Προβληματισμός εξακολουθεί να επικρατεί στους επιστήμονες για την σεισμική ακολουθία στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Καθώς τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργός, Ίος και Ανάφη συνεχίζουν να ζουν στον ρυθμό του Εγκέλαδου, οι επιστήμονες μιλούν τώρα για την πιθανότητα ενός σεισμού μεγέθους άνω των 6,0 Ρίχτερ, ενώ απαντούν στις φήμες περί ενδεχόμενης ηφαιστειακής έκρηξης.
Συγκεκριμένα ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο CNN Greece δεν απέκλεισε την πιθανότητα για έναν ισχυρότερο σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο: «Δεν χρειάζεται να κάνει απαραίτητα 6 Ρίχτερ, μπορεί να κάνει και ένα 5,5 και να κουνήσει περισσότερο την περιοχή ή να γίνει μια βραχόπτωση και να έχουμε τραυματισμό και θάνατο», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Την άποψη ότι η σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων θα διαρκέσει για αρκετό ακόμα διάστημα -εβδομάδες ή και μήνες- εξέφρασε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) Κώστας Παπαζάχος, εκτιμώντας παράλληλα τα δύο πιθανότερα σενάρια, το καλό και το δυσμενές, όσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου, την ώρα που η ανησυχία κορυφώνεται. «Έχουμε μια εξαιρετικά δύσκολη σεισμική ακολουθία σε ρήγματα βορειοανατολικά, νοτιοδυτικά στην ευρύτερη περιοχή της Ανύδρου, σε ένα μήκος 25 χλμ, με επεισοδιακό χαρακτήρα, με πολλούς, ισχυρούς σεισμούς που ανά διαστήματα είναι σε ύφεση και άλλες φορές δραστηριοπούνται ξανά» αναφέρει ο κ. Παπαζάχος. «Η σεισμικότητα αυτή είναι αρκετά πρωτόγνωρη, με τέτοιες συνεχόμενες ακολουθίες, με τέτοια χαρακτηριστικά και σε τόσο μεγάλα μεγέθη. Πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, που αναγκαστικά μας οδηγεί σε δύο εναλλακτικές κατευθύνσεις, μια πιο πιθανή και μια λιγότερο πιθανή», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ανησυχία για «σεισμική κρίση» μηνών
Μιλώντας στο CNN Greece, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω κατάσταση στο νησί της Σαντορίνης και την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα, είτε για μερικές εβδομάδες ή και μήνες, με αντίστοιχους σεισμούς ή λίγο μεγαλύτερα μεγέθη τύπου της τάξης των 5,4 Ρίχτερ, τα οποία ανήκουν στην «οικογένεια» των μεγεθών που σημειώνονται τώρα.
Παράλληλα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα για έναν ισχυρότερο σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο. «Το πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για θαλάσσια περιοχή, άρα οι εκτιμώμενες επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τη στεριά. Συνεπώς, τα γειτονικά νησιά που απέχουν απόσταση περίπου 25 χλμ, λαμβάνουν μικρότερες σεισμικές δονήσεις σε σχέση με έναν ισχυρό σεισμό», τόνισε.
«Κόπωση κινδύνου»
Επιπλέον, ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για «κόπωση κινδύνου» εκφράζοντας φόβους να συμβούν αντίστοιχες καταστάσεις με εκείνη του κορωνοϊού. «Δυστυχώς και στη μια περίπτωση και στην άλλη, το χρονικό διάστημα που η σεισμικότητα θα ταλαιπωρεί την περιοχή είναι εκτεταμένο και πρέπει να δώσουμε και σε αυτό μια προσοχή, γιατί υπάρχουν φόβοι να εμφανιστεί αυτό που λέμε ”κόπωση κινδύνου” δηλαδή και ο κόσμος και οι επιστήμονες αλλά και η πολιτεία να κουραστούν από αυτή τη συνεχή σεισμική έκθεση στον κίνδυνο, με τη διαχείριση αυτού του κλίματος να είναι εξαιρετικά δύσκολη».
Το σενάριο των 6,5 Ρίχτερ
Παράλληλα, τόνισε ότι «από τα μήκη των ρηγμάτων και τη διάσταση της περιοχής μπορούμε να πιθανολογήσουμε το σενάριο ακόμη και για 6,5 Ρίχτερ ως ένα ανώτατο όριο», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ακόμα είμαστε στη λογική του βλέποντας και κάνοντας». Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε ότι ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα και πως η σεισμική ακολουθία μπορεί να «κλείσει» είτε με έναν σεισμό της τάξης των 5,8 Ρίχτερ ή και 6,2 Ρίχτερ ως προς τα μεγέθη. «Δεν χρειάζεται να κάνει απαραίτητα 6 Ρίχτερ, μπορεί να κάνει και ένα 5,5 και να κουνήσει περισσότερο την περιοχή ή να γίνει μια βραχόπτωση και να έχουμε τραυματισμό και θάνατο», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
«Μας απασχολεί οι κάτοικοι να ακολουθούν τις οδηγίες που έχουν δοθεί, οι οποίες δεν έχουν φτιαχτεί για ένα σενάριο ισχυρού σεισμού, έχουν φτιαχτεί και για την ίδια την ακολουθία», κατέληξε ο κ. Παπαζάχος, σημειώνοντας ότι το πιο δύσκολο είναι να μείνει σε εγρήγορση ο κόσμος και να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα.
- Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης ανέφερε ως χειρότερο ενδεχόμενο την ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος της Αμοργού διεύθυνσης ΝΔ ΒΑ πράγμα το οποίο – όπως είπε δεν φαίνεται μέχρι τώρα και από υπολογισμούς που έκανα οι οι ασκούμενες σε αυτό από την έως τώρα σεισμικότητα τάσεις (τάσεις coulomb για τους γνώστες) είναι αμελητέες. Το σενάριο όμως της ενεργοποίησής του (το οποίο απεύχομαι) είναι εφικτό και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σεισμό αρκετά μεγάλο. Αμφότερα τα σενάρια θα δώσουν τσουνάμι».
- Από την πλευρά του ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης, αναφέρθηκε στις ενδείξεις για μια ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη. «Υπάρχουν ορισμένες μετρήσεις από το Κολόμπο που δείχνουν ότι μπορεί να έχουν αλλάξει μερικά αέρια από τον βυθό και υπάρχουν και τα στοιχεία αυτού του σμήνους σεισμών το οποίο είναι εστιασμένο γύρω από μία περιοχή, την Άνυδρο (…)».
- Η Εύη Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τόνιζε πως «η ενεργοποίηση ουσιαστικά μάλλον η κίνηση του μάγματος στα έγκατα της Γης δεν σημαίνει ότι μπορεί να φέρει, να επιφέρει μία ηφαιστειακή έκρηξη».
- «Δεν μπορούμε να μιλάμε για σεισμική ύφεση», υπογράμμισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Είχαμε μια ελπίδα ότι μπαίνουμε σε ύφεση τις τελευταίες ημέρες αλλά οι σεισμοί των 5 Ρίχτερ και η έντονη σεισμική δραστηριότητα που ξεπερνά και το όριο των 4 Ρίχτερ μας δείχνει ότι δεν είμαστε σε μια τέτοια φάση ακόμη, αυτή η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας έχει παρέλθει» επισημαίνει συγκεκριμένα
- Στις μεταβολές που έχουν καταγραφεί στην καλντέρα του ηφαιστείου της Σαντορίνης το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε κι ο καθηγητής Θανάσης Γκανάς, ως αποτέλεσμα της σεισμικής διέγερσης που λαμβάνει χώρα στην περιοχή των Κυκλάδων το τελευταίο διάστημα. __«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά 6 εκατοστά. Ως αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε», τόνισε αρχικά. «Και οι μεταβολές αυτές», όπως εξήγησε ο κ. Γκανάς, «είναι αποτέλεσμα της ανόδου του μάγματος από τον μανδύα προς τον φλοιό και στη συνέχεια στον μαγματικό θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη Νέα Καμένη και μεταξύ Νέας Καμένης και Οίας σε βάθος 3 χλμ.».«Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι έχει ανέβει το μάγμα 5 εκατ. κυβικά, ενώ στην τελευταία κρίση που είχαμε στο ηφαίστειο το 2011-2012 είχε ανέβει 15 εκατ. κυβικά. Τώρα, ωστόσο, καθώς συνεχίζεται το φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθούμε, να δούμε πώς θα εξελιχθεί», σημείωσε.
ΕΚΠΑ:
Πάνω από πάνω από 15.300 σεισμοί
σε 15 ημέρες
στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού
Πάνω από πάνω από 15.300 σεισμούς κατέγραψε σε 15 ημέρες στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ όπως αναφέρει σε έκτακτη ανακοίνωση την Τετάρτη (12/2). Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων «τα αποτελέσματα για την 10η Φεβρουαρίου δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, ενδεχόμενα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ:
- Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 15.300 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 13,200 με μεγέθη Μ³1.0.
- Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 13 σεισμούς με Μ³4.0, και 4 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5.2.
- Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης), κατά την 11η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 09:17:20 τοπική ώρα και είχε μέγεθος 4.8. Σημειώνεται επίσης ότι νωρίς το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου (03:14:55 τοπική ώρα) εκδηλώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 5.0 με χειρακτική λύση επικέντρου περίπου 5.5 km νοτιοδυτικά της νησίδας Ανύδρου.
- Σε σχέση με τις 9 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα για την 10η Φεβρουαρίου δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, ενδεχόμενα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος, με επίκεντρα ανατολικά από την Άνυδρο, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν βόρεια από την Άνυδρο.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο Δήμος Αμοργού
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο Δήμος Αμοργού με απόφση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Συγκεκριμένα η απόφαση, ελήφθη για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει έως και 11 Μαρτίου.
Να σημειωθεί ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε κηρυχθεί ο Δήμος Θήρας στη Σαντορίνη την περασμένη Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, με απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λόγω των συνεχών σεισμών που καταγράφονται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η εν λόγω απόφαση ανέφερε ότι αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου Θήρας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα. «Αποφασίζουμε την κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 1η Μαρτίου», αναφερόταν χαρακτηριστικά.
Πληροφορίες από CNN_Gr
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Έντονη ανησυχία για τη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα
Αμείωτες παραμένει η ανησυχία και η αγωνία των κατοίκων στη Σαντορίνη και στις Κυκλάδες, καθώς συνεχίστηκαν και χθες οι εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις, με πάνω από 10 να καταγράφονται με ένταση 4 – 5 Ρίχτερ στην περιοχή της νησίδας Ανύδρου, ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Με βάση τις μετρήσεις του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από 26 Γενάρη μέχρι 11 Φλεβάρη έχουν γίνει πάνω από 15.300 σεισμοί, από χαμηλής έντασης μέχρι τα 5,3 Ρίχτερ, που είναι ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα. Χθες νωρίς το πρωί σημειώθηκε νέος σεισμός 5 Ρίχτερ, 5,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ανύδρου. Η διεπιστημονική επιτροπή διαπιστώνει μετατόπιση των σεισμών τα δύο τελευταία 24ωρα, από την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σαντορίνης προς τα βορειοανατολικά της νήσου Ανύδρου.

Επίσης χθες, μετά τον δήμο Θήρας τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Αμοργός, έως και τις 11 Μάρτη. Επιπλέον, από το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιήθηκαν και εκεί τα ανεπαρκή και προσανατολισμένα στους εργοδότες μέτρα, όπως την περίοδο της πανδημίας, για την αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων και τη λεγόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού, των 534 ευρώ τον μήνα.
Την ίδια ώρα, παρά τη μεταφορά δυνάμεων Πυροσβεστικής, διασωστών, ηλεκτρολόγων και υγειονομικού προσωπικού από τον κρατικό μηχανισμό – απόδειξη και αυτή ότι στα νησιά είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε αυτούς τους τομείς σε μόνιμη βάση – οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τις υποδομές και τη στατικότητα των κτιρίων στο ενδεχόμενο ενός αρκετά μεγαλύτερου σεισμού, που δεν μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά στο πολεοδομικό χάος της Καλντέρας, με τα πολυτελή τουριστικά καταλύματα που κρέμονται στον γκρεμό.
Ακόμα, από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Υποδομών που έλεγξε τα σχολεία στη Σαντορίνη δηλώθηκε ότι με τη μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα δεν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα στατικότητας. Πάντως, όπως έχει καταγράψει σε ρεπορτάζ η εφημερίδα μας, τα διάφορα νοικιαζόμενα κτίρια που στεγάζουν τις δημοτικές υπηρεσίες με βάση και δικαστικές αποφάσεις έχει διαπιστωθεί ότι είναι ακατάλληλα, ενώ από εκεί υποτίθεται ότι θα συντονίζονται οι δυνάμεις που θα κληθούν να συνδράμουν τους κατοίκους σε περίπτωση μεγάλου σεισμού με καταστροφικές συνέπειες.

Στο προσκήνιο η υποχρηματοδότηση της Έρευνας
Για την περιοχή ξεκίνησε χθες η αποστολή του ωκεανογραφικού σκάφους «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Αντικείμενο της αποστολής θα είναι η συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων, με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στην περιοχή. Θα υπάρξουν συγκρίσεις με παλιότερες καταγραφές και μέτρηση αερίων – εξερεύνηση των ρηγμάτων, ανέφερε μιλώντας σε ΜΜΕ ο επικεφαλής της αποστολής Δημήτρης Σακελαρίου, και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η έρευνα σε μόνιμη βάση. Ιδιαίτερη σημασία έχουν μερικές από τις επισημάνσεις του: Παρόλο που η συγκεκριμένη περιοχή είναι η πιο χαρτογραφημένη και είμαστε χώρα με έντονη σεισμικότητα, η χαρτογράφηση στο Αιγαίο είναι μόλις στο 30%, ενώ το σκάφος του Κέντρου είναι ήδη υπέργηρο 40 χρόνων! Γι’ αυτό, τόνισε, πρέπει να στηριχτεί και να χρηματοδοτηθεί η ερευνητική δουλειά.
Αυτό βέβαια δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις, όλες διαχρονικά, όπως και όλοι οι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία τομείς.
Προσπάθεια
να μετριαστεί ο εφησυχασμός των προηγούμενων ημερών
Όπως δήλωσε χθες ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, εκπρόσωπος των δύο μόνιμων επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΣΠ, που ασχολούνται με τα θέματα της σεισμικής επικινδυνότητας και της μείωσης του σεισμικού κινδύνου, καθώς και αυτού του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου, «βρισκόμαστε σε πόλεμο». Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «ηφαιστειακής έκρηξης».
Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι σεισμοί συμβαίνουν στη θάλασσα και 25 χλμ. μακριά από τα νησιά, και όχι σε χερσαίο έδαφος. Προσπαθώντας δε να μετριάσει την προσπάθεια εφησυχασμού που έγινε από κυβερνητικά επιτελεία και εκφράστηκε και με δηλώσεις ειδικών τις προηγούμενες μέρες, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ποιος είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε; Οι ανακοινώσεις που βγαίνουν από την επιτροπή έχουν στο τέλος 7-8 οδηγίες προς τους κατοίκους. Μην κάνετε αυτό, μην κάνετε το άλλο… Δεν είμαστε σε περίοδο ειρήνης, σε περίοδο πολέμου είμαστε και σε περίοδο που έχουμε μια δύσκολη διαχειρίσιμη ακολουθία». Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό είπαμε ότι δεν πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία. Κανείς δεν κλείνει τα σχολεία ελαφρά τη καρδία. Τα παιδιά δεν είναι ενήλικες, δεν διαχειρίζονται την πληροφορία όπως εμείς και μπορεί να γίνει ατύχημα, μπορεί να έχουμε θύματα από πανικό ή τραυματισμό. Το ίδιο συμβαίνει για τις κατολισθήσεις, για τις συναθροίσεις κ.λπ.».
Για το ηφαίστειο είπε ότι είναι μια ξεχωριστή διαδικασία, που έχει ξεκινήσει από τα μέσα του καλοκαιριού. «Πρόκειται για ένα διαφορετικό φαινόμενο μέσα στην Καλντέρα της Σαντορίνης. Προφανώς και δεν αποκλείεται μια ηφαιστειακή έκρηξη. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, όχι λόγω της σεισμικής ακολουθίας, αλλά υπάρχει μια μικρή αλλά συγκεκριμένη πιθανότητα να οδηγηθούμε σε έκρηξη. Είναι αργό φαινόμενο, έχουμε γεμίσει με μηχανήματα τη Σαντορίνη. Αν το ηφαίστειο εξελιχθεί προς μια δύσκολη κατεύθυνση, να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν και ανακοινώσεις και μέτρα. Στην κλίμακα 1 έως 10, βρισκόμαστε στο 1 για ηφαιστειακή έκρηξη».