«FILS DE GRÈCE» είναι ο τίτλος της νέας ταινίας του Διονύση Γρηγοράτου, που βγαίνει στις 12 Μάρτη στους κινηματογράφους.
Ο τίτλος της ταινίας είναι από την έκκληση του Γάλλου κομμουνιστή ποιητή Paul Eluard για τα παιδιά του Εμφυλίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις θέσεις των μαχητών του ΔΣΕ στο Γράμμο, και αναφέρεται σε ένα αποσιωπημένο και απωθημένο γεγονός του εμφυλίου πολέμου:
«Η ταινία πραγματεύεται το θέμα των παιδιών του Εμφυλίου. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα που εξελίσσονταν, το λεγόμενο παιδομάζωμα ή παιδοσώσιμο ήταν κι αυτό ένα κυρίαρχο θέμα. Δεν είναι λίγο πράγμα η μετακίνηση 60.000 παιδιών από τρεις – τέσσερις νομούς. 30.000 μετακινήθηκαν από το Δημοκρατικό Στρατό στις τότε σοσιαλιστικές χώρες και 30.000 μεταφέρθηκαν από τον κυβερνητικό στρατό στις 52 “Παιδουπόλεις”, που φτιάχτηκαν σε λιγότερο από 5 μήνες από τη βασίλισσα Φρειδερίκη», λέει ο σκηνοθέτης Διονύσης Γρηγοράτος σε συνέντευξή του στο Ριζοσπάστη. (Όλη η συνέντευξη ΕΔΩ)
Αναλυτική σύνοψη της ταινίας
Αθήνα 2008. Στο κατασκότεινο Πάρκο, το περιπολικό της Αστυνομίας – που ψάχνει για ένα κοριτσάκι, θύμα απαγωγής – εντοπίζει στην Παιδική Χαρά, μια … ΓΙΑΓΙΑ, πεσμένη κάτω από τις κούνιες, σε ημικωματώδη κατάσταση!
Αργότερα, στο Νοσοκομείο, ο γιος και η εγγονή της – η ΕΡ’ΜΗ – που καταφτάνουν, φωτίζουν κάπως τα πράγματα όταν εξηγούν στην Αστυνομία και την Αντιτρομοκρατική πως πρόκειται για Πολιτική Πρόσφυγα από την πρώην Σοβιετική Ένωση που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε κώμα ή σε «συνειδητή» κατάσταση να κοιμάται και να μη μιλάει!
Όταν, μετά 7 μέρες, ξαναφέρνουν τη ΓΙΑΓΙΑ σπίτι, συνδεδεμένη μέσω ενός Laptop με τον Εγκεφαλογράφο του νοσοκομείου – κατά σύσταση του νεαρού Γιατρού που φλερτάρει την ΕΡ’ΜΗ – βγαίνουν στην επιφάνεια πολλά, που πυροδοτούν στην ΕΡ’ΜΗ την επιθυμία να μάθει περισσότερα. Και για το «Παιδομάζωμα» ή «Παιδοσώσιμο» γενικά και για την περιπέτεια, την ατομική, της ΓΙΑΓΙΑΣ.
Επηρεασμένη και από τη δουλειά της ως Επεξεργαστής Αρχειακού Υλικού, διαλέγει να μπει στην blogόσφαιρα – με κείμενα και αρχειακό υλικό – επιδιώκοντας επαφές και πληροφορίες. Και δεν πέφτει έξω. Σχεδόν αμέσως καταφτάνουν δυο σχόλια. Από έναν Πανεπιστημιακό, τον MASTER που κάνει διατριβή στο θέμα και από έναν άλλο, τον Ρ., που οργανώνει παράσταση για την επέτειο των 60 χρόνων. Ο οποίος, μάλιστα, προτείνει και συνεργασία με τη μέθοδο «work in progress».
Πράγμα που υλοποιείται άμεσα, μετά την επιτυχία της ΕΡ’ΜΗΣ να εντοπίσει δυο παιδιά από τους τρεις φίλους της ΓΙΑΓΙΑΣ. Την ΟΛΥΜΠΙΑ που είχε οδηγηθεί εκτός Ελλάδος κι έφτασε να γίνει χορεύτρια και χορογράφος στα Μπολσόι και το ΓΙΩΡΓΟ που είχε κλειστεί στις Παιδοπόλεις και κατέληξε εναερίτης-ηλεκτρολόγος!
Η «work in progress» αρχίζει, με πρωταγωνιστές-υποβολείς την ΟΛΥΜΠΙΑ και το ΓΙΩΡΓΟ αλλά και τη ΓΙΑΓΙΑ – με την εύγλωττη σιωπή της στο Laptop-Εγκεφαλογράφο – αλλά και τη διακριτική παρακολούθηση της Αντιτρομοκρατικής!
Σιγά-σιγά – μέσα από το σασπένς της Έρευνας και το θρίλερ της απόκτησης κρυμμένων στοιχείων – φωτίζεται το οδοιπορικό των παιδιών στην γενικότητα του αλλά και των τεσσάρων παιδιών ατομικά. Σαν ένα road movie με στοιχεία σύγχρονης Τραγωδίας για την απώλεια της παιδικής ζωής, τον αδελφοκτόνο Πόλεμο των γονιών και τα ψυχολογικά τραύματα που τους έχουν σημαδέψει ως παιδιά και που τα κουβαλούν ως ενήλικες σήμερα, ζώντας ανάμεσα μας, την Οικονομική και Κοινωνική Κρίση που τους στερεί και την «Τρίτη ηλικία»!
Παράλληλα φωτίζονται και οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα πρόσωπα των γεγονότων και τους ερευνητές –ιδίως της ΕΡ’ΜΗΣ και του νεαρού ΓΙΑΤΡΟΥ- και ανιχνεύονται συμπεριφορές που προέρχονται –εκτός από τις ταυτίσεις της ΕΡ’ΜΗΣ με τη ΓΙΑΓΙΑ (virtual reality from the past?)– από τις εγγραφές στον «σκληρό» μας δίσκο!
Στο «FILS DE GRÈCE» πρωταγωνιστούν η Τζένη Σταυροπούλου και ο Πέτρος Γιασεμής, πρόσωπα που έχουν βιώσει τα γεγονότα όπως η Ολυμπία Γελοδάρη (χορογράφος, πρακτική εξάσκηση στα Μπολσόι, επικεφαλής στην Όπερα της Οδησσού, Λυρική Σκηνή), ο Γιώργος Παίζιος (Παιδοπολίτης και ονομαστός εναερίτης της ΔΕΗ), παιδιά από τον Γράμμο και το Βίτσι, και νέοι από την Τασκένδη.
Συμπρωταγωνιστούν: Γιάννης Θωμάς, Αντώνης Βλησίδης, Βίκυ Σταύρακα, Αλεξάντερ Γιέλονοβ, Παύλος Ορκόπουλος.
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Βαλέρας. Μοντάζ: Γιάννης Τσιουλάκης. Μουσική (τσέλο): Georg Mertens. Συνεργάτες Σκηνοθέτη: Νίκος Αξαρλής, Φάνης Δαλέζιος, Αντιγόνη Μητσιμπούνα – Δαβάκη. Τιμητική αναφορά στον Μάνο Ζαχαρία, τον Γιώργο Σεβαστίκογλου και τον Απόστολο Μουσούρη, που κατέγραψαν το γεγονός στην εποχή του.
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος
Παραγωγή: Κωνσταντίνος Δ. Γρηγοράτος
Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα (από όπου και η αναλυτική σύνοψη) www.filsdegrece.gr