Σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Μέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογραμμίζει τα εξής:
«Το ΚΚΕ ενώνει τη φωνή του με τις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Τα στατιστικά στοιχεία και έρευνες είναι αποκαλυπτικές και γκρεμίζουν με πάταγο τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων για τις δήθεν προτεραιότητές της απέναντι στους “ευάλωτους συμπολίτες μας”.
- Το 78% των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες ή σπάνιες παθήσεις αναγκάστηκε να περιορίσει δαπάνες για βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα, ρούχα, προκειμένου να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες υγείας που προκύπτουν από την ασθένεια.
- Το 31% δυσκολεύτηκε σημαντικά να αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ενώ μεγάλα ποσοστά αναφέρουν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε φάρμακα, υπηρεσίες αποκατάστασης ή υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Όλα τα παραπάνω, μαζί με την απουσία εξειδικευμένων κέντρων για την κάλυψη των αναγκών της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας κάνουν δυσβάσταχτη τη διαχείριση της πάθησης τόσο από τους ίδιους τους ασθενείς όσο και τις οικογένειές τους.
Οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, πέρα από ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας τους, έχουν ανάγκη και από ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με μισθούς, συντάξεις, επιδόματα που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή, μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς και τη φτώχεια.
Δε συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από μια αξιοπρεπή ζωή για όλους και όλες. Σας ευχόμαστε καλή δύναμη, καλή υγεία και επιτυχία στις διεκδικήσεις σας».
Πηγή 902

Πολλαπλή σκλήρυνση
Πρόκειται για αυτοάνοση και νευροεκφυλιστική νόσο που προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα . Η πολλαπλή σκλήρυνση ( ή αλλιώς σκλήρυνση κατά πλάκας), είναι η συχνότερη μη τραυματική αιτία νευρολογικής αναπηρίας σε νέους ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 2.8 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από τη νόσο _0.032%, ενώ στην Ευρώπη μόνο υπολογίζονται σε περίπου 1.2 εκατομμύρια άτομα.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα , περίπου 21.000 άτομα πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση. Η συχνότητα διάγνωσης της νόσου τείνει να αυξάνεται τα τελευταία έτη παγκοσμίως και προσβάλλει συχνότερα της γυναίκες από τους άνδρες. Η αιτοπαθογένεια της νόσου φαίνεται να είναι πολυπαραγοντική, όμως τα ακριβή αίτια είναι προς το παρόν άγνωστα. Συνήθως εμφανίζεται σε νέους ενήλικες 20-40 ετών, όμως λιγότερο συχνά μπορεί να διαγνωσθεί και στην παιδική/εφηβική ηλικία όπως και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο σκοπός αυτής της ημέρας, αφιερωμένης στην πολλαπλή σκλήρυνση, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτή την πάθηση. Ο λόγος είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην πορεία της νόσου.

Επίσης, η χορήγηση κατάλληλης συμπτωματικής θεραπείας και η διενέργεια διάφορων μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων για διάφορα συμπτώματα, μπορεί να ανακουφίσουν αισθητά τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Επομένως είναι σημαντικό, να γνωρίζουμε ότι καταστάσεις που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, όπως αιμωδίες, μυϊκή αδυναμία, θόλωση όρασης, διπλωπία, αστάθεια, μπορεί ενίοτε να αποδίδονται σε πρώτη εκδήλωση της νόσου και να απευθυνόμαστε στον θεράποντα ιατρό μας. Η νόσος εκφράζεται διαφορετικά στον καθένα, για αυτό απαιτείται εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση. Οι σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση της νόσου έχει ως στόχο την ανάσχεση της εξέλιξης της αναπηρίας και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής.
Δείτε
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας _ΠΟΑμΣΚΠ

Πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί, όμως η αιτία που πυροδοτεί την ανοσολογική αντίδραση της νόσου δεν είναι γνωστή. Μια γενική εξήγηση είναι ότι οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Έχουν διατυπωθεί θεωρίες που συσχετίζουν την πολλαπλή σκλήρυνση με γονιδιακούς και τοξικούς – περιβαλλοντικούς παράγοντες (έλλειψη βιταμίνης D, κάπνισμα, λοίμωξη από τον ιό EBV), χωρίς όμως κάτι να είναι απόλυτο. Μικρή συμμετοχή στα αίτια έχει και η κληρονομικότητα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η νόσος δύναται να εμφανιστεί με διαφορετικά συμπτώματα, ανάλογα με την τοποθεσία και την έκταση της βλάβης. Μία από τις πιο συχνές αρχικές εκδηλώσεις της είναι η οπτική νευρίτιδα, η οποία οδηγεί σε απώλεια της όρασης, πολλές φορές με συνοδό άλγος. Επίσης, συνηθισμένα αρχικά συμπτώματα της νόσου αποτελούν:
- Οι αιμωδίες («μουδιάσματα») σε διάφορα σημεία του σώματος
- Το σημείο Lhermitte (αίσθημα ηλεκτρικής εκκένωσης κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, προκαλούμενο από την κάμψη της κεφαλής)
- Η αδυναμία ενός άκρου
- Πιο σπάνια, η νόσος είναι δυνατόν να εμφανιστεί με:
Γενικώς, όσο η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να προκύψουν διάφορες διαταραχές, όπως:
- Ίλιγγο
- Διπλωπία
- Διαταραχές της ούρησης
- Περιφερική πάρεση του προσωπικού νεύρου
- Νευραλγία του τριδύμου
- Διαταραχές αισθητικότητας
- Διαταραχές όρασης
- Διαταραχές κίνησης
- Διαταραχές διάθεσης
- Νοητικές διαταραχές
- Διαταραχές ομιλίας
- Διαταραχές ισορροπίας και βαδίσματος
Γενικώς, η εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον ασθενή. Κάποια άτομα εμφανίζουν ελάχιστα νευρολογικά ελλείμματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ κάποια άλλα οδηγούνται σε σημαντική αναπηρία.
Δείτε Ριζοσπάστης
- Θεραπεία σε σκλήρυνση κατά πλάκας \ Όμως η κλινική κλείνει, λόγω έλλειψης προσωπικού!
- Ανάγκη και δικαίωμα για τον κάθε ασθενή οι δωρεάν εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις
Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα