Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που σαρώνουν την ανατολική Ισπανία, με το λαό να είναι και εκεί απροστάτευτος έναντι των καιρικών φαινομένων.
Οι χειρότερες ξαφνικές πλημμύρες εδώ και τρεις δεκαετίες σάρωσαν την περιοχή της Βαλένθια στην ανατολική Ισπανία μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν χθες, Τρίτη, αφήνοντας πίσω τους πόλεις και δρόμους βυθισμένους στα νερά.
Δεκάδες βίντεο που προβάλλονταν στη διάρκεια της νύχτας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ανθρώπους να έχουν παγιδευτεί από τα νερά των πλημμυρών και κάποιους που αναγκάζονταν να σκαρφαλώσουν σε δέντρα για να μην παρασυρθούν από τα νερά.
Ο Κάρλος Μαθόν, ο περιφερειακός επικεφαλής της Βαλένθια, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται απομονωμένοι σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνέστησαν στους πολίτες να αποφεύγουν οποιουδήποτε είδους οδική μετακίνηση και να παρακολουθούν τις ενημερώσεις που γίνονται στις οδηγίες των επίσημων φορέων.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας AEMET κήρυξε κόκκινο συναγερμό στην Βαλένθια, όπου κάποιες περιοχές όπως η Τουρίς και η Ουτιέλ έχουν καταγράψει 200 χιλιοστά βροχής, και ανέβασε στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα τον συναγερμό σε ορισμένα τμήματα της Ανδαλουσίας. Προειδοποίησε ότι οι βροχές θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως αύριο Πέμπτη.
Καταρρακτώδεις βροχές που έφερε ψυχρό μέτωπο κινούμενο κατά μήκος του νότιου και του ανατολικού τμήματος της Ισπανίας προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες, εξωθώντας τις αρχές στις χειρότερα πληγείσες περιοχές να παροτρύνουν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν κάθε μη απολύτως απαραίτητη μετακίνηση μέχρι νεοτέρας.
«Πολλή προσοχή και να αποφεύγετε τις ανώφελες μετακινήσεις» συνέστησε ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος δήλωσε επίσης από τον λογαριασμό του στο X ότι «ενημερώνομαι με ανησυχία για τις πληροφορίες για αγνοούμενους και ζημιές που προκάλεσε η καταιγίδα τις τελευταίες ώρες».
Τι να περιμένει όμως κανείς από τον Πέδρο Σάντσεθ, πέρα από «ατομική ευθύνη», όταν όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ισπανία, ό,τι δεν πληρώνει ο λαός ως καταναλωτής το πληρώνει ως φορολογούμενος και μάλιστα δεν του προσφέρονται ούτε υποδομές ούτε μέσα προστασίας σε σημείο που μπορεί δηλαδή και να …πνιγεί, εφόσον η ζωή του παίζεται κορόνα – γράμματα στο ζύγι του κόστους – οφέλους!
Άλλωστε δεν είναι και πολύ μακριά ο αμερικάνικος «εφιάλτης» -και όχι το «αμερικάνικο όνειρο»- που έζησε ο αμερικάνικος λαός με τον τυφώνα «Μίλτον», ο οποίος επιβεβαίωσε περίτρανα την επιλεκτική ανικανότητα του καπιταλιστικού κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και μάλιστα στη μητρόπολη του καπιταλισμού!