Από το Χαϊδάρι ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απρίλη, το διήμερο εκδηλώσεων των Δήμων Χαϊδαρίου και Καισαριανής για τα 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την 1η Μαΐου του 1944.
Η εναρκτήρια εκδήλωση έγινε στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, στο Μπλοκ 15, εκεί από όπου οι Γερμανοί κατακτητές πήραν τους «200» για να τους εκτελέσουν στην Καισαριανή.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον Τάκη Κουβαρά, πρόεδρο του παραρτήματος Χαϊδαρίου ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στους αλύγιστους κομμουνιστές κρατούμενους, όχι μόνο της περιόδου της κατοχής αλλά και της Μεταξικής δικτατορίας που προηγήθηκε, το καθεστώς της οποίας παρέδωσε πολλούς από αυτούς κατευθείαν στους ναζί.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δεν υποχώρησαν, δεν εγκατέλειψαν τον αγώνα τους για μια άλλη κοινωνία παρά τα φριχτά βασανιστήρια, παρά τις κάννες των όπλων που στρέφονταν καταπάνω τους για να τους εκτελέσουν. Όπως είπε, έτσι πρέπει κι εμείς σήμερα να βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο του αγώνα, μέχρι να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας.
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της εποχής εκείνης αλλά και στα διδάγματα της στο σήμερα.
Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου ξεκίνησε λέγοντας πως το αίμα των 200 παλικαριών πότισε και γιγάντωσε το δέντρο της λευτεριάς. «Η στάση τους είναι μια λαμπρή σελίδα στην ηρωική πάλη του λαού, μια ακόμα απόδειξη της δύναμης του λαού, που έδειξε πως ακόμα και στις πιο μαύρες συνθήκες μπορεί να νικήσει και τον πιο σκληρό εχθρό» είπε ο κ. Σελέκος.
Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου τόνισε επίσης πως η ιστορία του Χαϊδαρίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το στρατόπεδο, με το Μπλοκ 15, αλλά και με την εκτέλεση του Νίκου Πλουμπίδη και της Λέλας Καραγιάννη.
Πως πολλοί τους παρουσιάζουν ως υπερανθρώπους, όμως όπως χαρακτηριστικά είπε κανείς δεν γεννιέται ήρωας, οι ήρωες διαμορφώνονται μέσα από τη φωτιά της ταξικής πάλης. Οι ήρωες αγωνιστές του τότε πίστευαν με όλη τους την ύπαρξη στον αγώνα για να ξημερώσει καλύτερη μέρα για αυτούς και τα παιδιά τους, και η στάση τους αποτελεί παράδειγμα για εμάς.
Επιπλέον υπενθύμισε πως απαίτηση του λαού της περιοχής είναι να δημιουργηθεί το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στο μπλοκ 15. «Τιμή και δόξα στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές. Τιμή και δόξα σε όλους όσοι αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν, διώχθηκαν σε όλους όσοι είχαν συμβολή στη λευτεριά της πατρίδας μας» κατέληξε.
Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων και ακολούθησαν συγκινητικές στιγμές, με τους ηθοποιούς Κερασία Σαμαρά και Κώστα Αρζόγλου να διαβάζουν μηνύματα μελλοθανάτων τα οποία έγραψαν λίγο πριν στηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα, και στη συνέχεια το προσκλητήριο των εκτελεσμένων.
Το πρόγραμμα έκλεισε με μουσικούς από το μουσικό εργαστήρι «Αμφίων» να τραγουδούν το «Χαϊδάρι» του Μάρκου Βαμβακάρη και άλλα τραγούδια που έχουν συνδεθεί με τους ανυποχώρητους αγώνες του λαού για ελευθερία.