H Χαμάς ανακοίνωσε ότι απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας που έχει καταθέσει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ – μια «πρόταση» με το πιστόλι στον κρόταφο του παλαιστινιακού λαού, εν μέσω των συνεχιζόμενων δολοφονικών επιδρομών και του λιμού που έχει επιβάλλει το κράτος-δολοφόνος.
Η παλαιστινιακή οργάνωση αναφέρει ότι με την απάντησή της «στοχεύει στην επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας, τη συνολική αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Λωρίδα της Γάζας και τη διασφάλιση της ροής βοήθειας για τον λαό μας».
«Ως μέρος της συμφωνίας, 10 ζωντανοί Ισραηλινοί κρατούμενοι της αντίστασης θα απελευθερωθούν και 18 πτώματα θα επιστραφούν, σε αντάλλαγμα (για την απελευθέρωση) ενός συμφωνημένου αριθμού Παλαιστινίων φυλακισμένων», αναφέρεται.
Νωρίτερα, δημοσιεύματα ισραηλινών και αραβικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Χαμάς αναμένεται να απαντήσει θετικά στην πρόταση Γουίτκοφ, επιδιώκοντας ωστόσο η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων και η επιστροφή νεκρών ομήρων να μην γίνει τις πρώτες μέρες της 60ήμερης εκεχειρίας, αλλά σε μια σειρά στάδια κατά τη διάρκειά της.
Από την πλευρά τους ΗΠΑ και Ισραήλ απέρριψαν την πρόταση εκεχειρίας που οι ίδιοι πρότειναν με το πρόσχημα των τροποποιήσεων που ζήτησε η Χαμάς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των ομήρων και των σορών, ενώ έθεσε και το πάγιο αίτημά της για ολική παύση των συγκρούσεων.
«Δεν απορρίψαμε την πρόταση του Γουίτκοφ», είπε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασέμ Ναΐμ, εξόριστο μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, τονίζοντας πως είναι η ισραηλινή απάντηση στην πρόταση αυτή που «έρχεται σε αντίθεση με όλες τις προβλέψεις στις οποίες είχαμε συμφωνήσει».
Ωστόσο «τώρα απαντήσαμε με τρόπο θετικό και υπεύθυνο, με τρόπο που ικανοποιεί τις απαιτήσεις και τις ελάχιστες επιθυμίες του λαού μας», πρόσθεσε το μέλος του ΠΓ της Χαμάς. Διευκρίνισε πως το κίνημα ζητεί εγγύηση πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός 60 ημερών θα τηρηθεί από πλευράς Ισραήλ και ότι θα συνοδευτεί από μαζική ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο, καθώς κι από διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί οριστικά ο πόλεμος.
Κατήγγειλε επίσης την Ουάσιγκτον για μεροληπτική στάση, διερωτώμενος ρητορικά γιατί «το ένα μέρος είναι πάντα απόλυτα υπέρ ενός άλλου».
Ισραηλινή απαγόρευση σε επίσκεψη Αράβων ΥΠΕΞ στη Ραμάλα
Την ίδια ώρα, σε συνέχεια των ανακοινώσεων για οικοδόμηση νέων εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Ι. Κατς ότι «θα οικοδομήσουμε ένα εβραϊκό ισραηλινό κράτος» και ότι η «αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στα χαρτιά (…) θα πεταχτεί στα σκουπίδια της Ιστορίας», το κράτος – δολοφόνος συνέχισε τις απροκάλυπτες προκλήσεις του, απαγορεύοντας την επίσκεψη αντιπροσωπείας υπουργών από αραβικές χώρες στη Δυτική Οχθη.
Οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών επρόκειτο να επισκεφτούν τη Ραμάλα, κατόπιν πρόσκλησης που τους είχε απευθύνει η Παλαιστινιακή Αρχή, ωστόσο αξιωματούχος του Ισραήλ, το οποίο ελέγχει την πρόσβαση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη είπε πως η χώρα του «δεν θα συνεργαστεί» με την πρωτοβουλία αυτήν.
Σε κοινή ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία καταδικάζει «την απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την επίσκεψη της επιτροπής στη Ραμάλα και τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς».
Να σημειωθεί ότι αυτή θα ήταν η πρώτη επίσκεψη Σαουδάραβα ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967.
Ο λιμός και η αιματοχυσία συνεχίζονται
Την ίδια στιγμή, σε επίσημη στατιστική αποτυπώνονται πλέον οι θηριωδίες του ισραηλινού στρατού και ο γενοκτονικός του πόλεμος κατά των Παλαιστινίων, καθώς σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 100% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας κινδυνεύει με λιμό και επισήμως κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας με τις πιο υποσιτισμένες περιοχές του κόσμου.
«Είναι η μόνη οριοθετημένη ζώνη, χώρα ή οριοθετημένο έδαφος στο εσωτερικό μίας χώρας, όπου το σύνολο του πληθυσμού απειλείται από λιμό. Το 100% του πληθυσμού απειλείται από λιμό», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη διαψεύδοντας την περί του αντιθέτου δήλωση των ισραηλινών αρχών.
Ο εκπρόσωπος εξήγησε λεπτομερώς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΟΗΕ για να προωθήσει εντός του παλαιστινιακού θύλακα την ανθρωπιστική βοήθεια που το Ισραήλ έχει επιτρέψει στάγδην να εισέλθει, έπειτα από καθολικό αποκλεισμό πολλών εβδομάδων που εφαρμόσθηκε μετά την επανάληψη της ισραηλινής επίθεσης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, 900 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έλαβαν άδεια εισόδου από το Ισραήλ από την μερική άρση του αποκλεισμού, αλλά προς το παρόν μόνο τα φορτία 600 φορτηγών είναι προσβάσιμα εντός της Γάζας και ακόμη λιγότερα έγινε δυνατόν να προωθηθούν εντός του θύλακα εξαιτίας των βομβαρδισμών και της έλλειψης συνθηκών ασφαλείας.
Αυτός ο περιορισμένος αριθμός φορτηγών ισοδυναμεί με διανομή τροφίμων σταγόνα-σταγόνα μέσα σε έναν επιχειρησιακό βρόχο, σε συνθήκες που την καθιστούν μία από τις πλέον παρακωλυόμενες επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, όχι μόνο σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά επίσης και στην πρόσφατη ιστορία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
Τουλάχιστον 10 νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες από πυρά του στρατού του Ισραήλ εναντίον κέντρου βοήθειας
Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εκατό και πλέον τραυματίστηκαν εξαιτίας πυρών του στρατού του Ισραήλ εναντίον ανθρώπων που κατευθύνονταν σε εγκατάσταση διανομής βοήθειας χθες.
«Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 και πλέον όλων των ηλικιών τραυματίστηκαν εξαιτίας πυρών από ισραηλινά οχήματα εναντίον χιλιάδων πολιτών που κατευθύνονταν χθες Σάββατο το πρωί σε αμερικανική εγκατάσταση βοήθειας δυτικά από τη Ράφα», στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπασάλ.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά πλήθους περίπου 1.000 μέτρα μακριά από το σημείο διανομής, το οποίο διαχειρίζεται ίδρυμα με την υποστήριξη του Ισραήλ. Το ίδρυμα ανέφερε πως η διανομή της βοήθειας πραγματοποιήθηκε «χωρίς επεισόδια», διαψεύδοντας πληροφορίες περί πυροβολισμών και χάους ενώ ο ισραηλινός στρατός δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη για το συμβάν.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο «παλαιστινιακά και προσκείμενα στη Χαμάς μέσα ενημέρωσης», έκανε λόγο για 26 νεκρούς σε «πλήγμα σε κέντρο βοήθειας» του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), που δημιουργήθηκε πρόσφατα και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Η οργάνωση αυτή επικρίνεται από τον ΟΗΕ, που έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί μαζί της διότι δεν τηρεί τις ανθρωπιστικές αρχές του.