Αναποδογύρισμα της πραγματικότητας__
Αυτή είναι η λέξη που ταιριάζει στο πώς περιγράφουν τα αστικά επιτελεία τις εξελίξεις στην οικονομία, μετά την ανακοίνωση των δασμών από τις ΗΠΑ. «Ο Τραμπ καταστρέφει την οικονομία», «οδηγεί στην ύφεση» και «τα χρηματιστήρια καταρρέουν» από τις «παράλογες αποφάσεις του». Μερικά περίεργα πράγματα όμως συμβαίνουν: Τα ίδια ακριβώς επιτελεία και οι μεγαλύτεροι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.ά.) προέβλεπαν επιβράδυνση – στα όρια της ύφεσης – των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, ανάμεσά τους και των ΗΠΑ, ήδη από το περσινό καλοκαίρι, πολύ πριν εκλεγεί η κυβέρνηση Τραμπ. Δεύτερον, όλος αυτός ο «πανικός στα χρηματιστήρια» έρχεται μετά από ένα «τρελό ράλι» κερδοφορίας και διαβεβαιώσεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι «πολύ ισχυρή» για να κινδυνεύει από ύφεση, όπως προέβλεπαν ορισμένοι από τους αναλυτές.
Γράφει ο \\ Αστέρης Αλαμπής _Μίδας
Τι δείχνουν όλα αυτά; Όσο κι αν προσπαθούν να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο, η πραγματικότητα είναι ότι τα αίτια μιας ενδεχόμενης ύφεσης στις ΗΠΑ – όπως και στα υπόλοιπα καπιταλιστικά κράτη – είναι βαθύτερα και συνδέονται με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που σαπίζει. Οι νόμοι του οδηγούν στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, που δεν βρίσκει κερδοφόρες διεξόδους, οδηγώντας σε αλλεπάλληλες κρίσεις. Πάνω σε αυτό το έδαφος οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και αυτό προσπαθεί να διαχειριστεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση, που βλέπει ότι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστεί την πρωτοκαθεδρία της στο ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι με «πόλεμο μέχρις εσχάτων», ακόμα κι αν χρειαστεί να «ματώσει» η ίδια. Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν είναι τι δείχνουν όλα αυτά για τους λαούς. Και η απάντηση είναι ότι «φως» δεν υπάρχει μέσα στο μαγκανοπήγαδο του καπιταλισμού, αλλά μόνο στη σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης, το κεφάλαιο και την εξουσία του.
Νέες απειλές του Τραμπ κατά της Κίνας
«Προειδοποιεί» με επιπλέον δασμούς 50% αν το Πεκίνο δεν αποσύρει τα «αντίμετρα» __Ο Τραμπ προειδοποίησε την Κίνα με νέα αύξηση των δασμών αν δεν ανακαλέσει τα αντίμετρα που ανακοίνωσε
- Κλιμακώνοντας «προειδοποιήσεις» και απειλές προς αντιπάλους αλλά και «συμμάχους» που αντιδρούν στη σαρωτική αύξηση των δασμών, αλλά και καλέσματα προς τον αμερικανικό λαό να φορτωθεί το τίμημα κάθε σχεδίου «για να γίνει η Αμερική σπουδαία ξανά», η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει όλα τα μέτρα που θα ωφελήσουν τα αμερικανικά μονοπώλια στον διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό.
- Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χ. Λούτνικ δήλωσε ότι οι δασμοί σίγουρα θα παραμείνουν σε ισχύ «για μέρες και βδομάδες», ενώ άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι εκπρόσωποι άνω των 50 κυβερνήσεων ζήτησαν ήδη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τους όρους της εμπορικής συνεργασίας τους με τις ΗΠΑ.
- Ο δε Τραμπ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι πρώτο ζητούμενο είναι η πιο αποφασιστική αναμέτρηση με την Κίνα (που απειλεί την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα), την οποία χαρακτήρισε «τον μεγαλύτερο καταχραστή απ’ όλους». Αναφερόμενος μάλιστα σε συνομιλία που είχε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα, τόνισε ότι «όλα πρέπει να αλλάξουν (σ.σ. στους όρους του διμερούς εμπορίου με άλλες χώρες), αλλά ειδικά με την Κίνα!».
Στη συνέχεια απείλησε το Πεκίνο με νέους τεράστιους δασμούς αν αυτό δεν αποσύρει τα «αντίμετρα» που ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες.
- Συγκεκριμένα, σε νέα ανάρτηση ο Τραμπ απείλησε ότι «αν η Κίνα δεν αποσύρει την αύξηση κατά 34% πάνω από την ήδη μακροχρόνια εμπορική της κατάχρηση μέχρι σήμερα, 8 Απριλίου 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν πρόσθετους δασμούς στην Κίνα ύψους 50%, με ισχύ από τις 9 Απριλίου», και «όλες οι συνομιλίες με την Κίνα σχετικά με τις συναντήσεις που ζήτησαν μαζί μας θα τερματιστούν».
Αντιθέσεις και «ανησυχίες» και εντός ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, πάντως, «προβληματισμοί» για τις συνέπειες των σαρωτικών δασμών που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον διατυπώνονται και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ακόμα και εντός τμημάτων του κεφαλαίου που υποστηρίζουν τον Τραμπ, αποτυπώνοντας τις βαθιές ενδοαστικές αντιθέσεις.
- Μεταξύ άλλων, ο εκατομμυριούχος Μπιλ Ακμαν, ο οποίος υποστήριξε τον Τραμπ στην εκλογή του, σε δηλώσεις του αναγνωρίζει την ανάγκη αντιμετώπισης του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, ωστόσο υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί περιθώριο τριών μηνών στην εφαρμογή των δασμών, ώστε οι χώρες να επαναδιαπραγματευτούν τις εμπορικές τους σχέσεις με τις ΗΠΑ.
- Ο πρόεδρος της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, δήλωσε ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε πληθωριστικές πιέσεις (…) το κατά πόσον το δασμολογικό μενού θα προκαλέσει και ύφεση, αυτό παραμένει ανοιχτό, αλλά θα επιβραδύνει την ανάπτυξη». Δίκτυα ανέφεραν πως ο ίδιος τον Γενάρη δήλωνε ότι ο κόσμος πρέπει να «ξεπεράσει» τις ανησυχίες για τους δασμούς, επειδή θα είναι θετικοί για την εθνική ασφάλεια.
- Αλλά και ο μεγαλοκαπιταλιστής Ιλον Μασκ, στενός συνεργάτης του Τραμπ και επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE), εξέφρασε την άποψη ότι «ιδανικά, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κινηθούν προς μια κατάσταση μηδενικών δασμών, δημιουργώντας μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής».
Από την πλευρά του ο Τραμπ, απευθυνόμενος σε όσους αντιδρούν στο εσωτερικό της χώρας, στους οποίους περιλαμβάνονται και ορισμένα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, ζήτησε να μην είναι …«αδύναμοι και ηλίθιοι» (!) αλλά «δυνατοί, θαρραλέοι και υπομονετικοί», αφού «το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλείο!».
Μηδενικούς δασμούς σε βιομηχανικά προϊόντα προτείνει η ΕΕ
- Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης «Moody’s», οι εταιρικές χρεοκοπίες ενδέχεται να αγγίξουν το 8% μέσα στον επόμενο χρόνο, διότι «οι δασμοί που ανακοινώθηκαν από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη εντείνουν τον πιστωτικό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις, αυξάνοντας την πιθανότητα χρεοκοπιών και μεγαλύτερων spreads, τάσεις που ήδη αρχίζουν να εμφανίζονται», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Ντ. Χάμιλτον. Εκτίμησε δε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που θα πληγούν περισσότερο είναι η Ιρλανδία, η Σλοβακία, η Γερμανία,η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Αυστρία.
- Από τη μεριά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Μ. Σέφτσοβιτς, σε χτεσινή συνεδρίαση με τους ομολόγους του είπε ότι το εύρος των αμερικανικών δασμών που επέβαλε ο Τραμπ πλήττει εξαγωγές αξίας 380 δισ. ευρώ (416,21 δισ. δολαρίων) από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε δε ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται «κατάλογο με αντίμετρα».
- Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε πόσο φουντώνουν τα παζάρια, αναγνωρίζοντας ότι «πράγματι προτείναμε δασμούς “μηδέν προς μηδέν” (“zero-for-zero”) για τα βιομηχανικά προϊόντα, όπως κάναμε με επιτυχία με πολλούς άλλους εμπορικούς εταίρους. Γιατί η Ευρώπη είναι πάντα έτοιμη για μια καλή συμφωνία». Σημείωσε πάντως και ότι η ΕΕ θα προστατευτεί από τις έμμεσες επιπτώσεις μέσω της εκτροπής του εμπορίου, και γι’ αυτόν τον σκοπό «θα δημιουργήσουμε μια Task Force για την επιτήρηση των εισαγωγών».
Σύμφωνα με έγγραφο που είδε το «Reuters», η Κομισιόν προτείνει αντιδασμούς 25% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από τις 16 Μάη, ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. Η Επιτροπή προτείνει αντιδασμούς και σε άλλα προϊόντα των ΗΠΑ, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από 1η Δεκέμβρη. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρ. Χάμπεκ (προερχόμενος από τους Πράσινους) είπε στο περιθώριο συνάντησης με τους ομολόγους του ότι η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει «ήρεμα και προσεκτικά, αλλά και με σαφήνεια και αποφασιστικότητα», προσθέτοντας πως «η Ευρώπη θα βρεθεί σε θέση ισχύος» εφόσον επιδείξει «ενότητα και αποφασιστικότητα».
«Αυστηρά και ισχυρά» αντίμετρα στους δασμούς των ΗΠΑ προαναγγέλλει η Κίνα
Στη Ρωσία, τέλος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ μίλησε για μια «περίοδο εξαιρετικά τεταμένη» και μια «οικονομική θύελλα» που διαμορφώνεται, εκφράζοντας ανησυχία ειδικά για την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
(παρένθεση)
ΗΠΑ: Συντονισμένες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις
- Μπαράζ περίπου 1.400 αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε εκατοντάδες πόλεις των ΗΠΑ, με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα Χέρια», με αιτήματα που αφορούσαν μεταξύ άλλων την κοινωνική ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων κρατικών και δημοσίων υπαλλήλων, την καταστολή ενάντια στους μετανάστες, τις συνέπειες από την επιβολή των νέων δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ κ.ά.
- Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από δημαρχεία, πολιτειακά κοινοβούλια, ομοσπονδιακές υπηρεσίες, σε κεντρικούς δρόμους ή πλατείες μεγαλουπόλεων όπως η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον, η Βοστόνη, το Λος Αντζελες και διατράνωσαν την αντίθεσή τους σε σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ περίπου 2,5 μήνες μετά την ορκωμοσία του.
- Διαδηλώσεις Αμερικανών έγιναν και σε γειτονικές χώρες όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, αλλά και έξω από τις αμερικανικές πρεσβείες σε Παρίσι, Βερολίνο κ.α.
- Σε ένα τέτοιο φόντο, η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου στον Λευκό Οίκο, Λιζ Χάστον, εμφανίστηκε να διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει περικοπές στην υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης και στο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, Medicaid – τα οποία βέβαια δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για τη στοιχειώδη κάλυψη των σχετικών αναγκών του αμερικανικού λαού.
Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της εταιρείας «Reuters/Ipsos» που δημοσιοποιήθηκε πριν από μια βδομάδα έδειξε πτώση στη δημοτικότητα του Ντ. Τραμπ, στο 43% από 47% όταν ορκίστηκε στις 20 Ιανουαρίου. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 37% των Αμερικανών εγκρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία.
Σε άλλη δημοσκόπηση που έγινε από το «Harvard Caps/Harris», το 49% των ερωτηθέντων που είναι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι δήλωσε πως εγκρίνει τις πολιτικές της κυβέρνησης, ποσοστό κατά 3% πεσμένο σε σχέση με έναν μήνα πριν. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 54% των ερωτηθέντων απάντησε πως ο Τραμπ κάνει γενικά «καλύτερη δουλειά» από ό,τι ο προκάτοχός του, Τζο Μπάιντεν.
Το ανακάτεμα της τράπουλας
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, λόρδος Πάλμερστον, είχε πει: «Δεν έχουμε αιώνιους συμμάχους και δεν έχουμε αιώνιους εχθρούς. Τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και αέναα, και αυτά τα συμφέροντα είναι καθήκον μας να ακολουθήσουμε». Η ρήση αυτή αντηχεί από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Καθώς οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται σε όλο τον κόσμο, παλιές συμβάσεις και συμβιβασμοί σπάνε, «σύμμαχοι» και αντίπαλοι αναδιατάσσονται, άξονες και «αντιάξονες», με συγκλίνοντα και συγκρουόμενα συμφέροντα, διαμορφώνονται συνεχώς.
Κάπως έτσι, οι υπουργοί Εμπορίου της Νότιας Κορέας, της Κίνας και της Ιαπωνίας συναντήθηκαν στις 30 Μάρτη, στον πρώτο μεταξύ τους «οικονομικό διάλογο», όπου συμφώνησαν «να συνεργαστούν στενά για μια ολοκληρωμένη και υψηλού επιπέδου» διαπραγμάτευση. Στόχος τους είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις τρεις χώρες για την προώθηση του «περιφερειακού και παγκόσμιου εμπορίου», σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση.
«Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η εφαρμογή της RCEP (Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συνεργασία Ασίας – Ειρηνικού – Αυστραλίας), στην οποία έχουν συμμετάσχει και οι τρεις χώρες, και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για την επέκταση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών μέσω των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας.
Όταν έγινε η συνάντηση, η αποκαλούμενη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ «ημέρα της απελευθέρωσης» δεν είχε φτάσει ακόμα. Ωστόσο, οι δασμοί που έχουν επιβληθεί (54% στις εισαγωγές από Κίνα, 24% στις ιαπωνικές και 25% στις νοτιοκορεάτικες) έρχονται να προστεθούν σε ειδικούς δασμούς στα αυτοκίνητα και στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων (25%) που προηγήθηκαν στις αρχές του προηγούμενου μήνα. Μετά το Μεξικό η Νότια Κορέα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας οχημάτων στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία, σύμφωνα με στοιχεία της S&P.
- Οι τρεις ασιατικές οικονομίες συνιστούν ένα ιδιαίτερο «σχήμα», καθώς είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ και αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές από τους δασμούς. Ωστόσο ανήκουν «παραδοσιακά» σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, με τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία να αποτελούν δύο από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, και μάλιστα με τις κάνες στραμμένες στην Κίνα.
- Οι δασμοί που επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εγχώρια οικονομία και να εκβιάσει μια νέα διαπραγμάτευση με «συμμάχους» και αντιπάλους, προκαλούν σοβαρές αναταράξεις και σπρώχνουν μεγάλες οικονομίες να αναζητούν αντίβαρα, μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν αγορές και να δεχτούν πλήγματα, που μπορεί να επιταχύνουν ακόμα και την ύφεση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια αλλαγή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου. Σίγουρα όμως διαμορφώνονται προϋποθέσεις αναβαθμισμένης οικονομικής συνεργασίας μεταξύ κρατών, που προηγουμένως θεωρούνταν αδιανόητη.
- Ο στόχος διαμόρφωσης ενός τριμερούς πλαισίου συνεργασίας ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία – Ν. Κορέα συζητιέται ήδη από το 1999. Η Ν. Κορέα πρότεινε για πρώτη φορά μια τριμερή σύνοδο κορυφής το 2004, εκτός του πλαισίου της «ASEAN Plus Three», σε ένα ξεχωριστό φόρουμ. Η πρώτη τριμερής πραγματοποιήθηκε το 2008 στην Ιαπωνία, με θέματα τη διατήρηση των τριμερών σχέσεων, την περιφερειακή οικονομία και την κοινή αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την πολιτική προστασία.
Τον Σεπτέμβρη του 2011, οι τρεις χώρες εγκαινίασαν τη Γραμματεία Τριμερούς Συνεργασίας στη Σεούλ. Ωστόσο, καθώς οι αντιθέσεις ΗΠΑ – Κίνας βάθαιναν, παρασέρνοντας και τις μεταξύ τους σχέσεις, δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος για μια τριμερή συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» από την έναρξη των συνομιλιών το 2012.
Οι ΗΠΑ πάντως δεν έχουν καμία διάθεση να «χαρίσουν» παραδοσιακούς «συμμάχους» τους στην Κίνας. Τον προηγούμενο μήνα, για παράδειγμα, ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, Πιτ Χέγκσεθ, πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία στον Ινδο-Ειρινικό, επισκεπτόμενος μεταξύ άλλων την Ιαπωνία, για να συναντήσει ανώτερα στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη, στο πλαίσιο «δεσμεύσεων που θα καθοδηγήσουν συνεχιζόμενες προσπάθειες για την ενίσχυση των συμμαχιών και των εταιρικών μας σχέσεων προς ένα κοινό όραμα για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».
Η ανακοίνωση του Πενταγώνου έκανε λόγο για περιοδεία που διεξάγεται ενώ «οι ΗΠΑ οικοδομούν μια άνευ προηγουμένου συνεργασία με χώρες παρόμοιας νοοτροπίας για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας». Λίγες μέρες μετά οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή, με τον κωδικό «Freedom Shield 25» («Ασπίδα Ελευθερίας»).
Αν κάτι επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις και στον Ινδο-Ειρηνικό είναι ότι τίποτα από όσα ξέραμε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Στη σκιά της «μάχης των μαχών» για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, με την Κίνα να αμφισβητεί τις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλες οι συμβάσεις που διαμορφώθηκαν μεταπολεμικά βρίσκονται σε φάση «επαναδιαπραγμάτευσης», με τα όπλα να βγαίνουν ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο. Αλλωστε, και ο λεγόμενος «εμπορικός πόλεμος» είναι στοιχείο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται, και δεν χωρίζεται με σινικά τείχη από τις στρατιωτικές συγκρούσεις.
Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες ανακατατάξεις και διεργασίες, ανεξάρτητα από το βάθος και την έκτασή τους, καμία αμηχανία δεν πρέπει να προκαλούν στους λαούς, που διαπιστώνουν από πρώτο χέρι ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι αυτά που κινούν τα νήματα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους ανταγωνισμούς, σε ιμπεριαλιστική ειρήνη και πόλεμο, ενάντια στους ίδιους και στα συμφέροντά τους, αφού δεν θα διστάσουν να τους σύρουν ακόμα και στο πεδίο της μάχης.
Πολύ περισσότερο, καμία προσδοκία δεν πρέπει να τρέφουν οι λαοί ότι κάτι καλό θα προκύψει από αυτό το ανακάτεμα της ιμπεριαλιστικής τράπουλας. Μόνο ο ίδιος ο λαός, πρωταγωνιστής των εξελίξεων, μπορεί να διαμορφώσει όρους εξόδου από τον ιμπεριαλιστικό ζόφο προς όφελός του, αξιοποιώντας τις ρωγμές τους και παλεύοντας σε κάθε χώρα να ανατρέψει την εξουσία τους.
Υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την θέσπιση αντιμέτρων για τους αμερικανικούς δασμούς που έχουν επιβληθεί, ψήφισαν σήμερα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
«Η ΕΕ θεωρεί τους δασμούς των ΗΠΑ αδικαιολόγητους και επιζήμιους, προκαλώντας οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η ΕΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα την προτίμησή της να υπάρξουν αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τα οποία θα ήταν ισορροπημένα και αμοιβαία επωφελή».
Η ψηφοφορία έγκρισης από τα κράτη μέλη σημαίνει ότι -μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών της Επιτροπής και τη δημοσίευση της εκτελεστικής πράξης- τα αντίμετρα θα τεθούν σε ισχύ. Οι δασμοί σε ορισμένα προϊόντα θα αρχίσουν να εισπράττονται από τις 15 Απριλίου.
«Αυτά τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
Η ψήφιση αυτή ακολουθεί εβδομάδες διαβουλεύσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων με μία σειρά φορέων και βιομηχανικών από το μπλοκ των 27 κρατών-μελών.
Οι αντι-δασμοί θα ισχύσουν στις εισαγωγές από ΗΠΑ, ωστόσο προς το παρόν η Επιτροπή δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον δασμολογικό συντελεστή που θα επιβάλει. Πάντως, τα αντίποινα αφορούν τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας περίπου 22 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε τρεις φάσεις οι αντι-δασμοί
__Καταψήφισε η Ουγγαρία
Τα αντίμετρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εφαρμοστούν σε τρεις φάσεις σύμφωνα με το Politico. Το πρώτο κύμα θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα, το δεύτερο στα μέσα Μαΐου και ο τελικός γύρος θα ακολουθήσει τον Δεκέμβριο. Μόνο η Ουγγαρία αντιτάχθηκε στο πακέτο, σύμφωνα με τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ με άμεση γνώση της ψηφοφορίας, ενώ και οι άλλες 26 χώρες ψήφισαν υπέρ.
«Η κλιμάκωση δεν είναι η λύση. Τέτοια μέτρα θα προκαλούσαν περαιτέρω ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία και στους πολίτες αυξάνοντας τις τιμές. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι οι διαπραγματεύσεις, όχι τα αντίποινα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο σε ανάρτησή του στο X.
_Η Ρωσία κατακεραυνώνει τον Τραμπ
“Παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες εμπορίου”
Για παραβίαση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου κατηγορεί ανοικτά τις ΗΠΑ η Ρωσία ύστερα από την επιβολή δασμών 104% στις εισαγωγές από την Κίνα. «Η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να δεσμεύεται από τους κανόνες του διεθνούς εμπορικού δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τους συνοριακούς φόρους στα κινεζικά προϊόντα κατά 10% τον Φεβρουάριο, η Κίνα παραπονέθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ο οποίος επιλύει τις εμπορικές διαφορές. Η Ζαχάροβα λέει ότι οι δασμολογικές αποφάσεις που έλαβε ο Τραμπ «παραβιάζουν τον θεμελιώδη κανόνα του ΠΟΕ». Είναι μια από τις σπάνιες φορές που ασκείται κριτική από τη ρωσική κυβέρνηση στις ΗΠΑ μετά την ρωσοαμερικανική προσέγγιση που ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ύστερα από την επιστροφή του στην εξουσία.
Ο δασμολογικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο «καθίσταται ακόμη πιο ανησυχητικός καθώς αφορά τις δύο βασικές παγκόσμιες οικονομίες», προειδοποίησε η Ζαχάροβα, καταδικάζοντας τον «μονομερή δασμολογικό προστατευτισμό» που αποφάσισε να ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης», συνέχισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποιώντας επίσης για τις «αρνητικές επιπτώσεις» στις παγκόσμιες αγορές.
Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε από την πλευρά της ότι το ρωσικό νομισματικό ίδρυμα «θα λάβει υπόψη» αυτόν τον «νέο σημαντικό κίνδυνο».
«Είναι ακόμη πολύ δύσκολο να αποσαφηνιστεί πού θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία (αυτές οι αλλαγές) και πώς θα επηρεάσουν τη Ρωσία», πρόσθεσε ωστόσο.
Η Ρωσία έχει γλιτώσει από τη λίστα με περισσότερες από 60 χώρες που επλήγησαν από τους τελευταίους δασμούς του Τραμπ, αλλά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει οποιαδήποτε πιθανή ζημιά αυξάνοντας τις αλληλεπιδράσεις της με την Κίνα.
Η πρώτη αντίδραση Τραμπ στα αντίποινα της Κίνας:
Ευκαιρία να μεταφέρετε την εταιρία σας στις ΗΠΑ
Τους λόγους για τους οποίους μεγάλες εταιρίες πρέπει να επιστρέψουν στις ΗΠΑ εξήγησε σε αναρτήσεις τους στο Truth Social o Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που η Κίνα απαντούσε με αντίποινα στους δασμούς 104% που της επιβλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση.
Στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανάρτησε δύο μηνύματα, στο πρώτο σημειώνει πως είναι ευκαιρία τώρα να μεταφέρετε την εταιρίας σας στις ΗΠΑ, όπως η Apple και πολλές άλλες, σε αριθμούς ρεκόρ το έχουν κάνει.
ΜΗΔΕΝΙΚΟΙ ΔΑΣΜΟΙ, και σχεδόν άμεσες ηλεκτρικές και ενεργειακές συνδέσεις και εγκρίσεις. Χωρίς περιβαλλοντικές καθυστερήσεις. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ, ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ_ Για να ακολουθήσει νέο μήνυμα με τη φράση «ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ!»
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επέκρινε την τελευταία επιβολή δασμών από την Κίνα στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «ατυχή».
Μιλώντας στο Fox Business Network, ο Σκοτ Μπέσεντ είπε ότι η κλιμάκωση του Πεκίνου «είναι χαμένη για αυτούς»__«Νομίζω ότι είναι ατυχές που οι Κινέζοι στην πραγματικότητα δεν θέλουν να έρθουν και να διαπραγματευτούν, γιατί είναι οι χειρότεροι παραβάτες στο διεθνές εμπορικό σύστημα», τόνισε