Την απαράδεκτη και παράνομη σύλληψη 9 εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης στα Χανιά, με πρόσχημα την έλλειψη άδειας εργασίας, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτησή του προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, πραγματοποίησε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία για την πρόσφατη σύλληψη των 9 εργαζομένων στον Επισιτισμό στα Χανιά την ώρα της εργασίας τους, με γελοίες προφάσεις και με αποτέλεσμα, αντί να ολοκληρώσουν τη βάρδιά τους, να περάσουν τη νύχτα στο κρατητήριο. Τόσο η σύλληψη όσο και η άσκηση δίωξης εναντίον τους είναι απαράδεκτες ενέργειες.
Η σύλληψη όπως αναφέρει το Σωματείο Επισιτισμού ν. Χανίων, έγινε με την κατηγορία ότι δεν είχαν «Ένα χαρτί που ούτε οι ίδιοι εργαζόμενοι δεν γνώριζαν την ύπαρξή του, αλλά ακόμα και η ίδια η αστυνομία δεν είχε συγχρονίσει τα συστήματα της για να ελέγξει για όσους το είχαν εκδώσει πιο παλιά», επισημαίνοντας, μάλιστα ότι έτσι εφάρμοσαν «ένα διάταγμα του 1979 που ούτε οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θυμόντουσαν!».
Η πρόκληση μάλιστα γίνεται μεγαλύτερη, αν κανείς αναλογιστεί, όπως τονίζει το Σωματείο, ότι την ίδια στιγμή «στο λιμάνι των Χανίων κυκλοφορούν ανενόχλητοι Νατοϊκοί χωρίς καμία ποινή ή σύλληψη όταν μεθούν και προκαλούν επεισόδια».
Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης, Νίκος Έξαρχος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης και Λεωνίδας Στολτίδης, αναφέρονται τα εξής:
«Τη γενική κατακραυγή και τις έντονες αντιδράσεις των Σωματείων και μαζικών φορέων στα Χανιά έχει προκαλέσει η απαράδεκτη και παράνομη σύλληψη, τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής 4.4.2025, εννέα εργαζομένων σε καταστήματα εστίασης στο Ενετικό Λιμάνι, με πρόσχημα την έλλειψη “άδειας εργασίας” από την αστυνομική αρχή για απασχόληση σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, η σύλληψη των εννέα εργαζόμενων, ηλικίας 20-30 ετών, μεταξύ των οποίων και κοπέλες, έγινε στο πλαίσιο “εξόρμησης – επιχειρησιακής δράσης”, που οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων. Οι εργαζόμενοι συνελήφθησαν από αστυνομικές δυνάμεις και κρατήθηκαν επί 10ωρο και πλέον σε άθλιες και εξευτελιστικές για την προσωπικότητά τους συνθήκες στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων.
Άμεσα οι συνάδελφοι των εργαζομένων, το Σωματείο Επισιτισμού, προχώρησαν σε μαχητική κινητοποίηση, καταγγέλλοντας ότι η σύλληψη των εννέα εργαζόμενων είναι παράνομη πράξη, αφού όχι μόνο βασίστηκε σε ξεπερασμένο διάταγμα του 1979, αλλά ακόμη κι αν απαιτείται άδεια εργασίας, η έλλειψή της δεν συνιστά αξιόποινη πράξη. Το Σωματείο υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά για το θέμα ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Χανίων, ζητώντας, παράλληλα, να διερευνηθεί η κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος. Ταυτόχρονα, σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα του Νομού Χανίων και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Εστίασης έχουν καταγγείλει την απαράδεκτη και παράνομη σύλληψη των εργαζόμενων.
Και με την περίπτωση της σύλληψης των εννιά εργαζόμενων, το αστικό κράτος δείχνει τον εχθρικό του χαρακτήρα για τον λαό, εξαντλώντας όλη την αυστηρότητα και την αποτελεσματικότητα του “επιτελικού κράτους”, πάνω στους σκληρά εργαζόμενους ενός κλάδου που, στον βωμό των κερδών της εργοδοσίας, έχει θρηνήσει θύματα από την 20ωρη συνεχόμενη εξαντλητική δουλειά.
Την ίδια στιγμή που το κράτος εμφανίζεται επιλεκτικά ανίκανο να ελέγξει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην εστίαση, την ώρα που οι κρατικοί μηχανισμοί είναι αποδυναμωμένοι και η Επιθεώρηση Εργασίας είναι διαλυμένη με 2,5 άτομα να αντιστοιχούν για όλους τους εργαζόμενους στον Νόμο Χανίων, το ίδιο κράτος εμφανίζεται ικανότατο στο να συλλαμβάνει εργαζόμενους 20 χρονών που παλεύουν για το μεροκάματο.
Οι εργαζόμενοι διώκονται σαν κακοποιοί, ενώ το οργανωμένο έγκλημα και η πραγματική παραβατικότητα μένουν στο απυρόβλητο και ενώ είναι προκλητική η ατιμωρησία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών τραμπούκων για τα αίσχη που προκαλούν στην πόλη των Χανίων.
Είναι φανερό ότι η σύλληψη των εργαζόμενων εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιχείρησης αστυνομοκρατίας, τρομοκράτησης των εργαζόμενων και καταστολής των λαϊκών αντιδράσεων που γίνεται σε μια στιγμή που οι εργαζόμενοι, με τις πρόσφατες απεργίες, διεκδικούν δουλειά και ζωή με δικαιώματα, την ώρα που ο λαός είναι στους δρόμους και διεκδικεί να σταματήσουν τα “Τέμπη” που ζουν οι εργαζόμενοι καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στον βωμό της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων που υπερασπίζονται όλες οι κυβερνήσεις, με τη σφραγίδα της ΕΕ.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
– Να διερευνηθεί η διάπραξη του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος και να κινηθεί πειθαρχική δίωξη για όσους έδωσαν εντολή για τη σύλληψη και έκθεση σε παράνομη δίωξη και κράτηση των εργαζομένων.
– Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι που τρομοκρατούνται ότι εάν δεν έχουν εφοδιαστεί με “άδεια εργασίας” θα συλλαμβάνονται και μέχρι να εκδοθεί αυτή -δηλαδή για περίπου 20 μέρες- θα πρέπει να διακόψουν την εργασία τους, αλλιώς θα συλληφθούν ξανά. Να προστατευτεί η εργασία τους και το εισόδημά τους.
– Να μην καλλιεργείται κλίμα αστυνομοκρατίας στην πόλη των Χανίων σε βάρος των εργαζομένων.
– Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων».