Η συμπλήρωση 32 μηνών _πάμε για τρία χρόνια από την τυπική έναρξη της ένοπλης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία υπενθυμίζει σε όλους τις τραγικές συνέπειες που είχε για τους λαούς η ανατροπή του σοσιαλισμού και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Μέσα σ΄αυτό το διάστημα ο πόλεμος στα εδάφη της Ουκρανίας, μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή και την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αιματοκυλά τους λαούς δύο πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που έζησαν ειρηνικά και μεγαλούργησαν από κοινού στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ.
Επιπλέον, έχει οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης, που καλούνται να επωμιστούν τα βάρη του πολέμου, της παραπέρα στρατιωτικοποίησης των χωρών τους, τις προετοιμασίες νέων πιο γενικευμένων συγκρούσεων.
Η βάρβαρη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ _που κλείνει ένα χρόνο, με τις πλάτες των ΗΠΑ – ΕΕ, και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και η ένταση σε μια σειρά άλλα σημεία του πλανήτη είναι “τροχιοδεικτικά σημάδια” για πολύ επικίνδυνες εξελίξεις.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία, που προέκυψε στα πλαίσια του σφοδρού ανταγωνισμού των αστικών τάξεων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών, των δικτύων μεταφοράς, των γεωπολιτικών στηριγμάτων στην περιοχή της Ευρασίας.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, που με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων σπρώχνουν τη χώρα στο “σφαγείο” των ιμπεριαλιστικών πολέμων για τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών και των συμμάχων τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Οι κομμουνιστές της Ελλάδας πρωτοστατούμε στην πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ενάντια στις αμερικανικές βάσεις, στις πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ, παλεύουμε για τον απεγκλωβισμό της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Ερυθρά Θάλασσα.
Συνεχίζουμε την πάλη για:
- Να σταματήσει η αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, που αποψιλώνει την άμυνα της χώρας, όπως και η εκπαίδευση από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου.
- Να μη φύγει η ελληνική φρεγάτα για την Ερυθρά Θάλασσα.
- Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, που χρησιμοποιούνται για το αιματοκύλισμα άλλων λαών και στοχοποιούν τον λαό μας.
- Για να επιστρέψουν οι ελληνικοί «Πάτριοτ» από τη Σαουδική Αραβία στη χώρα, όπως και όλα τα τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων.
- Για την αποδέσμευση της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο μας.
Νέο τεράστιο στρατιωτικό πακέτο
και σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ
Μήνυμα προς τη “Δύση”
οι αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας
Ένα “ιστορικό” στρατιωτικό πακέτο ανακοίνωσαν χτες οι ΗΠΑ προς την Ουκρανία, αξίας σχεδόν 8 δισ.$, με εξοπλισμούς που χαρακτηρίζονται “κρίσιμοι” για το Κίεβο και την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία. Όπως δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, το πακέτο περιλαμβάνει μια επιπλέον συστοιχία και πυραύλους αεράμυνας «Patriot», άλλες δυνατότητες αεράμυνας και αναχαιτιστές, drones, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και πυρομαχικά αέρος – εδάφους, καθώς και κεφάλαια για την ενίσχυση της «αμυντικής» βιομηχανικής βάσης της Ουκρανίας.
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει στην Ουκρανία τα πυρομαχικά «Joint Standoff Weapon» (JSOW), «για να ενισχύσει τις δυνατότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας της Ουκρανίας». Οπως μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters», πρόκειται για την πρώτη αποστολή αυτής της βόμβας ολίσθησης ακριβείας, με βεληνεκές έως και 130 χιλιόμετρα.
Για το νέο πακέτο των 8 δισ. δολαρίων, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε κατεπείγουσες διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσο, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα της επιτρεπόταν να αντλήσει έως και 5,6 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία πριν από την 30ή Σεπτεμβρίου – όταν ολοκληρώνεται το τρέχον οικονομικό έτος στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το ποσό που έχει απομείνει από το συνολικότερο πακέτο των 61 δισ. δολαρίων που ψηφίστηκε τον Απρίλη για την Ουκρανία.
Άλλα 2,4 δισ.$ δεσμεύτηκαν μέσω της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων από την αμερικανική πολεμική βιομηχανία ή τους «εταίρους», αντί να αντληθούν όπλα από τα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Επίσης, αποφασίστηκε να επεκταθούν τα προγράμματα για την εκπαίδευση περισσότερων Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά «F-16». Μια μέρα νωρίτερα είχε εγκριθεί νέα στρατιωτική βοήθεια 375 εκατ. δολαρίων.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε χθες ότι θα συγκαλέσει συνάντηση ηγετών της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής» για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, με τη συμμετοχή περίπου 50 «συμμάχων» και «εταίρων» στη Γερμανία τον Οκτώβρη. Οι συναντήσεις της «Ομάδας Επαφής» γίνονται στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία. Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Β. Ζελένσκι επισκέφτηκε τη Νέα Υόρκη, όπου πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και είχε διμερείς επαφές, ενώ συναντήθηκε με τον Μπάιντεν και αναμενόταν να έχει ξεχωριστή συνάντηση με την υποψήφια Πρόεδρο των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, για να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος θα πάει επίσης στο Καπιτώλιο, για να συναντηθεί με υψηλόβαθμους κοινοβουλευτικούς, κυρίως στη Γερουσία. Ωστόσο δεν θα έχει συνομιλίες με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, που είναι μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων που επέκριναν την επίσκεψη Ζελένσκι την περασμένη Κυριακή σε εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών στην Πενσιλβάνια. Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε μαζί με τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζον Σαπίρο – ο οποίος στηρίζει ενεργά την υποψηφιότητα Χάρις – τον γερουσιαστή Μπομπ Κέισι και τον βουλευτή Ματ Κάρτραϊτ, όλοι τους Δημοκρατικοί. Η Πενσιλβάνια είναι μία από τις αμφίρροπες πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και ο Τζόνσον κατηγόρησε την ομάδα του Ουκρανού ηγέτη για «προεκλογική εκδήλωση» υπέρ των Δημοκρατικών.
Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ επέκρινε, για ακόμη μια φορά, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, λέγοντας πως «κάθε φορά που έρχεται στη χώρα μας, φεύγει με 60 δισ.$» και «αρνείται να κάνει συμφωνία» με τη Ρωσία. Επιπλέον, ο Τραμπ είπε πως η Ουκρανία «έχει σβηστεί από τον χάρτη, δεν είναι δυνατό να ανοικοδομηθεί». Κατηγόρησε δε τους Δημοκρατικούς ότι «δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν ώσπου να στείλουν παιδιά από την Αμερική» να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
“Μήνυμα προς τη Δύση”
οι αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας
Κι ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για πιθανή έγκριση χτυπημάτων βαθιά στη Ρωσία με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε χθες πως οι προχθεσινές εξαγγελίες του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν για αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα είναι ένα «μήνυμα προς την Δύση».
Μεταξύ άλλων, περιγράφοντας τις αλλαγές αυτές, ο Βλ. Πούτιν ανέφερε ότι θα θεωρείται «κοινή επίθεση» οποιαδήποτε επίθεση γίνει εναντίον της χώρας του – ακόμα και με συμβατικά όπλα – υπό την υποστήριξη μιας πυρηνικής δύναμης, τονίζοντας ότι η Μόσχα έχει το «δικαίωμα» να «απαντήσει» με πυρηνικά.
Ανοίγοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρουσία πολλών κορυφαίων αξιωματούχων, ο Πούτιν είπε ότι υποβλήθηκαν προτάσεις για την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος και ότι θέλει να υπογραμμίσει μία από τις βασικές αλλαγές: «Προτείνεται η επίθεση εναντίον της Ρωσίας από μη πυρηνική δύναμη, αλλά με τη συμμετοχή ή τη στήριξη μιας πυρηνικής δύναμης, να θεωρείται ως κοινή επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Η Ρωσία θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν λάβει αξιόπιστες πληροφορίες ότι ξεκινά μια μαζική διασυνοριακή επίθεση από αέρος, με μαζική εκτόξευση πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή υπερηχητικών όπλων, πρόσθεσε.
Η Μόσχα, συνέχισε ο Πούτιν, διατηρεί επίσης το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η ίδια ή η Λευκορωσία δεχτούν επίθεση, ακόμη και με συμβατικά όπλα. Όπως είπε οι αλλαγές είναι «ανάλογες με τις σύγχρονες στρατιωτικές απειλές που αντιμετωπίζει η Ρωσία».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι τροποποιήσεις του σχετικού εγγράφου έχουν ήδη διατυπωθεί και «αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα» προς τη «Δύση», που «προειδοποιεί αυτές τις χώρες για τις συνέπειες αν συμμετάσχουν σε επίθεση εναντίον της χώρας μας με διάφορα μέσα, όχι απαραίτητα πυρηνικά».
Το τρέχον δημοσιευμένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, που έχει διατυπωθεί σε διάταγμα του Πούτιν το 2020, αναφέρει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από έναν εχθρό ή μιας συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του κράτους.
«Είναι εντελώς ανεύθυνο», δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές από τη Μόσχα. Η ΕΕ χαρακτήρισε «απερίσκεπτο και ανεύθυνο» το σχέδιο για πυρηνική απάντηση ακόμη και σε μια μαζική αεροπορική επίθεση στη Ρωσία. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν “στοιχηματίζει” με το πυρηνικό του οπλοστάσιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Π. Στάνο. «Φυσικά απορρίπτουμε σθεναρά αυτές τις απειλές».
Μυστικό πρόγραμμα της Ρωσίας __
__για παραγωγή drones στην Κίνα
Η Ρωσία έχει δημιουργήσει εξοπλιστικό πρόγραμμα στην Κίνα για την ανάπτυξη και παραγωγή επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς για χρήση στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με δύο πηγές από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και έγγραφα που επικαλείται το «Reuters». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Reuters», η «IEMZ Kupol», θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας όπλων «Almaz-Antey», ανέπτυξε και δοκίμασε σε πτήση ένα νέο μοντέλο μη επανδρωμένου αεροσκάφους με την ονομασία «Garpiya-3» (G3) στην Κίνα με τη βοήθεια τοπικών ειδικών. Στην έκθεσή της η «Kupol» ενημερώνει το υπουργείο Αμυνας ότι είναι σε θέση να παράγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του G3 σε κλίμακα σε εργοστάσιο στην Κίνα, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η «Kupol», η «Almaz-Antey» και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν απάντησαν σε αιτήματα να σχολιάσουν το εν λόγω δημοσίευμα.
- Το ΥπΕξ της Κίνας δήλωσε στο «Reuters» ότι δεν έχει γνώση ενός τέτοιου σχεδίου, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει αυστηρά μέτρα ελέγχου για την εξαγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).
- Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για το ρεπορτάζ του «Reuters», το οποίο, όπως είπε, φαίνεται να αποτελεί μια περίπτωση παροχής στρατιωτικής βοήθειας από μια κινεζική εταιρεία σε μια ρωσική εταιρεία που τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ.
- Ο Λευκός Οίκος δεν έχει δει κάτι που να υποδηλώνει ότι η κινεζική κυβέρνηση γνώριζε τις σχετικές συναλλαγές, αλλά «η Κίνα έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες δεν παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία για χρήση από τον στρατό της», πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος.
- Το G3 μπορεί να διανύσει μια απόσταση 2.000 χιλιομέτρων με ωφέλιμο φορτίο 50 κιλών, σύμφωνα με την έκθεση προς το ρωσικό υπουργείο Αμυνας από την εταιρεία «Kupol», στην οποία οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις τον Δεκέμβριο του 2023.
- Οι πηγές έδειξαν στο «Reuters» πέντε συνολικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων δύο εκθέσεων της «Kupol» προς το υπουργείο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και των δύο τιμολογίων, για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους για την ύπαρξη ρωσικού σχεδίου στην Κίνα για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών για χρήση στην Ουκρανία.
- Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν παραλάβει περίπου 140.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη το 2023 και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να δεκαπλασιάσει τον αριθμό αυτό φέτος.
- Στο μεταξύ, «τρόπους για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία» συζήτησαν ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Αντρίι Σίμπιχα, και ο Κινέζος ομόλογός του, Ουάνγκ Γι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Νωρίτερα ο Ουάνγκ Γι είχε συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ.
Εσπευσμένη ένταξη στο ΝΑΤΟ
περιλαμβάνει το “σχέδιο νίκης” του Κιέβου
Σχέδιο στρατιωτικής κλιμάκωσης που αυξάνει κατακόρυφα
το ενδεχόμενο επέκτασης της σύγκρουσης
Οι προβλέψεις του «σχεδίου νίκης» του Κιέβου συνιστούν σχέδιο κλιμάκωσης που φέρνει πιο κοντά μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας
«Οι αποφασιστικές ενέργειες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να φέρουν το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία το επόμενο έτος», υποστήριξε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, που βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και να έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και την υποψήφια Πρόεδρο των Δημοκρατικών, Κ. Χάρις, στην Ουάσιγκτον, όπου θα παρουσιάσει το λεγόμενο «σχέδιο νίκης». Το σχέδιο αυτό θα φέρει, υποτίθεται, πιο κοντά το …«τέλος» του πολέμου και θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας, που χάνει καθημερινά εδάφη στο Ντονμπάς. Στην πράξη ωστόσο αποτελεί σχέδιο στρατιωτικής κλιμάκωσης που αυξάνει κατακόρυφα το ενδεχόμενο επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, από την οποία το Κίεβο ευελπιστεί να επωφεληθεί. Μεταξύ άλλων το «σχέδιο νίκης» προβλέπει περισσότερες παραδόσεις σύγχρονων ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας της Ουκρανίας, έγκριση των χτυπημάτων βαθιά σε ρωσικό έδαφος με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που θα επέφερε μια άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας.
- Μέχρι στιγμής ο Ζελένσκι δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για το «σχέδιο νίκης», το οποίο πρόκειται να χρησιμεύσει ως «γέφυρα» προς τη δεύτερη «διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία», η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβρη. Η Ρωσία αρνήθηκε να συμμετάσχει. Ο προσωπάρχης του, Α. Γέρμακ, δήλωσε προχτές από τη Νέα Υόρκη ότι το «σχέδιο νίκης» περιλαμβάνει την επίσπευση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Μόσχα θεωρεί «κόκκινη γραμμή», ενώ η αποτροπή της ένταξης είναι ένας από τους στόχους της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
- Η ουκρανική εφημερίδα «Kyiv Independent αναφέρει ότι η Ουκρανία θα ζητήσει ένταξη στο ΝΑΤΟ εντός μηνών, όχι ετών.
- Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, έχει επισημάνει ότι «ειρηνευτικές» συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν αφού το Κίεβο εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αφού δεχθεί να παραχωρήσει στη Ρωσία επαρχίες στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, μεγάλο μέρος των οποίων ελέγχεται σήμερα από τις ρωσικές δυνάμεις. Επίσης, η Ρωσία υποστήριξε το «ειρηνευτικό σχέδιο» που πρότειναν η Κίνα και η Βραζιλία.
- «Τώρα, στο τέλος του πολέμου, έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο «Telegram», αφού συναντήθηκε με δικομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου. «Η αποφασιστική δράση τώρα μπορεί να επισπεύσει το τέλος της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας το επόμενο έτος», πρόσθεσε.
- Σε συνέντευξή του στο ABC News ο Ουκρανός Πρόεδρος προέτρεψε την Ουάσιγκτον και άλλους «εταίρους» του Κιέβου να συνεχίσουν τη στήριξη. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην ειρήνη απ’ όσο πιστεύουμε», ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι.
- Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ουκρανία μπορεί να πιέσει τον Ρώσο Πρόεδρο «να τερματίσει τον πόλεμο», μόνο αν βρίσκεται «σε ισχυρή θέση».
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ζελένσκι είχε συνομιλίες με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας. «Μιλήσαμε για το πώς να φέρουμε πιο κοντά μια δίκαιη ειρήνη», έγραψε ο Ζελένσκι στο «Telegram» αφού συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς. Με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φ. Κισίντα, συνομίλησε σχετικά με τη βοήθεια που θα προσφέρει το Τόκιο στο Κίεβο στον ενεργειακό τομέα.
Στο μεταξύ, ο Ντ. Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι ο Ζελένσκι επιθυμεί να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοέμβρη, αναφερόμενος στα τεράστια πακέτα στήριξης στο Κίεβο που δίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν και επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του ότι ο ίδιος θα πετύχει την ειρήνη.
«Πιστεύω ότι ο Ζελένσκι είναι ο καλύτερος πωλητής στην Ιστορία. Κάθε φορά που έρχεται στη χώρα, φεύγει με 60 δισ. δολάρια», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια. «Θέλει να κερδίσουν (σ.σ. οι Δημοκρατικοί) στις εκλογές τόσο πολύ, αλλά εγώ θα το κάνω διαφορετικά – θα πετύχω την ειρήνη», πρόσθεσε. Ο Τραμπ είχε δηλώσει την προηγούμενη βδομάδα ότι «πιθανόν» να συναντηθεί με τον Ζελένσκι όσο αυτός βρίσκεται στις ΗΠΑ, αν και μέχρι χτες δεν υπήρχε κάποια σχετική ανακοίνωση.
Οι ΗΠΑ επρόκειτο χτες να ανακοινώσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία αξίας 375 εκατ. δολαρίων, με πυρομαχικά αέρος – εδάφους για μαχητικά αεροσκάφη F-16, πυραύλους για τα συστήματα HIMARS κ.ά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Voice of America radio», το Πεντάγωνο έχει περισσότερα από 5 δισ. δολάρια από τα 61 δισ. για την Ουκρανία που εγκρίθηκαν τον Απρίλη και προσπαθεί να τα μεταφέρει στο επόμενο δημοσιονομικό έτος.
“Ο πόλεμος θα τελειώσει
μόλις η Μόσχα πετύχει τους στόχους της”
Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα τελειώσει μόλις η Μόσχα πετύχει τους στόχους της με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.
«Οποιοσδήποτε πόλεμος τελειώνει με ειρήνη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», σχολίασε αναφορικά με τις δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου. «Για εμάς δεν υπάρχει καμία απολύτως εναλλακτική από την επίτευξη των στόχων μας», τόνισε ο Πεσκόφ.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου παρέπεμψε ξανά στην προειδοποίηση που απηύθυνε ο Πούτιν, σε περίπτωση που επιτραπεί στο Κίεβο να χτυπάει βαθιά σε ρωσικό έδαφος με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι «αν αυτή η απόφαση (για τους πυραύλους) ληφθεί, δεν θα σημαίνει τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή χωρών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή θα είναι η άμεση συμμετοχή τους και αυτό, βέβαια, θα αλλάξει σημαντικά την ουσία, τη φύση της σύγκρουσης».
Η Ρωσία, η μία από τις δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις – μαζί με τις ΗΠΑ – είναι στη διαδικασία αναθεώρησης του πυρηνικού δόγματός της, σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Αμερικανικά ΜΜΕ:
Η Ουάσιγκτον δεν έχει εγκρίνει χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος
«Το Κίεβο δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσει την Ουάσιγκτον» να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις «να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά όπλα για επιδρομές βαθιά στο ρωσικό έδαφος», ανέφερε η «Washington Post», επικαλούμενη πηγές. Η Ουάσιγκτον «δεν έχει ακούσει ένα πειστικό επιχείρημα από τους Ουκρανούς ηγέτες ότι οι πιθανοί στόχοι εντός της εμβέλειας των πυραύλων στη Ρωσία θα έκαναν σημαντική διαφορά στην πορεία της Ουκρανίας προς τη νίκη», γράφει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής διοίκησης, το αναμενόμενο αποτέλεσμα της άρσης της απαγόρευσης «δεν αξίζει τον κίνδυνο μιας ρωσικής κλιμάκωσης», που θα μπορούσε να επιφέρει μια τέτοια απόφαση.
- Από την άλλη, «Ευρωπαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες» φέρεται – σύμφωνα με την εφημερίδα – να «διαφώνησαν κατηγορηματικά ότι το να επιτραπούν τα πλήγματα μεγαλύτερου βεληνεκούς στη Ρωσία θα είχε περιορισμένο μόνο αντίκτυπο» και θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο την απώλεια πυραύλων. Οπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «καταδίκασαν» την πολιτική άρνησης άρσης των περιορισμών στα «δυτικά» όπλα.
- Την ίδια ώρα, ο Γέρμακ επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία και η Γαλλία δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη χρήση των πυραύλων μεγάλης εμβέλειας «Storm Shadow» και SCALP εναντίον στόχων στη Ρωσία.
- Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα «The Times» ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν «δεν είναι πιθανό να ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με τη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος» μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, αύριο, στην Ουάσιγκτον.
Ιρανός Πρόεδρος:
Ζητά συνομιλίες με τη «Δύση» για την Ουκρανία
Ο «μεταρρυθμιστής» Πρόεδρος του Ιράν, M. Πεζεσκιάν, εξέφρασε την πρόθεση να διεξαγάγει συνομιλίες με τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στον οποίο αναφέρθηκε ως «ρωσική επιθετικότητα», ενώ αρνήθηκε ότι η Τεχεράνη προμηθεύει όπλα στη Ρωσία. «Θα θέλαμε να αρχίσουμε με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς διάλογο και διαπραγματεύσεις. Ποτέ δεν υποστηρίξαμε τη ρωσική επιθετικότητα κατά της ουκρανικής επικράτειας», δήλωσε ο Πεζεσκιάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Ιρανός Πρόεδρος αρνήθηκε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του προμήθευσε πυραύλους και υποστήριξε την «επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία μέσω διαλόγου». Πρόσθεσε πως «τα σύνορα κάθε χώρας πρέπει να γίνονται σεβαστά».
Οι «δυτικές» κυβερνήσεις κατηγορούν το Ιράν ότι προμηθεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Shahed» και πυραύλους στη Ρωσία. Οι εντάσεις αυξήθηκαν πρόσφατα αφού η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, σε αντίποινα για παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων «Fath 360».
«Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε τη θέση μας και όλα όσα σχετίζονται με αυτήν τη σύγκρουση στην Ουκρανία στους Ιρανούς φίλους μας», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου οι οποίες διαφοροποιούνται σε σχέση με τη μέχρι τώρα στάση της Τεχεράνης.
ΡΩΣΙΑ – ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Όλο και περισσότερα δεξαμενόπλοια
μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο
Ολο και περισσότερα δεξαμενόπλοια από εκείνα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από χώρες της «Δύσης» για τον ρόλο τους στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου βρίσκουν και πάλι δουλειά, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, την ώρα που οι «δυτικές» κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν την παράκαμψη των κυρώσεων.
- Από τα τέλη Απρίλη, τουλάχιστον 17 φορτία αργού και διυλισμένων προϊόντων έχουν εγκαταλείψει τα ρωσικά λιμάνια με πλοία όπου ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ είχαν επιβάλει κυρώσεις το 2022, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα περισσότερα φορτία μεταφέρθηκαν με πλοία του ρωσικού γίγαντα δεξαμενόπλοιων, της κρατικής ναυτιλιακής «Sovcomflot», στην οποία είχαν επιβληθεί οι κυρώσεις.
- Η συντριπτική πλειονότητα των δεξαμενόπλοιων της «Sovcomflot» είχαν παραμείνει σε αδράνεια, μερικά και ως οκτώ μήνες, αμέσως μετά την επιβολή των κυρώσεων.
- Ωστόσο, οι ναυλωτές πλέον ναυλώνουν όλο και περισσότερα πλοία της «Sovcomflot» μετά την επιτυχή παράδοση ορισμένων φορτίων πετρελαίου στην Κίνα, τα οποία μεταφέρθηκαν, τουλάχιστον για ένα μέρος του ταξιδιού, με δεξαμενόπλοια που απέκρυπταν το ψηφιακό στίγμα τους.
- Πλέον όμως διαπιστώνεται ότι αυτά τα τάνκερ δεν προσπαθούν να κρύψουν τις κινήσεις και τα φορτία παραδίδονται ανοιχτά στην Κίνα και την Ινδία.
Η «Sovcomflot», γνωστή και ως SCF, «δεν έχει καμία σχέση με τις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε μέτρα του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ ή των ΗΠΑ», δήλωσε η εταιρεία στο Bloomberg. Κατά συνέπεια, η SCF δεν μπορεί να θεωρηθεί «ούτε ως παραβάτης των κυρώσεων ούτε ως εργαλείο για την υπονόμευσή τους». Η χρήση δεξαμενόπλοιων που υπόκεινται σε κυρώσεις για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου επιταχύνθηκε τον Αύγουστο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τον Σεπτέμβρη.
Χαρακτηριστικά, αναφέρει το Bloomberg, τον περασμένο μήνα διαπιστώθηκε ότι 6 δεξαμενόπλοια που βρίσκονταν υπό «δυτικές» κυρώσεις φόρτωσαν ρωσικά φορτία πετρελαίου κι άλλα τόσα τις πρώτες 15 μέρες του Σεπτέμβρη.
Καθώς μάλιστα άλλα 11 δεξαμενόπλοια παραμένουν αγκυροβολημένα κοντά στο ρωσικό λιμάνι Κόζμινο του Ειρηνικού, 7 παραμένουν αδρανοποιημένα στα ανοιχτά του Υστ Λούγκα, άλλα τρία στη Μαύρη Θάλασσα εδώ και μήνες και δύο ανοιχτά του Μούρμανσκ, φαίνεται ότι θα παραδοθούν περισσότερα φορτία ρωσικού πετρελαίου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.
ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ
“ετοιμάζονται” για απευθείας σύγκρουση με την Ρωσία
Η Φινλανδία ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρου
που θα διοικεί τις χερσαίες δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας
στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση
Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνει τη ραγδαία κλιμάκωση του κινδύνου για την απευθείας ιμπεριαλιστική σύγκρουση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με την Ρωσία, με ολέθριες επιπτώσεις για τους λαούς, που ήδη ματώνουν στο έδαφος της Ουκρανίας, της Ρωσίας. Τη στιγμή, μάλιστα που το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ με τη στήριξη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ μακελεύει τη Μέση Ανατολή.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας-που έγινε πέρυσι μέλος του ΝΑΤΟ, με την ένταξη της να επικυρώνεται και από την Ελληνική Βουλή με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- Άντι Χάκανεν δήλωσε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ πως «Το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει μια νέα χερσαία διοίκηση στην Φινλανδία κοντά στα ρωσικά σύνορα το επόμενο έτος, επιφορτισμένη με την ηγεσία των επιχειρήσεων των χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας στη βόρεια Ευρώπη σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης».
«Σήμερα το πρωί, αποφάσισα ότι θα προτείνουμε στο ΝΑΤΟ τη δημιουργία της διοίκησης σε συνδυασμό με το αρχηγείο του στρατού στο Μίκκελι», που όπως είπε σχετικά με αυτό ο υπουργός της Φινλανδίας, τον Ιούνιο όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είχαν δώσει την πολιτική τους συγκατάθεση για το σχέδιο.
Όλες οι εξελίξεις και για την Ουκρανία _
κάθε μέρα στο Ριζοσπάστη