«Λάδι στη φωτιά» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία έριξε το χθεσινό διάγγελμα του Εμ. Μακρόν, με το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος ανήγγειλε ότι θα συζητήσει την επέκταση της «πυρηνικής ομπρέλας» στους συμμάχους της χώρας του και ότι θα συγκαλέσει συνάντηση των αρχηγών των γενικών επιτελείων των ευρωπαϊκών χωρών που είναι πρόθυμες να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία έπειτα από μία «ειρηνευτική» συμφωνία.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σχολιάζοντας το χθεσινό διάγγελμα Μακρόν, είπε σήμερα ότι ορισμένοι έχουν ξεχάσει τι συνέβη στον Ναπολέοντα, όταν διέσχισε με τον στρατό του τη Ρωσία και έφθασε στη Μόσχα το 1812, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε λόγω του αδυσώπητου χειμώνα να υποχωρήσει αφού υπέστη τεράστιες απώλειες. «Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θέλουν να επιστρέψουν πίσω στην εποχή του Ναπολέοντα, ξεχνώντας πώς τέλειωσε», δήλωσε ο Πούτιν σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τον Μακρόν ότι η χθεσινή του ομιλία περιείχε «νότες πυρηνικού εκβιασμού». «Είναι περιττό να πούμε ότι αυτό δεν θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ασφάλειας ούτε της ίδιας της Γαλλίας ούτε των συμμάχων της», πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ. Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η πυρηνική ρητορική του Μακρόν συνιστά απειλή για τη Ρωσία.
Από την άλλη, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε την πρόταση Μακρόν «πολλά υποσχόμενη». Μία πυρηνική ομπρέλα «είναι αυτό που μπορεί να μας δώσει ένα σαφές πλεονέκτημα απέναντι στην Ρωσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη των εργασιών της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή άμυνα.
Σε προχωρημένο στάδιο τα σχέδια για την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων
Οι σχεδιασμοί για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, προχωρούν και επιταχύνονται από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, διευκρίνισε σήμερα ότι η σύνοδος των αρχηγών των γενικών επιτελείων στρατού των ευρωπαϊκών χωρών που είναι έτοιμες να συμμετάσχουν με στρατεύματα στην Ουκρανία θα διεξαχθεί την Τρίτη, 11 Μαρτίου.
Τη σύνοδο προανήγγειλε χθες βράδυ ο Μακρόν, λέγοντας ότι θα συζητηθεί μια πιθανή «ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων» στην Ουκρανία, οι οποίες «δεν θα μάχονταν στη γραμμή του μετώπου» αλλά «αντιθέτως, μετά την υπογραφή της ειρήνης, θα αναλάμβαναν να εγγυηθούν την πλήρη τήρησή της».
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η βρετανική κυβέρνηση, η οποία συζήτησε με καμιά εικοσαριά χώρες, που «ενδιαφέρονται» να συμβάλουν στη «διατήρηση της ειρήνης» στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, ανέφερε σήμερα ένας Βρετανός αξιωματούχος.
Οι συζητήσεις έγιναν την Τετάρτη, διευκρίνισε αυτή η πηγή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της. Όπως είπε, πρόκειται κυρίως για ευρωπαϊκές χώρες και για μέλη της Κοινοπολιτείας.
Η Τουρκία, που διαθέτει τον δεύτερο σε μέγεθος στρατό στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να αναπτύξει δυνάμεις στην Ουκρανία «εφόσον χρειαστεί». Χθες, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μίχαλ Μάρτιν, απέκλεισε την πιθανότητα αποστολής στρατιωτών στο πλαίσιο μιας «δύναμης αποτροπής», αλλά δήλωσε ανοιχτός να συμμετάσχουν σε μια «ειρηνευτική» δύναμη.
Η προοπτική της ανάπτυξης (ανοιχτά ή με ευρωπαϊκό μανδύα) νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα. Όπως ξεκαθάρισε ξανά σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία θα θεωρήσει την παρουσία των «ειρηνευτικών δυνάμεων» της ΕΕ στην Ουκρανία ως παρουσία του ΝΑΤΟ, κάτι που θα σημαίνει άμεσο πόλεμο από τις ευρωπαϊκές χώρες κατά της Ρωσίας.
Παζάρια και διεργασίες για κοινή δήλωση της έκτακτης Συνόδου της ΕΕ
Εξάλλου, η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο της έκτακτης Συνόδου των 27 της «ΕΕ». Στο σχέδιο της δήλωσης των «27», σύμφωνα με το Associated Press, υπογραμμίζεται ότι δεν μπορεί να γίνουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την ίδια την Ουκρανία, και ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε συζητήσεις που αφορούν την ασφάλειά τους.
Στο κείμενο, που αποτελεί αντικείμενο έντονων παζαριών και ενδέχεται να αλλάξει πριν από την ολοκλήρωση της Συνόδου, τονίζεται ότι η εκεχειρία μπορεί να επιτευχθεί μόνο ως μέρος μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε πλήρη ειρηνική συμφωνία. Κάθε συμφωνία, σύμφωνα με τους ηγέτες, πρέπει να συνοδεύεται από «ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία».
Οι «27» είχαν γεύμα εργασίας με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βλ. Ζελένσκι, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε σήμερα «επιφυλακτικά αισιόδοξος» ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα.
Ο Ρούτε επανέλαβε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη δέσμευση του ιδίου και της χώρας του στο ΝΑΤΟ. «Η διατλαντική συνεργασία παραμένει το θεμέλιο της συμμαχίας μας», πρόσθεσε.
Πηγή: 902.gr