Με αγωνίες από γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, κυβερνητικά μέτρα που τις εντείνουν αντί να ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες, αλλά και συλλογικές διεργασίες για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων, χτυπά σήμερα το πρώτο κουδούνι στα σχολεία.
Η εικόνα της νέας σχολικής χρονιάς έχει διαμορφωθεί ήδη μέσα από ένα πλέγμα μέτρων που στο επίκεντρό τους έχουν την αντιμετώπιση των σύγχρονων αναγκών σαν να είναι κόστος, τη θεσμοθέτηση μέτρων που φτωχαίνουν το σχολείο τόσο σε γνώση όσο και σε πόρους. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει εικόνα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, οι ίδιοι οι φορείς των εκπαιδευτικών και των γονιών έχουν αναδείξει την πραγματικότητα, που περιλαμβάνει:
Χρηματοδότηση της Παιδείας συνολικά πίσω από τις ανάγκες, με αποτύπωμα στις σχολικές υποδομές και στη στελέχωση των σχολείων. Η εφαρμογή του μέτρου κατάργησης των σχολικών επιτροπών για όσους δήμους διαθέτουν κάτω από 100 σχολεία στον χώρο ευθύνης τους, η μη καταβολή της τρίτης δόσης της κρατικής χρηματοδότησης για το 2024 έχουν αποτέλεσμα άδεια ταμεία στα σχολεία, με το πρόβλημα να αναδεικνύεται σε διάφορους δήμους. Για την αντιμετώπιση των γερασμένων σχολικών υποδομών, η κυβέρνηση επιχειρεί να μας γυρίσει 200 χρόνια πίσω, στην εποχή των «μεγαλοευεργετών», τάζοντας χορηγίες αντί για γενναία κρατική χρηματοδότηση.
Οι αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις και συγχωνεύσεις έρχονται ως ένα ακόμα χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα, με την κυβέρνηση να τις υπερασπίζεται προκλητικά όσο δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν να μην προχωρήσουν. Μιλώντας μάλιστα χτες σε τηλεοπτικό σταθμό η υφυπουργός Παιδείας, Ζ. Μακρή, δήλωσε ότι «έχουμε 61.000 τμήματα και ούτε 1.600 δεν είναι αυτά τα οποία θα συγχωνευτούν», λες και είναι λίγα, λες και μπορεί να ονομαστεί «εξορθολογισμός» το στοίβαγμα 25 μαθητών ανά τμήμα στην Πρωτοβάθμια και 27 μαθητών στη Δευτεροβάθμια, ιδιαίτερα όταν ανάμεσά τους υπάρχουν παιδιά με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κ.λπ. Μάλιστα, η κυβέρνηση επικαλείται τον περιβόητο ευρωπαϊκό μέσο όρο μαθητών – εκπαιδευτικών, αποκρύπτοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, όπως νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές με μικρό αριθμό μαθητών στο σχολείο.
Ετσι η κυβέρνηση κάνει ένα αυθαίρετο άθροισμα μαθητών – εκπαιδευτικών και στη συνέχεια εμφανίζει ένα παραπλανητικό πηλίκο. Επίσης, επικαλείται το δημογραφικό για να «αιτιολογήσει» τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τη σαρδελοποίηση, όταν ο συνολικός αριθμός μαθητών δεν μεταβάλλεται. Αν πράγματι αιτία ήταν το δημογραφικό, τότε θα έπρεπε απλά να δημιουργούνται λιγότερα τμήματα στις πρώτες τάξεις και όχι βέβαια να συμπτύσσονται ήδη υπάρχοντα τμήματα στα ανώτατα όρια που προβλέπει ο απαράδεκτος νόμος.
Στο σχολείο συναντιούνται οι μισθοί πείνας των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων με τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις της κατά τ’ άλλα δημόσιας δωρεάν Εκπαίδευσης. Και προκλητικά στο αίτημα για καλύτερο σχολείο που να μορφώνει, η κυβέρνηση απαντά με «ψηφιακά» σχολεία και φροντιστήρια, επικαλούμενη μάλιστα την ισότητα της πρόσβασης στην Εκπαίδευση.
Στα παραπάνω προστίθεται η προσπάθεια για δημιουργία ενός σχολείου ακόμα πιο ταξικού και κατηγοριοποιημένου, που βρίσκει απέναντί της έναν διαρκή αγώνα από τους εκπαιδευτικούς.
«Τώρα είναι ώρα να προτάξουμε δυναμικά τις ανάγκες των παιδιών»
«Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά και οι μαθητές και οι μαθήτριες θα περάσουν για άλλη μία φορά την πόρτα του σχολείου γεμάτοι όνειρα, αλλά και αγωνίες. Εμείς, οι γονείς τους, τους καμαρώνουμε, αλλά ταυτόχρονα αγωνιούμε μαζί τους», τονίζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) που, απέναντι στα προβλήματα με τα οποία ξεκινά άλλη μια σχολική χρονιά, καλεί: «Τώρα είναι ώρα εμείς οι γονείς μέσα από τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες και κάτω από τον πανελλαδικό συντονισμό της ΑΣΓΜΕ, να προτάξουμε ακόμα πιο δυναμικά τις ανάγκες των παιδιών μας για σύγχρονη, ολόπλευρη, ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μόρφωση».
Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «δυστυχώς για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα εμπόδια. Η υποχρηματοδότηση των σχολείων καλά κρατεί κι όλο μας ζητάνε να βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε τις σχολικές ανάγκες των παιδιών μας. Κι όλο η κυβέρνηση “πετάει το μπαλάκι” στους γονείς και στην ατομική ευθύνη για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Παράλληλα, έχουμε μπροστά μας και την υλοποίηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων που κάνουν το σχολείο “οικονομικά ανεξάρτητο” και πλήρως εξαρτημένο από την τσέπη των γονιών και τη μόρφωση αποσπασματική διασπώντας τον ενιαίο χαρακτήρα της, κατηγοριοποιώντας ακόμα και τους ίδιους τους μαθητές. Κλιμακώνεται η επίθεση στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας. Ο “κόφτης” στους διορισμούς είναι η ουσία του “ψηφιακού σχολείου”. Αντικαθιστούν τη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία με ηλεκτρονικά μαθήματα για να μη διορίζουν εκπαιδευτικούς».
Θέλουμε καλά σχολεία και καθηγητές, όχι συγχωνεύσεις και αποβολές!
Πρώτο αγωνιστικό ραντεβού για τους μαθητές
«Ο υπουργός μίλησε… Τώρα ήρθε η δική μας σειρά!», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που εύχεται καλή σχολική χρονιά και δίνει «το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς» σε κινητοποιήσεις έξω από Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δήμους την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη.
«Το υπουργείο Παιδείας αλλά και ο πρωθυπουργός μάς προκαλούν, όμως, γιατί ακόμα μια χρονιά λένε πως έχουν πάρει μέτρα και όλα θα είναι καλά στα σχολεία μας. Ομως, τόσα χρόνια, όποιος και να είναι υπουργός και κυβέρνηση, όλο “αλλαγές” ακούμε και μέτρα που παίρνονται και όμως το σχολείο μας κάθε χρόνο ανοίγει χειρότερο από την προηγούμενη χρονιά!», σημειώνει σχετικά με τα 11 μέτρα που ανακοίνωσε για τα σχολεία η κυβέρνηση για τη δήθεν βελτίωσή τους και αντιτάσσει τις ακόμα περισσότερες πραγματικές ανάγκες.
Αναδεικνύοντας τα ζητήματα των συγχωνεύσεων και της κάλυψης των κενών, τα αιτήματα για κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, μέτρα για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων και υποδομών, οι μαθητές διεκδικούν επίσης ενισχυτική διδασκαλία «κανονική», live και δωρεάν, δωρεάν σνακ στους μαθητές και μείωση των τιμών στα σχολικά κυλικεία με κατάργηση του ΦΠΑ.
Αγωνιστικές διεργασίες στους εκπαιδευτικούς
«Το “πρώτο κουδούνι” της φετινής σχολικής χρονιάς βρίσκει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ανήσυχη, προβληματισμένη αλλά και οργισμένη, τόσο για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται, όσο και για τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν κάθε οικογένεια», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΔΟΕ.
Η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρεται στην «ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση που προωθεί η πολιτική των συγχωνεύσεων – συμπτύξεων», στις «ακατάλληλες και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες σχολικές υποδομές, πολλές από τις οποίες έχουν πάνω από 20 χρόνια να ελεγχθούν για την αντοχή τους στον σεισμό», «στα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις, παρά τους διορισμούς που πανηγυρίζει η κυβέρνηση», «στους εκπαιδευτικούς που κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σκηνές σε διάφορες περιοχές της χώρας εν έτει 2024», «στους μισθούς πείνας των 776 ευρώ στους νεοδιόριστους, πιο λίγο και από τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα».
Η ΔΟΕ έχει καλέσει σε κύκλο έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων από 11 έως 27 Σεπτέμβρη και Ολομέλεια Προέδρων στις 30 Σεπτέμβρη, με εισήγηση για απεργιακή απάντηση του κλάδου στις αρχές Οκτώβρη.
Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»