Αυξάνεται η λαϊκή αλληλεγγύη στην Ισπανία αλλά και ο θυμός για τις τεράστιες ευθύνες του αστικού κράτους για τις τεράστιες καταστροφές και την εκατόμβη νεκρών.
Οργή και αγανάκτηση που εκφράστηκε και κατά την επίσκεψη του βασιλιά Φίλιππο και του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, στην περιοχή Παιπόρτα στη Βαλένθια. Πολίτες που επλήγησαν από τις φονικές βροχοπτώσεις πέταξαν λάσπη και επιτέθηκαν λεκτικά εναντίον τους. Ο Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε από το σημείο ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος προσπάθησε να μιλήσει με τους πολίτες.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι πέταξαν πέτρες στο αυτοκίνητο με το οποίο θα έφευγε. Η αστυνομία μάλιστα χρειάστηκε να επέμβει με έφιππους αστυνομικούς για να συγκρατήσει το πλήθος ατόμων.
Από την άλλη ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης αναπτύσσεται από τους Ισπανούς πολίτες.
Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι μόνο χθες το πρωί, 15.000 άνθρωποι εμφανίστηκαν για τον πρώτο συντονισμένο καθαρισμό, καλύπτοντας την τραγική απουσία του αστικού κράτους που αποδείχθηκε «γυμνό» αναφορικά με την ετοιμότητά του για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.
Στην ουρά ήταν ο Όσκαρ Μαρτίνεθ με τη γυναίκα και τον γιο του. «Νιώθω θυμό», λέει. «Αυτή ήταν μια τραγωδία που μπορούσε να αποφευχθεί. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνει η περιφερειακή κυβέρνηση ήταν να μας δώσει τις προειδοποιήσεις για πλημμύρες εκ των προτέρων».
Ο θυμός είναι διάχυτος στη Βαλένθια και τη γύρω περιοχή όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα από τα 211 θύματα – με τον απολογισμό να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.
Η Εμίλια, 74 ετών, είπε επίσης ότι ένιωθε εγκαταλελειμμένη.
«Αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένοι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Δεν μπορούμε να πλύνουμε ούτε τα ρούχα μας, ούτε καν να κάνουμε ντους».
Σε τηλεοπτική δήλωσή του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες είπε ότι αναπτύσσει επιπλέον 5.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν στις έρευνες και τον καθαρισμό, εκτός από τους 2.500 που έχουν ήδη αναπτυχθεί.
Απαντώντας στην οργή για ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. «Γνωρίζω ότι η ανταπόκριση δεν είναι αρκετή, υπάρχουν προβλήματα και σοβαρές ελλείψεις… πόλεις θαμμένες από λάσπη, απελπισμένοι άνθρωποι που αναζητούν τους συγγενείς τους… πρέπει να βελτιωθούμε», είπε ο Σάντσες.
217 οι νεκροί, πολλοί οι αγνοούμενοι
Οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 214. Οι αγνοούμενοι όμως παραμένουν πολλοί καθώς όπως λένε οι αρχές ακόμα παραμένουν πολλοί εγκλωβισμένοι. Το βράδυ του Σαββάτου εντοπίστηκαν ζωντανές δύο γυναίκες σε δύο διαφορετικά αυτοκίνητα. Στη μια περίπτωση μια ηλικιωμένη γυναίκα που επέζησε τέσσερις ημέρες με νεκρή δίπλα της την συνοδηγό του αυτοκινήτου. Στην δεύτερη περίπτωση τα σωστικά συνεργεία ενώ απέσυραν βουνό αυτοκινήτων άκουσαν τις φωνές μιας γυναίκας που το αυτοκίνητο της είχε καταπλακωθεί από τα υπόλοιπα και την ανέσυραν ζωντανή.
Το ηλεκτρικό ρεύμα αποκαταστάθηκε στις περισσότερες περιοχές, παραμένουν όμως ακόμα 7.000 σπίτια χωρίς ηλεκτρικό. Τα συνεργεία επιχειρούν την αποκατάσταση του ηλεκτρικού έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται οι εργασίες άντλησης του στάσιμου νερού ευκολότερα.
Οι περιοχές που ακόμα και σήμερα παραμένουν αποκλεισμένες στην « ζώνη 0» είναι : Aldaia, Alacuás, Picaña, Sedaví, Paiporta, Benetússer, Alfafar, Masanasa, Catarroja, Albal y Beniparrell.
Σήμερα Κυριακή μόνο 2.000 εθελοντές μπορούν να προσφέρουν βοήθεια καθώς υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων από τα στάσιμα νερά. Έχουν περάσει ήδη πέντε ημέρες από τις πλημμύρες και ο κίνδυνος μολύνσεων είναι αυξημένος γι αυτό και οι εθελοντές και τα σωστικά συνεργεία εργάζονται μόνο με προστατευτικές μάσκες.
Υπάρχουν στρατιές εθελοντών όχι μόνο από την περιοχή αλλά και από ολόκληρη την Ισπανία. Οι αποκλεισμένοι κάτοικοι ζητούν μπότες νερού, κάλτσες, φάρμακα, τρόφιμα σε κονσέρβες και κυρίως καθαριστικά για να απολυμάνουν τα σπίτια τους. Παντού σχηματίζονται ανθρώπινες αλυσίδες για την παροχή τροφίμων και τον καθαρισμό σπιτιών και καταστημάτων.
Στην πληγείσα περιοχή υπήρχαν οι εγκαταστάσεις 54.000 επιχειρήσεων όπως αναφέρει το εμπορικό Επιμελητήριο της Βαλένθιας και επλήγησαν σχεδόν όλες. Σε αυτές εργάζονταν 350.000 άνθρωποι. Μια πρώτη εκτίμηση μιλά για πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ ζημίες στις επιχειρήσεις αυτές.
Μέχρι αυτή την ώρα περίπου 7.000 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται στην περιοχή και η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι στέλνει όλη την βοήθεια που απαιτείται αρκεί η Αυτονομία να το ζητήσει.
Με βάση το σχεδόν ομόσπονδο πολιτειακό σύστημα της Ισπανίας ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλος Μαθόν είναι ο υπεύθυνος για τον συντονισμό όλων των ενεργειών στην περιοχή. Ο ίδιος επέλεξε να μην ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο 3 ( αλλά να παραμείνει στο 2). Αν είχε ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο 3 θα σήμαινε ότι όλος ο συντονισμός θα ήταν αποκλειστική ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ. Οπότε όλοι βρίσκονται κάτω από τις εντολές του Μαθόν και η τοπική κυβέρνηση ενημερώνει την κεντρική για τις ανάγκες που έχει. Το Σάββατο το βράδυ ο Μαθόν ζήτησε από τους επικεφαλής 7 υπουργείων να τεθούν κάτω από τις εντολές του.
Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλες διαμαρτυρίες από τους πληγέντες κατοίκους οι οποίοι αντιδρούν στο «πολιτικό παιχνίδι». Υπενθυμίζεται ότι η τοπική κυβέρνηση της Βαλένθιας ειδοποίησε στις 8.15 το βράδυ της Τρίτης με sms τους κατοίκους ενώ ήδη είχαν ξεκινήσει οι πλημμύρες παρότι ο ίδιος ο Μαθόν είχε νωρίτερα αναρτήσει βίντεο στο οποίο ανέφερε ότι το φαινόμενο θα υποχωρούσε. Το βίντεο αυτό έχει σβηστεί από τα κοινωνικά δίκτυα.
Τραγωδία-«καθρέφτης» της επιλεκτικής ανικανότητας του αστικού κράτους
Σε αυτήν την τραγωδία – προδιαγεγραμμένο έγκλημα (όπως αντίστοιχα ζήσαμε στη χώρα μας) αποτυπώνεται ανάγλυφα η επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους όταν πρόκειται για μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, το δόγμα του κόστους – οφέλους, που είναι και επίσημη πολιτική της ΕΕ. Με βάση αυτό, είναι προτιμότερο να πληρώνονται κάποια ψίχουλα στους πληγέντες από τις καταστροφές, που συνήθως είναι σε λαϊκές συνοικίες, παρά να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για ουσιαστικά έργα, υποδομές δηλαδή με βάση τα σημερινά δεδομένα, που προσχηματικά μόνο τα επικαλούνται ως «ακραία φαινόμενα» και «κλιματική κρίση».
Αντί λοιπόν να παίρνονται μέτρα για τις υπαρκτές αλλαγές στο κλίμα, τα απαραίτητα έργα και υποδομές δεν είναι επιλέξιμα και όσα γίνονται βαλτώνουν για χρόνια, γιατί δεν ενδιαφέρουν τους μεγαλοκαπιταλιστές, αφού δεν έχουν μακροχρόνιο κέρδος, όπως αυτοκινητόδρομοι με διόδια και άλλα «ανταποδοτικά».
Αυτό ακριβώς αναδείχθηκε και στην περίπτωση της Βαλένθια και στις άλλες πόλεις της νότιας Ισπανίας. Το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων, το λεγόμενο DΑΝΑ, κατά το οποίο ο ψυχρός και ο θερμός αέρας συναντιούνται και δημιουργούν ισχυρά σύννεφα βροχής στις περιοχές μεταξύ Ατλαντικού Ωκεανού και Μεσογείου, είχε προβλεφθεί από τους επιστήμονες εδώ και χρόνια, αλλά δεν πάρθηκαν ολοκληρωμένα μέτρα.
Η Βαλένθια πνίγηκε το 1957 και χάθηκαν 81 ανθρώπινες ζωές, ενώ νέα πλημμύρα μικρότερης έκτασης σημειώθηκε το 2019. Παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων οι υποδομές ελάχιστα βελτιώθηκαν, ενώ η περιοχή άλλαξε με τους «γνωστούς» κανόνες της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης, με την πυκνή δόμηση, τις αυθαιρεσίες κ.λπ.
Ετσι φτάσαμε στα σημερινά αποτελέσματα, για τα οποία διάφοροι αστοί πολιτικοί χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.
Οι καταγγελίες των απλών ανθρώπων περιλαμβάνουν και το γεγονός ότι το ισπανικό «112» …άργησε 8 ώρες, ότι εργαζόμενοι εν μέσω καταστροφής υποχρεώνονταν να πάνε για δουλειά, ή ότι η Μονάδα Εκτακτης Ανάγκης (UVE) της Βαλένθια καταργήθηκε από την περιφερειακή κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, ενώ επί σοσιαλδημοκρατικής διοίκησης ήταν απλώς ένας ακόμα οργανισμός χωρίς προσωπικό και μέσα.