Όσοι μανιώδεις φίλαθλοι, πάρτε χαρτί και μολύβι –
οι υπόλοιποι διαβάστε στα γρήγορα, μέχρι να βαρεθείτε…
Το «Γούντισον Παρκ» φιλοξενεί για τελευταία φορά ντέρμπι Έβερτον – Λίβερπουλ για την Premier League, πάνω από έναν αιώνα μετά το πρώτο τους ραντεβού στο ίδιο γήπεδο.
Το 245ο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ θα είναι ξεχωριστό – Έβερτον και Λίβερπουλ θα παίξουν για τελευταία φορά στο «Goodison Park». Ο προπονητής της Λίβερπουλ, Άρνε Σλοτ, περιμένει αύριο 7-Δεκ μια συγκλονιστική ατμόσφαιρα από τους οπαδούς της Έβερτον στο Γήπεδο των Ζαχαρωτών αλλά προειδοποίησε ότι η ομάδα του δεν μπορεί να εμπλακεί στη συγκίνηση γύρω από το τελευταίο ντέρμπι του «Μέρσεϊσαϊντ» που θα διεξαχθεί στο παλιό στάδιο. Γνωρίζει επίσης ότι η ομάδα του μπορεί να επεκτείνει το προβάδισμά της στην Premier League με μια νίκη στον μεσημεριανό αγώνα: «Θα είναι ξεχωριστό για όλους. Για όλους τους οπαδούς, τους παίκτες και τους προπονητές που συμμετέχουν», είπε στους δημοσιογράφους. «Το να είσαι μέρος του παιχνιδιού είναι ήδη ξεχωριστό, αλλά το ότι είναι το τελευταίο στο “Goodison” το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό. Αλλά είναι μόνο μια ωραία εμπειρία αν το αποτέλεσμα πάει όπως το θέλεις . Ξέρουμε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι απέναντι σε μια σκληρή ομάδα. Οι οπαδοί θα είναι δυνατοί. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα σε αυτό το παιχνίδι», πρόσθεσε.
Γράφει ο \\ Αστέρης Αλαμπής _Μίδας
Μετακομίζει ύστερα από 132 χρόνια
Θα είναι η 245η σύγκρουση μεταξύ των αντιπάλων και η τελευταία σε αυτό το γήπεδο πριν η Έβερτον μετακομίσει από το σπίτι της που «μένει» από το 1892 για το νέο αστραφτερό στάδιο «Bramley-Moore Dock» χωρητικότητας 52.000. Οι «Κόκκινοι» θα θέλουν να επιστρέψουν στις νίκες αφού έχασαν βαθμούς στην ισοπαλία 3-3 με τη Νιούκαστλ την Τετάρτη. Έχουν ακόμα ένα «μαξιλάρι» επτά βαθμών έναντι της δεύτερης Τσέλσι και της Άρσεναλ στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και εννέα βαθμούς έναντι της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι. Η Έβερτον, εν τω μεταξύ, τερμάτισε το σερί των πέντε αγώνων χωρίς νίκη με 4-0 τη Γουλβς την Τετάρτη και βρίσκεται στη 15η θέση του πίνακα, πέντε βαθμούς πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού. Ο πρώτος τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, Άλισον, δεν πρόκειται να επιστρέψει ακόμα από τραυματισμό, είπε ο Σλοτ, ενώ πέρα από τη διάπραξη μιας γκάφας που οδήγησε στην ισοφάριση της Νιούκαστλ την Τετάρτη, ο Κέλεχερ ήταν εξαιρετικός στη θέση του Άλισον: «Αν κάνεις ένα λάθος ως τερματοφύλακας, είναι δύσκολο για κάποιον άλλον να σου το καλύψει. Είναι πάντα εκεί για να μας βοηθήσει. Απλώς δυστυχώς δεν μπορέσαμε να είμαστε εκεί για να τον βοηθήσουμε», είπε ο Σλοτ για τον Ιρλανδό διεθνή. «Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αν και είναι απογοητευμένος όπως οι άλλοι από το αποτέλεσμα. Μπορεί να πάει σε αυτό το παιχνίδι με πολλή αυτοπεποίθηση.»
Ήταν Οκτώβρης του 1894. Ο κόσμος δεν είχε βιώσει μεγάλους Πολέμους και είχε αρχίσει να μαθαίνει και να αγαπάει αυτό το άθλημα με τους 22 που κλωτσούν μια μπάλα και παλεύουν για να την βάλουν σε μια από τις δύο παραλληλόγραμμες εστίες, στα άκρα ενός αγωνιστικού χώρου με μήκος που ξεπερνάει τα εκατό μέτρα.
Το ποδόσφαιρο ήταν ουσιαστικά σε εμβρυακό στάδιο όταν Έβερτον και Λίβερπουλ αντάμωσαν για πρώτη φορά στο Γούντισον Παρκ, το γήπεδο των Ζαχαρωτών που είχε εγκαινιαστεί δύο χρόνια νωρίτερα και η ανέγερσή του είχε στοιχίσει τρεις χιλιάδες λίρες. Εκείνη την (πολύ, πολύ) μακρινή ημέρα, η Έβερτον είχε νικήσει με 3-0.
Το απόγευμα του Σαββάτου (7-Δεκ, 14:30), 130 χρόνια μετά, οι δύο παραδοσιακοί αντίπαλοι του Λίβερπουλ, δίνουν τελευταία φορά ραντεβού στο γήπεδο της Εβερτον, η οποία από την επόμενη σεζόν θα αγωνίζεται στο νέο, υπερσύγχρονο «σπίτι» της, συνολικού κόστους που ξεπερνάει τα 750 εκατομμύρια λίρες.
Άλλες εποχές, άλλα μεγέθη, αλλά μια ίδια καρδιά που χτυπάει για το ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ, το οποίο με γηπεδούχο την Έβερτον δεν θα διεξάγεται πλέον ένα χιλιόμετρο μακριά από το «Άνφιλντ», αφού τα δύο γήπεδα χωρίζονται μόνο από το Στάνλεϊ Παρκ.
Οι δύο ομάδες έχουν ανταμώσει συνολικά 244 φορές και περίπου οι μισές έλαβαν χώρα σε αυτό το θρυλικό γήπεδο, όπου τα δακρυσμένα πρόσωπα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα είναι πολλά στην διάρκεια αυτού του ξεχωριστού, τελευταίου ραντεβού με τους Κόκκινους.
Το ντέρμπι Merseyside (Μέρσεϊσαϊντ) είναι το όνομα που δίνεται στους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Έβερτον και της Λίβερπουλ, δύο συλλόγων με έδρα Λίβερπουλ _Μέρσεϊσαϊντ της Αγγλίας και είναι το μακροβιότερο ντέρμπι κορυφής στη χώρα και παίζεται συνεχώς από τη σεζόν 1962–63. Μέρος της αντιπαλότητας οφείλεται στη στενή εγγύτητα των γηπέδων των δύο συλλόγων, που απέχουν λιγότερο από ένα μίλι μεταξύ τους και είναι ορατά μεταξύ τους στο Stanley Park. Η Έβερτον παίζει τους εντός έδρας αγώνες της στο Γκούντισον Παρκ, ενώ η Λίβερπουλ τους αγώνες της στο Άνφιλντ.
Το ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ παραδοσιακά αναφέρεται ως το «φιλικό ντέρμπι» λόγω του μεγάλου αριθμού οικογενειών στην πόλη με υποστηρικτές τόσο της Έβερτον όσο και της Λίβερπουλ και ήταν ένα από τα λίγα που δεν επέβαλλαν τον πλήρη διαχωρισμό των φιλάθλων. Ο τελικός του Football League Cup του 1984 στο Γουέμπλεϊ ονομάστηκε «φιλικός τελικός» επειδή σχεδόν όλα τα τμήματα ήταν μικτά και οι οπαδοί των δύο ομάδων συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν το “Merseyside”. Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας του 1986 γνώρισε παρόμοιες σκηνές αλληλεγγύης. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί εντός και εκτός γηπέδου, και έχουν πέσει περισσότερες κόκκινες κάρτες από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι από τη δημιουργία της Premier League.
Ιστορία
Η Everton FC ιδρύθηκε το 1878 και από το 1884 έπαιζε τους εντός έδρας αγώνες της στο Anfield, το οποίο ανήκε στον πρόεδρο του συλλόγου John Houlding. Αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Έβερτον ήταν μέλη του Φιλελεύθερων, ενώ ο Χόλντινγκ ήταν μέλος των Συντηρητικών και ζυθοποιός του οποίου τα επιχειρηματικά συμφέροντα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα με τους άλλους (σσ. Temperance movement _κίνημα εγκράτειας είναι ενάντια στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών). Η πολιτική και οι διαφωνίες για τα χρήματα σήμαιναν ότι ο Χούλντινγκ ήταν ολοένα και περισσότερο σε αντίθεση με άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Έβερτον. Προέκυψε τριβή μεταξύ της διατήρησης μιας αυταρχικής ιδιοκτησιακής δομής έναντι της δημιουργίας μιας πιο δημοκρατικής που χαρτογράφησε στενά το κοινωνικοπολιτικό χάσμα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι διευθυντές της Έβερτον εγκατέλειψαν το Άνφιλντ το 1892 και αγόρασαν ένα νέο έδαφος στο Γκούντισον Παρκ στην άλλη πλευρά του Στάνλεϊ Παρκ. Ο Χούλντινγκ απάντησε δημιουργώντας μια νέα ομάδα, τη Λίβερπουλ FC, για να χρησιμοποιήσει το Άνφιλντ.
Οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της δεκαετίας του 1890 προσέλκυσαν μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Ο Μεταρρυθμιστικός Νόμος του 1867 είχε δώσει στις μάζες που θα παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο την ευκαιρία να ψηφίσουν στις τοπικές και εθνικές εκλογές. Οι παρουσίες της Έβερτον και της Λίβερπουλ θα έφταναν περίπου τις 10–15.000 σε περιοχές με πληθυσμό 23.000 κατοίκων. Οι τοπικοί πολιτικοί είδαν τη συμμετοχή στους δύο ποδοσφαιρικούς συλλόγους ως ευκαιρία για να αποκτήσουν προβολή στα μέσα ενημέρωσης στο τοπικό εκλογικό σώμα. Οι ιρλανδικές ρίζες και η θρησκεία θεωρούνται επίσης μερικές φορές ως θεωρίες για τη διάσπαση με το σκεπτικό ότι ο Houlding ήταν εξέχον μέλος του Orange Order, ενώ ο νέος πρόεδρος της Everton, George Mahon, ήταν ένας αντίπαλος βουλευτής του Φιλελεύθερου Liberal Home Rule-advocating MP. Οι Orangemen (με πορτοκαλί εμφάνιση) είναι έντονα ενωτικοί, ενώ άλλοι υπέρ διαχωρισμού ολόκληρου του νησιού της Ιρλανδίας από το ΗΒ. Η πόλη του Λίβερπουλ έχει περισσότερο ιρλανδικό αίμα από οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Αγγλία, με πιθανή εξαίρεση τη Γλασκώβη, και η διαίρεση μεταξύ προτεσταντικών και καθολικών ομάδων στην Ιρλανδία ταίριαζε πολύ με τη διαίρεση μεταξύ Ενωτικού και Ρεπουμπλικανισμού στο Λίβερπουλ.
Το Merseyside derby
_φιλικό ντέρμπι
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για το όνομα ως «φιλικού ντέρμπι». Πρώτον, τα γήπεδα των δύο ομάδων βρίσκονται στα βόρεια της πόλης και είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο (λίγο λιγότερο από ένα μίλι) με μόνο το Stanley Park να τα χωρίζει. Από το 1902 έως το 1932, οι δύο σύλλογοι μοιράζονταν ακόμη και το ίδιο πρόγραμμα αγώνων. Σήμερα δεν υπάρχουν εμφανείς γεωγραφικοί, πολιτικοί, κοινωνικοί ή θρησκευτικοί διαχωρισμοί, αν και υπήρχε θρησκευτικό χάσμα μέσα στην πόλη για πολλά χρόνια. Δεν είναι σαφές αλλά μια έρευνα που διεξήχθη το 2013 έδειξε ότι ήταν πιο πιθανό να επηρέασε την υποστήριξη η πολιτική τοποθέτηση. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1950-1960, η Έβερτον έγινε γνωστή ως η καθολική ομάδα κυρίως ως αποτέλεσμα επιτυχημένων Ιρλανδών παικτών της όπως ο Τόμι Έγκλινγκτον, ο Πίτερ Φάρελ και ο Τζίμι Ο’ Νιλ, καθώς και του προπονητή Τζόνι Κάρεϊ. Αυτό με τη σειρά του έκανε τη Λίβερπουλ να θεωρηθεί ως προτεσταντικός σύλλογος, ειδικά καθώς δεν είχαν ούτε έναν Ιρλανδό Καθολικό παίκτη μέχρι τον Ρόνι Γουίλαν το 1979. Ωστόσο, αυτό το χάσμα δεν θεωρήθηκε ποτέ ως βάση για την υποστήριξη μιας συγκεκριμένης πλευράς, όπως συμβαίνει με ομάδες όπως η Σέλτικ και η Ρέιντζερς. Στην πραγματικότητα, και οι δύο ομάδες έχουν ισχυρή υποστήριξη από όλα τα “δόγματα”, ενισχύοντας τους διαχωρισμούς, που προέρχονται από μεθοδιστικές καταβολές.
Σε αντίθεση με πολλά άλλα τοπικά ντέρμπι, η βία μεταξύ των οπαδών της Έβερτον και της Λίβερπουλ στο ίδιο το Λίβερπουλ είναι σπάνια. Στον αντίκτυπο από την καταστροφή του Heysel Stadium, οι σχέσεις με τους οπαδούς έγιναν τεταμένες όταν οι ενέργειες των χούλιγκαν που υποστήριζαν τη Λίβερπουλ προκάλεσαν αποκλεισμό τόσο της Λίβερπουλ όσο και της Έβερτον από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων παρά τη μη ανάμειξη της τελευταίας. Οι σχέσεις βελτιώθηκαν μετά την καταστροφή του Χίλσμπορο, όταν και οι δύο ομάδες οπαδών συσπειρώθηκαν, με τους Εβερτονιανούς να συμμετέχουν ακόμη και στο μποϊκοτάζ της Sun, ενώ τα κασκόλ της Έβερτον και της Λίβερπουλ μπλέκονταν και απλώνονταν στο Stanley Park μεταξύ των γηπέδων των δύο ομάδων. Μετά τη δολοφονία του 11χρονου Εβερτονιανού Ρις Τζόουνς το 2007, η Λίβερπουλ κάλεσε τους γονείς και τον μεγαλύτερο αδερφό του στο Άνφιλντ για έναν αγώνα Champions League ως ένδειξη σεβασμού. Η θεματική μελωδία των Z-Cars, στην οποία οι παίκτες της Έβερτον παραδοσιακά εξαντλούνται, παίχτηκε για πρώτη φορά στο Άνφιλντ, ενώ η οικογένεια του Τζόουνς στεκόταν στο γήπεδο φορώντας φανέλες και κασκόλ της Έβερτον. Στη συνέχεια, χειροκροτήθηκε το «You’ll Never Walk Alone». Μετά τη δικαίωση των οπαδών της Λίβερπουλ σχετικά με την καταστροφή του Χίλσμπορο τον Αύγουστο του 2012, η Έβερτον φιλοξένησε τη Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ στο Γκούντισον Παρκ και οι ομάδες οδηγήθηκαν έξω από δύο παιδιά που φορούσαν φανέλες της Έβερτον και της Λίβερπουλ με τους αριθμούς 9 και 6 στην πλάτη. ένας εκφωνητής διάβασε τα ονόματα και των 96 θυμάτων του Χίλσμπορο, ενώ το “He Ain’t Heavy, He’s My Brother” έπαιζε με όρθιους χειροκροτητές.
Σύγχρονα ντέρμπι
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η Λίβερπουλ και η Έβερτον ήταν τακτικοί νικητές των εγχώριων τροπαίων, αλλά ενώ η Λίβερπουλ δυναμώνει τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η Έβερτον πέρασε μια σχετικά άγονη περίοδο μετά τον θρίαμβο του τίτλου το 1970 και δεν κέρδισε κανένα σημαντικό τρόπαιο για την επόμενη 14 ετών.
- Η Έβερτον, ωστόσο, άρχισε να εμφανίζεται ως σοβαρή απειλή για την κυριαρχία της Λίβερπουλ στην εγχώρια σκηνή μετά τον διορισμό του Χάουαρντ Κένταλ ως προπονητή στην αρχή της σεζόν 1981-82. Το πρώτο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ που επέβλεψε ο Κένταλ ήταν στο Άνφιλντ στις 7 Νοεμβρίου, όταν η ομάδα του έχασε 3–1 από τον Μπομπ Πέισλι. Αυτό οδήγησε τη Λίβερπουλ να βρίσκεται 7η στο πρωτάθλημα και την Έβερτον στην 13η. Το ίδιο σκορ ακολούθησε στον αγώνα επιστροφής στο Γκούντισον Παρκ στα τέλη Μαρτίου, οπότε η Λίβερπουλ είχε ξεπεράσει ένα θλιβερό ξεκίνημα στη σεζόν για να συνεχίσει σε έναν αγώνα τίτλου τον οποίο τελικά κέρδισε, ενώ η Έβερτον ήταν ακόμα στη μέση.
- Το 1982–83, την τελευταία σεζόν της διοίκησης του Μπομπ Πέισλι προτού αποσυρθεί για να ανοίξει ο δρόμος για τον Τζο Φάγκαν, η Λίβερπουλ ήταν πρωταθλήτρια για άλλη μια φορά με την Έβερτον να τερματίζει στη μέση της βαθμολογίας, και το πιο αξιοσημείωτο από τα δύο ντέρμπι σημειώθηκε τέτοιες μέρες, όταν η Λίβερπουλ θριάμβευσε με 0–5 στο Goodison Park (ο επαναληπτικός αγώνας στο Άνφιλντ έφερε ισοπαλία χωρίς τέρματα)
- Το 1983–84 ήταν η σεζόν κατά την οποία η Έβερτον (η οποία κέρδισε το Κύπελλο Αγγλίας) άρχισε να εμφανίζεται ως σοβαρή απειλή για τη Λίβερπουλ. Αν και η Λίβερπουλ κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλήματος και η Έβερτον δεν μπόρεσε ακόμα να μπει στην πρώτη πεντάδα, η Λίβερπουλ χρειάστηκε 2ο αγώνα για να νικήσει την Έβερτον με 1–0 στον τελικό του Λιγκ Καπ στο Γουέμπλεϊ. Το ντέρμπι του Άνφιλντ στις αρχές Νοεμβρίου είδε τη Λίβερπουλ να θριαμβεύει με 3–0, ενώ η σύγκρουση στο Γκούντισον Παρκ τέσσερις μήνες αργότερα έληξε με ισοπαλία 1–1.
(…)
Η περίοδος 1985–86 ήταν ίσως η πιο συναρπαστική σεζόν για τους οπαδούς και των δύο συλλόγων, καθώς η Λίβερπουλ και η Έβερτον μάχονταν τόσο για τον τίτλο του πρωταθλήματος όσο και για το Κύπελλο Αγγλίας. Το πρώτο ντέρμπι Μέρσεϊσαϊντ της σεζόν ήρθε στο Γκούντισον Παρκ στις 21 Σεπτεμβρίου 1985 και κέρδισε 2–3 η Λίβερπουλ, η οποία έμεινε δεύτερη πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενώ η Έβερτον κατέλαβε την έκτη θέση. Η Έβερτον θριάμβευσε με 0–2 στον επαναληπτικό αγώνα στο Άνφιλντ πέντε μήνες αργότερα, όταν η Έβερτον είχε μόλις πάρει τα ηνία από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως ηγέτης του πρωταθλήματος και η Λίβερπουλ ήταν οκτώ βαθμούς πίσω της στη δεύτερη θέση. Το αποκορύφωμα αυτής της συναρπαστικής εκστρατείας ήρθε στο Γουέμπλεϊ, όταν η Λίβερπουλ και η Έβερτον αγωνίστηκαν στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στο Μέρσεϊσαϊντ.
(…)
Η Λίβερπουλ έκανε το νταμπλ επί της Έβερτον το 2007–08. Η πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων εκείνη τη σεζόν είδε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ντέρμπι, με την Έβερτον να τελειώνει ένα άσχημο παιχνίδι με 9 παίκτες. Η Έβερτον πήρε προβάδισμα στο πρώτο ημίχρονο καθώς ο Sami Hyypiä έστρεψε το αριστερό πόδι στο δικό του τέρμα από κόρνερ. Το σκορ ισοφαρίστηκε από τον Dirk Kuyt από το σημείο του πέναλτι, αφού ο Tony Hibbert της Everton έκανε φάουλ στον Steven Gerrard μέσα στην περιοχή. Ο διαιτητής Μαρκ Κλάτενμπουργκ κέρδισε την οργή των πιστών της Γκούντισον καθώς ο Στίβεν Τζέραρντ φάνηκε να τον έπεισε να αλλάξει γνώμη υπέρ της κόκκινης κάρτας αφού πρώτα σημάδεψε την κίτρινη. Ο Kuyt ευτύχησε να γλυτώσει με κίτρινη κάρτα μετά από ένα εναέριο χτύπημα με δύο πόδια στον Phil Neville. Η πίεση της Λίβερπουλ εναντίον των 10 τελικά αποκαλύφθηκε, καθώς η Λίβερπουλ έλαβε ένα δεύτερο πέναλτι όταν ο Νέβιλ χειρίστηκε ένα στοχευμένο σουτ από τον πρωτοεμφανιζόμενο στο ντέρμπι Λούκας Λέιβα. Ο Νέβιλ αποβλήθηκε και η Έβερτον τελείωσε το παιχνίδι με μείον δύο παίκτες. Ο Kuyt σημείωσε το δεύτερο γκολ, καθώς η Λίβερπουλ κέρδισε τον αγώνα με 2–1. Η νίκη βοήθησε στην εξασφάλιση ενός τερματισμού στην πρώτη τετράδα και της πρόκρισης για το Champions League για τη Λίβερπουλ, αφήνοντας την Έβερτον να συμβιβαστεί με μια θέση στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο διαιτητής Κλάτενμπουργκ δεν επελέγη να διαιτητεύσει ξανά στο Γκούντισον Παρκ μετά από εκείνο τον αγώνα παρά μόνο μετά έξη χρόνια (εκτός έδρας με Άστον Βίλα).
- Τη σεζόν 2008–09, η Λίβερπουλ και η Έβερτον συναντήθηκαν τέσσερις φορές, η Λίβερπουλ κέρδισε την αναμέτρηση της Λίγκας στο Γκούντισον Παρκ με 0–2 ενώ ισοφάρισε την άλλη αγωνιστική της Λίγκας που έπληξε τις φιλοδοξίες τους για τον τίτλο. Το Κύπελλο Αγγλίας είδε την Έβερτον να νικάει τη Λίβερπουλ με δέκα παίκτες στην παράταση στον επαναληπτικό, χάρη στον νικητή του Νταν Γκόσλινγκ μετά από ισοπαλία 1–1 στο Άνφιλντ. Και οι δύο ομάδες απόλαυσαν δυνατές εκστρατείες στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς η Λίβερπουλ διεκδίκησε τον τίτλο και η Έβερτον προκρίθηκε για την Ευρώπη τερματίζοντας στην πέμπτη θέση και 9 βαθμούς μακριά από τις θέσεις του Champions League. Η Έβερτον προχώρησε επίσης στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας του 2009, αλλά έχασε από την Τσέλσι, παρά το γεγονός ότι πήρε το προβάδισμα με γκολ του Λούις Σάχα μετά από μόλις 25 δευτερόλεπτα – το πιο γρήγορο γκολ ποτέ σε Τελικό Κυπέλλου Αγγλίας. Όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν τη σεζόν 2009–10, και οι δύο ομάδες υπέφεραν από ένα κακό ξεκίνημα στη σεζόν. Η Λίβερπουλ κέρδισε την πρώτη συνάντηση στο Γκούντισον Παρκ με νίκη 2–0, παρά το γεγονός ότι η Έβερτον απολάμβανε μεγαλύτερο μερίδιο κατοχής στο παιχνίδι, με κακό τελείωμα και τους ηρωισμούς του Πέπε Ρέινα να κοστίζουν στους γηπεδούχους. Το επόμενο παιχνίδι είδε Λίβερπουλ 10 παικτών να κερδίζει με 1–0 μετά από κόκκινη κάρτα στο πρώτο ημίχρονο για τον Έλληνα κεντρικό χαφ Σωτήρη Κυργιάκο. Στην αναμέτρηση του Γκούντισον Παρκ στις 17 Οκτωβρίου 2010 τη σεζόν 2010–11, η Έβερτον κέρδισε 2–0 με τα γκολ των Τιμ Κέιχιλ και Μίκελ Αρτέτα, ενώ ο επαναληπτικός αγώνας πρωταθλήματος στο Άνφιλντ τον Ιανουάριο του 2011 έληξε με ισοπαλία 2–2. Αυτή ήταν η τελευταία νίκη για την Έβερτον σε ντέρμπι σε όλες τις διοργανώσεις για περισσότερο από μια δεκαετία, αποτυγχάνοντας να κερδίσει στους επόμενους 23 αγώνες ενώ έχασε 11 φορές.
- Τη σεζόν 2011–12, Λίβερπουλ και Έβερτον συναντήθηκαν τρεις φορές, δύο φορές στο πρωτάθλημα και μία στο Κύπελλο Αγγλίας, με τη Λίβερπουλ να κερδίζει και τις τρεις. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2011, με τη Λίβερπουλ να κερδίζει 0–2 στο πρωτάθλημα στο Γκούντισον Παρκ (γκολ από τον Άντι Κάρολ και τον Λουίς Σουάρες) εναντίον μιας ομάδας της Έβερτον που εξαντλήθηκε από την πρώιμη, αμφιλεγόμενη κόκκινη κάρτα του Τζακ Ρόντγουελ, η οποία αργότερα ακυρώθηκε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Μάρτη 2012, η Λίβερπουλ κέρδισε το παιχνίδι στο Άνφιλντ με 3–0 μετά από ένα χατ-τρικ του Στίβεν Τζέραρντ, ο οποίος έγινε ο πρώτος παίκτης που σημείωσε χατ-τρικ στο ντέρμπι μετά τον Ίαν Ρας το 1982 _με τρίτη συνάντηση της σεζόν τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ στις 14 Απριλίου. Η Έβερτον προηγήθηκε με το γκολ του Νίκιτσα Γέλαβιτς στο πρώτο ημίχρονο. Η Λίβερπουλ ισοφάρισε με γκολ του Λουίς Σουάρες στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου και ο Άντι Κάρολ σημείωσε το νικητήριο γκολ για τη Λίβερπουλ στο 87ο λεπτό. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Λίβερπουλ είχε επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν ενάντια στους παραδοσιακούς της αντιπάλους, η Έβερτον τερμάτισε μία θέση υψηλότερα από τη Λίβερπουλ στο τέλος της σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ οι Κόκκινοι ολοκλήρωσαν τη σεζόν ως νικητές του Λιγκ Καπ.
2013–14: οι δύο πλευρές αμφισβήτησαν μια ισοπαλία 3–3 στο Γκούντισον Παρκ, με το προβάδισμα να αλλάζει συνεχώς μεταξύ των δύο ομάδων. Αργότερα εκείνη τη σεζόν, η Λίβερπουλ κέρδισε την Έβερτον με 4–0 στο Άνφιλντ κατά την έναρξη μιας απίθανης πρόκλησης τίτλου για τους Κόκκινους. Το αποτέλεσμα επαναλήφθηκε τη σεζόν 2015–16, καθώς η Λίβερπουλ είχε και πάλι νικήτρια 4–0 στην πρώτη εμπειρία του Jürgen Klopp στο ντέρμπι του Merseyside. Το παιχνίδι ήταν αξιοσημείωτο για την κόκκινη κάρτα του Ramiro Funes Mori που είδε τον επιθετικό Divock Origi να τραυματίζεται – ο Βέλγος αστόχησε
Στη σεζόν 2021–22, τα γκολ των Τζόρνταν Χέντερσον, Μοχάμεντ Σαλάχ (δύο) και Ντιόγκο Τζότα είδαν τη Λίβερπουλ να σημειώνει εκτός έδρας νίκη με 4–1 εναντίον της Έβερτον στην Πρέμιερ Λιγκ, το μεγαλύτερο περιθώριο νικών της ομάδας στο Γκούντισον από τη νίκη με 5–0 στο Γκούντισον. 1982, καθώς η Λίβερπουλ έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία της αγγλικής κορυφαίας κατηγορίας που σκόραρε τουλάχιστον δύο γκολ σε 18 διαδοχικούς αγώνες συνολικά διαγωνισμούς.
Η σεζόν 2023–24 είδε τη Λίβερπουλ να κερδίζει 2–0 με τον Σαλάχ στο Άνφιλντ, αλλά επίσης χαρακτηρίστηκε η πρώτη νίκη της Έβερτον στο ντέρμπι μετά από 3 χρόνια και η πρώτη της νίκη στο Γκούντισον Παρκ σε 14. Γκολ από τον Τζάραντ Μπράνθγουέιτ και τον Ντόμινικ Κάλβερτ -Ο Lewin εξασφάλισε μια νίκη 2-0 από τους
Tranmere Rovers: Οι αγώνες μεταξύ Everton/Liverpool και Tranmere Rovers, που εδρεύουν στο Birkenhead στην άλλη πλευρά του ποταμού Mersey, χαρακτηρίζονται επίσης ως ντέρμπι Merseyside, αλλά καθώς η Tranmere έχει περάσει όλη την ιστορία της εκτός της κορυφαίας κατηγορίας, οι ανταγωνιστικοί αγώνες είναι σπάνιοι. Κατά καιρούς έχουν αντιμετωπίσει την Έβερτον και τη Λίβερπουλ σε διοργανώσεις κυπέλλου. Η τελευταία τους συνάντηση και με τους δύο συλλόγους έγινε στο Κύπελλο Αγγλίας το 2001. Ο Τρανμίρ προκάλεσε αναστάτωση νικώντας την Έβερτον με 3–0 πριν χάσει 4–2 από τη Λίβερπουλ στους προημιτελικούς
Στατιστικά
- Διαγωνισμός \ Παιχνίδια \ Λίβερπουλ Νίκες Ισοπαλίες Ήττες \ Έβερτον γκολ
- Football League First Division 146 54 44 48 203 181
- Πρέμιερ Λιγκ 64 28 25 11 89 55
- Κύπελλο Αγγλίας 25 12 6 7 40 28
- Football League/EFL Cup 4 2 1 1 2 1
- FA Charity/Community Shield 3 1 1 1 2 2
- Football League Super Cup 2 2 0 0 7 2
- Σύνολο 244 99 77 68 343 269
Σεβίλλη_Λονδίνο_Νάπολη
Εκτός από το ντέρμπι της Έβερτον με την Λίβερπουλ, ωραία και ελκυστική μπάλα παίζεται και σε άλλα σημεία της Ευρώπης. Στην Σεβίλλη, η Μπέτις του Μανουέλ Πελεγκρίνι φιλοδοξεί να σταματήσει την πρωτοπόρο της ισπανικής La Liga, Μπαρτσελόνα του Χάνζι Φλικ (Σάββατο 07/12, 17:15), σε ένα ματς που παραδοσιακά χαρίζει θέαμα και γκολ.
Κάτι ανάλογο ισχύει για το λονδρέζικο ντέρμπι μεταξύ Τότεναμ και Τσέλσι (Κυριακή 08/12, 18:30), όπου η ομάδα του Άγγελου Ποστέκογλου θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές αυτής του Έντσο Μαρέσκα, η οποία θέλει να διατηρηθεί σε… τροχιά πρώτης δυάδας της Premier League, όπου βρίσκονται Λίβερπουλ και Άρσεναλ.
Στη Νάπολη και τρία 24ωρα μετά το αντάμωμά τους στο Κύπελλο, όπου η Λάτσιο απέκλεισε στους «16» τη Νάπολι με εξαιρετικό τον Χρήστο Μανδά και χατ – τρικ του Τιτζάνι Νόσλιν, οι δύο ομάδες τα λένε και πάλι, αυτή την φορά στο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα», σπίτι της ομάδας του Αντόνιο Κόντε.
Τις δύο ομάδες χωρίζουν μόλις τέσσερις βαθμούς και τρεις θέσεις στον πίνακα της Serie A (πρώτη η Νάπολι με 32, πέμπτη η Λάτσιο με 28) και, ανάμεσα τους, βρίσκονται τρεις ομάδες (Αταλάντα 31, Ίντερ και Φιορεντίνα από 28, οι δύο τελευταίες με ματς λιγότερο έκαστη), έτοιμες να εκμεταλλευτούν οποιοδήποτε στραβοπάτημα. Απολαυστικό το ιταλικό θρίλερ φέτος…