Φινλανδία (Suomi): η δήθεν “ουδέτερη”, “φιλειρηνική” χώρα, που το 1940 συμμαχώντας με τους Ναζί επέκτειναν τα σύνορα τους σε βάρος της ΕΣΣΔ _μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1995 και του ΝΑΤΟ από το 2023. Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει ότι τυχόν εγκατάσταση ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα είναι αιτία στρατιωτικής επίθεσης. Ως απάντηση στην περικύκλωση από Βορρά, μετακινεί πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, με άμεσο κίνδυνο να αποτελέσει «κρίκο» για να περάσει η σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας έξω από το έδαφος της Ουκρανίας. Όσο για την ευμάρεια κλπ δείτε στο Ριζοσπάστη μια «εξαιρετικά δύσκολη συζήτηση» στη Φινλανδία και «έχουν κλείσει 2.500 δημοτικά σχολεία τις τελευταίες 10ετίες»__ Το ΝΑΤΟ «κυκλώνει» τη Βαλτική Θάλασσα με ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας __Νέο σοβαρό βήμα κλιμάκωσης η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ __ Βλ και αναρτήσεις μας για το λεγόμενο «σκανδιναβικό μοντέλο»
Η Suomi, ως χώρα της βόρειας Ευρώπης και μάλιστα της Σκανδιναβίας, αποτέλεσε από “πάντα” παράδειγμα προς μίμηση για τους εδώ και όχι μόνο αστούς κλπ. “πρόθυμους”. Με έκταση 3πλάσια και πληθυσμό το μισό από τη χώρα μας, ανάμεσα σε Σουηδία, Νορβηγία, Ρωσία (πρώην ΕΣΣΔ) και Βαλτική, αποτελεί προνομιούχο _ιμπεριαλιστικό σύμμαχο της Ουκρανίας ενώ ο στρατός της, δεν είναι τίποτε λιγότερο από ένα Ισραήλ στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με άρθρο των Times “η Φινλανδία, με ραχοκοκκαλιά από χάλυβα, έχει μια αίσθηση κοινής ιστορίας και εθνικού σκοπού που την ενώνει, μεγάλο μέρος της οποίας έχει τις ρίζες της στους πολύ σκληρούς πολέμους που έχει διεξάγει με τον τεράστιο και σκοτεινό γείτονά της (σσ. βλ ΕΣΣΔ) _Ο παγκόσμιος Δείκτης Ευτυχίας (σσ. sic!!) φέρνει εδώ και χρόνια σταθερά τη Φινλανδία στην πρώτη θέση των χωρών που οι πολίτες τους είναι ευτυχισμένοι.
Μια χώρα που έχει έναν τεράστιο για τα δεδομένα της και εξαιρετικά εκπαιδευμένο στρατό σε μόνιμη επιφυλακή επιφυλακή, αλλά και τη βούληση για επίθεση.
Μιλιταρισμός
Η στρατιωτική θητεία στη Φινλανδία είναι υποχρεωτική για τους άντρες και η εκπαίδευση σε συνθήκες μάχης γίνεται από την πρώτη στιγμή, ενώ ανανεώνεται διαρκώς με κλήσεις για επανεκπαίδευση. “Οι Φινλανδία έχει απίστευτα υψηλή ανθεκτικότητα όσον αφορά τόσο το στρατό όσο και τους πολίτες της”, λέει στους Times μια ανώτερη πηγή του ΝΑΤΟ. “Αυτή η νοοτροπία, να σκέφτεσαι πραγματικά την προοπτική του πολέμου και να σχεδιάζεις προσεκτικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι κάτι που θα θέλαμε να σκέφτονται όλοι οι σύμμαχοί μας”. Οι νέοι Φινλανδοί εκφράζουν αβίαστα ένα αίσθημα εθνικισμού (αυτό δεν είναι καινούργιο), θυμούνται και μιλούν για “το φάσμα της ρωσικής επιθετικότητας”: “Με τη Ρωσία, όταν κάτι συμβαίνει, συμβαίνει για τα καλά”, λέει ένας φοιτητής στους Times. “Τότε απλά πρέπει να πας στο μέτωπο. Η Φινλανδία έχει πολύ καλό στρατό. Είμαστε σε καλά χέρια”. “Η Φινλανδία δεν έχει αμυντική δύναμη, η Φινλανδία είναι ολόκληρη μια αμυντική δύναμη (σσ. όσο αμυντικό είναι και το ΝΑΤΟ)”, λέει στους Times ο Πέκα Τοβέρι, βουλευτής και απόστρατος στρατηγός. “Υπάρχουν καταφύγια για 900.000 στο Ελσίνκι. Όταν θέλουμε να φτιάξουμε μια γέφυρα πρέπει να την προετοιμάσουμε για δολιοφθορά. Έχουμε έξι μήνες αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Είμαστε σαν σκαντζόχοιρος: δύσκολο να τον καταπιείς”. Σε αυτό το πλαίσιο _συνεχίζει το Times , ίσως τα άλλα κράτη της ηπείρου μπορούν να μάθουν πολλά από τους Φινλανδούς.
Μουσείο Λένιν τέλος
τώρα “nootti” ___
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η διάλυση του πρώην Μουσείο Λένιν στο Τάμπερε, το οποίο άνοιξε το 1946 ως σύμβολο της Σοβιετικο-φινλανδικής, άλλαξε όνομα εν μέσω και του πολέμου στην Ουκρανία και είναι πλέον Nootti _μεταφράζεται σε σημείωμα ή σημείωση _όμως συνειρμικά (φαίνεται και από τις δηλώσεις των επικεφαλής του μουσείου βλ. παρακάτω), παραπέμπει στην “nootti” (noottikriisi, σουηδικά notkrisen) μια πολιτική κρίση στις σχέσεις ΕΣΣΔ και Φινλανδίας το 1961. Η Σοβιετική Ένωση έστειλε στη Φινλανδία διπλωματική νότα στις 30 Οκτωβρίου 1961, αναφερόμενη στην απειλή πολέμου από τη στρατιωτικοποίηση της Δυτικής Γερμανίας, προτείνοντας να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την άμυνα των δύο χωρών, όπως προβλεπόταν από το σχετικό σύμφωνο φιλίας του 1948. Το υπόμνημα συνέπεσε χρονικά με την Tsar Bomba (Σοβιετική βόμβα υδρογόνου RDS-220) _της πιο ισχυρής πυρηνική δοκιμή στην ιστορία _μετά τις αμερικάνικες προβοκάτσιες ανά τον κόσμο, αμέσως μετά την Κρίση του Βερολίνου και την Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων.
Έτσι το αφιερωμένο στον σοβιετικό ηγέτη Βλαντίμιρ Λένιν μουσείο _σύμφωνα με τον theguardian, επικαιροποιήθηκε με νέο όνομα και νέα εκθέματα «ως απάντηση στις ταχέως μεταβαλλόμενες σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία, μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία». Όταν πρωτολειτούργησε το 1946, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το ίδρυμα ήταν σύμβολο της μεταπολεμικής φιλίας και η τοποθεσία επιλέχθηκε επειδή στο Τάμπερε συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο Λένιν και ο Στάλιν ως νεαροί κομμουνιστές ηγέτες. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου έγινε τόπος διπλωματίας και το 2016 το μουσείο ανανεώθηκε για να επικεντρωθεί στη σοβιετική (αντι)ιστορία _στη διαστρέβλωση -ξαναγράψιμο δλδ της ιστορίας αντί για τη ζωή του Λένιν.
Ο Κάλε Κάλιο, διευθυντής του μουσείου, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια το όνομα Λένιν είχε γίνει «βάρος». «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών αποδείχθηκε ότι «δεν ήταν πια πολύ καλή μάρκα» _«δεν πούλαγε _ Ο κόσμος δεν καταλάβαινε το ρόλο του και έτσι αποφασίσαμε να κλείσουμε το μουσείο και να χτίσουμε ένα εντελώς νέο και να συνεχίσουμε με το όνομα Nootti»…
Τα θέματα του νέου μουσείου περιλαμβάνουν _δείτε και Facebook την κατάρρευση της ρωσικής αυτοκρατορίας το 1917 και τη φινλανδική ανεξαρτησία, τους εμφύλιους πολέμους και στις δύο πλευρές των συνόρων, την τύχη των Σοβιετικών Φινλανδών επί Στάλιν, τον χειμερινό πόλεμο, τη φινλανδική συμμαχία με τον Χίτλερ, τον ψυχρό πόλεμο, τη «φινλανδοποίηση», τις μυστικές υπηρεσίες, το διμερές εμπόριο, τις πολιτιστικές σχέσεις και τον τουρισμό από τη δεκαετία του 1950 και την προετοιμασία για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ το 2023.
Μεταξύ των εκθεμάτων – φωτογραφίες, κείμενα, βίντεο και ιστορικά αντικείμενα που αφηγούνται την ιστορία της εξελισσόμενης σχέσης των δύο χωρών- υπάρχει κι ένα ποδήλατο που χρησιμοποιήθηκε από έναν αιτούντα άσυλο για να διασχίσει τα σύνορα το 2023. Το μουσείο δήλωσε ότι στόχος του είναι να αφηγηθεί τόσο τις φινλανδικές όσο και τις ρωσικές ιστορίες, αλλά δεν συνεργάζεται με το ρωσικό κράτος ή τα ρωσικά μουσεία.
Όποια και αν είναι η κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Kalle Kallio πιστεύει ότι το μουσείο με το νέο του όνομα και εστίαση θα έχει πάντα σημασία. «Αν κοιτάξουμε την ιστορία της Φινλανδίας και τις βασικές μας στιγμές στην ιστορία τα τελευταία 150 χρόνια, είναι αδύνατο να τις καταλάβουμε χωρίς να κατανοήσουμε επίσης τη ρωσική ιστορία», είπε. «Έτσι οι ιστορίες μας είναι πραγματικά δεμένες μεταξύ τους». Και πρόσθεσε: «Οι σχέσεις μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας θα είναι πάντα εκεί. Δεν ξέρουμε τι είδους σχέσεις θα είναι, αλλά θα υπάρξουν σχέσεις και είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα έρχεται συνεχώς νέα ιστορία».