Ήρθε η περίπτωση του βιβλιοπωλείου Επί Λέξει, στην οδό Ακαδημίας, στο κέντρο της Αθήνας, να φέρει στο προσκήνιο το Γολγοθά των βιβλιοπωλών (και των άλλων επαγγελματιών εμπόρων) να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους σε ένα περιβάλλον τουριστικοποίησης, άρσης κάθε προστασίας στην επαγγελματική στέγη, φορολογικής αφαίμαξης και γενικευμένης ακρίβειας.
«Τα οικονομικά βάρη για ένα μικρό βιβλιοπωλείο είναι τεράστια και συχνά αβάσταχτα. Όταν δε, λήγουν τα συμβόλαια ενοικίασης, αρχίζει ένα μαρτύριο» καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών – Βιβλιοχαρτοπωλών που χαρακτηρίζει «βρόχο» για τους βιβλιοπώλες τις αυξήσεις των ενοικίων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι προτάσεις για δωδεκαετή προστασία της επαγγελματικής στέγης και πλαφόν ίσο με τον πληθωρισμό στην αύξηση των ενοικίων, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Όλο και πιο συχνές οι αναφορές συναδέλφων βιβλιοπωλών ότι δέχονται πιέσεις από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων που ζητούν υπερβολικές αυξήσεις στα μισθώματα, στις οποίες οι βιβλιοπώλες αδυνατούν να ανταποκριθούν.
Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ο μνημονιακός νόμος 4242/2014, που ισχύει για εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις, μείωσε την ελάχιστη αρχική υποχρεωτική διάρκεια της μίσθωσης από 12 (όπως προβλέπονταν από τα άρθρα 5 και 6 του ΠΔ 34/1995) σε 3 έτη. Έτσι, η προστασία των επαγγελματιών που μισθώνουν κάποιο ακίνητο, για να στεγάσουν τη δραστηριότητά τους, περιορίζεται στα 3 έτη ενώ παράλληλα καταργήθηκε και το προσωρινό μέτρο του ανωτάτου ορίου αναπροσαρμογής μισθώματος για εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων».
Η Ομοσπονδία διεκδικεί:
– Δωδεκάχρονη προστασία της επαγγελματικής στέγης, όπως ίσχυε πριν το νόμο του 2014
– Πλαφόν (ίσο με τον πληθωρισμό) στην αύξηση των ενοικίων για εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις.
Παράλληλα εντύπωση προκαλεί η στάση θέση – στάση των άλλων φορέων στο χώρο του βιβλίου, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία για κροκοδείλια δάκρυα με αφορμή το Επί Λέξει περιοριζόμενοι να ζητήσουν μείωση μείωση των δημοτικών τελών για τα βιβλιοπωλεία!!! Ουσιαστικά μια τοποθέτηση που έρχεται να «τραβήξει» την κουρτίνα και να κρύψει τις ευθύνες των μνημονιακών και μετέπειτα κυβερνήσεων στην άρση προστασίας της επαγγελματικής στέγης και το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που επέλεξαν και είναι περήφανοι, την ξενοχοποιήση της χώρας.
Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΒ «τα βιβλιοπωλεία, όπως και άλλες χρήσιμες κοινωνικά δραστηριότητες, είναι τα παράπλευρα θύματα του αποκαλούμενου τουριστικού «θαύματος». Η τουριστική ανάπτυξη είναι το μεγάλο «καμάρι» όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, ο πυλώνας της οικονομίας, όπως μας λένε. Αυτό το τουριστικό «θαύμα» κρύβει περιθωριοποίηση των κατοίκων, απαξίωση χρήσιμων κοινωνικών δραστηριοτήτων, τεράστια κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις, εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους και πολλά προβλήματα για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Η «ξενοδοχοποίηση» και τουριστικοποίηση όλης της χώρας έχει κάνει τη στέγη απρόσιτη και τα βιβλιοπωλεία περιττά. Και δεν είναι η αύξηση των ενοικίων το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα μικρό βιβλιοπωλείο, σε ένα περιβάλλον φορολογικής αφαίμαξης και ακρίβειας σε βασικά αγαθά.
Τα βιβλιοπωλεία δεν είναι μόνο εμπορικά καταστήματα, αλλά και ζωντανά κύτταρα πολιτισμού. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ένα ευρύ οικοσύστημα βιβλιοπωλείων στην Αθήνα και στην υπόλοιπη χώρα».