Πάνε 10 μέρες από τότε που νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία του Βόλου προκαλώντας ανησυχία σε κατοίκους και αλιείς. Ο Νίκος Ζάχος, γραμματέας του αλιευτικού συλλόγου Βόλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ψάρια του θαλασσινού, αλλά του γλυκού νερού τα οποία μόλις έρχονται σε επαφή με το αλμυρό νερό πεθαίνουν.
Μιλώντας επίσης στην κρατική τηλεόραση, ο Δημήτρης Κλαουδάτος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιχθυολογίας – Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέφερε ότι «τα ψόφια ψάρια προέρχονται από τα παρακάρλια ύδατα, όχι από την λίμνη, τα οποία παρασύρονται και πέφτουν στο θυροφράγμα μαζί με τα νερά της αποστράγγισης και καταλήγουν στην θάλασσα, όπου ψοφούν λόγω της διαφοράς αλατότητας. Τα ψόφια ψάρια λόγω της θαλασσοταραχής ξεβράζονται στην παραλία και πρέπει να περισυλλεχθούν, αφ’ ενός για να μην προκαλούν αντιαισθητικό θέαμα, αφ’ ετέρου για να μην σαπίσουν», κατέληξε.
Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Η εγκληματική πολιτική κόστους – οφέλους αφήνει απροστάτευτο τον λαό απέναντι στις καταστροφές και τα απότοκα τους, όπως η τωρινή εξέλιξη με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό
Eδώ και λίγες μέρες νεκρά ψάρια ξεβράζονται σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Παγασητικού κόλπου προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε κατοίκους και αλιείς υπογραμμίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα ψόφια ψάρια προέρχονται από τα παρακάρλια ύδατα, τα οποία παρασύρονται και πέφτουν στο θυροφράγμα μαζί με τα νερά της αποστράγγισης και καταλήγουν στην θάλασσα, όπου ψοφούν λόγω της διαφοράς αλατότητας ή είναι ήδη νεκρά φτάνοντας στον Παγασητικό. To θυρόφραγμα της Κάρλας παραμένει ανοιχτό προκειμένου να αποστραγγιστούν τα νερά του περασμένου Σεπτεμβρίου, μετά τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».
Εκτός από την αποκρουστική εικόνα και τη δυσοσμία, τα νεκρά ψάρια που εκβάλλονται από την πλημμυρισμένη περιοχή της Κάρλας, συνιστούν σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο και περαιτέρω παράγοντα επιβάρυνσης με μικροβιακό φορτίο των νερών του λιμανιού του Βόλου. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές, ο δήμος Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του ζητήματος. Στην εγκληματική αυτή αδιαφορία για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον έρχονται να προστεθούν και οι προκλητικές δηλώσεις πως το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και πως η λύση είναι τα νεκρά ψάρια να φαγωθούν από μεγαλύτερα.
Για άλλη μία φορά οι κάτοικοι της Μαγνησίας έρχονται αντιμέτωποι με το εχθρικό αστικό κράτος, κεντρικό και τοπικό. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των περασμένων μηνών που οφείλονται στην παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης, επωμίζονται σήμερα και μια σειρά άλλα προβλήματα εξαιτίας της απουσίας ολοκληρωμένων μέτρων αποκατάστασης.
Βασικοί υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που πιστά εφαρμόζουν και υποστηρίζουν την πολιτική της ΕΕ. Είναι η Οδηγία 2007/60/ΕΚ που αναφέρει ρητά ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόζουν σχέδια «που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας» ενώ ισχύουν και τα γνωστά κριτήρια των κονδυλίων της ΕΕ με πρώτο το «Ταμείο Ανάκαμψης» που ως επί το πλείστον δεν θεωρούν επιλέξιμα και γι’ αυτό δεν ιεραρχούνται τα αναγκαία κονδύλια για τις απαραίτητες εργασίες προκειμένου να μην οδηγούμαστε σε αυτή την άθλια κατάσταση.
Με βάση τα ίδια απαράδεκτα κριτήρια της ΕΕ έχει άλλωστε εκπονηθεί και το γνωστό «master plan»της Ολλανδικής εταιρείας «HVA International» για λογαριασμό της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας με τραγικά αποτελέσματα κάθε φορά που οδηγούν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, περιουσιών, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι η εγκληματική πολιτική κόστους – οφέλους που αφήνει απροστάτευτο τον λαό απέναντι στις καταστροφές και τα απότοκα τους, όπως η τωρινή εξέλιξη με τα νεκρά ψάρια.
Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Σχετικά με τις μεγάλες ευθύνες της ΕΕ που απορρέουν από τις ίδιες της κατευθύνσεις της και που έχουν οδηγήσει στην τραγική έλλειψη των απαραίτητων υποδομών, οι οποίες ούτε καν στη φάση της αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών από τις κακοκαιρίες “Daniel” και “Elias” δεν χρηματοδοτούνται στη βάση των λαϊκών αναγκών, ούτε κατά προτεραιότητα λόγω του απαράδεκτου κριτηρίου κόστους οφέλους;
- Στο γεγονός ότι τα χρήματα από το λεγόμενο “Ταμείο Αλληλεγγύης” της ΕΕ που αυτές τις μέρες εξαγγέλθηκαν συνολικά για την Ελλάδα και τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2023 μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 101.5 εκ ευρώ κι αυτά μόνο για την αποκατάσταση ελάχιστων υποδομών. Ταυτόχρονα αυτά αποδεικνύονται ψίχουλα, μόλις το 4,06%, σε σχέση με το ύψος των ζημιών που στη Θεσσαλία ξεπερνά τα 2,5 δις όσο και με τις κατεπείγουσες ανάγκες των πλημμυροπαθών για 100% αποζημιώσεις αλλά και για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή του Βόλου, του Παγασητικού Κόλπου και συνολικά της Θεσσαλίας.»
Δείτε επίσης _σχετικά
- 27/08/2024 Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ
- Ανακοίνωση για τα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια απο την Κάρλα στον Παγασητικό
- Περιοδεία σε συνοικίες του Βόλου και συζήτηση για την κατάσταση στον Παγασητικό +ΦΩΤΟ
- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
- 27/08/2024 _ΒΟΛΟΣ
Ολόκληρη η δήλωση του Βασίλη Μεταξά: «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι εδώ και αρκετές μέρες που οξύνεται το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια από την Κάρλα στον Παγασητικό, τόσο ο Δήμος Βόλου, όσο και η Περιφέρεια και η κυβέρνηση δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του ζητήματος. Οι αναφορές για “φαινόμενο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί”(!) ή να περιμένουμε ώστε να “φάνε τα νεκρά ψάρια κάποια μεγαλύτερα”(!) προκαλούν δικαιολογημένη οργή στους κατοίκους και τους φιλοξενούμενους σε όλη τη Μαγνησία.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα απότοκα της χρεοκοπημένης πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ, στα ζητήματα των φυσικών καταστροφών, που λογαριάζει ως “κόστος” τα μέτρα πρόληψης αλλά και αποκατάστασης, με τα γνωστά εγκληματικά αποτελέσματα και τις καθυστερήσεις σε όλη τη Θεσσαλία, στο οδικό δίκτυο, τις υποδομές, τις αποζημιώσεις, ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Αυτή η πολιτική γραμμή αποτυπώνεται στο θέμα της Κάρλας και της απάντλησης των πλημμυρισμένων περιοχών του κάμπου με το κράτος – τοπικά και κεντρικά – να “νίπτει τας χείρας” του ή να παίζει το γνωστό παιχνίδι με το μπαλάκι ευθυνών. Και όλα αυτά όταν μπορούν να εφαρμοστούν επιστημονικές και τεχνικές μελέτες για την άμεση, γρήγορη και την ασφαλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον απάντληση. Κάθε όμως τέτοια μελέτη προσκρούει στους “κόφτες” της εγκληματικής πολιτικής τους. Όπου από τη μία είναι το “όφελος” δηλαδή το έργο να εξασφαλίζει ικανοποιητικό κέρδος σε κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη τα “δημοσιονομικά όρια” την ίδια στιγμή που όταν πρόκειται για επιδοτήσεις στα μονοπώλια, τη χρηματοδότηση των πολέμων του ΝΑΤΟ κ.τ.λ. τα εκατομμύρια ρέουν άφθονα.
Όμως το καλοκαίρι που τελειώνει σε λίγες μέρες ανέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο ότι δεν σηκώνει άλλη μια χρονιά, άλλο ένα καλοκαίρι, η ίδια κατάσταση στον Παγασητικό! Κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Βόλου, απαιτείται τώρα να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα με τα ψάρια και συνολικότερα με την απορροή των υδάτων από τον κάμπο»!
“Υγειονομικός κίνδυνος από την αποσύνθεση των ψαριών στο λιμάνι του Βόλου”
Ερώτηση προς τη δημοτική αρχή Βόλου για το ίδιο θέμα κατέθεσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου. Συγκεκριμένα, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Γαργάλας Κωνσταντίνος και Ριζόπουλος Απόστολος σημειώνουμν τα εξής: «Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους του Βόλου η εικόνα των νεκρών ψαριών που επιπλέουν μέσα στο λιμάνι του Βόλου. Εκτός από την αποκρουστική εικόνα και τη δυσοσμία, τα νεκρά ψάρια που εκβάλλονται από την πλημμυρισμένη περιοχή της Κάρλας, αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο και περαιτέρω παράγοντα επιβάρυνσης με μικροβιακό φορτίο των νερών του λιμανιού του Βόλου.
Οι καθησυχαστικές δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του ΕΟΔΥ, που δήλωσε ότι “δεν τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς πρόκειται για οργανισμούς που δεν είναι μολυσμένοι και κατά συνέπεια θα γίνουν τροφή για μεγαλύτερους οργανισμούς εντός του Παγασητικού κόλπου” είναι δικαιολογίες για την κρατική αδιαφορία, συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής διοίκησης, απέναντι στο πρόβλημα.
Η αποσύνθεση τόνων νεκρών ψαριών είναι εμφανής και μέχρι “γίνουν τροφή από μεγαλύτερους οργανισμούς” είναι αυτονόητο ότι θα αποτελούν μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο για την περιοχή, ας ελπίσουμε μόνο, του λιμανιού Βόλου.
Μέχρι στιγμής κανένας φορέας δεν έχει πάρει οποιαδήποτε μέτρο περισυλλογής και περιορισμού της μόλυνσης από την αποσύνθεση των ψαριών, που επιπλέουν μέσα σε όλη την έκταση του λιμανιού, ενώ σε ορισμένα σημεία υπάρχει επικίνδυνη συγκέντρωση τους. Κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Οργανισμός Λιμένος Βόλου και Δήμος Βόλου έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτήν την κατάσταση.
Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:
- Τι πρωτοβουλίες έχει πάρει για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
- Έχει έρθει ε επαφή με τους αρμόδιους φορείς για τη λήψη άμεσων και αναγκαίων μέτρων;
- Τι θα κάνει για να καθαριστεί το λιμάνι και να περιοριστεί η είσοδος από τα νεκρά ψάρια και να περιορίσει την περιβαλλοντική και υγειονομική επιβάρυνση του λιμανιού και του Βόλου;»