Ο χορός (των δις) καλά κρατεί 20+χρόνια για τον “νέο αυτοκινητόδρομος που θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα της πρωτεύουσας” _πρόσφατα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Θάνος Τσιανός, μιλώντας στο ITC 2024 (7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών) για την “ανάγκη υλοποίησης της μεγάλης παράκαμψης της Αττικής”: “Αν δεν δράσουμε σήμερα οι καθυστερήσεις στο οδικό δίκτυο της Αττικής σε 10 χρόνια θα είναι έως και διπλάσιες”, είπε και υποστήριξε ότι “όσο βελτιώνεται η οικονομία και ενισχύεται ο τουρισμός, τόσο θα αυξάνεται και η κυκλοφορία των οχημάτων, χωρίς το οδικό δίκτυο να μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις μετακινήσεις με ιδιωτικό όχημα” Έκρινε, λοιπόν, ότι η σημαντικό μέρος της αύξησης των μετακινήσεων πρέπει να αναληφθεί από τα ΜΜΜ.
Επισήμανε δε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας ενιαίος στρατηγικός πολεοδομικός και συγκοινωνιακός σχεδιασμός -όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις – ο οποίος θα καθιστά εφικτή την εκτίμηση της κατάστασης σε 20-30 χρόνια και την πρόβλεψη προβλημάτων, ώστε να δίνονται εγκαίρως λύσεις.
Με παράσυρε το ρέμα
μάνα μου δεν είναι ψέμα
(είδηση Αύγουστος 2024)
Ένα στοιχειωμένο από το 2013 έργο επιστρέφει στο προσκήνιο επ’ ευκαιρία της παραχώρησης της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η καθημερινή κυκλοφοριακή κόλαση στο περίφημο “Ποτάμι”, το κομμάτι της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) που διατρέχει τον αστικό ιστό της Αθήνας, είναι ένα γνωστό πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και στην Αττική Οδό (ΑΟ).
Μια λύση που έχει τεθεί εδώ και πάνω από δέκα χρόνια είναι η περίφημη Παράκαμψη της Αττικής, δηλαδή ένας αυτοκινητόδρομος (Α13) που θα συνδέει τα Οινόφυτα με την Ελευσίνα και θα επιτρέπει σε πολλά οχήματα να μεταβαίνουν από τον ΠΑΘΕ προς την Πελοπόννησο πολύ πιο σύντομα, δίχως να πρέπει να μπουν στην Αθήνα και να κατηφορίσουν ως τον κόμβο της ΑΟ ή, ακόμη χειρότερα, ως τη Λεωφόρο Αθηνών για να κινηθούν προς την Κόρινθο.
(είδηση Σεπτέμβρης 2024 _το ΒΗΜΑ)
“Ταφόπλακα” για τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη
Στην κατάργηση του διαγωνισμού για τη Σύμβαση Παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρήστης Σπίρτζης, καθώς τυχόν αποπεράτωσή του θα άνοιγε τον δρόμο σε αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων στις γειτονικές παραχωρήσεις της Ιόνιας Οδού και της Αττικής Οδού.
“Η συνδρομή και επέλευση Γεγονότος Ευθύνης του Δημοσίου παρέχει τη δυνατότητα στον Παραχωρησιούχο να διεκδικήσει, εφόσον αποδείξει ότι συνεπεία αυτού του Γεγονότος επήλθε ουσιώδης μείωση των εσόδων του ή αύξηση των δαπανών του, και υπό συγκεκριμένους όρους, αποζημιώσεις” σημειώνεται. _ “Το ύψος των πιθανών ως άνω απαιτούμενων αποζημιώσεων τις οποίες θα καλούταν να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί στην παρούσα φάση µε αποδεκτή ακρίβεια, λόγω των σχετικών αβεβαιοτήτων των υπεισερχόμενων παραγόντων” αναφέρεται.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών το 2012, ο προϋπολογισμός του έργου θα έφτανε ~500 εκατ.€ (με εθνική και η κοινοτική συμμετοχή στον προϋπολογισμό του 120-200 εκατ.€, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα αποτελούσαν ιδιωτική δαπάνη)
Η Μεγάλη Παράκαμψη της Αττικής
Αναφερθείς ο Πρόεδρος των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων στα έργα που χρήζουν άμεσης υλοποίησης, εστίασε στο συγκεκριμένο, δλδ έναν αυτοκινητόδρομο που μελετάται εδώ και χρόνια χωρίς να έχει περάσει στο στάδιο της κατασκευής.
ℹ️ Θυμίζουμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατασκευή ενός δρόμου Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη, μήκους 53 χλμ., με αφετηρία την Υλίκη στη Βοιωτία σε κόμβο με τον ΠΑΘΕ και κατάληξη στον Άγιο Λουκά σε κόμβο με την Αττική Οδό, παρακάμπτοντας το οδικό δίκτυο της Αθήνας και κυρίως τον κορεσμένο Κηφισό.
Στόχος ήταν το έργο να δημοπρατηθεί ως (αμαρτωλή) σύμβαση παραχώρησης, αλλά το 2015 ακυρώθηκε, διότι κρίθηκε ότι η ολοκλήρωσή του θα προκαλούσε αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων στους παραχωρησιούχους γειτονικών αυτοκινητοδρόμων που, αναπόφευκτα, θα είχαν μειωμένα έσοδα από τα διόδια.
Εδώ και αρκετούς μήνες το έργο έχει επανέλθει στο προσκήνιο, με την κυβέρνηση να έχει αναγνωρίσει “το ρόλο που αυτό μπορεί να διαδραματίσει στη μείωση των χρόνων μετακινήσεων” στο Λεκανοπέδιο. Παράλληλα, το έργο προωθείται μέσω του μηχανισμού των Πρότυπων Προτάσεων από μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία. Η τελευταία προτείνει ο αυτοκινητόδρομος να έχει μήκος 40 χλμ. με αφετηρία κόμβο στο ύψος των Οινοφύτων (και όχι στην Υλίκη) και ίδια κατάληξη στον Άγιο Λουκά σε κόμβο με την Αττική Οδό. Mέσω αυτού, εκτιμάται ότι τα φορτία από τον λιμένα Ελευσίνας θα διακινούνται γρηγορότερα προς την Β. Ελλάδα, θα ανακουφιστεί η κυκλοφορία από τα βαρέα οχήματα στο Θριάσιο πεδίο και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, ενώ θα αποσυμφορηθεί και ο Κηφισός από τα φορτηγά.
Δείτε και Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη: οδική και σιδηροδρομική παράκαμψη της Αττικής
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα
Τα εκατοντάδες μετωπικά (ορισμένα επαναλαμβανόμενα ανά 15\20χλπ) και πλευρικά διόδια που χρυσοπληρώνει ο λαός ως προίκα των “ΠΑΘΕ κλπ.ΑΕ” μπροστά και στην επικείμενη 100% παράδοσή των δρόμων στους ιδιώτες αποτελούν πλέον αβάσταχτο βάρος για τη λαϊκή οικογένεια, αφού συχνά υπερβαίνουν και το κόστος του καυσίμου. Η Αττική οδός, παρά τις υποσχέσεις χρόνων, χρεώνει ακόμη σήμερα στάνταρ ποσό ακόμη και για το μπες-βγες στον επόμενο σταθμό.
Οι κομμουνιστές στα σωματεία και εκλεγμένοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” καλούν τον λαό να βάλει εμπόδια με τον αγώνα του στις καθημερινές ανατιμήσεις και να διεκδικήσει την οριστική κατάργηση όλων των διοδίων, σημειώνοντας πως θα συνεχίσουν τον δρόμο της αποκάλυψης των σχεδιασμών των κυβερνήσεων, της περιφερειακής και των δημοτικών αρχών, των παρατάξεων που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, της “δίκαιης ανάπτυξης” που φορτώνει με νέα βάρη τις πλάτες του λαού.
Θα συνεχίσουμε στον δρόμο του αγώνα για ένα σύγχρονο, ασφαλές και δωρεάν οδικό δίκτυο, χωρίς διόδια και ιδιώτες _Με κατοχυρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων