Σε εξέλιξη από προχτές Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η διημερίδα (3 μέρες) με θέμα: “Προσφυγικοί οικισμοί: ζητήματα διαχείρισης και ανάδειξης της τοπικής ιστορικής μνήμης. Η περίπτωση της Καισαριανής”. Θυμίζουμε πως η έναρξη έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής και συνεχίστηκε (Τρίτη 3 _λήγει σήμερα 4 Σεπτεμβρίου) στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, πάντα με δυνατότητα σύγχρονης από απόσταση παρακολούθησης, μέσω live streaming
Την εισαγωγική συνεδρία συντόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής Νικόδημος Κατσαρέλης, ενώ τους παριστάμενους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος. Παραβρέθηκαν η Δημοτική Αρχή, οι πρώην Δήμαρχοι Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής και Σπύρος Τζόκας, ο επικεφαλής της παράταξης “Ενωμένη Καισαριανή” και τέως Δήμαρχος Χρήστος Βοσκόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Σάμιος, εκ μέρους της παράταξης “Όμορφη Πόλη” ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ζαρκαδούλας, ο επικεφαλής της “Ανυπόταχτης Καισαριανής” κά επίσης πρόεδροι συλλόγων και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της πόλης.
Οι εργασίες της διημερίδας συνεχίστηκαν χτες μπροστά στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης με δύο θεματικές συνεδρίες:
- Από τους προσφυγικούς οικισμούς του Μεσοπολέμου στην κοινωνιολογία των σύγχρονων πόλεων.
- Μνήμες προσφύγων και κοινωνική συνείδηση.
Ιχνηλατώντας την εξέλιξη και μεταμόρφωση των προσφυγικών εγκαταστάσεων σε σύγχρονες πόλεις, οι ομιλητές ανέτρεξαν σε διαθέσιμες πηγές και τεκμήρια, σε κάθε πληροφορία που μπορεί να εντοπιστεί σε αρχεία, προφορικές μαρτυρίες, αλλά και στο εναπομείναν αρχιτεκτονικό απόθεμα. Επικέντρωσαν στην εμπειρία του χώρου και την κοινωνική προσέγγιση της κατοίκησης, διερευνώντας τους νέους όρους που θέτει η πολεοδομική ανάπτυξη και αναδεικνύοντας παράγοντες και ζητήματα κοινωνιολογικά, στη σχέση του ανθρώπου με τον τόπο του.
Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένου ότι η έννοια της μνήμης διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για την αντίληψη του χώρου, μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε στη συγκρότησης της ιστορικής και της συλλογικής μνήμης, τη διαχείριση και την εμπλοκή της στη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης.
Σε κρίσιμης σημασίας παράγοντες αναδείχθηκαν η εκπαίδευση και η συμμετοχικότητα.
Εντυπωσίασε το βίντεο που παρουσίασαν ο αρχιτέκτονας Κώστας Αβραμίδης και ο ανθρωπολόγος Κώστας Διαμαντής από τη Συμμετοχική Τοιχογραφία στον ανατολικό τοίχο της Νήαρ Ηστ τον περασμένο Απρίλιο από τους μαθητές του ΕΠΑΛ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ 22.
Οι εργασίες της2ης μέρας ολοκληρώθηκαν με ξενάγηση στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.
Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διημερίδα -που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Καισαριανής ολοκληρώνεται απόψε στο χώρο μπροστά από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 19:00 και περιλαμβάνουν τη θεματική συνεδρία με τίτλο “Καισαριανή”, με τις ομιλίες να πλαισιώνονται από σύντομα αποσπάσματα λογοτεχνικών, ιστορικών και ποιητικών κειμένων που αναφέρονται στην πόλη.
Σε μια παράλληλη δράση λειτουργεί έκθεση με τίτλο “ιστορίες από τον συνοικισμό”, επίσης δύο ψηφιακές εφαρμογές ξενάγησης στον προσφυγικό οικισμό.
Μείνετε συντονισμένοι _θα επανέλθουμε
Μύθοι και πραγματικότητα για το έργο στο Σκοπευτήριο Καισαριανής: Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια…