Σε δυσθεώρητα επίπεδα ανεβαίνει η …ανταλλαγή δασμών στην οποία επιδίδονται ΗΠΑ και Κίνα, αντικατοπτρίζοντας την ολόπλευρη όξυνση της αναμέτρησής τους για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, με σοβαρές επιπτώσεις σε όλες τις καπιταλιστικές οικονομίες, «συμμάχων» και αντιπάλων, οι οποίες επιπτώσεις θα επιχειρηθεί να φορτωθούν στις πλάτες των λαών.
Σε ένα διαρκές πινγκ πονγκ, μετά τους πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, που ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση Τραμπ, και τους δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα με τους οποίους απάντησε το Πεκίνο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε προχθές Τρίτη δασμούς 104% και το Πεκίνο απάντησε εκ νέου, με δασμούς 84% και κυρώσεις σε αμερικανικές εταιρείες.
Χθες βράδυ, η κυβέρνηση Τραμπ αύξησε κι άλλο τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, σε «125%, με άμεση ισχύ».
Ταυτόχρονα, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα παζάρια, μεταξύ άλλων και με «συμμάχους» των ΗΠΑ που χρεώθηκαν με μεγάλους δασμούς, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, στην ίδια ανάρτηση με την οποία κοινοποίησε τη νέα εκτόξευση των δασμών κατά της Κίνας, ανακοίνωσε «πάγωμα» για 90 μέρες των αυξημένων «ανταποδοτικών» δασμών που ανακοινώθηκαν την περασμένη βδομάδα για δεκάδες άλλες χώρες.
«Λόγω της έλλειψης σεβασμού της Κίνας απέναντι στις διεθνείς αγορές (…) αυξάνω τους δασμούς στην Κίνα στο 125%», έγραψε. «Ταυτόχρονα, λόγω της προθυμίας περισσότερων από 75 χωρών να διαπραγματευτούν, ενέκρινα την αναστολή για 90 ημέρες των ανταποδοτικών δασμών που θα μειωθούν σημαντικά κατά την περίοδο αυτή, στο 10% και θα τεθούν άμεσα σε ισχύ» και για τις άλλες χώρες.
Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι οι χώρες που «δεν ανταπέδωσαν» τους δασμούς θα ανταμειφθούν και ότι αναμένεται και άλλες χώρες να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να διαπραγματευθούν «την καλύτερη συμφωνία». Υπενθύμισε ότι ήδη η Ιαπωνία ετοιμάζεται να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το θέμα.
Αντιδράσεις και διεργασίες
Οι ενέργειες των ΗΠΑ συνεχίζουν να προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις και πολύμορφες διεργασίες στις χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υπογράμμισε σήμερα πως «υποδέχεται θετικά» την αναστολή των δασμών, όμως συμπλήρωσε πως «ζητεί σθεναρά» οι ΗΠΑ να αναστείλουν επίσης την ισχύ των υπόλοιπων δασμών που εφαρμόζουν, πάνω απ’ όλα στον χάλυβα και στα αυτοκίνητα, που αποτελούν δύο από τις κορυφαίες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση, που διαπραγματεύεται εντατικά με τους Αμερικανούς εδώ και εβδομάδες προσπαθώντας να καταλήξει σε μια συμφωνία με την οποία θα μπορούσαν να καταργηθούν πλήρως ή εν μέρει αυτοί οι δασμοί, θέλει να «επιταχύνει» την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών σε έναν «κόσμο που αλλάζει» δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, με την ευκαιρία της επίσκεψης της Ινδής ομολόγου της με την οποία συζήτησαν τη «σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας».
Στην Αυστραλία, ο πρεσβευτής της Κίνας στη χώρα, Σιάο Τσιάν, κάλεσε την Καμπέρα και άλλους εμπορικούς εταίρους της χώρας του να «αντιμετωπίσουν μαζί τις παγκόσμιες αλλαγές» σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sydney Morning Herald. «Με δεδομένες τις νέες συνθήκες, η Κίνα είναι έτοιμη να δράσει χέρι με χέρι μαζί με την Αυστραλία», έγραψε.
Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Μαρλς, απάντησε πως «αυτό δεν πρόκειται να γίνει, δεν νομίζω πως θα κρατήσουμε το χέρι της Κίνας». «Δεν θέλουμε να δούμε εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Αμερική και την Κίνα, για να είμαι σαφής (…) ο σκοπός μας είναι να διαφοροποιήσουμε τις εμπορικές συναλλαγές μας», είπε.
Η Αυστραλία θεωρείται σύμμαχος – κλειδί των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και της Ωκεανίας, ένα από τα θερμά μέτωπα της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης, ενώ η Κίνα είναι ταυτόχρονα ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της.
Ο ΠΟΕ φοβάται μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ
Η όξυνση της αντιπαράθεσης προκαλεί ανησυχία για τις οικονομικές της συνέπειες, η οποία εκφράζεται και μέσα από τις τοποθετήσεις των επίσημων θεσμών των ιμπεριαλιστικών ενώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εκτίμησε πως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση έως και 80% των εμπορευματικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτή η τακτική «οφθαλμός αντί οφθαλμού» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μαζί περίπου το 3% του παγκόσμιου εμπορίου, έχει ευρύτερες συνέπειες που θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τις οικονομικές προοπτικές παγκοσμίως», υπογραμμίζει ο ΠΟΕ.
Ο διαχωρισμός της παγκόσμιας οικονομίας σε δύο μπλοκ, κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μείωση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ κατά σχεδόν 7%, αναφέρει η δήλωση.
Πηγή: 902.gr