Με την ανακοίνωση των ποινών τελειώνει στις 24 Αυγούστου 1975 η δίκη των πρωταιτίων του στρατιωτικοφασιστικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967. Το Δικαστήριο επιβάλλει την ποινή του θανάτου στους τρεις αρχιπραξικοπηματίες Γ. Παπαδόπουλο, Γ. Μακαρέζο και Στ. Παττακό, κρίνοντάς τους ενόχους για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.
Η δίκη είχε αρχίσει στις 28 Ιούλη 1975 σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού, για λόγους ασφαλείας.
Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της διαδικασίας, ο Παπαδόπουλος παίρνει το λόγο και δηλώνει:
«Υπήρξα αρχηγός της επαναστάσεως (…). Ως εκ τούτου αναλαμβάνω την ευθύνη πλήρως, δι’ όλους όσοι συμμετέσχον εις την εκδήλωσίν της και δι’ όσα έπραξαν εντός του πνεύματος των διαταγών. Δε θα με ξανακούσητε εις το Δικαστήριόν σας. Θα αναμένω την απόφασίν σας (…)». Δήλωση αναλήψεως ευθυνών κάνουν στη συνέχεια οι Παττακός και Μακαρέζος, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι δηλώνουν: «Γνωρίζω την κατηγορία, αλλά δεν την αποδέχομαι». Αμετανόητοι, θρασείς, προκλητικοί.
Ενα από τα χαρακτηριστικά της δίκης είναι ότι γίνεται χωρίς πολιτική αγωγή (κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης), ενώ οι δικηγόροι των πραξικοπηματιών αποχωρούν με δήλωση ότι η καταδίκη των πελατών τους είναι προαποφασισμένη.
Κατά τη διάρκεια της δίκης καλούνται να καταθέσουν 65 μάρτυρες κατηγορίας και μερικοί μάρτυρες υπεράσπισης.
Ως μάρτυρες κατηγορίας καταθέτουν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες με εξαίρεση τον Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη, τον οποίο το δικαστήριο δεν κάλεσε να καταθέσει.
Στις 23 Αυγούστου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιάννης Ντεγιάννης διαβάζει την απόφαση του δικαστηρίου.
Την ίδια μέρα από κυβερνητική ανακοίνωση διαφαίνεται ότι οι επιβληθείσες θανατικές καταδίκες θα μετατραπούν. Ξεσπά θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Στις 25 Αυγούστου ο Κ. Καραμανλής συγκαλεί εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα να κινηθεί η διαδικασία για τη μετατροπή της θανατικής καταδίκης των τριών σε ισόβια δεσμά.
Στις 29 Αυγούστου ο Καραμανλής, μιλώντας σε συγκέντρωση 1.000 αξιωματικών, διαβεβαιώνει για την έκταση των ποινών των τριών πρωταιτίων, δηλώνοντας: «Οταν ομιλούμε για ισόβια δεσμά, εννοούμε ισόβια δεσμά».
Πηγή Ριζοσπάστης