Ενώ η χώρα με ευθύνη των κυβερνήσεων _και όχι του “θεού που μας μισεί” (βλ “θεομηνία” =θεός+μῆνις _οργή μάνητα του θεού όλεθρος, λύμη, χαλασμός), αποδείχνεται για ακόμη μια φορά 100% αθωράκιστη, με περιοχές ολόκληρες να θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας βγήκε “στο κλαρί” κουνώντας το δάχτυλο στους πληγέντες και λέγοντας “η φύση πλέον δεν συγχωρεί μπαζώματα σε κοίτες ποταμών και χτίσιμο στα ρέματα”!!
Alexandros, Bora, Coral, Daphne, Ermis, Frida, Gerasimos, Hemera, Ido, Julia, Kiniras, Lea, Marinos, Nestor, Ofek, Pelagia, Qesem, Roni, Solon, Tria, Uri, Valeria, Yam, Zoe κλπ. κάποια από το ονόματα κακοκαιριών που πέρασαν, αλλά και ante portas για το 2025!!
_ Να θυμηθούμε λίγο την πολύπαθη Θεσσαλία:
- 21-Οκτ-1994. Μεγάλη πλημμύρα προκάλεσε καταστροφές στην Καρδίτσα, ενώ το χωριό Μεταμόρφωση εξαφανίστηκε ολόκληρο στο νερό και στη λάσπη (αιτία η “ασυνήθιστη” βροχόπτωση).
- Οκτώβριος 2006. Πλημμύρα έπληξε πάλι (πολλοστή φορά) τον Βόλο. Η πόλη έμοιαζε με απέραντη λίμνη και ο Ν. Μαγνησίας κηρύχτηκε σε κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης”. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν Βόλος, Αγριά, Χόρτο κά. Η πόλη του Βόλου παρέμεινε αποκλεισμένη για μακρύ διάστημα _σχεδόν ένα μήνα, διότι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και τα τρένα. Οι ειδικοί το είπαν ορθά κοφτά “λόγω ελλείψεως αντιπλημμυρικών έργων” …τρία χρόνια μετά,
- 10-Δεκ-2009. Ο Βόλος ξαναπλημμύρισε “λόγω ελλείψεως αντιπλημμυρικών έργων” (σσ. κατά δήλωση του περιφερειάρχη)
- Για την ιστορία _πολύ πριν τη λεγόμενη “κλιματική αλλαγή” κλπ _13-Οκτ-1955. Έπειτα από μεγάλη καταιγίδα πλημμύρισε η πρωτεύουσα της Μαγνησίας από υπερχείλιση των ποταμού (χειμάρρου) Άναυρου με συνέπεια 27 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ήταν τότε που πολλοί κάτοικοι της πόλης διέμεναν ακόμη (6 μήνες μετά) σε σκηνές λόγω του σεισμού (6,2 Ρίχτερ) της 19ης Απριλίου, που κατέστρεψε πολλά σπίτια και έμειναν άστεγοι ~3.500 άνθρωποι.
- 19-Σεπ-2020: κακοκαιρία κυκλώνας “ΙΑΝΟΣ”, έπληξε ολόκληρη τη Θεσσαλία και και έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι_ περισσότερο τον Νομό Καρδίτσης όπου προκάλεσε βιβλικές καταστροφές. Όλη η περιοχή ήταν για πάνω από μήνα μια λίμνη… ένας απέραντος λασπότοπος.
Η πόλη της Καρδίτσας κατακλύστηκε από νερά, ενώ το χωριό Μεταμόρφωση βυθίστηκε ολόκληρο στα νερά και στις λάσπες. Και άλλα χωριά στην περιοχή Παλαμά και Φαρσάλων πλημμύρισαν. Στο Μουζάκι λόγω της υπερχειλίσεως του ποταμού Πάμισου (Μπλιούρη) κατέρρευσε το Κέντρο Υγείας που ήταν κτισμένο _από το αστικό κράτος, πάνω σε μπαζωμένο τμήμα του ποταμού- “Καταπέλτης” το κατηγορητήριο κατά του πρώην περιφερειάρχη, Κωνσταντίνου Αγοραστού, και ακόμα εννιά προσώπων, οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για τη διαχείριση της φονικής πλημμύρας _ Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην και τρία ακόμα στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας φέρονται να παρέλειψαν να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
- Στην εκτέλεση-προγραμματισμό προς εκτέλεση, αντιπλημμυρικών έργων, βάσει ενός οργανωμένου μεθοδολογικού πλαισίου και ολοκληρωμένου σχεδίου μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας, σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμών, σε θέσεις της Π.Ε. Καρδίτσας και δη στους ποταμούς Πάμισο, Καράμπαλη, Καλέντζη, στο ρέμα Γαβρά, που να περιλαμβάνει μελέτη, προγραμματισμό και κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων από την ορεινή λεκάνη απορροής μέχρι και την πιο πεδινή περιοχή, τόσο στη λεκάνη απορροής όσο και κατά μήκος των φυσικών υδατορεμάτων, τα οποία αποβλέπουν στην ανάσχεση των πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και σε ολοκληρωμένη και συστηματική διαχείριση τόσο της επιφανειακής απορροής, όσο και των παραγόμενων φερτών υλικών αλλά και της ορεινής λεκάνης απορροής…
- Στον περιοδικό έλεγχο και συντήρηση των υφιστάμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη και απρόσκοπτη λειτουργία τους.
- Σε πράξεις οριοθέτησης όλων των κύριων υδατορεμάτων, καθ’ όλο το μήκος τους στης ευρύτερης περιοχής των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας και της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας.
- Σε έργα αποκατάστασης-καθαρισμό των ποταμών, ρεμάτων, παραποτάμων και δη των ποταμών Πάμισου, Καλέντζη, Γαβρά, Καράμπαλη
- Στην αστυνόμευση όλων των υδατορεμάτων της περιοχής, προκειμένου να συνταχθούν πρωτόκολλα αυτοψιών, κατόπιν πραγματοποίησης σειράς ελέγχων είτε κατόπιν καταγγελιών για παραβάσεις σε ρέματα είτε μετά από πλημμυρικά φαινόμενα είτε ως τακτικές επιθεωρήσεις σε ρέματα.
- Σε πράξεις ορθής λειτουργίας και διαχείρισης των μόνιμων και ημιμόνιμων φραγμάτων, εντός της κοίτης των υδατορεμάτων που χρησιμοποιούνται για αρδευτικές ανάγκες της περιοχής
- Σε πράξεις επικαιροποίησης υδρολογικών-υδραυλικών μελετών, με βάσει τις νέες σημειακές όμβριες καμπύλες του ΥΠΕΚΑ
- Σε πράξεις τακτικού ελέγχου-καλής λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου ομβρίων υδάτων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους.
- Σε πράξεις εποπτείας για τη διενέργεια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης της λειτουργικότητας των εγγειοβελτιωτικών έργων.
- …
- Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο οποίος φέρεται -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- από έλλειψη προσοχής την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει, όντας υπόχρεος λόγω της ιδιότητας του, δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκάλεσαν οι παραλείψεις του και επέφερε το θάνατο άλλου, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση προς ενέργειας η οποία πηγάζει από το νομοθετικό πλαίσιο (…) 6 Σεπτεμβρίου 2023. Μεγάλη πλημμύρα έπληξε την πόλη του Βόλου και χωριά του νοτίου Πηλίου, ιδίως τη Μηλίνα και τον Πλατανιά. Από την υπερχείλιση του ποταμού (χείμαρρου) Κραυσίδωνα πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν σπίτια και καταστήματα, πολλά αυτοκίνητα θάφτηκαν στις λάσπες και αρκετά παρασύρθηκαν στη θάλασσα. Ιδιαίτερα η περιοχή πίσω από τη συνοικία Παλιά του Βόλου και οι κάθετες παρόχθιοι οδοί Καραμπατζάκη και Ζάχου, καθώς και η οδός Βυζαντίου είχαν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.
- 5-7 Σεπτεμβρίου 2023. Καταρρακτώδης βροχή είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός και οι παραπόταμοί του στη Δυτική Θεσσαλία. Κάποια πρόχειρα αντιπλημμυρικά φράγματα έσπασαν και τα χωριά του Ν. Καρδίτσης που βρίσκονται κοντά στη συμβολή του Ενιπέα με τον Πηνειό, ήτοι ο Παλαμάς, ο Βλοχός, η Μεταμόρφωση, ο Κοσκινάς και η Μαραθέα, να καταστούν μια απέραντη λίμνη. Το ίδιο και το γειτονικό χωριό Κεραμίδι, καθώς και η κωμόπολη Φαρκαδόνα του Ν. Τρικάλων. Ιδιαίτερα το Κεραμίδι και η Μεταμόρφωση θάφτηκαν κάτω από το νερό και τη λάσπη και έχουν καταστεί ακατοίκητα. Από τις πλημμύρες πνίγηκαν 11 άνθρωποι. Μεγάλες καταστροφές υπέστησαν και χωριά των Φαρσάλων, ενώ τα χωριά Μεγάλα Καλύβια και Αγία Κυριακή του Ν. Τρικάλων πλημμύρισαν από υπερχείλιση του ποταμού Πάμισου (Μπλιούρη) που κατέρχεται από το Μουζάκι και συμβάλλει στον Πηνειό πριν από την γέφυρα του Καραβόπορου επί της οδού Τρικάλων – Καρδίτσας. Τα περισσότερα εκτρεφόμενα ζώα (πρόβατα, χοίροι κ.ά.), καθώς και πουλερικά, πνίγηκαν ενώ οι αγροί για μερικά χρόνια δεν θα μπορούν να καλλιεργηθούν λόγω της λάσπης και της μολύνσεως του εδάφους. Από την υπερχείλιση του Πηνειού στο ύψος της Λάρισας πλημμύρισε η αριστερά αυτού συνοικία Γιάννουλη και προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές. Αλλά και πολλά χωριά νοτίως της Λάρισας, ιδίως στην παρακάρλια περιοχή, υπέστησαν το ίδιο μεγάλες καταστροφές. Μάλιστα σημειώθηκε το πρωτοφανές γεγονός τα νερά να βρουν διέξοδο στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του Ν. Λαρίσης που κατακλύστηκε και διακόπηκε για 20 ώρες η συγκοινωνία. Το ίδιο συνέβη και σε τμήμα της εθνικής οδού Λαρίσης – Τρικάλων. Στα χωριά του κάμπου των Νομών Καρδίτσης και Τρικάλων μερικά σπίτια κατέρρευσαν ενώ όλα τα υπόλοιπα σχεδόν κατέστησαν ακατοίκητα, οι δε οικοσκευές τους καταστράφηκαν εντελώς.
- 27-Σεπ-2023. Από νέα βροχόπτωση πλημμύρισαν τα χωριά του Δήμου Κιλελέρ του Ν. Λαρίσης. Το Αρμένιο, από το οποίο οι κάτοικοι αποχώρησαν εγκαίρως για να μην πνιγούν. Το ίδιο συνέβη και στο χωριό Σωτήριο, όπου το νερό ξεπέρασε το ένα μέτρο. Κάτι παρόμοιο έγινε και στο χωριό Νίκη. Το χωριό Αχίλλειο κινδύνευσε από τα νερά της λίμνης Κάρλας. Στα χωριά Νάματα και Χάλκη το νερό πέρασε έξω από τους οικισμούς. Η υπερχείλιση του Ενιπέα ποταμού προκάλεσε ζημιές στα χωριά των Φαρσάλων Μικρό και Μεγάλο Ευΰδριο, Πυργάκια και Υπέρεια. Οι καλλιέργειες στα πεδινά χωριά των περιοχών αυτών καταστράφηκαν ολοσχερώς.
- Τις ίδιες ημέρες (τέλος Σεπτεμβρίου) και πάλι την πόλη του Βόλου, υπερχείλισε ο ποταμός Κραυσίδων. Πολλές περιοχές, εκτός από τις ζημιές σε σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις, έμειναν χωρίς νερό και ρεύμα. Στην Νέα Ιωνία και στα κοντινά χωριά Αγριά και Αλυκές αρκετοί κάτοικοι αποκλείστηκαν σε σπίτια ή αυτοκίνητα. Η συγκοινωνία από τον Βόλο προς Λάρισα και Νότιο Πήλιο διεκόπη.
- Μιλώντας στο ΑΠΕ_ΜΠΕ ο κ. Θεόδωρος Νημάς τόνιζε: “Τα ποτάμια δημιουργήθηκαν από τις βροχές και τις πλημμύρες και τα νερά τους ακολουθούν τον φυσικό νόμο. Κάθε άστοχη παρέμβαση στην πορεία τους και η αφαίρεση μέρους της κοίτης τους συνήθως έχει οδυνηρές συνέπειες. Υπερχειλίσεις ποταμών και πλημμύρες γίνονταν και θα γίνονται. Το ζητούμενο είναι οι άνθρωποι να διδάσκονται από αυτά και να μην επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη” … “οι άνθρωποι”, δλδ. _επειδή δε ζούμε στην εποχή των σπηλαίων, αλλά των κρατών με πολιτικούς εκπροσώπους, οικονομικά συμφέροντα κλπ το αστικό κατεστημένο.
- “Καταπέλτης” το κατηγορητήριο κατά του πρώην περιφερειάρχη, Κωνσταντίνου Αγοραστού, και ακόμα εννιά προσώπων, οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για τη διαχείριση της φονικής πλημμύρας _ Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην και τρία ακόμα στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας φέρονται να παρέλειψαν να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
Μετά από αυτή τη σύντομη _και δεν είναι σχήμα λόγου, εισαγωγή, να περάσουμε στον νυν υπουργό Κλιματικής Κρίσης και (κατ΄ευφημισμό) Πολιτικής Προστασίας κ.ο Βασίλη Κικίλια, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε:
- “Στην κακοκαιρία BORA 3.300 πυροσβέστες, στελέχη της ΕΜΑΚ και των ΕΜΟΔΕ, συν τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τους ΟΤΑ, επιχείρησαν παντού, όπου χρειάστηκε, σε όλη τη χώρα”
- _ΟΚ ποιος είπε το αντίθετο; Ααα…αα ΝΑΙ η ίδια η κυβέρνηση, ο ίδιος ο Κικίλιας (2-Νοε): “Όπως είναι αδιανόητο να μπουν με τη βία στρατιώτες στο Πεντάγωνο ή αστυνομικοί στη ΓΑΔΑ, ομοίως είναι αδιανόητο να εισβάλλουν μειοψηφίες κάποιων εποχικών πυροσβεστών στο Κέντρο επιχειρήσεων, στο ΕΣΚΕΔIΚ, και στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Στα οργανωμένα κράτη και στις οργανωμένες πολιτείες δεν μπορεί αυτό να είναι ανεκτό”.
- “Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν συγκλονιστική προσπάθεια: 125 διασώσεις, 1.070 κοπές δέντρων, 1.000 κλήσεις μόνο στη Ρόδο στην Κεντρική Μακεδονία, στην Χαλκιδική. Αυτό είναι το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας. Πρόληψη, ενημέρωση με το 112, που ήχησε παντού. Δυστυχώς, δεν συμμορφώθηκαν όλοι οι συμπολίτες μας”, πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.
- Επομένως, εσείς φταίτε που πνιγήκατε
- “Αναφορικά με τις υποδομές, το μπάζωμα σε κοίτες ποταμών και το χτίσιμο μέσα στα ρέματα, κάποτε μπορούσαμε να τα ξεπεράσουμε με ένα μίνιμουμ μικρών καταστροφών, τώρα, όμως, στην καρδιά της κλιματικής κρίσης αυτά δεν συγχωρούνται, δεν τα συγχωρεί η φύση. Εγώ θεωρώ -και ειλικρινώς το έχω πει- ότι πρέπει να γίνει ταμείο απαλλοτριώσεων, ξεμπαζώματος και ανοίγματος ρεμάτων σε κομβικά σημεία στην Αττική και όπου αλλού απαιτείται για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές στη νέα εποχή” είπε και επισήμανε:
“Σας λέω μετά λόγου γνώσεως και ειλικρινώς, για την Ιαλυσσό ότι υπάρχει ένας περίκλειστος αγωγός με μικρή διάμετρο εκεί που ξεκινάει, από το βουνό, και η κλίση της κοιλότητας αυτής καταλήγει στους τοίχους ξενοδοχείων. Είναι νομοτελειακό ότι όταν καταλήγει ο αγωγός των όμβριων υδάτων από το βουνό μέσα από την Ιαλυσό που περνάνε τα ρέματα, στους τοίχους κάποιων οικημάτων και ξενοδοχείων… αυτό είναι μη βιώσιμο. Η δύναμη της φύσης -έριξε τώρα 380 τόνους νερού ανά στρέμμα- είναι πιο ισχυρή όπως βλέπετε από το οποιοδήποτε κτίσμα ή υποδομή που έχει γίνει με τη λογική αυτή”.- Δλδ να καταλάβουμε: αυτόν τον “αγωγό” τον “ανεπαρκή” κλπ. ποιος τον κατασκεύασε; Ο ταλαίπωρος που έχασε την περιουσία του και κανείς από το “κράτος” δικαίου δεν θα τον αποζημιώσει
- Τέλος, σχετικά με το 112, ο υπουργός ανέφερε ότι “η τραγική κατάληξη της θεομηνίας στη Βαλένθια, απέδειξε ότι και εκεί που οι μετεωρολόγοι μας δεν πέφτουν μέσα και η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου υπερεκτιμά ορισμένες φορές κάποια πράγματα, είναι χίλιες φορές προτιμότερο να πειθαρχούμε σε κάτι το οποίο είναι ίσως υπερβολικό μερικές φορές, παρά να μην ηχήσει το 112”.
- Δλδ ακόμα κι αυτό το μήνυμα που το παρουσίασε _το παρουσιάζουν σαν το “απόλυτο εργαλείο” για την προστασία του λαού πάντα με “ατομικά μέσα”, στηρίζεται στην απόσυρση του κράτους από τις καθοριστικές του ευθύνες για την ολοκληρωμένη οργάνωση της προστασίας μας. Ακόμα κι εδώ εισχωρεί η επιλεκτική ανικανότητα, ενώ το “τρεχάτε ποδαράκια μου” και “βγάλτε τα πέρα μόνοι σας” μετατρέπεται σταδιακά στο γνωστό “λύκος …στα πρόβατα”. Ανέκδοτο τελικά το περιβόητο “112” Με τέτοιο κυνισμό προσπαθεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τις ζωές που χάθηκαν, τις περιουσίες που καταστράφηκαν, τα εκατομμύρια στρέμματα που έγιναν στάχτη από τη φωτιά ή λίμνη από την καταιγίδα. Ας αφήσουν λοιπόν τα φούμαρα, που στο κάτω κάτω της γραφής δεν συνδυάζονται με κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο οργανωμένης αποχώρησης, φιλοξενίας, άμεσης αποκατάστασης και βοήθειας στους πληγέντες. Το μόνο που κάνει είναι να πετάει την ευθύνη στον λαό για το πώς θα σωθεί, πώς θα φύγει, ακόμα και για το αν τελικά πεθάνει!