Σε εξέλιξη τα παζάρια ΗΠΑ – Ρωσίας για το τι μέλλει γενέσθαι με το μοίρασμα της λείας από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία εξακολουθεί να μαίνεται, με το Κρεμλίνο να βλέπει βελτίωση των σχέσεων με το Λευκό Οίκο.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ προχωρούν πολύ καλά, επισημαίνοντας ότι η ζημιά που έγινε στις σχέσεις με τη Μόσχα από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση ήταν σοβαρή.
“Όλα εξελίσσονται πολύ καλά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στον δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης Πάβελ Ζαρούμπιν. “Είναι γεγονός ότι η αναζωογόνηση των σχέσεων από το μηδέν είναι μία πολύ δύσκολη αποστολή που απαιτεί εντατικές διπλωματικές κι άλλες προσπάθειες”.
Η Μόσχα, εξάλλου, κατηγόρησε το Κίεβο για νέες επιθέσεις κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων το Σάββατο, κάνοντας ξανά λόγο για παραβίαση της συμφωνίας παύσης πυρός κατά υποδομών ενέργειας.
Στον αντίποδα η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έπληξε με πύραυλο την πόλη Σούμι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 20 άμαχοι.
Θέλουν και αγωγό φυσικού αερίου
Οι ΗΠΑ ζήτησαν να πάρουν τον έλεγχο κρίσιμου αγωγού εντός της Ουκρανίας, από τον οποίο περνούσε ρωσικό φυσικό αέριο, με τον αξιωματούχο να κάνει λόγο για μπούλινγκ και αποικοκρατικού τύπου αξιώσεις.
Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν για τη συμφωνία σχετικά με τις πολύτιμες γαίες, με το Reuters να επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει αρκετά δύσκολες, καθώς το τελευταίο αμερικανικό προσχέδιο είναι ακόμη πιο μαξιμαλιστικό από την αρχική εκδοχή του Φεβρουαρίου.
Η τελευταία απαίτηση αφορά τον έλεγχο σημαντικού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος περνάει από την πόλη Σούτζα στη δυτική Ρωσία και φτάνει μέσω Ουκρανίας στα σύνορα με την Ε.Ε. και τη Σλοβακία. Ο αγωγός έχει κατασκευαστεί την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και αποτελεί πολύτιμη υποδομή και τεράστιας σημασίας ενεργειακή οδό.
Ο Βολοντίμιρ Λάντα, επικεφαλής στο κέντρο οικονομικής στρατηγικής, ένα think tank του Κιέβου, σημειώνει πως οι Αμερικανοί προσπαθούν να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν.
Η συζήτηση για τα πολύτιμα ορυκτά της Ουκρανίας έχει ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο όταν ο Ζελένσκι πρότεινε συνεκμετάλλευση με στόχο να «δελεάσει» την νέα κυβέρνηση Τραμπ προκειμένου να προμηθεύσει όπλα στη χώρα του, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προς το παρόν αρνηθεί να δώσει εγγυήσεις ασφάλειας ή στρατιωτική βοήθεια, απαιτώντας, παράλληλα τις σπάνιες γαίες της χώρας.
Την περασμένη Πέμπτη ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε έτοιμος για συμφωνία που θα εκσυγχρονίσει τη χώρα του, αλλά επέμεινε στο 50 – 50 όσον αφορά τη μοιρασιά από τα κέρδη σημειώνοντας «υπερασπίζομαι ότι ανήκει στην Ουκρανία, αυτό είναι το σωστό».