📂 Σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου – 📋
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου
498 Δυαρχία στον Παπικό Θρόνο, με την εκλογή του Συμμάχου που υποστηρίζεται από τους Βησιγότθους και του Λαυρεντίου που υποστηρίζεται από τους Βυζαντινούς.
1247 Σύμφωνα με το θρύλο, πεθαίνει ο Ρομπέν των Δασών, μεγάλος υπερασπιστής των φτωχών και των αδυνάτων. Οι φτωχοί του Νότιγχαμ θρηνούν την απώλεια του.
1354 Ο Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Ιωάννης ΣΤ’ Καντακουζηνός παραιτείται από κάθε εξουσία και κλείνεται σε μοναστήρι, όπου θα ζήσει ως απλός μοναχός έως το 1383 και θα γράψει την περίφημη ιστορία του.
1808 Γεννήθηκε ο Βρετανός επιχειρηματίας, Τόμας Κουκ, ιδρυτής του πρώτου ταξιδιωτικού γραφείου που φέρει το όνομά του έως και σήμερα («Cook Travel»)
1821 Ο Γιουσούφ Σελίμ πασάς πυρπολεί την Πάτρα.
1890 Γεννήθηκε ο στρατηγός και πρόεδρος της Γαλλίας επί 11 χρόνια, Σαρλ Ντε Γκολ
1890 Γεννιέται o Lazar Markovich Lissitzky (Ελ Λισίτσκι), Ρώσος καλλιτέχνης (σχεδιαστής, φωτογράφος αρχιτέκτονας κά ‑πέθανε 30-Δεκ-1941 στη Μόσχα)
1890 Γεννιέται ο Ισπανός ‑μέγας δεξιοτέχνης πιανίστας και συνθέτης Joaquín Rodrigo (Χοακίν Ροδρίγο, πέθανε 6 Ιουλίου 1999). Γνωστός για τα κοντσέρτα του Concierto de Aranjuez ‑1939, madrigal — 1966, Andaluz 1967, para una fiesta — 1982 κά., επίσης για την “φαντασία” του Fantasía para un gentilhombre, 1954
1897 Μετά τον άτυχο Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 υπογράφεται η ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη. Η συνθήκη επιβάλλει στην Ελλάδα Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και την υποχρέωση να καταβάλλει στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικές λίρες, ως πολεμική αποζημίωση. Με την ίδια συνθήκη, η Κρήτη αποκτά την αυτονομία της.
1906 Τα αρχικά S.O.S. καθιερώνονται ως διεθνές σήμα κινδύνου, στο Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας του Βερολίνου. Θα ταυτιστεί με τα αρχικά της φράσης «Save Our Souls» (σώστε τις ψυχές μας). Η ακολουθία αυτή των γραμμάτων επιλέχθηκε διότι μεταδιδόταν εύκολα με τον Κώδικα Μορς: … _ _ _ … (…=S, _ _ _=O) δηλαδή τρεις τελείες, τρεις παύλες και τρεις τελείες. …Οι φράσεις Save Our Souls (σώστε τις ψυχές μας) ή Save Our Ship (σώστε το πλοίο μας) προέκυψαν εκ των υστέρων… Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του σήματος κινδύνου έγινε στο αμερικάνικο ατμόπλοιο «SS Arapahoe», στις 11 Αυγούστου του 1909, όταν έσβησε η μηχανή στα ανοιχτά της Βόρειας Καρολίνας.
Όλα τα μεγάλα ναυάγια της περιόδου, όπως ο Τιτανικός το 1912 κι ο Βρετανικός το 1916, εξέπεμπαν μανιωδώς «SOS» πριν από τη βύθισή τους. Επηρεασμένος από τις θαλάσσιες τραγωδίες, ο κόσμος έδωσε «νόημα και ουσία» στο σήμα κινδύνου _πέρα από όσα αναφέραμε προσθέστε το “Sink Or Swim” (βουλιάζουμε ή κολυμπάμε). Η ίδια αλληλουχία τελειών και παυλών αντιστοιχεί και στα γράμματα VTB, αλλά το SOS
θεωρήθηκε απλούστερο. Το σήμα για το SOS είναι το μοναδικό που περιλαμβάνει 9 στοιχεία, ενώ όλα τα άλλα δεν ξεπερνούν τα 8 στοιχεία, ακριβώς για να είναι πιο αναγνωρίσιμο.
Πέρα από το “SOS”, υπάρχει και ένας άλλος τρόπος για να δηλώσει κάποιος ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρόκειται για τη λέξη “Mayday” (χρησιμοποιείται και στην αεροπορία) _καμιά σχέση με την Πρωτομαγιά, προέρχεται από το γαλλικό ”m’aidez” ή “m’aider”, που σημαίνει “έλα να με βοηθήσεις”. Λένε ότι ακούστηκε πρώτη φορά το 1923 από τον Frederick Stanley Mockford, ανώτερο αξιωματικό που εργαζόταν στις τηλεπικοινωνίες στο αεροδρόμιο του “Croydon” του Λονδίνου.
Υπάρχει άρθρο της βρετανικής εφημερίδας “Times”, που εξηγεί γιατί τελικά ο όρος “Mayday” προτιμήθηκε στις τηλεπικοινωνίες από το “SOS”: πολύ απλά το γράμμα “S” δεν είναι αρκετά εύηχο και δεν μπορούσε να
διακριθεί με ευκολία τηλεφωνικώς _ επαναλαμβάνεται τρεις φορές Mayday _ Mayday _ Mayday
1907 Διοργανώνεται ογκώδης φοιτητική διαδήλωση στα Προπύλαια για το μη υποχρεωτικό του μαθήματος της Γυμναστικής («Γυμναστικά»).
1916 Αυτοκτονεί ο σοσιαλιστής Αμερικανός συγγραφέας Jack London (Τζακ Λόντον, γεννήθηκε 12 Ιανουαρίου 1876).
1920 Διενεργείται δημοψήφισμα από την κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη για την επάνοδο του Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε αναγκαστεί από τις δυνάμεις της Ανταντ να εγκαταλείψει το θρόνο το 1916.
1922 πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ
1930 Γεννήθηκε ο Βρετανός σκηνοθέτης του θεάτρου, Sir Peter Hall [Reginald Frederick] , Άγγλος σκηνοθέτης θεάτρου, όπερας και κινηματογράφου (Σερ Πίτερ Χολ πέθανε 11-Σεπ-2017)
1930 Γεννήθηκε ο ηθοποιός Κώστας Ρηγόπουλος
1934 Γεννήθηκε η λαϊκή τραγουδίστρια, Ρίτα Σακελλαρίου (πέθανε 6 Αυγούστου 1999)
1938 Δολοφονείται από τη μεταξική δικτατορία με άγρια βασανιστήρια στις φυλακές της Κέρκυρας ο Χρήστος Μαλτέζος, Γραμματέας της ΟΚΝΕ.
1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Έλληνες μπαίνουν νικητές στην Κορυτσά.
1941 Ανοίγει ο παγόδρομος μέσω της λίμνης Λαντόγκα προς το πολιορκημένο από τους Γερμανούς και Φινλανδούς Λένινγκραντ («δρόμος της ζωής»).
Το 1941–1942 η εν λόγω δίοδος διατηρήθηκε επί 152 μέρες παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς του εχθρού, ενώ εκκενώθηκαν μέσω αυτής 514.000 πολίτες, 35.000 τραυματίες στρατιώτες, μηχανήματα από 86 εργοστάσια και πολλά έργα τέχνης. Την επόμενη χρονιά ο «δρόμος της ζωής» συνέχισε να λειτουργεί, συνδράμοντας καταλυτικά στη συνολική διάσωση 1,3 εκατομμυρίων αμάχων της ηρωικής πόλης του Λένινγκραντ και το κράτημα των υπερασπιστών της έως το σπάσιμο της πολιορκίας από τον Κόκκινο Στρατό τον Ιανουάριο του 1944.
1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στη μάχη του Στάλινγκραντ, 250.000 Γερμανοί στρατιώτες περικυκλώνονται από τους Σοβιετικούς. Ο στρατηγός Φρίντριχ Πάουλους τηλεγραφεί στο Χίτλερ ότι οι δυνάμεις του περικυκλώθηκαν.
1942 Ο Χίτλερ διατάζει την αφρικανική στρατιά του Ρόμελ να πολεμήσει μέχρις ενός.
1943 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Διάσκεψη του Καΐρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Φρανκλίνος Ρούσβελτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Κινέζος ηγέτης Τσάνγκ Κάι Σεκ συναντώνται προκειμένου να βρουν τρόπο να νικήσουν την Ιαπωνία.
1943 Ο Λίβανος κηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία, μετά από εικοσάχρονη γαλλική κατοχή.
1954 Η ΚΕ του ΚΚΕ υποχωρώντας και αποδεχόμενη τις οπορτουνιστικές θέσεις του ΚΚΣΕ αποφασίζει να αποσύρει το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος, που είχε τεθεί σε εσωκομματική και δημόσια συζήτηση.
1956 Τελετή έναρξης των 16ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
1957 Το απολυτήριο του Δημοτικού γίνεται απαραίτητο για οποιαδήποτε εργασία στην Ελλάδα. Πολλαπλασιάζονται τα νυχτερινά σχολεία για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού.
1958 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός, Jamie Lee Curtis Τζέιμι Λι Κέρτις
1963 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίζεται 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.
1963 Οι Beatles κυκλοφορούν τον δίσκο With The Beatles.
1967 Γεννήθηκε ο Γερμανός τενίστας, Μπόρις Μπέκερ
1975 Ο Χουάν Κάρλος ντε Μπορμπόν ανακηρύσσεται βασιλιάς, δύο μέρες μετά το θάνατο του αρχιστράτηγου Φρανσίσκο Φράνκο στη Μαδρίτη. Ο Χουάν Κάρλος, ο διάδοχος που διάλεξε ο ίδιος ο Φράνκο, ορκίζεται ότι θα παραμείνει πιστός στις αρχές του Φράνκο.
1977 Το υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο «Concorde» εκτελεί την παρθενική εμπορική πτήση του, από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.
1980 Πέθανε η Αμερικανίδα ηθοποιός Mae West (Μέι Γουέστ γεννήθηκε 17 Αυγούστου, 1893 στο Brooklyn)
1989 Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης, κατά την τέταρτη φάση των διερευνητικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφασίζουν τη σύσταση οικουμενικής Κυβέρνησης, υπό τον ακαδημαϊκό Ξενοφώντα Ζολώτα.
1989 Βόμβα εκρήγνυται στη δυτική Βηρυτό, κοντά στην αυτοκινητοπομπή του λιβανέζου προέδρου, Ρενέ Μουαβάντ. Ο πρόεδρος πέφτει νεκρός.
1990 Η βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ ανακοινώνει την παραίτησή της, έπειτα από 11 χρόνια, όταν αμφισβητείται από την ηγεσία των Συντηρητικών.
1991 Ο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, εκλέγεται νέος γ.γ του ΟΗΕ.
2002 Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώνονται σε ταραχές, ζητώντας να μη γίνει ο διαγωνισμός ομορφιάς Μις Κόσμος στη Νιγηρία. Οι ταραχές προκαλούνται από μουσουλμάνους, οι οποίοι εισβάλλουν και καίνε τα γραφεία εφημερίδας που είχε γράψει ότι — αν ζούσε ο προφήτης Mωάμεθ ίσως να είχε παντρευτεί μια από τις διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία για τη Mις Κόσμος. Πάνω από 100 νεκροί, 200 τραυματίες, 12.000 άστεγοι, 22 κατεστραμμένες εκκλησίες και 8 κατεστραμμένα τζαμιά είναι ο τραγικός απολογισμός των ταραχών. Τελικά, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Λονδίνο, με νικήτρια την Τουρκάλα υποψήφια.
2002 Το ΝΑΤΟ διευρύνεται προς Ανατολάς. Επτά νέες χώρες εισέρχονται στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Πρόκειται για τις Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βουλγαρία και Ρουμανία.
2004 Ξεσπά η λεγόμενη «Πορτοκαλί Επανάσταση» στην Ουκρανία.
2005 Η Αγκέλα Μέρκελ γίνεται η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας.
2007 Πέθανε ο διακεκριμένος Γάλλος χορογράφος, διευθυντής όπερας, και ιδρυτής της ομώνυμης σχολής χορού της Λωζάνης στην Ελβετία Μορίς Μπεζάρ (Maurice Béjart γεννήθηκε 1 Γενάρη 1927 στη Μασσαλία)
2011 Πέθανε ο Αργύρης Κουνάδης, Έλληνας συνθέτης. Έγραψε κλασσική μουσική, αλλά και λαϊκά τραγούδια, όπως το «Do you like the Greece» και «Όρτσα τα Πανιά», που ερμήνευσε ο Αντώνης Καλογιάννης. (Γεν. 14/2/1924)
2024:Μεγάλη συναυλία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προς τιμήν του Κώστα Βάρναλη
Επιστημονικό Συνέδριο ΚΚΕ με συναυλία – αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη