Ο Ηρακλής ή Αλκαίος ή Αλκείδης (αρχαιοελληνικό Ἥρα+κλῆς από το κλέος = δόξα) είναι τοις πάσι γνωστός ως μυθικός ήρωας, θεωρούμενος από τους μέγιστους των Ελλήνων. Γιος της Αλκμήνης και του Αμφιτρύωνα, αλλά πραγματικός του πατέρας ήταν ο Δίας. Η μητέρα του Αλκμήνη ήταν παντρεμένη με τον Αμφιτρύωνα, με τον οποίον κατέφυγαν στη Θήβα, επειδή ο Αμφιτρύωνας είχε σκοτώσει κατά λάθος τον πατέρα της Ηλεκτρύωνα. Ανήκει στο γένος των Περσειδών, στην μυθική γενιά του Περσέα, ιδρυτή των Μυκηνών, γεννήθηκε στη Θήβα θεωρούσε, ωστόσο, πραγματική πατρίδα του το Άργος, στο οποίο προσπαθούσε να επιστρέψει ξεπερνώντας τα εμπόδια τα οποία του έβαζε κάθε φορά ο Ευρυσθέας.
Κάποτε ο Αμφιτρύωνας είχε φύγει σε εκστρατεία εναντίων των Τηλεβόων. Ο θεός τότε βρήκε την ιδανική ευκαιρία, όχι απλώς για να ικανοποιήσει το πάθος του για την θνητή γυναίκα, αλλά για να δημιουργήσει τον ισχυρότερο και δυνατότερο άνθρωπο. Παίρνοντας την μορφή και την όψη του συζύγου της, πλησίασε την Αλκμήνη προσφέροντάς της ως δώρο ένα πολύτιμο λάφυρο από την εκστρατεία του (χρυσό δέπας). Άρχισε τότε να διηγείται στην “ανυποψίαστη” γυναίκα …λέμε τώρα … με τέτοιον παιδαρά ανυποψίαστη δεν υπάρχει. Διπλά ευτυχής (με την επιστροφή του συζύγου της σε δεύτερη μοίρα) μη αγνοώντας την θεϊκή παγίδα, έπεσε στην αγκαλιά του Δία και κατά την διάρκεια μιας ατελείωτης φλογερής ερωτικής νύχτας έπειτα _λέει η μυθολογία από εντολή, που έδωσε ο πατέρας των θεών στις δυνάμεις της φύσης, η Αλκμήνη σε έναν από τους πολλαπλούς της οργασμούς συνέλαβε τον ήρωα.
Πριν γεννηθεί ακόμη ο Ηρακλής, ο Δίας ανήγγειλε στους θεούς ότι θα γεννηθεί από την Αλκμήνη απόγονος του Περσέα __μετά έχουμε την μόνιμα απατημένη θεά Ήρα η γυναίκα του Δία, που θυμωμένη από τις διαρκείς ερωτικές ατασθαλίες του (περιπτύξεις με θνητές, που μετά αναβάπτιζε) διψούσε για εκδίκηση και δεν έπαυσε να κυνηγάει τον ήρωα κατά την διάρκεια της ζωής του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ένα βράδυ, λίγες ημέρες μετά την γέννηση του Ηρακλή και καθώς ο ίδιος κοιμόταν μαζί με τον αδερφό του, Ιφικλή, η θεά έστειλε δύο πελώρια φίδια και ξεκίνησαν οι περίφημοι άθλοι του (18χρονος ο Αλκείδης πραγματοποίησε τον πρώτο του άθλο _κατάφερε να σκοτώσει το τρομερό λιοντάρι του Κιθαιρώνα).
Ἥρα + κλέος
Ο ιστοριογράφος Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει πως ο Ηρακλής δεν έφερε πάντοτε αυτό το όνομα, αλλά ότι το έλαβε αμέσως μετά το περιστατικό με τα φίδια. Σύμφωνα με τους περισσότερους μυθογράφους, το όνομα του ήρωα δεν είναι αυτό που είχε στην αρχή. Το όνομα «Ἡρακλῆς» είναι ένας μυστικός κώδικας που του επιβλήθηκε από τον θεό Απόλλωνα. Αρχικά, ο γιος του Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης ονομάζονταν Ἀλκ(ε)ίδης, δηλαδή ισχυρός (από την αρχαιοελληνική ἀλκή), ή Ἀλκαῖος όπως ο παππούς του.
Να θυμίσουμε κιόλας πω κατά έναν μύθο που σώθηκε από τον Ξενοφώντα, ο Ηρακλής καθισμένος σε κάποιο σταυροδρόμι, είδε να περνούν από μπροστά του δύο κοπέλες. Η μια του έδειξε έναν εύκολο δρόμο, φαρδύ και ίσιο, που αν τον ακολουθούσε, θα χαιρόταν τη ζωή, αλλά θα έκανε ένα σωρό κακές πράξεις που θα τον καταδίκαζαν στην κρίση των ανθρώπων. Αυτή ήταν η Κακία. Η άλλη κόρη, η Αρετή, του έδειξε ένα δύσκολο δρόμο, γεμάτο κοφτερές πέτρες και αγκάθια, στενό και δύσβατο, που θα τον βάδιζε δύσκολα, αλλά θα κέρδιζε στο τέλος του την αναγνώριση από τους συνανθρώπους του. Έτσι ο Ηρακλής ακολούθησε την Αρετή, προτιμώντας να υποφέρει για να διαβεί το δύσβατο δρόμο της, αλλά να γνωρίσει τη δόξα και την τιμή με τις καλές του πράξεις και την αρετή του. Οι κακές γλώσσες λένε πως καμιά σχέση με το τελευταίο: η Αρετή ήταν πανέμορφη, σε αντίθεση με την κακία…
Ο Ηρακλής _Hercules εκτός τα παραπάνω (ήρωας της ελληνικής μυθολογίας) ήταν και
- θεός της Αιγύπτου
- ο Μακεδών, γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου
- Άγιος Ηρακλής ο Μικρασιάτης, νεομάρτυρας από το Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας ( αυτός γιορτάζει 18 Ιουνίου).
- Αστερισμός Hercules (Her) που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Βρίσκεται νότια του Δράκοντα και βόρεια του Οφιούχου. Προς Α είναι οι Λύρα, Αλώπηξ, Βέλος και Αετός, και προς Δ ο Βόρειος Στέφανος και ο Όφις. Ο Ηρακλής συνορεύει επίσης με τον Βοώτη, δηλ. συνολικά συνορεύει με εννέα καταλαμβάνοντας μεγάλη έκταση στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα.
- Ηρακλής A (Hercules A _Herc A), ισχυρή αστρονομική ραδιοπηγή στο νοτιότατο τμήμα του αστερισμού του Ηρακλή, η οποία αντιστοιχεί στον ελλειπτικό ραδιογαλαξία 3C_348. Η απόστασή της από τη Γη εκτιμάται σε 2,1 δισεκατομμύρια έτη φωτός.ραδιοπηγή
- 5143 Ηρακλής (5143 Heracles), αστεροειδής
- Ηρακλής (Βρίκιο_Μπρίκι), πλοίο επίσης
- Γαβάρα, άλλο πλοίο _ακόμη
- Lockheed C-130 Hercules, τύπος αεροπλάνων
- Hercules φορτωτήρας κά
- Ταινίες και Τηλεοπτικές σειρές πετύχαμε στο imdb του 1938, 1983. 1997, 2014 _θα υπάρχουν κι άλλες
- Ηρακλής Α.Γ.Ε.Τ., τσιμεντοβιομηχανία, βλ. Ριζοσπάστης___ οι 4 ελληνικές (ΑΓΕΤ – ΤΙΤΑΝ – ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ και ΧΑΛΥΨ), παραδόθηκαν στον έλεγχο των Ιταλών και των Γάλλων Στα χέρια της “Καλτσεστρούτσι”
Αθλητισμός _μεταξύ άλλων
- Α.Σ. Ηρακλής Αμπελοκήπων
- Α.Ε. Ηρακλής Λάρισας
- Α.Μ.Σ. Ηρακλής Αγίων Θεοδώρων
- Α.Ο. Ηρακλής Ψαχνών
- Α.Π.Π.Σ. Ηρακλής Θυμιανών
- Α.Π.Σ. Ηρακλής Βερβένων
- Α.Π.Φ.Σ. Ηρακλής Χαλκίδας
- Α.Σ. Ηρακλής Ατσικής
- Α.Σ. Ηρακλής Βόλου
- Α.Σ. Ηρακλής Κοζάνης
- Α.Σ. Ηρακλής Πατρών
- Γ.Α.Σ. Ηρακλής Ποταμουδίων Καβάλας
- Γ.Σ. Ηρακλής Σερρών
- Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «ο Ηρακλής»
- Ε.Γ.Σ. Ηρακλής Αμμουδιάς
- Ε.Μ.Α.Σ. Ηρακλής Σκοπής
- Ε.Σ. Ηρακλής – Ατρόμητος Πειραιώς
- Ηρακλής Γερολάκκου
- Ηρακλής Πτολεμαΐδας
- Ηρακλής Ροδίτσας
- Π.Α.Ο. Ηρακλής Ελευσίνας
- Π.Α.Ο. Ηρακλής Ξυλοκάστρου
- Π.Ο. Ηρακλής Νεάπολης Νίκαιας