🤔 Η Suomi, ως χώρα της βόρειας Ευρώπης και μάλιστα της Σκανδιναβίας, αποτέλεσε από “πάντα” παράδειγμα προς μίμηση για τους εδώ και όχι μόνο αστούς κλπ. “πρόθυμους” ως χώρα “ουδέτερη”, “φιλειρηνική” κλπ. Με έκταση 3πλάσια και πληθυσμό το μισό από τη χώρα μας, η Φινλανδία ανάμεσα σε Σουηδία, Νορβηγία, Ρωσία (πρώην ΕΣΣΔ) και τη Βαλτική, μέλος της ΕΕ από το 1995 και του ΝΑΤΟ _λόγω Ουκρανίας της οποίας αποτελεί προνομιούχο _ιμπεριαλιστικό σύμμαχο από το 2023 ο στρατός της, δεν είναι τίποτε λιγότερο από ένα Ισραήλ στην Ευρώπη.
ℹ️ Σύμφωνα με άρθρο των Times “η Φινλανδία, με ραχοκοκκαλιά από χάλυβα, έχει μια αίσθηση κοινής ιστορίας και εθνικού σκοπού που την ενώνει, μεγάλο μέρος της οποίας έχει τις ρίζες της στους πολύ σκληρούς πολέμους που έχει διεξάγει με τον τεράστιο και σκοτεινό γείτονά της (σσ. βλ ΕΣΣΔ) _Ο παγκόσμιος Δείκτης Ευτυχίας (σσ. sic!!) φέρνει εδώ και χρόνια σταθερά τη Φινλανδία στην πρώτη θέση των χωρών που οι πολίτες τους είναι ευτυχισμένοι.
Γράφει ο \\ Αστέρης Αλαμπής _Μίδας
Όσο απίθανο κι αν φαίνεται, οι 5,5 εκατομμύρια Φινλανδοί είναι πράγματι χαρούμενοι, λόγω ενός συνδυασμού συνθηκών, ανάμεσα στις οποίες και ο ασυνήθιστα υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης που έχουν (σε αντίθεση με τη χώρα μας) προς τους αστικούς θεσμούς τους και ο ένας προς τον άλλον. Και έτσι, καθώς η υπόλοιπη ΕΕ επανεξοπλίζει και επανεξετάζει εκ βάθρων το αμυντικό της δόγμα, πολλοί αναζητούν στη Φινλανδία το υπόδειγμα: Μια χώρα που έχει έναν τεράστιο για τα δεδομένα της και εξαιρετικά εκπαιδευμένο στρατό σε μόνιμη επιφυλακή επιφυλακή, αλλά και τη βούληση για επίθεση.
Η στρατιωτική θητεία στη Φινλανδία είναι υποχρεωτική για τους άντρες και η εκπαίδευση σε συνθήκες μάχης γίνεται από την πρώτη στιγμή, ενώ ανανεώνεται διαρκώς με κλήσεις για επανεκπαίδευση. “Οι Φινλανδία έχει απίστευτα υψηλή ανθεκτικότητα όσον αφορά τόσο το στρατό όσο και τους πολίτες της”, λέει στους Times μια ανώτερη πηγή του ΝΑΤΟ. “Αυτή η νοοτροπία, να σκέφτεσαι πραγματικά την προοπτική του πολέμου και να σχεδιάζεις προσεκτικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι κάτι που θα θέλαμε να σκέφτονται όλοι οι σύμμαχοί μας”. Οι νέοι Φινλανδοί εκφράζουν αβίαστα ένα αίσθημα εθνικισμού (αυτό δεν είναι καινούργιο), θυμούνται (φυσικά όπως όλοι μας), και μιλούν για “το φάσμα της ρωσικής επιθετικότητας”: “Με τη Ρωσία, όταν κάτι συμβαίνει, συμβαίνει για τα καλά”, λέει ένας φοιτητής στους Times. “Τότε απλά πρέπει να πας στο μέτωπο. Η Φινλανδία έχει πολύ καλό στρατό. Είμαστε σε καλά χέρια”.
Η αναγκαστική στράτευση εισήχθη στη Φινλανδία το 1922 στα 18 _αν και το ένα τρίτο των στρατευσίμων επιλέγει την πολιτική θητεία αντί για τη στρατιωτική εκπαίδευση και εργάζονται σε σχολεία, νοσοκομεία ή βιβλιοθήκες και μπορεί να αρνηθεί με αντάλλαγμα 173 ημέρες (σσ. εξαγοράσιμης;) φυλάκισης.
Μετά από δεκαετίες αμφιθυμίας, καθώς οι Φινλανδοί δεν επιθυμούσαν να ανταγωνιστούν την ΕΣΣΔ (ούτε τη Ρωσία του Πούτιν) και απολάμβαναν την “ουδετερότητά” τους, η φινλανδική υποστήριξη για ένταξη στη λυκοσυμμαχία εκτινάχθηκε μετά την επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία, το 2022. Η Φινλανδία μπορεί να έχει την επιθετική βούληση, αλλά φυσικά δεν διαθέτει την κλίμακα των εξοπλισμών που απαιτούνται για να αποτρέψει τη Ρωσία, κάτι που μπορεί να της προσφέρει το ΝΑΤΟ, λέει στους Times ο Sauli Niinistö (Σάουλι Νιινίστο πρόεδρος της Φινλανδίας για 12 χρόνια _ως το Μάρτη 2024) “έκπληκτος αλλά όχι σοκαρισμένος” από την κλίμακα επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, θυμούμενος μια παλιά φινλανδική παροιμία για τους Σοβιετικούς, από τις πολλές που υπάρχουν: “Ο Κοζάκος θα πάρει ό,τι του είναι εύκολο” και συνεχίζει: “ακόμη και για τη νέα γενιά, η εθνική μνήμη είναι πολύ ζωντανή, γι’ αυτό η κοινή γνώμη στράφηκε προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ή το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πολλά άλλα έθνη εγκατέλειψαν την υποχρεωτική στράτευση, αλλά οι Φινλανδοί ακολούθησαν έναν διαφορετικό τρόπο”. Το Κρεμλίνο δεν ενθουσιάστηκε από την απόφαση της Φινλανδίας, η οποία επεκτείνει το ανατολικό μέτωπο και τα σύνορα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ κατά 1340 χιλιόμετρα, βοηθώντας να περικυκλωθεί η Βαλτική Θάλασσα και να μετατραπεί σε αυτό που οι αναλυτές έχουν ονομάσει “λίμνη του ΝΑΤΟ”.
Φινλανδία: Μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ έρχεται η ποινικοποίηση των κομμουνιστικών συμβόλων
Η Μόσχα απάντησε με απειλές: Η ρωσική συνοριακή περιοχή κοντά στη Φινλανδία μετονομάστηκε σε “στρατιωτική περιοχή του Λένινγκραντ”, μια σκόπιμη υπενθύμιση των ημερών που οι δύο χώρες βρίσκονταν σε πόλεμο. Το φθινόπωρο, περίπου 1.300 αιτούντες άσυλο από μέρη όπως η Συρία, η Σομαλία και η Υεμένη εμφανίστηκαν στα σύνορα της Φινλανδίας. Αυτό είναι που οι Ρώσοι αποκαλούν υβριδικό πόλεμο, η εργαλειοποίηση της ανθρώπινης δυστυχίας για την αποσταθεροποίηση των αντιπάλων τους. Η Φινλανδία απάντησε δριμύτατα κλείνοντας όλα τα σύνορα. Παραμένουν κλειστά, παρά τα εκατομμύρια Ρώσων που περνούσαν κάθε χρόνο φέρνοντας εμπόριο και τουρισμό, αγοράζοντας σολομούς και παιδικά ρούχα και περνώντας τα Σαββατοκύριακα στης λίμνη της Καρελίας. Ένας “έξυπνος” φράχτης κατασκευάζεται στα σύνορα για να αποκρούσει τυχόν μελλοντικές παρόμοιες κινήσεις, ενώ πολλά από τα καταστήματα στη φινλανδική πλευρά των συνόρων είναι κλειστά ή αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. “Δεν περιμένουμε να επιστρέψουν οι Ρώσοι”, λέει η διευθύντρια τουρισμού της Λαπενράντα, μιας μεγάλης συνοριακής πόλης. “Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με τη Ρωσία. Είχαμε μεγάλες ελπίδες το 2011, με τη Ρωσία και την ΕΕ να φιλοξενούν συνόδους κορυφής για την καινοτομία”, θυμάται. “Ο Πούτιν ήρθε εδώ και κάθισε μπροστά μου, θα μπορούσα να του είχα χαϊδέψει το φαλακρό κεφάλι. Τα πράγματα ήταν φυσιολογικά για λίγο. Τώρα έχουν επιστρέψει στην παλιά κανονικότητα”. Αυτή η “παλιά κανονικότητα” παραπέμπει σε μι ια άλλη εθνική παροιμία: “Ο Ρώσος είναι πάντα Ρώσος, ακόμα κι αν τον τηγανίσεις στο βούτυρο”. Συναλλάσσονταν με τον γείτονά τους αλλά δεν ξέχασαν ποτέ. “Η Φινλανδία δεν έχει αμυντική δύναμη, η Φινλανδία είναι ολόκληρη μια αμυντική δύναμη (σσ. όσο αμυντικό είναι και το ΝΑΤΟ) ”, λέει στους Times ο Πέκα Τοβέρι, βουλευτής και απόστρατος στρατηγός.
“Υπάρχουν καταφύγια για 900.000 στο Ελσίνκι. Όταν θέλουμε να φτιάξουμε μια γέφυρα πρέπει να την προετοιμάσουμε για δολιοφθορά. Εχουμε έξι μήνες αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Είμαστε σαν σκαντζόχοιρος: δύσκολο να τον καταπιείς”. Σε αυτό το πλαίσιο _συνεχίζει το Times , ίσως τα άλλα κράτη της ηπείρου μπορούν να μάθουν πολλά από τους Φινλανδούς. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο περισσότεροι από 200 βρετανοί στρατιώτες από την Πολωνία και 16 βρετανικά ελικόπτερα συγκεντρώθηκαν στο Νινισάλο τον περασμένο μήνα για τις ασκήσεις Arrow 24 του ΝΑΤΟ. Συμμετείχαν επίσης στρατιώτες από την Εσθονία, τη Λετονία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Ουκρανία: Μια ευρεία συμμαχία όσων ανησυχούν σοβαρά. Ενώ οι βρετανοί στρατιώτες ήταν επαγγελματίες, οι περισσότεροι Φινλανδοί ήταν 19χρονοι στρατεύσιμοι. Στη Φινλανδία οι έφηβοι μαθαίνουν να πολεμούν από την πρώτη μέρα, παίρνοντας μεγαλύτερο ρίσκο στην εκπαίδευση ώστε να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στο πεδίο της μάχης.
Η Φρίντα Στόλτζμαν, η οποία μόλις έκλεισε τα 21, είναι μία από 1.000 ή περισσότερες γυναίκες που κατατάσσονται εθελοντικά κάθε χρόνο στη Φινλανδία. Παρά το γεγονός ότι έμεινε μόλις ένα χρόνο στον στρατό, βρέθηκε σε μια απομακρυσμένη μονάδα πολέμου της οποίας οι επιχειρήσεις είναι μυστικές. “Είμαι νέα, υγιής και ικανή, ένιωσα ότι ήταν ευθύνη μου να καταταγώ”, είπε στους Times. “Οι Φινλανδοί έχουμε αυτή την κουλτούρα που μόνο εμείς καταλαβαίνουμε, πραγματικά. Έχουμε αυτή τη γλώσσα που κανείς άλλος δεν μπορεί να μιλήσει. Ελπίζω πραγματικά να μην χρειαστεί να πάω σε πόλεμο, αλλά ξέρουμε στη Φινλανδία ότι αυτό δεν είναι απίθανο και θα ήθελα να κάνω αυτό που μου αναλογεί”. Στις ασκήσεις συμμετέχει ένας φινλανδός στρατιώτης με βαριά βρετανική προφορά.
Ο Αξελ Κλαρκ μετακόμισε στη Φινλανδία -τη χώρα καταγωγής της μητέρας του- από το Χάντερσφιλντ όταν ήταν 11 ετών. “Ακόμα δεν μιλάω πολύ καλά φινλανδικά”, λέει στους Times. “Αλλά ξέρω όλες τις σημαντικές βρισιές”. Οι πρώτες μέρες του στο στρατό ήταν δύσκολες. “Είχε μείον 20 κάθε μέρα. Ολοι αρρώστησαν, εγώ είχα βρογχίτιδα για έξι εβδομάδες. Κάνουμε πολύ τρέξιμο και γυμναστική, οπότε τώρα είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου”. Ο Στίβεν Μπόιλ, ο βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος στη Φινλανδία είναι εντυπωσιασμένος με το φινλανδικό στρατό και παραδέχεται ότι ζηλεύει. “Υπάρχει μια εντυπωσιακή συνοχή και αλληλοεμπιστοσύνη σε αυτή τη χώρα και το φινλανδικό μοντέλο στρατολόγησης είναι ένα μεγάλο μέρος της”, λέει στους Times. “Υπάρχει η αίσθηση ότι αυτή είναι μια κοινωνία για την οποία αξίζει να πολεμήσεις”. Ισως αυτό, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι που η υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να κατανοήσει και να μάθει από τους Φινλανδούς… και πολλά ακόμη τραγικά μπλα_μπλά για τα σενάρια _επί χάρτου προς το παρόν, πολέμου.
_ Δείτε σχετικά στο Ριζοσπάστη
- Μια “εξαιρετικά δύσκολη συζήτηση” στη Φινλανδία
- Το ΝΑΤΟ «κυκλώνει» τη Βαλτική Θάλασσα με ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας
Επίσκεψη Μπάιντεν στο Ελσίνκι μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους - Νέο σοβαρό βήμα κλιμάκωσης η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Η Μόσχα εκπαιδεύει Λευκορώσους σε ρωσικά πυρηνικά ως “απάντηση”, ενώ προτάσσει το “νέο δόγμα” εξωτερικής πολιτικής