Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ απηύθυνε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το πρωί της Πέμπτης.
Παράλληλα παρουσιάστηκε το πλαίσιο πάλης των Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ που βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για να δυναμώσει η αντιπαράθεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Γιατί η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη με την καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση, στην ανατροπή της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, στην προοπτική ο ίδιος ο εργαζόμενος να καρπώνεται τον πλούτο που παράγει.
Ο Γ. Πέρρος κάλεσε τα Συνδικάτα σε ξεσηκωμό, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει και νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων που θα το παρουσιάσει στη ΔΕΘ. Είναι πακέτο μέτρων που είναι για το συμφέρον των επιχειρηματικών συμφερόντων και στα μνημόνια διαρκείας που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ φόρτωσαν στους εργαζόμενους. Τα μέτρα όσον αφορά τους εργαζόμενους έχουν μια στόχευση, διεύρυνση της φθηνής εργασίας και της εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του ωραρίου και των μισθών σημειώνοντας ότι θα παρθεί εκ νέου πρωτοβουλία για τη συσπείρωση Συνδικάτων με την πρόταση νόμου για τις ΣΣΕ, όπως είχαν πάρει το 2016 και τότε την είχαν υπογράψει 513 συνδικαλιστικές οργανώσεις. Υπογράμμισε ότι στην πρώτη γραμμή σε όλους τους χώρους δουλειάς πρέπει να είναι η πάλη για να μην εφαρμόζονται οι αντεργατικές διατάξεις των Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη οργάνωσης της πάλης από κοινού με μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος και των φοιτητών, για τα οξυμένα μέτωπα πάλης που αφορούν στο σύνολο των εργατικών – λαϊκών αναγκών, όπως για την Παιδεία και την Υγεία, την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από τις φυσικές καταστροφές, ενάντια στους πλειστηριασμούς.
Ο Γ. Πέρρος τόνισε ότι πρέπει να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης στο εργατικό κίνημα, να μπουν εμπόδια στη δημιουργία νέων αυταπατών για μια φιλολαϊκή διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Παράλληλα κάλεσε τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αναδεικνύοντας τον βρώμικο ρόλο τους, με πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι θέλουν να πάρουν στα χέρια τους το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων από το ΓΕΜΗΣΟΕ, τη στιγμή που η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχει αρνηθεί να το νομιμοποιήσει και να δώσει τα στοιχεία του σε αυτό. (Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω)
Μετά την εισήγηση έγιναν παρεμβάσεις.
Η Στεφανία Μαβίδου, εκ μέρους του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Συκεών και των Συλλόγων και Ομάδων Κεντρικής Μακεδονίας της ΟΓΕ, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις γυναίκες, για να διεκδικήσουν μαζί με τα εργατικά σωματεία και τον υπόλοιπο λαό τα σύγχρονα δικαιώματα που τους στερούν επιχειρηματικοί κολοσσοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις. «Δίνουμε τη δική μας αγωνιστική απάντηση στην πολιτική που είναι εχθρική απέναντι στις ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών μας, αφού τις βάζει στο ζύγι του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους», είπε και παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΓΕ. (Δείτε εδώ βίντεο)
Ο Κώστας Ιντζές, από την Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ Θεσσαλονίκης, εκ μέρους των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, σημείωσε ότι σε «μια περίοδο όπου η ακρίβεια σπάει κόκαλα για τα λαϊκά νοικοκυριά, με την Ενέργεια να καταγράφει αυξήσεις συνεχόμενες όλο το καλοκαίρι και σε αναμονή νέων, οι μικροί επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ζούμε με το άγχος της επιβίωσης. Τώρα μάλιστα με τη νέα φοροαφαίμαξη όλο και περισσότεροι συνάδελφοι νιώθουν τον κλοιό να στενεύει». (Δείτε εδώ βίντεο)
Ο Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ανέφερε πως «κάθε χρονιά για εμάς είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, είμαστε απροστάτευτοι από τα καιρικά φαινόμενα και ειδικά φέτος σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές από χαλάζι, ανεμοθύελλες, έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις, παρατεταμένος καύσωνας κλπ.». (Δείτε εδώ βίντεο)
Η Λίτσα Γούναρη, από την Επιτροπή Πλημμυροπαθών Συνοικίας Αγ. Θωμά και Φιλιππούπολης Λάρισας, εκ μέρους των πληγέντων, ανέφερε ότι «ένα χρόνο μετά το 30% των πληγέντων δεν έχει αποζημιωθεί καθόλου από την πρώτη αρωγή εξαιτίας εμποδίων που βάζει το σύστημα, κυρίως με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατοικιών». Χαρακτήρισε φούσκα το πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής, καθώς όπως είπε είναι δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα και μακροχρόνια διαδικασία, ενώ σημείωσε ότι «ένα χρόνο μετά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διαφυγής για παρόμοιες καταστάσεις από την πολιτική προστασία. Στέλνουν ένα 112 και σου λένε φύγε από εκεί που είσαι, αλλά δεν σου λέει πού να πας και πώς να σωθείς». (Δείτε εδώ βίντεο)
Ο Γιώργος Πολύζος, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου του ΜΑΣ, επισήμανε ότι καθημερινά εμπορευματοποιούνται περισσότερο οι σύγχρονες ανάγκες. «Στην Παιδεία ακούμε περισσότερο τη λέξη “δίδακτρα” και το κράτος ενισχύει την επιχειρηματικότητα στα δημόσια ενώ ανοίγουν παράλληλα ιδιωτικά», σημείωσε και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ακρίβεια που εδώ και χρόνια έχει ανοδική τάση και απαγορεύει σε χιλιάδες φοιτητές πρωτοετείς και μη τις σπουδές. (Δείτε εδώ βίντεο)
Η εισήγηση από τον Γ. Πέρρο