Τεράστιο βήμα κλιμάκωσης της σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία στην Ουκρανία, με απρόβλεπτες συνέπειες, αποτελεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν και των κυβερνήσεων Βρετανίας και Γαλλίας να δώσουν το «πράσινο φως» για ουκρανικά πλήγματα με ΝΑΤΟικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στο ρωσικό έδαφος, η οποία έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις από πλευράς Μόσχας.
Υπενθυμίζεται πως αμερικανικά ΜΜΕ, ανέφεραν χθες πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβε την απόφαση να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να εξαπολύσουν πλήγματα με οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής που έχουν μακρά εμβέλεια εναντίον στόχων βαθιά στη Ρωσία. Σήμερα, ο αμερικανικός ιστοτόπος «Axios» μετέδωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κίεβο πριν από περίπου τρεις ημέρες και η άδεια αφορά «μόνο χτυπήματα με όπλα μεγάλης εμβέλειας στο έδαφος της περιοχής του Κουρσκ».
Με τη σειρά τους, πηγές της εφημερίδας «Le Figaro» υποστηρίζουν ότι η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία έχουν εγκρίνει χτυπήματα με τακτικούς πυραύλους SCALP και «Storm Shadow».
Ρώσοι βουλευτές μιλούν για «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από το Κρεμλίνο, ωστόσο οι δηλώσεις Ρώσων βουλευτών υποδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης.
Η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει βαθιά στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα λάβει ταχεία απάντηση», δήλωσε σήμερα ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ρωσίδα βουλευτής, Μαρία Μπούτινα, δήλωσε επίσης πως η κυβέρνηση Μπάιντεν διακινδυνεύει να πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να κλιμακώσει την κατάσταση στο μέγιστο όσο έχει ακόμη την εξουσία, όσο την ασκεί», είπε η Μπούτινα, εκλεγμένη με το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας του Πούτιν.
Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει από τις 12 Σεπτέμβρη πως αν δοθεί έγκριση από τους Ευρωατλαντικούς για πλήγματα στη Ρωσία, η Μόσχα θα την εκλάβει ως «απευθείας ανάμειξη των χωρών-μελών του NATO, των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία». Στα τέλη του Οκτώβρη, ο Πούτιν είπε πως η αμυντική βιομηχανία εργάζεται πάνω σε τρόπους ανταπόδοσης σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση ή/και σύμμαχοί της στο NATO βοηθήσουν το Κίεβο να πλήξει στόχους με δυτικής κατασκευής πυραύλους μακρού βεληνεκούς.
Ζελένσκι: «Οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους»
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε χθες το βράδυ ότι «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους» και «τέτοιου είδους πράγματα δεν ανακοινώνονται», μετά τα δημοσιεύματα ότι η Ουάσιγκτον έδωσε την άδεια στο Κίεβο να εξαπολύει επιδρομές βαθύτερα στη Ρωσία με πυραύλους αμερικανικής κατασκευής.
Η εξουσιοδότηση που έδωσε η Ουάσιγκτον στο Κίεβο να πλήττει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς είναι μια «γλώσσα που καταλαβαίνει ο Πούτιν», δήλωσε εξάλλου ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι.
Πηγή: 902.gr