Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποκαλυπτικός ο φετινός διαγωνισμός της Eurvision στον οποίο παρά τις απαγορεύσεις, τους εκβιασμούς, τις κυρώσεις και τις άλλες απεγνωσμένες προσπάθειες της διοργανώτριας αρχής EBU με στόχο να ξεπλυθεί το κράτος – δολοφόνος, οι διαμαρτυρίες για τη γενοκτονία που διεξάγει το Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων εκφράστηκαν με τον πιο ηχηρό τρόπο μέσα και έξω από τον συναυλιακό χώρο της Eurovision στην πόλη Μάλμε της Σουηδίας.
Αποκαλυπτική η φετινή διοργάνωση για το τι αντιπροσωπεύει αυτός που θεσμός με την ομολογουμένως υψηλή απήχηση, ο οποίος δημιουργήθηκε από το ΝΑΤΟ ως ένα εργαλείο παρέμβασης.
Καταγράφουμε τα ενδιαφέροντα του φετινού διαγωνισμού της Eurovision:
ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ και καταδίκης του Ισραήλ στους δρόμους του Μάλμε. στους χώρους και τη σκηνή της Eurovision. Έχει τέτοια έκταση και ένταση το κύμα αλληλεγγύης στον Παλαιστιακό λαό που πέρασε και στο χώρο της EUROVISION. Ξεκίνησε με το αίτημα μη συμμετοχής του Ισραήλ στον αποκαλούμενο διαγωνισμό στο οποί συμμετείχαν και εκατοντάδες καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη και κλιμακώθηκε την τελευταία βδομάδα κατά τις ημέρες εξέλιξης του διαγωνισμού. Διαγωνιζόμενοι και εμπλεκόμενοι με την EUROVISION χρησιμοποίησαν το βήμα της για να στείλουν με τρόπο απλό και σαφή μήνυμα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και καταδίκης του κράτους του Ισραήλ. Ο Σουηδός -μη διαγωνιζόμενος- Eric Saade που είχε τυλιγμένο το ασπρόμαυρο παλαιστινιακό σάλι (keffiyeh), γύρω από τον καρπό του και φαινόταν καθώς τραγουδούσε. «Πρέπει να υπάρξουν διαδηλώσεις, ο κόσμος πρέπει να εκφράσει την άποψή του, ο κόσμος πρέπει να κάνει μποϊκοτάζ», δήλωσε ο Μάγκνους Μπέρμαρκ, που συμμετέχει με το γκρουπ Gåte εκπροσωπώντας τη Νορβηγία, που, όπως οκτώ άλλοι συμμετέχοντες, έχει ζητήσει μόνιμη κατάπαυση πυρός. Η Νορβηγίδα τραγουδίστρια την οποία είχαμε δει στη Eurovision το 2023 στο Λίβερπουλ θα παρουσίαζε χτες βράδυ την βαθμολογία της χώρας της στον τελικό. Αρνήθηκε να το κάνει λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ. Επίσης αρκετοί καλλιτέχνες με το δικό τους τρόπο έστειλαν μήνυμα ειρήνης, καταδίκης του Ισραήλ, ζήτησαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη.
Παράλληλα χιλιάδες ήταν στους δρόμους του Μάλμε τις ημέρες του διαγωνισμού εκφράζοντας την καταδίκη τους στο κράτος δολοφόνο για τη γενοκτονία που διαπράττει στη Γάζα. Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στη Σουηδία. Χτες βράδυ, την ώρα διεξαγωγής του διαγωνισμού μεγάλη συγκέντρωση έλαβε χώρα και στην Πολωνία
Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στις αντιδράσεις του κοινού. Πέρα από την εμπάθεια των διοργανωτών για τις μαζικές διαμαρτυρίες, οτιδήποτε μπορεί να εξέφραζε δυσαρέσκεια για το Ισραήλ, στοχοποιούνταν αυτόματα ως «αντισημιτισμός»! Φαίνεται πως η κουλτούρα της …«ανοχής», της «συμπερίληψης» και της «διαφορετικότητας», που διαφημίζονται ως οι «αξίες» του διαγωνισμού, δεν χωράει άλλες γνώμες, πέρα από αυτές που εκφράζουν οι διοργανωτές.
Ευθύς εξ αρχής απαγόρευσε την παλαιστινιακή σημαία…
Τόσο στα προκριματικά όσο και στον χτεσινό τελικό, όσο βρισκόταν στη σκηνή η εκπρόσωπος του Ισραήλ υπήρξαν αποδοκιμασίες από από το κοινό οι οποίες, όμως, ήταν πολύ πιο έντονες κατά τις πρόβες της. Όμως, όπως έγραψαν χρήστες στο Twitter «αυτό που είδατε στην τηλεόραση, δεν είναι αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα».
Οι ίδιοι οι διοργανωτές ανάγκασαν την ιρλανδική συμμετοχή να αλλάξει σύνθημα. «Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να συμπεριλάβω τα μηνύματα «εκεχειρία» και «ελευθερία για την Παλαιστίνη» στην εμφάνισή διότι είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και υπέρ της ειρήνης», είπε η εκπρόσωπος της Ιρλανδίας, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως «αναγκάστηκα να αλλάξω αυτά τα μηνύματα και να γράψω απλώς το «Crown the Witch» στο videowall με εντολή της EBU».
Η πιο προκλητική παρέμβαση υπέρ του Ισραήλ έγινε μετά την λήξη του δεύτερου ημιτελικού, στον οποίο συμμετείχε η ισραηλινή αποστολή. Η ισραηλινή τραγουδίστρια ρωτήθηκε από Πολωνό δημοσιογράφο κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου εάν έχει σκεφτεί ότι με την παρουσία της στον διαγωνισμό προκαλεί κινδύνους για τους άλλους διαγωνιζόμενους και το κοινό. Ο εκπρόσωπος της EBU που καθόταν ακριβώς δίπλα της – παραβιάζοντας την σειρά εμφάνισης με την οποία κάθονταν όλοι οι άλλοι υποψήφιοι – της είπε ότι αν δεν θέλει, δεν χρειάζεται να απαντήσει αυτή την ερώτηση. Τότε, πετάχτηκε ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας Joost Klein – ο οποίος είχε καλύψει το πρόσωπό του με ένα πανί για να μην την βλέπει – και είπε: «Γιατί όχι;». Την επομένη του απαγόρευσαν να κάνει πρόβα ενώ στη συνέχεια αποκλε΄σιτηκε από τον τελικό με το πρόσχημα δημιουργίας επεισοδίου σε βάρος ανθρώπου της διοργάνωσης…
Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ «Η μουσική ενώνει» είναι το σύνθημα της Γιουροβίζιον, αλλά προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να βρίσκεσαι στην …ευρωατλαντική πλευρά της Ιστορίας! Από την πρώτη κιόλας μέρα των ημιτελικών φρόντισε με κάθε τρόπο να μη θίξει κανείς «τα ιερά και τα όσια» του κράτους – δολοφόνου Ισραήλ. Ο Σουηδός καλλιτέχνης E. Saade το χαρακτήρισε “ανέκδοτο“, αφού προϋποθέτει, όπως έγραψε, να μην είσαι Παλαιστίνιος… Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε η ΚΝΕ με βίντεό της «Οι κραυγές των δολοφονημένων παιδιών θα ακούγονται πάντα πιο δυνατά απ’ ό,τι προσπαθεί να τις καλύψει! »
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Και από ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια εξωραΐσμού της ισραηλινής συμμετοχής. Άρχισαν να παίζουν το παραμύθι του συμπαθητικού κοριτσιού με την ωραία φωνή που θέλει να γίνει σταρ στη χώρα της και έρχεται σε δύσκολη θέση με τις «αντισημητικές εκδηλώσεις» και το μόνο που θέλει είναι να τραγουδήσει. Πέρα από την όποια ευθύνη φέρει η ίδια για όσα συμβαίνουν στη Γάζα (περίμενε να ολοκληρωθεί η Eurovision για να καταταγεί στο στρατό και να πολεμήσει στη Γάζα! – Ανήρτησε στα προσωπικά της social media βίντεο στο οποίο χλευάζει το κίνημα #freePalestine που την κατακρίνει. Το βίντεό της θυμίζει έντονα τα βίντεο που αναρτούσαν Ισραηλινοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι πριν μερικούς μήνες, στα οποία χλεύαζαν Παλαιστίνιες που έκλαιγαν πάνω από τα πτώματα των παιδιών τους).
Ζητούμε η συμπάθεια του κοινού η εκφραστεί με ψήφο στο Ισραήλ η οποία την επομένη να ερμηνεύετε ως στήριξη στο κράτος δολοφόνο. Πρώτος έσπευσε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Η θέση μου για τα όσα έγιναν στην Eurovision με την συμμετοχή του
@IsraelinGreece
και γενικά για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα στην Γάζα, χωρίς την υποκρισία της Αριστεράς. Η 2η θέση που το Ευρωπαϊκό κοινό έδωσε με την ψήφο του στην ομάδα του Ισραήλ είναι ένα σωστό μήνυμα»
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ EUROVISION ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Με στάση της διοργανώτριας EBU στη φετινή διοργάνωση αφαιρέθηκε και το «φύλλο συκής» από τη δήθεν μη πολιτική μουσική διοργάνωση. Είναι ένας διαγωνισμός που χρησιμοποιεί τη μουσική και την τεράστια απήχηση του διαγωνισμού για να παρεμβαίνει και να δημιουργεί συνείδηση.
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΤΣ, ΤΗΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑΣ, ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΥ. Και από την άποψη της μουσικής επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι αποστολή του δεν είναι να αναδείξει και να επιβραβεύσει τα καλύτερα δείγματα τραγουδιών από την πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή κάθε τόπου, αλλά για να διαδώσει τον αποκαλούμενο «μαζικό πολιτισμό», ό,τι πιο φτηνό και ευτελές που η αστική τάξη προορίζει για τις πλατιές λαϊκές μάζες και ιδιαίτερα για τη νεολαία.
(Το σκίτσο του Latuff παλιό – του 2019- αλλά επίκαιρο)
https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af-%ce%bc%ce%ad%cf%87%cf%81%ce%b9-%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%ac%ce%b6%ce%b1-%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7/