Νέα δεδομένα σχετικά με τις παγκόσμιες πολεμικές προετοιμασίες, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με επίκεντρο την Ουκρανία, αλλά και συγκρούσεις σε άλλες πολεμικές εστίες, καθώς μαίνεται η «μάχη» των ΗΠΑ και Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, εξέδωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), με κύριο θέμα τις μεταφορές όπλων.
Με βάση τα δεδομένα του SIPRI, η Ουκρανία έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μεγάλων όπλων στον κόσμο την περίοδο 2020–24, με τις εισαγωγές της να αυξάνονται σχεδόν 100 φορές σε σύγκριση με το 2015–19. Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές όπλων αυξήθηκαν συνολικά κατά 155%, ενώ οι ΗΠΑ αύξησαν περαιτέρω το μερίδιό τους στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων στο 43%. Οι εξαγωγές της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 64%, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που εξέδωσε το Ινστιτούτο.
Οι 10 κορυφαίοι εξαγωγείς όπλων το 2020-2024 αποτελούνται από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ρωσία (που αντιπροσωπεύει το 7,8% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων) και έπεσε στην τρίτη θέση, η Κίνα, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ισπανία και η Νότια Κορέα.
Τουλάχιστον 35 κράτη έστειλαν όπλα στην Ουκρανία για την ενίσχυση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ενώ νέες παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού βρίσκονται στα σκαριά. Τα περισσότερα από τα μεγάλα όπλα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία προέρχονταν από τις ΗΠΑ (45%), ακολουθούμενα από τη Γερμανία (12%) και την Πολωνία (11%).
Σύμφωνα με την έκθεση, οι εισαγωγές όπλων από τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ 2015-19 και 2020-24 κατά 105%. Για πρώτη φορά μέσα σε δύο δεκαετίες, το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών όπλων των ΗΠΑ το 2020-2024 κατευθύνθηκε στην Ευρώπη (35%) και όχι στη Μέση Ανατολή (33%). Παρόλα αυτά, ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικών όπλων ήταν η Σαουδική Αραβία.
Από την άλλη, η Ρωσία παρέδωσε όπλα σε 33 κράτη τη συγκεκριμένη περίοδο. Τα 2/3 των ρωσικών εξαγωγών όπλων πήγαν σε 3 κράτη: την Ινδία (38%), την Κίνα (17%) και το Καζακστάν (11%).
Η Γαλλία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στον κόσμο το 2020–2024, παραδίδοντας όπλα σε 65 κράτη. Οι εξαγωγές μεγάλων όπλων της Γαλλίας σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη σχεδόν τριπλασιάστηκαν μεταξύ 2015–19 και 2020–24 (+187%). Αυτό οφειλόταν κυρίως στις παραδόσεις πολεμικών αεροσκαφών στην Ελλάδα και την Κροατία, αλλά και στις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.
Η Κίνα ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων το 2020-24, με 5,9% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων. Παρά τις προσπάθειες της Κίνας να αυξήσει τις εξαγωγές όπλων της, πολλοί μεγάλοι εισαγωγείς δεν αγοράζουν κινεζικά όπλα. Μάλιστα, όπως αναφέρει ανώτερος ερευνητής του SIPRI Arms Transfers Programme «ενώ οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να προσελκύουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, η Ασία και η Ωκεανία παρέμειναν η μεγαλύτερη περιοχή εισαγωγής όπλων στον κόσμο το 2020–24, όπως ήταν σχεδόν πάντα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990», αφού «οι αντιλήψεις για τις απειλές σχετικά με την Κίνα βρίσκονται πίσω από μεγάλο μέρος των προμηθειών όπλων στην περιοχή».
Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, οι εισαγωγές από τα κράτη της περιοχής μειώθηκαν κατά 20%, με το Κατάρ όμως να βρίσκεται στην τρίτη θέση των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων στον κόσμο. Οι εισαγωγές όπλων από το Ισραήλ παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές μεταξύ 2015-19 και 2020-24. Το 2020–2024 οι ΗΠΑ παρείχαν το μεγαλύτερο μερίδιο των εισαγωγών όπλων του Ισραήλ (66%), ακολουθούμενες από τη Γερμανία (33%) και την Ιταλία (1,0%).
Στη Δυτική Αφρική οι εισαγωγές όπλων διπλασιάστηκαν κατά 82%, με τη Νιγηρία να αντιπροσωπεύει το 34% των εισαγωγών. Στην έκθεση επισημαίνεται πως «κράτη όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και η Σενεγάλη φαίνεται να αυξάνουν ραγδαία τις εισαγωγές τους. Οι προμηθευτές όπλων χρησιμοποιούν τις εξαγωγές όπλων για να ενισχύσουν την επιρροή τους σε αυτό το μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων προμηθευτών -κυρίως της Τουρκίας- μαζί με πιο καθιερωμένους παράγοντες όπως η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ».
Το SIPRI μέσα από την έρευνα του σημειώνει επίσης, ότι τα μαχητικά αεροσκάφη είναι το κύριο όπλο κρούσης μεγάλου βεληνεκούς που εισάγουν τα κράτη, αλλά το ενδιαφέρον για πυραύλους μεγάλης εμβέλειας επίθεσης ξηράς αυξάνεται. Το 2020–2024, οι ΗΠΑ παρείχαν το 45% των παγκόσμιων εξαγωγών πυραύλων χερσαίας επίθεσης μεγάλου βεληνεκούς.
Πηγή: 902.gr