Τα κρυμμένα μυστικά της γουρνοπούλας –του αγαπημένου πελοποννησιακού μεζέ
Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η αλλαγή του χρόνου είναι μια στιγμή ξεχωριστή, γεμάτη προσδοκίες για νέα ξεκινήματα και υποσχέσεις ευτυχίας και αγάπης, που την συνοδεύουν μωσαϊκά παραδόσεων και προλήψεων, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, με στόχο να φέρει περισσότερη καλοτυχία η νέα χρονιά. Ποτό χορός τραγούδι έχουν την τιμητική τους
Ιταλία
Το να φοράς κόκκινα εσώρουχα φέρνει λένε καλή τύχη …
Σύμφωνα με την παράδοση, τα κόκκινα εσώρουχα εξασφαλίζουν καλή τύχη για το επόμενο έτος: το έθιμο έχει αρχαίες ρίζες που χρονολογούνται από την αρχαία Κίνα και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το κόκκινο χρώμα λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη για τη νέα χρονιά, όπως όταν σπάμε ένα ρόδι που συμβολίζει τον πλούτο και την αφθονία.
Το κόκκινο ήταν πάντα το χρώμα της ζωής, της δύναμης και του πλούτου.Γιατί πρέπει να φορέσουμε ένα κόκκινο εσώρουχο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς; Η παράδοση χάνεται στα βάθη του χρόνου: στην Κίνα, για παράδειγμα, το κόκκινο είναι το απόλυτο χρώμα των πρωτοχρονιάτικων εορτασμών καθώς λέγεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα -και ειδικότερα το Nìan, ένα αρπακτικό θηρίο που φέρνει κακοτυχία. Ακόμη και στον Μεσαίωνα, το κόκκινο λειτουργούσε ως «προστασία», καθώς τότε οι άνθρωποι πίστευαν ότι έδιωχνε τις κακές μάγισσες και την κακοτυχία. Επίσης, στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το κόκκινο ήταν ένα χρώμα που συνδεόταν με την εξουσία: η παράδοση να φορούν έναν κόκκινο μανδύα κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Πρωτοχρονιάς φαίνεται να χρονολογείται από την εποχή του Οκταβιανού Αυγούστου. Ήταν σύμβολο δύναμης, υγείας και γονιμότητας.
Σήμερα, το έθιμο θέλει γυναίκες και άνδρες να φορούν κόκκινα εσώρουχα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και πολλοί είναι εκείνοι που το τηρούν, αλλά έχει συγκεκριμένους κανόνες.Τα κόκκινα εσώρουχα πρέπει να φοριούνται ανάποδα (δηλαδή με τις ραφές προς τα έξω) και να ξαναφοριούνται σωστά την επόμενη μέρα, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς -ένας συμβολικός τρόπος για να πάει σωστά το νέο έτος-, ενώ λέγεται ότι πρέπει να πεταχτούν μαζί με άλλα παλιά πράγματα και να μη φορεθούν ξανά -πετάμε τα παλιά, για να έρθουν τα καινούργια.
Στη Νάπολη όπως και σε άλλες νότιες πόλεις της χώρας πολλοί ντόπιοι συνηθίζουν είτε να πετούν παλιά έπιπλα από τα παράθυρα αφήνοντας πίσω τους ό,τι τους στενοχώρησε την προηγούμενη χρονιά είτε να καθαρίζουν πολύ καλά το σπίτι τους. Επίσης στο γιορτινό τραπέζι οι φακές έχουν την τιμητική τους.
Κούβα
Ήταν Πρωτοχρονιά του 1959 όταν οι δυνάμεις των επαναστατών μπαίνουν θριαμβευτικά στην Αβάνα με επικεφαλής τον Τσε Γκεβάρα. Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 του μήνα, φτάνει στην Αβάνα και ο Φιντέλ Κάστρο. Ο Κάστρο δηλώνει: «Ζούμε μια αποφασιστική στιγμή της ιστορίας μας. Η τυραννία έπεσε. Απέραντη είναι η λαϊκή χαρά. Έχουμε όμως ακόμα πολλά να κάνουμε. Δεν έχουμε την αυταπάτη να πιστεύουμε ότι από δω και μπρος όλα θα είναι εύκολα. Ισως στο μέλλον όλα θα ‘ναι ακόμα πιο δύσκολα»…
Τα λόγια του Κάστρο αποδεικνύονται προφητικά όταν δυο χρόνια αργότερα, τον Απρίλη του 1961, εκδηλώνεται η ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας στον Κόλπο των Χοίρων. Οι Κουβανοί τσακίζουν τους εισβολείς και υπό τις επευφημίες μιας τεράστιας διαδήλωσης ο Κάστρο ανακοινώνει την εθνικοποίηση όλων των Αμερικάνικων πολυεθνικών, ανακηρύσσει τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης και τονίζει: «Πόσο βοήθησαν αυτά τα γεγονότα το λαό μας να διδαχθεί! Αυτά τα μαθήματα είναι πολύτιμα, είναι οδυνηρά, είναι αιματηρά, αλλά πόσα ο λαός δεν απεκόμισε ως γνώση. Οι ιμπεριαλιστές – ήταν τα λόγια του Κάστρο – δεν μπορούν να μας συγχωρέσουν που είμαστε εδώ κάτω από τη μύτη τους ή να βλέπουν να οικοδομούμε την επανάστασή μας, μία σοσιαλιστική επανάσταση, ακριβώς στο υπογάστριο των Ηνωμένων Πολιτειών»…
Εκουαδόρ
Στον Ισημερινό, τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, οι ντόπιοι βάζουν φωτιά σε σκιάχτρα γεμάτα χαρτί ή καίνε παλιές φωτογραφίες για να απαλλαγούν από τις κακές αναμνήσεις και την αρνητική ενέργεια του περασμένου χρόνου.
Δανία
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι Δανοί πετούν πιάτα στις εξώπορτες της οικογένειας και των φίλων για καλή τύχη.
Ουγγαρία
Βασικό στοιχείο στο ουγγρικό γιορτινό τραπέζι είναι το ψητό χοιρινό. Αποφεύγουν τα πουλερικά επειδή πιστεύουν ότι τα ζώα που ξύνουν την πλάτη τους «απομακρύνουν» την καλή τύχη. Επίσης και τα ψάρια.
Τραβηχτή Μάνης: Η ξεχωριστή παραδοσιακή λιχουδιά με μπουζοπούλα
Μάλτα
Οι ντόπιοι αφήνουν ανοιχτά τις πόρτες και τα παράθυρα τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς για να φύγει ο παλιός χρόνος και να καλωσορίσουν το νέο έτος.
Πολωνία
Ιδιαίτερα στην Κρακοβία και στο Γκντανσκ γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά με ένα χειμερινό μπάνιο. Η βουτιά στα παγωμένα νερά γνωστή και ως «Morsowanie», πιστεύεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αναζωογονεί το πνεύμα.
Κολομβία
Οι κάτοικοι της χώρας κάνουν μία μικρή βόλτα κρατώντας μια άδεια βαλίτσα για να έχουν μία χρονιά γεμάτη περιπέτειες και ταξίδια, όπως αναφέρει το Country Living.
Ιρλανδία
Όσοι ψάχνουν τον ιδανικό σύντροφο την μαγική νύχτα της Πρωτοχρονιάς, βάζουν ένα κλαδάκι γκι κάτω από το μαξιλάρι.
Καλή χρονιά 2025: Με γεμάτο καλούδια να είναι το καλάθι του νέου χρόνου
Ιαπωνία
Η πρώτη ανατολή του ήλιου έχει ένα ιδιαίτερο όνομα: «Hatsuhinode». Πιστεύεται πως το πρώτο φως της νέας χρονιάς φέρνει τύχη, ευλογία και ευημερία σε όποιον το αντικρίσει.
Νότια Αμερική
Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση, η επιλογή των εσωρούχων την Πρωτοχρονιά θεωρείται ότι επηρεάζει την τύχη του νέου έτους. Κάθε χρώμα φέρνει μαζί του μια διαφορετική υπόσχεση: Το κόκκινο αντιπροσωπεύει την έντονη ερωτική ζωή, το κίτρινο τον πλούτο, το ροζ την αγάπη, το πράσινο την καλοτυχία και το λευκό την ηρεμία.
Φιλιππίνες
Οι Φιλιππινέζοι για να έχουν πλούτο και αφθονία φορούν ρούχα με πουά μοτίβα καθώς το στρογγυλό σχέδιο θυμίζει νόμισμα. Επίσης τρώνε στρογγυλά φρούτα και εδέσματα.
Ελβετία
Τα μεσάνυχτα, συνηθίζουν να ρίχνουν στο έδαφος μια μπάλα παγωτό.
Ισπανία
Στα πρώτα δευτερόλεπτα του νέου έτους, για καλή τύχη τρώνε 12 ρώγες σταφύλι, μία για κάθε μήνα.
Γερμανία-Σουηδία
Σύρετε στο νέο έτος με “Glücksbringer”… επιτρέπεται να το βρείτε άσχημο, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζετε ότι η πρόθεση είναι να σας φέρει καλή τύχη για τη νέα χρονιά. Τα τυχερά γούρια στη Γερμανία περιλαμβάνουν τετράφυλλα τριφύλλια, παπούτσια αλόγου, κόκκινα και λευκά μανιτάρια, καπνοδοχοκαθαριστές και γουρουνάκια.
Απολαύστε ώρες φαγητού … αλά γερμανικά
Κοιτάξτε το μέλλον λιώνοντας το μόλυβδο _φτιάξε στρατιωτάκια…
Γελάστε με το καλτ κλασικό ‘Δείπνο κατά μόνας One’…
Η ρέγγα στο γερμανικό και σουηδικό τραπέζι θεωρείται σύμβολο καλοτυχίας ενώ αντίθετα ο αστακός είναι απαγορευτικός επειδή κινείται αργά και αντίθετα.