Η Αίγυπτος παρουσίασε ένα σχέδιο για την «ανοικοδόμηση» της Γάζας σε βάθος πενταετίας. Το σχέδιο που συζητείται στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αραβικών χωρών στο Κάιρο, περιλαμβάνει δύο φάσεις ανοικοδόμησης και προτείνει την ίδρυση ενός ταμείου υπό «διεθνή επίβλεψη».
Το σχέδιο προβλέπει την ανοικοδόμηση της Γάζας έναντι 53 δισ. δολαρίων και την «προσωρινή» διακυβέρνησή της από αραβικές και «άλλες δυνάμεις» με την παρουσία ξένων «ειρηνευτικών» δυνάμεων. Προβλέπεται επίσης η περιθωριοποίηση της Χαμάς, με βάση όσα έχουν διαρρεύσει.
Κατά το πρώτο βήμα, που θα διαρκέσει έξι μήνες, θα πρέπει να εκκαθαριστούν τα χαλάσματα, να γίνει αποναρκοθέτηση και να απομακρυνθούν όσα βλήματα δεν έχουν εκραγεί, ενώ παράλληλα θα στηθούν προσωρινά καταλύματα για τους κατοίκους. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης θα επιλεγούν επτά τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας όπου θα φιλοξενηθούν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σε προκατασκευασμένα σπίτια, το καθένα εκ των οποίων μπορεί να στεγάσει έξι ενοίκους, κατά μέσο όρο. Προβλέπεται επίσης ότι θα επιδιορθωθούν 60.000 κατοικίες που έχουν υποστεί ζημίες και μπορούν να φιλοξενήσουν 360.000 ανθρώπους.
Η φάση της ανοικοδόμησης θα γίνει σε δύο στάδια, σε μια περίοδο 4,5 ετών. Το πρώτο στάδιο θα διαρκέσει μέχρι το 2027 και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 20 δισ. δολάρια. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να κατασκευαστούν οι αναγκαίες υποδομές, όπως δρόμοι και εγκαταστάσεις των δημόσιων υπηρεσιών. Θα χτιστούν επίσης 200.000 μόνιμα καταλύματα για 1,6 εκατ. ανθρώπους και θα κατανεμηθούν 8.100.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Στο δεύτερο στάδιο, που διαρκέσει μέχρι το 2030 και θα κοστίσει 30 δισ. δολάρια, ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι υποδομές και να δημιουργηθούν βιομηχανικές ζώνες, ένα αλιευτικό λιμάνι, ένα εμπορικό λιμάνι και ένα αεροδρόμιο.
Το Κάιρο σκοπεύει να συγκαλέσει μια υπουργική σύνοδο στην οποία θα συμμετάσχουν οι χώρες-«δωρητές», διεθνείς και περιφερειακοί οικονομικοί «θεσμοί», ο ιδιωτικός τομέας και ΜΚΟ, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι αναγκαίοι πόροι, όπως ανακοινώθηκε.
Με βάση το σχέδιο, θα συγκροτηθεί μια επιτροπή διοίκησης της Γάζας, αποτελούμενη κυρίως από προσωπικότητες. Η επιτροπή θα διαχειρίζεται τον θύλακα κατά τη «μεταβατική» περίοδο των έξι μηνών. Το μέτρο αυτό περιγράφεται ως ένα στάδιο μέχρι την ανάληψη του πλήρους ελέγχου της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή, που εδρεύει στη Δυτική Όχθη. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία θα εκπαιδεύσουν τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.
Το σχέδιο αναφέρεται επίσης στην πιθανότητα της παρουσίας μιας «διεθνούς δύναμης» στα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία θα αναπτυχθεί με βάση ένα ενδεχόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι αρμόδια για τη «διατήρηση της ειρήνης» ή την προστασία της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Το έγγραφο αναφέρει ότι «θα είναι πρόκληση να αντιμετωπιστούν οι ένοπλες οργανώσεις» της Γάζας, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί εάν εφαρμοστεί μια «αξιόπιστη πολιτική διαδικασία» για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και τους προσφερθεί μια «προοπτική» για το μέλλον.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, χαιρέτισε το αιγυπτιακό σχέδιο, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να διεξαγάγει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές «αν το επιτρέπουν οι συνθήκες», αλλά και ότι η Παλαιστινιακή Αρχή της οποίας ηγείται, είναι η μόνη «νόμιμη κυβερνητική και στρατιωτική δύναμη» στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Από την πλευρά της, η Χαμάς κάλεσε την αραβική Σύνοδο να «αποτρέψει» κάθε σχέδιο εκτοπισμού του πληθυσμού από τον θύλακα, του οποίου το Ισραήλ αξιώνει την «αποστρατιωτικοποίηση». Ο Αμπού Ζούχρι, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς μιλώντας στο πρακτορείο Reuters απέρριψε κάθε προσπάθεια επιβολής σχεδίων «από εξωτερικές δυνάμεις» ή συγκρότησης μη παλαιστινιακής κυβέρνησης ή ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας. Τόνισε πως οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να είναι εκείνοι που θα έχουν λόγο για το πώς και ποιοι θα κυβερνήσουν την περιοχή, ενώ με αφορμή την αξίωση του Ισραήλ για «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» του θύλακα, ανέφερε πως ο αφοπλισμός της Χαμάς είναι «κόκκινη γραμμή».
Πηγή: 902.gr