Χαιρετιστήριο μήνυμα του ιστορικού και ερευνητή, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Montclair των ΗΠΑ, Grover Furr, για την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μόττα «Ναι, αλλά ο Στάλιν: Αντικομμουνισμός και παραχάραξη της Ιστορίας»:
«Με χαρά ενημερώθηκα ότι το βιβλίο του Νίκου Μόττα ξεσκεπάζει τις επιθέσεις ενάντια στην Σοβιετική Ένωση, ιδιαίτερα της περιόδου εκείνης της σοβιετικής ιστορίας κατά την οποία ο Ιωσήφ Στάλιν ηγήθηκε του Κομμουνιστικού Κόμματος και της κυβέρνησης της χώρας.
Οι αντικομμουνιστές προσπαθούν με ανέντιμο τρόπο να εξισώσουν τον Στάλιν με τον Αδόλφο Χίτλερ, την Σοβιετική Ένωση με τη Ναζιστική Γερμανία, τον κομμουνισμό με τον φασισμό. Το κάνουν αυτό για να αποκρύψουν το γεγονός ότι τα καπιταλιστική κράτη ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του φασισμού και ειδικότερα του Χίτλερ. Οι ηγέτες των δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών καλωσόρισαν την άνοδο του Χίτλερ και άλλων φασιστών, όπως ο Μπενίτο Μουσολίνι στην Ιταλία, ως προπύργια ενάντια στα κινήματα της εργατικής τάξης και, ιδιαίτερα, ενάντια στο κομμουνιστικό κίνημα. Η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και η ίδρυση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, που διοικούνταν από και για την εργατική τάξη, έγινε το επίκεντρο του μίσους των καπιταλιστών για την ύπαρξη της ΕΣΣΔ.
Μετά τη δημοσίευση πολλών εγγράφων από τα πρώην σοβιετικά αρχεία, μπορούμε πλέον να δούμε τις αποδείξεις ότι οι κατηγορίες περί εγκλημάτων του Στάλιν είναι ψευδείς. Έχω προσωπικά μελετήσει πολλά απο αυτά για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει ούτε ένα υποτιθέμενο «έγκλημα» του Στάλιν που να μπορεί να τεκμηριωθεί με στοιχεία. Όλες αυτές οι κατηγορίες είναι ψευδείς!
Ακόμη και πριν τα σοβιετικά αρχεία αποκαλύψουν τα μυστικά τους, ήταν προφανές σε κάθε αντικειμενικό άνθρωπο ότι ήταν οι δυτικές καπιταλιστικές δικτατορίες, που ψευδώς αποκαλούνταν «δημοκρατίες», οι οποίες κρατούσαν εκατομμύρια λαών κάτω από δικτατορικές συνθήκες στις αποικίες τους. Οι λεγόμενες «δημοκρατίες», όπως η Αγγλία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκέφτηκαν ποτέ να επεκτείνουν την «δημοκρατία» στους λαούς που ζούσαν στις αυτοκρατορίες τους, αλλά αντίθετα χρησιμοποιήσαν μαζική βία εναντίον τους.
Ήταν το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, που υποστηρίχθηκε σθεναρά την περίοδο του Στάλιν από την Σοβιετική Ένωση, το οποίο ηγήθηκε το αγώνα κατά της αποικιοκρατίας.
Ήταν το παράδειγμα των μεγάλων κατακτήσεων των εργαζόμενων στην Σοβιετική Ένωση και την κομμουνιστική Κίνα που ανάγκασε δυτικές καπιταλιστικές χώρες να παραχωρήσουν ορισμένα κοινωνικά αγαθά στην εργατική τάξη, όπως ασφάλιση, ιατρική περίθαλψη και συντάξεις. Τώρα που η Σοβιετική Ένωση και το σπουδαίο κομμουνιστικό κίνημα του 20ου αιώνα δεν υπάρχουν πια, οι παροχές αυτές καταργούνται σε κάθε καπιταλιστική χώρα.
Το μέλλον των εργαζόμενων όλου του κόσμου εξαρτάται από την οικοδόμηση ενός νέου διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα γι’ αυτό είναι ο αγώνας για την απόκαλυψη των ψεμάτων σχετικά με την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης, ιδιαίτερα της περιόδου του Στάλιν. Το νέο βιβλίο του κυρίου Μόττα θα μας βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση».