Να βάλουν «φρένο» στην εργοδοσία που «μαυρίζει» τη ζωή τους, με τη δουλειά τις Κυριακές και τα ατελείωτα ωράρια, καλεί τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ).
Ήδη αυτές τις μέρες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι «λιώνουν» στα καταστήματα, στις αποθήκες και τα τηλεφωνικά κέντρα των επιχειρήσεων: Σήμερα οι εμπορικές αλυσίδες οργανώνουν τη λεγόμενη «Black Friday», την Κυριακή 26 Νοέμβρη, 24 Δεκέμβρη και 31 Δεκέμβρη τα καταστήματα θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου, ενώ στη συνέχεια τους περιμένει η εκπτωτική περίοδος του Γενάρη και πάει λέγοντας
«Η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε τροποποιήσεις προγραμμάτων και ωραρίων επιβάλλοντας 10ωρα, σπαστό, κόψιμο ρεπό. Ακόμα και το διάλειμμα τίθεται υπό διαπραγμάτευση, ενώ για άδειες ούτε συζήτηση. Πηγαίνουμε για δουλειά χωρίς να ξέρουμε τι ώρα θα σχολάσουμε. Πολλοί από εμάς θα δουλέψουμε σερί χωρίς ανάσα μέχρι και την Πρωτοχρονιά!», περιγράφει ο Σύλλογος, που χτες πραγματοποίησε παρέμβαση ενημέρωσης των εργαζομένων στην Ερμού. Αντίστοιχη δράση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη από την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων.
σσ. Έτσι κι αλλιώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μιλάμε είτε για επανάληψη προηγούμενων προσφορών, είτε για ασήμαντα ποσοστά εκπτώσεων, με τα μεγαλύτερα να παρατηρούνται κυρίως σε προϊόντα περασμένων σεζόν.
Όπως υπενθυμίζει ο ΣΕΑ, έχει προηγηθεί το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων σε μια σειρά από περιοχές, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά και οι «Λευκές Νύχτες» που οργάνωσαν ορισμένοι δήμοι, παρατείνοντας το ωράριο των καταστημάτων μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, καθιστώντας «κανονικότητα» τα ατέλειωτα και ακατάστατα ωράρια για χιλιάδες εργαζόμενους.
«Η εργοδοσία έχοντας στη διάθεσή της ένα πλούσιο αντεργατικό πλαίσιο βασισμένο σε νόμους όλων των κυβερνήσεων μπορεί και μας επιβάλλει ό,τι όρους εργασίας επιθυμεί, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη, την ίδια ώρα που εμείς καλούμαστε να τα φέρουμε βόλτα με μισθούς που εξανεμίζονται μέσα στο πρώτο 10ήμερο του μήνα. Για ακόμα μια φορά, οι μεγαλέμποροι θα δουν τους τζίρους και τα κέρδη τους να εκτοξεύονται από το δικό μας ξεζούμισμα αλλά και από το στράγγισμα των λαϊκών οικογενειών που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε καθεστώς τεράστιας ακρίβειας κάνοντας σαφάρι για να βρουν τις πιο οικονομικές προσφορές και να καλύψουν βασικές τους ανάγκες», καταγγέλλει το σωματείο.
Στο φόντο αυτό, ο Σύλλογος πραγματοποιεί καθημερινά περιοδείες και εξορμήσεις, οργανώνει παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παράλληλα, καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να πάρουν μέρος στις εκλογές του, που βρίσκονται σε εξέλιξη, να δυναμώσουν το σωματείο τους, να ορθώσουν τείχος απέναντι στην ασυδοσία, στους εκβιασμούς και τις απολύσεις, να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς, κλαδική σύμβαση, ανθρώπινα ωράρια και όρους εργασίας.
«Καμία ανοχή στον εργασιακό μεσαίωνα!», τονίζει ο Σύλλογος και διεκδικεί: Να τηρούνται σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες, να σταματήσουν τα σπαστά ωράρια εργασίας, να δοθούν κανονικά τα ρεπό, να πληρωθούν με τις ανάλογες προσαυξήσεις οι παραπάνω ώρες εργασίας, να δοθεί επιπλέον εβδομαδιαίο ρεπό σε όλους τους εργαζόμενους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε ελέγχους για να μην υπάρξει καμία καταστρατήγηση ωραρίου και προγραμμάτων, να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων απαντούν στην εντατικοποίηση που χτυπά «κόκκινο» για τους εργαζόμενους στον κλάδο: «Τα δικαιώματά μας δεν τα βγάζουμε στο “σφυρί”», τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την οργάνωση της λεγόμενης «Black Friday» από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.
Σε μια σειρά καταστήματα τα προγράμματα έχουν τροποποιηθεί, επιβάλλοντας παραπάνω μαύρες ώρες δουλειάς. Οι εργαζόμενοι σε πολλές περιοχές έχουν ήδη εργαστεί τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη_Νοέμβρη, με βάση το νόμο (4472/2017) που ψήφισε η κυβέρνηση, ενώ έχουν μπροστά τους το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων.
«Μαύρες Παρασκευές, δουλειά τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές», είναι το σύνθημα που καλούνται πάλι και πάλι οι εμποροϋπάλληλοι να βροντοφωνάξουν. Τα σωματεία διεκδικούν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση όλων των νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Ειδικά μπροστά στη «Black Friday», απαιτούν από το υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς ελέγχους για την τήρηση των ωραρίων και των συμβάσεων.
«Η “μαύρη Παρασκευή” κάνει “μαύρη” τη ζωή των χιλιάδων μικρών εμπόρων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Όπως εξηγεί, η «Black Friday» και άλλες παρόμοιες εμπορικές δράσεις «όχι μόνο νέους τζίρους στα μικροκαταστήματα δεν φέρνουν, αλλά αντιθέτως συγκεντρώνουν τις όποιες λαϊκές αγοραστικές δυνατότητες στα μεγάλα πολυκαταστήματα», τα οποία εξάλλου διαθέτουν το απαραίτητο πλήθος προϊόντων και μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια εμπορική ενέργεια.
Πρόκειται για ένα made in USA παιχνίδι (καταναλωτικό έθιμο το λένε παραπλανητικά), που από το 2016 έκανε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης (κυρίως πολυεθνικών).
Μπλακ Φράϊντει από την αφρόκρεμα της ελληνικής κινηματογραφίας. Ξεχυθείτε για ψώνια 🎬🖤#BlackFriday pic.twitter.com/tmq9uwlmnk
— Finos Film (@FinosFilm) November 24, 2023
Στις ΗΠΑ, οι καταναλωτές “επωφελούνται” της τετραήμερης αργίας για να τρέξουν σαν τρελοί πατείς με πατώ σε _γνωστές οι περιπτώσεις με τα γνωστά φαινόμενα υστερίας και συνωστισμούς _με ουρές χιλιομέτρων μερικές φορές στις εισόδους των καταστημάτων, ώστε με το άνοιγμά τους να διεκδικήσουν _υποτίθεται τα φθηνότερα προϊόντα. Οι διαπληκτισμοί και τα ποδοπατήματα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Τα καταστήματα ανοίγουν 5-6 το πρωί (οι ουρές είναι από τα μεσάνυχτα) και παραμένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ. Τα τελευταία χρόνια, πολλές αλυσίδες ανοίγουν ακόμη νωρίτερα κάποιες μάλιστα αμέσως μετά μεσάνυχτα!! Και η εισβολή του μανιασμένου πλήθους, που περιμένει επί ώρες στην ουρά για το άνοιγμα, είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα των αστικών ΜΜΕ και δελτίων ειδήσεων.
Απεργία στην «Amazon» σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου
Από τη μεριά τους οι συνήθεις γραφικοί ακτιβιστές _ανίκανοι να δουν την ουσία, συσπειρώνονται κάτω από τη σημαία της Ημέρας Αγοραστικής Αποχής (Buy Nothing Day), με χάπενινγκ έξω από τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα…
Για την ιστορία: η προέλευση του όρου «Μαύρη Παρασκευή».
Οι ερμηνείες που έχουν προταθεί είναι πολλές, πειστική φαίνεται αυτή που πρότεινε η αμερικανική εφημερίδα «Philadelphia Inquirer». Τη 10ετία του ΄50, όταν οι εγγραφές στα λογιστικά βιβλία ήταν χειρόγραφες, οι λογιστές σημείωναν με κόκκινο μελάνι το παθητικό και με μαύρο τα κέρδη, που για τα εμπορικά μαγαζιά της εποχής εκείνης ξεκινούσαν από αυτή τη μέρα και συνεχίζονταν μέχρι τα Χριστούγεννα (αργότερα οι ταμειακές με “κορδέλα” ήταν έτσι μαύρο_κόκκινο).
Μία νεώτερη ερμηνεία που κυκλοφόρησε μέσω διαδικτύου το 2013, θέλει την ημέρα αυτή να γίνονταν αγοραπωλησίες δούλων, όταν στην Αμερική ίσχυε ο θεσμός της δουλείας, πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Η άποψη αυτή καταρρίφθηκε σχεδόν αμέσως από τους ιστορικούς (ως θεωρία συνομωσίας).
Η πρώτη γνώμη που διατυπώθηκε για την προέλευση της ονομασίας Μαύρη Παρασκευή εμφανίστηκε στο περιοδικό «Factory Management and Maintenance» το Νοέμβρη του 1951 και αναφερόταν στην πρακτική των υπαλλήλων να κάνουν κοπάνα από την εργασία τους την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, προφασιζόμενοι ασθένεια, προκειμένου να απολαύσουν την τετραήμερη αργία.