον ανταγωνισμό, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που μπορεί να οδηγήσει σε νέες εντάσεις, όπως έχει δείξει και η πείρα της προηγούμενης περιόδου. Ο οδυνηρός συμβιβασμός και οι εντάσεις είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος.
Ο λαός απαιτείται να επαγρυπνεί!».
Στο «τραπέζι» του ευρωατλαντικής κοπής ελληνοτουρκικού «διαλόγου» τα κυριαρχικά δικαιώματα
Την ανησυχία για τις «διευθετήσεις» που δρομολογούνται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ευρωατλαντικής κοπής ελληνοτουρκικού «διαλόγου» επιβεβαίωσε ανάγλυφα η συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.
Στη συνάντηση καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα αυτού του «οδικού άξονα» που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, με την τουρκική πλευρά να θέτει στο «τραπέζι» το σύνολο των αξιώσεών της.
Στις κοινές δηλώσεις που έγιναν, ο Χακάν Φιντάν ζήτησε «να φερθούμε ρεαλιστικά», μιλώντας για «λύσεις» στη βάση της αρχής win – win, όπως …κομψά ονομάζει η τουρκική κυβέρνηση την πάγια θέση της για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε να αξιολογηθούν οι προϋποθέσεις για την εκκίνηση μιας «ουσιαστικής συζήτησης» για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Ωστόσο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αντέτεινε ότι τα «διάφορα ζητήματα» στο Αιγαίο «είναι αλληλένδετα» και «δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε» στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα. Μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για τα ζητήματα που θέτει η Άγκυρα σε αυτή τη συζήτηση, ζήτησε «δίκαιο διαμοιρασμό» στην Αν. Μεσόγειο».
Συζήτηση έγινε ακόμη για τις μειονότητες «οι οποίες για εμάς θα πρέπει να είναι γέφυρες φιλίας», όπως δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ο Χακάν Φιντάν έθεσε για ακόμη μια φορά θέμα «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα, αποκαλώντας τη μουσουλμανική μειονότητα Τούρκους «ομογενείς».
Για το Μεταναστευτικό συμφωνήθηκε να ενταθεί η συνεργασία των δύο χωρών, στη βάση της απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ενώ συζήτηση έγινε και για θέματα «τρομοκρατίας», με τον Χακάν Φιντάν να δηλώνει πως προσβλέπει από την Ελλάδα πιο σημαντική συνεργασία «στον αγώνα μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων».
Με οδηγό τις μπίζνες του κεφαλαίου
Ο επόμενος κύκλος του «διαλόγου» θα γίνει στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, 2 και 3 Δεκέμβρη, ενώ τους πρώτους μήνες του 2025 θα συνεδριάσει το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Οι δύο υπουργοί στις δηλώσεις τους μίλησαν για το «καλό κλίμα» που εμπεδώνεται από τον «πολιτικό διάλογο» και τη «θετική ατζέντα», δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της «οικονομικής συνεργασίας», προκειμένου να «τρέξουν» οι μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων. «Ήδη το διμερές μας εμπόριο έχει σημειώσει μια σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με την ευχή να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως είναι ο στόχος που έχει τεθεί από τους δύο ηγέτες», ειπώθηκε.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξή του στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, έγινε συζήτηση για «θέματα συνεργασίας σε υποψηφιότητες των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς». Οι δύο κυβερνήσεις έχουν από κοινού υποβάλει υποψηφιότητα για δύο από τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Τη θέση του γενικού γραμματέα και τη θέση του διευθυντή του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Πάνω στα «τετελεσμένα» οι συζητήσεις για το Κυπριακό
Για το Κυπριακό, ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως «παρά τις διαφορές μας, ελπίζουμε ότι η άτυπη συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τα βήματα που συμφωνήθηκαν εκεί θα δημιουργήσουν συνθήκες για την επανέναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου για μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση».
Από την πλευρά του, ο Τούρκος ομόλογός του ανέφερε πως «το μοντέλο της Ομοσπονδίας δεν ισχύει πια στο νησί», επικαλούμενος τις «πραγματικότητες» που έχουν δημιουργηθεί από την τουρκική εισβολή και την παγίωσή της.
Για τα άλλα περιφερειακά ζητήματα που συζητήθηκαν, ιδίως για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή, ο Έλληνας ΥΠΕΞ «αναγνώρισε» προκλητικά το «δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί», ενώ κατέφυγε σε κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την απαγόρευση των υπηρεσιών του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον «οδικό χάρτη» των ΗΠΑ προς μια εκεχειρία και τάχθηκε υπέρ του «απτού οράματος» της εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους, «μεριμνώντας παράλληλα για την ασφάλεια του Ισραήλ».
Ο Χακάν Φιντάν κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να εντείνει την πίεση προς το Ισραήλ για να σταματήσει ο πόλεμος και να εξασφαλιστεί ηρεμία στη Μ. Ανατολή «με όραμα τη λύση των δύο κρατών».
Πηγή: 902.gr