Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε για τον Σκανδιναβικό παράδεισο, με τις _δήθεν ισότιμες και προωθημένες σχέσεις κλπ. κουραφέξαλα
Ένας στους 5 άνδρες _λέει το ρεπορτάζ, στη Φινλανδία παρακαλώ και όχι ας πούμε στη Δανία ή τη Σουηδία των “ελευθερίων σχέσεων”, εκτιμά πως είναι η γυναίκα ευθύνεται η ίδια εάν πέσει θύμα βίας “λόγω της εμφάνισής της ή της συμπεριφοράς της” _όπως λένε και στη χώρα μας κάποιοι “τα θέλει ο κWλος τους”, σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της φινλανδικής οργάνωσης γυναικών Nyktis, η οποία χαρακτήρισε τα αποτελέσματα “ανησυχητικά” εδώ το επίσημο sιte (org/.)
σσ. Φυσικά, αυτές οι οργανώσεις δεν είναι οπτικής ΟΓΕ _το αντίθετο μάλιστα και υπάρχουν σε 10άδες κράτη –
Ο Συνασπισμός Φινλανδικών Γυναικείων Ενώσεων και Συλλόγων NYTKIS είναι μια οργάνωση ομπρέλα που αποτελείται από τις γυναικείες οργανώσεις των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, τη Φεμινιστική Ένωση Unioni, το Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών της Φινλανδίας και την Ένωση για Μελέτες Φύλου στη Φινλανδία. Απαιτούμε ίσες πολιτικές που υποστηρίζουν τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες των γυναικών και αναδεικνύουν τις προοπτικές των ενώσεων μελών μας, τόσο ξεχωριστά όσο και σε συνεργασία. Το όραμά μας είναι η NYTKIS να γίνει γνωστή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ως πολιτικός εταίρος και ειδικός σε θέματα ισότητας. Οι δραστηριότητές μας καθοδηγούνται από τις αξίες μας: συνεργασία, ισότητα, μη διάκριση, συναίνεση, φεμινισμός και καταπολέμηση των διακρίσεων.
Η ΝΥΤΚΙΣ ιδρύθηκε το 1988. Οι σύλλογοι-μέλη μας έχουν συνολικά ως μέλη περίπου 420.000 γυναίκες. Οι λειτουργίες μας χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στη Φινλανδία.
- Υποστηρίζει την ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών
- Παρακολουθεί ενεργά τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, τη νομοθεσία και την έρευνα από την άποψη των δικαιωμάτων των γυναικών
- Συμμετέχει σε πολιτική και κοινωνική συνηγορία για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων
- Συνεργάζεται με οργανώσεις γυναικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό
- Συμμετέχει σε διάφορα συμβούλια και ομάδες εργασίας
- Διοργανώνει εκδηλώσεις και σεμινάρια
- Συγκεντρώνει μοναδικά όλες τις πολιτικές οργανώσεις γυναικών και τις πολιτικά ανεξάρτητες οργανώσεις για την προώθηση κοινών στόχων
Οργανώσεις Μέλη
- Σοσιαλδημοκρατικές γυναίκες στη Φινλανδία
- Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού Γυναικών
- Χριστιανοδημοκράτες γυναίκες
- Κίνημα Τώρα Γυναίκες
- Φεμινιστική Ένωση Unioni
- Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών της Φινλανδίας
- Αληθινές Φινλανδές γυναίκες
- Ένωση Μελετών Φύλου
- Φινλανδικό Κέντρο Γυναικών
- Σουηδική Ένωση Γυναικών στη Φινλανδία
- Αριστερές γυναίκες
- Πράσινες Γυναίκες
Σύμφωνα με τους κανόνες του NYTKIS, η προεδρία εναλλάσσεται μεταξύ των οργανισμών-μελών και αλλάζει ετησίως. Το 2024, ο οργανισμός προέδρου είναι οι Πράσινες Γυναίκες, με την Inka Hopsu να υπηρετεί ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου __κλπ. κλπ Facebook _Instagram _Νήματα _Ειδικός επικοινωνίας Saana Sarmela _ _τηλ. +358 40 730 8759
Σε αυτήν την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άνδρες, ηλικίας 18 έως 79 ετών, το ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν σε μία γυναίκα “θα μπορούσε να αξίζει να βρεθεί στο στόχαστρο μιας βίαιης ενέργειας _βιασμού, ξυλοδαρμού …λόγω του τρόπου με τον οποίο ντύνεται, της εμφάνισής της ή της συμπεριφοράς της”.
Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, πάνω από 20% των ανδρών άνδρες είπε ότι συμφωνούσε με αυτό: “Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι ενώ όλοι οι άνδρες δεν αποδέχονται τη βία σε βάρος των γυναικών, είναι πάρα πολλοί σε αριθμό αυτοί που την ανέχονται, κάτι που είναι ανησυχητικό”, σχολίασε σε ένα δελτίο Τύπου η Σίλα Κάκολα, πρόεδρος της Nytkis και του φινλανδικού Παρατηρητηρίου κατά της βίας. “Πρέπει να αλλάξουμε πολλά σε αυτές τις συμπεριφορές και οι ίδιοι οι άνδρες έχουν έναν ρόλο κλειδί να διαδραματίσουν” συμπλήρωσε η ίδια. Το ευχάριστο είναι πως _εκτός έρευνας, το 90% των ανδρών κρίνει πως η βία σε βάρος των γυναικών είναι κατακριτέα. Οι περισσότεροι εκτιμούν επιπλέον ότι οι άνδρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βάλουν τέλος σε αυτές τις βίαιες ενέργειες. Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τη βία σε βάρος των γυναικών “ντροπή για τη φινλανδική κοινωνία”. “Η κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να εργαστεί για να αλλάξει αυτές τις αφύσικες και επικίνδυνες συμπεριφορές και να εξαλείψει τη βία σε βάρος των γυναικών», δήλωσε σε ανάρτηση στο Instagram, καλώντας «τους άνδρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους”. Στη Φινλανδία, σύμφωνα με επίσημη μελέτη της εκεί στατιστικής υπηρεσίας πάνω από τις μισές γυναίκες ηλικίας 16 έως 25 ετών έχουν υπάρξει θύματα σωματικής βίας, απειλών βίας ή σεξουαλικής βίας και μία στις πέντε έχουν υποστεί σοβαρή βία ή βιασμό (οι μισέ “παρά φύσιν”), σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε επίσης πρόσφατα στο επίσημο site της υπηρεσίας.
“Η εμπειρία της βίας είναι πολύ ευρεία, είτε στο πλαίσιο μίας σχέσης είτε εκτός”, σχολίασε η Μάρζουτ Πιετιλαινέν, ερευνήτρια στην υπηρεσία και οι “νέες γυναίκες (…) ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν πολλή βία σε διαφορετικούς τομείς”.
__Όχι όλοι οι άντρες
__αλλά πάρα πολλοί
12-Νοε-2024 _Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά από πολλές απόψεις. Πάρα πολλοί άνδρες πιστεύουν ότι μια γυναίκα αξίζει τη βία σε κάποιο βαθμό ή και 100% (από τη συμπεριφορά ή την εμφάνισή της). Ειδικά για τους νεαρούς άνδρες, τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά: μια και πάνω από το 25% κάτω των 35 ετών πιστεύει ότι ΝΑΙ σίγουρα, η γυναίκα αξίζει τη βία, ενώ, ένας στους πέντε κάθε ηλικίαςσκέφτεται έτσι.
Οι άνδρες εξομαλύνουν τη βία κατά των γυναικών με τη στάση τους. Έχουμε πολλά να αλλάξουμε σε αυτές τις συμπεριφορές και οι ίδιοι οι άνδρες βρίσκονται σε θέση κλειδί σε αυτό, λέει η γγ των Γυναικείων Οργανώσεων Yhteistyö ry και πρόεδρος του Φινλανδικού Παρατηρητηρίου Βίας.
Το κλίμα ανησυχίας πρέπει να αλλάξει
Παρά τα ανησυχητικά αποτελέσματα, η μελέτη δείχνει επίσης ότι η πλειοψηφία των ανδρών αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον τερματισμό της βίας. Το 84% των ανδρών είναι της άποψης ότι οι άνδρες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών. Το 78% των ανδρών πιστεύει ότι οι άνδρες πρέπει να παρεμβαίνουν περισσότερο στην προσβλητικούς και επιθετική στάση απέναντι στις γυναίκες. Τα αποτελέσματα είναι επίσης εν μέρει αντιφατικά. Για παράδειγμα, το 90% των ανδρών πιστεύει ότι η βία κατά των γυναικών είναι πάντα λάθος, αλλά την ίδια στιγμή, το ~25% πιστεύει ότι η γυναίκα “μπορεί” να αξίζει αυτή τη βία.
Η ηλικία φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στις απόψεις. Σε όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι διαφορές στις στάσεις μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων είναι μεγάλες (μόνο το 6% της μεγαλύτερης ηλικιακής ομάδας 65-79 ετών το πιστεύει).
Η Κάκκολα τονίζει ότι το σημερινό κλίμα συμπεριφορών είναι ανησυχητικό και απαιτεί αλλαγές στην εκπαίδευση, τη νομοθεσία και τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (σσ. στη Φιλανδία ο βιασμός είναι εν δυνάμει πλημμέλημα ακόμη και πταίσμα).
σσ. Η Φινλανδία δεν έχει νόμο για τη βία κατά των γυναικών, αλλά ποινικοποιεί γενικώς “πολυάριθμες μορφές βίας” _τον βιασμό _εφόσον αποδειχτεί πως δεν υπάρχει συναίνεση … “άτομο που εξαναγκάζει άλλο ανεξαρτήτως φύλου σε σεξουαλική επαφή με τη χρήση ή την απειλή βίας καταδικάζεται για βιασμό με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους και ως 6 έτη” _δεν υπάρχει αδίκημα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά οι μορφές βίας κατά των γυναικών και η βία από στενούς συντρόφους είναι ποινικοποιημένη ως επίθεση ή επιβαρυντική επίθεση. Από το 2011, ο εισαγγελέας μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες για μικροεπίθεση εάν το αδίκημα απευθύνεται στη σύζυγο ή στην πρώην σύζυγο του δράστη. Η καταδίωξη ποινικοποιήθηκε το 2014 μαζί με μια νέα ελαφρυντική διάταξη για το σεξ …
Η παρενόχληση προστέθηκε στον ποινικό κώδικα. Είναι “σημαντικό να πυροδοτηθεί ο κοινωνικός διάλογος” (σσ. αχ αυτό το “όλοι μαζί μπορούμε…”) και “να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι βαθύτερες αιτίες της βίας _Η βία τελειώνει όταν οι δράστες τη σταματήσουν”, υπενθυμίζει. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι πρέπει να ενισχυθούν δράσεις που στοχεύουν στην πρόληψη της βίας, όπως η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών, ξεκινώντας από την ανατροφή και την εκπαίδευση. Ομοίως, θα πρέπει να αυξηθεί – και όχι να μειωθεί _όπως προβλέπεται και έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, η διαθεσιμότητα υπηρεσιών για όσες έχουν βιώσει βία και τους δράστες της.
Υπάρχει αρκετή δουλειά και, σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, ακόμη περισσότερη από πριν. Ανησυχούμε ιδιαίτερα … Όλοι υποφέρουν από μια κουλτούρα βίας, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών. Θέλουμε να επηρεάσουμε την κοινωνία ώστε να αφυπνιστεί σε αυτές τις ανησυχητικά βίαιες συμπεριφορές.
Βασικές πληροφορίες για τη μελέτη: Το NYTKIS ry διεξήγαγε τη μελέτη το καλοκαίρι του 2024 ως μέρος της εκστρατείας του Φινλανδικού Παρατηρητηρίου Βίας (Φως, όχι βία). από το Dagmar Oy Bilendi μέσω διαδικτυακού πάνελ όπου συμμετείχαν 1058 άνδρες μεταξύ 18 και 79 ετών που ζουν στη Φινλανδία. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Φινλανδίας, το δείγμα σταθμίζεται ώστε να αντιστοιχεί στον ανδρικό πληθυσμό της Φινλανδίας και δημοσιεύτηκαν την Τρίτη 12-Νοε-2024 σε εκδήλωση συζήτησης που διοργανώθηκε στο Kansalaisinfo του κοινοβουλίου.