Έγινε παγκόσμια είδηση και προβλήθηκε δεόντως και από τα ελληνικά ΜΜΕ. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά: «…Το ολιγόλεπτο ταξίδι τους στο Διάστημα ολοκλήρωσαν σε τοποθεσία του δυτικού Τέξας 6 γυναίκες . Την αποστολή υποδέχθηκε στο σημείο της προσγείωσης ο μεγιστάνας του ηλεκτρονικού εμπορίου Τζεφ Μπέζος, η σύντροφος του οποίου, Λόρεν Σάντσες, επέβαινε στην πτήση. Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης η δημοφιλής τραγουδίστρια Κέιτι Πέρι, η δημοσιογράφος Γκέιλ Κινγκ, η αστροφυσικός Αμάντα Νούεν, η πρώην επιστημονική συνεργάτις της NASA Αΐσα Μπόου και η κινηματογραφική παραγωγός Κεριάν Φλιν. Επρόκειτο για την πρώτη διαστημική πτήση με αποκλειστικά γυναικείο πλήρωμα από το 1963.Το πρόγραμμα διαστημικών περιπάτων Blue Origin του Μπέζος έχει επιτρέψει σε 52 ανθρώπους να ταξιδέψουν στο Διάστημα με 11 επανδρωμένες αποστολές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βρεθούν πέρα από τη Γραμμή Κάρμαν, το διεθνώς αποδεκτό σύνορο του Διαστήματος σε υψόμετρο 100 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Η κάψουλα του Blue Origin έφθασε στα 106 χλμ. πάνω από τη Γη. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της διαστημικής εταιρείας του Μπέζος, Μπιλ Κίρκος, είπε ότι ορισμένοι από τους επιβάτες της αποστολής ταξίδεψαν δωρεάν, ενώ άλλοι πλήρωσαν το δαπανηρό εισιτήριο, χωρίς να αποκαλύψει τις ταυτότητές τους. Η Blue Origin δεν δημοσιοποιεί τις τιμές των εισιτηρίων της. Ο κυριότερος ανταγωνιστής της, η Virgin Galactic του δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον, χρεώνει τους πελάτες της για ολιγόλεπτα διαστημικά ταξίδια μεταξύ 250.000 και 450.000 δολαρίων…»
Ας ξεκινήσουμε το σχόλιο μας για τον χαρακτήρα αυτών των ταξιδιών, όπως σωστά έγραψαν οι Times της Νέας Υόρκης: «Το New Shepard, το κόσμημα του διαστημικού τουρισμού του Μπέζος, είναι μια λεωφόρος για τους πλούσιους, Times της Νέας Υόρκης. «Το New Shepard, το κόσμημα του διαστημικού τουρισμού του Μπέζος, είναι μια λεωφόρος για τους πλούσιους, τους ισχυρούς και τους καλά δικτυωμένους προς το Διάστημα».
Ας πάμε τώρα στον ανιστόρητο «συσχετισμό» του ταξιδιού αυτού με αυτό του ταξιδιού της Βαλεντίνα Τερεσκόβα της πρώτης γυναίκας που ταξίδεψε στο διάστημα. Δεν ήταν πλούσια αλλά εργάτρια σε υφαντουργείο, επιλέχτηκε ανάμεσα σε 400 υποψήφιους, ενώ η παρουσία της στο διάστημα δεν έγινε «για αναψυχή» ή «φιγούρα» αλλά για τη συλλογή στοιχειών για τη συμπεριφορά του γυναικείου σώματος στο διάστημα, για το καλό δηλα΄δη της ανθρωπότητας.
Ας σταθούμε σε δύο ακόμη γεγονότα:
Η σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα στη Σοβιετική Ένωση, στις άλλες Λαϊκές Δημοκρατίες, ανεξάρτητα από τις αδυναμίες, και από ένα σημείο και μετά τα λάθη και τις παρεκκλίσεις, ανέδειξε το πραγματικό περιεχόμενο της χειραφέτησης της γυναίκας και στον τομέα του διαστήματος. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να παραχωρήσει πραγματική ισοτιμία, γιατί αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα. Εχει συμφέρον να διατηρεί την ανισοτιμία εξαιτίας του φύλου, να τη χρησιμοποιεί για να εντείνει την εκμετάλλευση και των δύο φύλων. Και στον τομέα του διαστήματος προσφέρεται μόνο σε όσους έχουν χρήματα γι’ αυτό…
Στην Ιστορία θα είναι γραμμένο για πάντα ότι ο σοσιαλισμός άνοιξε το δρόμο προς το Διάστημα. Επί δεκαετίες, η πρώτη χώρα του σοσιαλισμού συνέχισε να αναδεικνύει και μέσα από την εξερεύνηση του Διαστήματος το δυναμισμό, τον πρωτοποριακό και φιλειρηνικό χαρακτήρα του νέου συστήματος, με δεκάδες πρωτιές στις επανδρωμένες και αυτόματες αποστολές που ακολούθησαν. Πολλές τεχνολογίες που βρήκαν εφαρμογή στην καθημερινή ζωή και πολύ περισσότερες πρόοδοι σε επιστημονικούς τομείς ξεπήδησαν από την είσοδο στη διαστημική εποχή. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ακόμα και με μόρφωση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μπολιάστηκαν με το ενδιαφέρον και το θαυμασμό για την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο και την ικανότητα του ανθρώπου να αλλάζει τον κόσμο κάνοντας δυνατό εκείνο που μέχρι χτες φαινόταν αδύνατο.