Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, την πραγματοποίηση έκτακτων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους βαθμούς του Αντιστρατήγου και Υποστρατήγου, του Αντιναυάρχου και Υποναυάρχου ΠΝ και του Αντιπτεράρχου και Υποπτεράρχου».
Οπως διαχέεται, σκοπός είναι η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης της νέας Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» για τη «μεταρρύθμιση στις Ενοπλες Δυνάμεις», ο «εξορθολογισμός» του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών και «η προσαρμογή στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις της πρόσφατα εγκριθείσας νέας Δομής Δυνάμεων».
Η «Ατζέντα 2030», όπως σχετικά είχε παρουσιαστεί αφορά την εδώ και τώρα πολεμική προετοιμασία της Ελλάδας για να πρωταγωνιστεί στους θανάσιμους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι παραιτήσεις στο στράτευμα. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, οι παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό έφτασαν τις 291 μέσα στο 2024, από στελέχη κάθε προέλευσης και σταδιοδρομικού εύρους. Δεν περνά απαρατήρητο ότι ο αριθμός ξεπερνά το άθροισμα των παραιτήσεων για τα έτη 2022 – 2023 (289). Μια αύξηση που έχει σίγουρα να κάνει με μισθολογικά, εργατικά και άλλα ζητήματα των εργαζομένων του κλάδου, αλλά οπωσδήποτε και με τους κινδύνους και τον αυξημένο φόρτο που συνεπάγεται η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους πολέμους και τις ΝΑΤΟικές αποστολές, όπου συμμετέχει κατά βάση το Πολεμικό Ναυτικό.