Η δεκαετία του ’60 εκτός των άλλων χαρακτηρίζεται και από τα μεγάλα βήματα στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Ο ανταγωνισμός μεταξύ του καπιταλιστικού και του σοσιαλιστικού συστήματος σ’ αυτό το ανώτερο πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι έντονος και καρποφόρος. Στις 12 Απρίλη του 1961 ο άθλος του Σοβιετικού Γιούρι Γκαγκάριν του πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο διάστημα με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ», συγκλόνισε την ανθρωπότητα και ήταν η ζωντανή απόδειξη του προβαδίσματος της σοβιετικής επιστήμης στο συγκεκριμένο τομέα. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, στις 20 Φλεβάρη του 1962 ο Αμερικανός Τζον Γκλεν πραγματοποιεί τρεις περιστροφές στην τροχιά της Γης μέσα στο θαλαμίσκο «Φιλία 7», ενώ τα χνάρια του θα ακολουθήσουν το Μάη και τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς οι Αμερικανοί κοσμοναύτες Σκοτ Κάρπεντερ και Ουόλτερ Σίρα.
Εκεί που φαινόταν ότι επήλθε ισοπαλία, οι Σοβιετικοί επιστήμονες προχώρησαν ένα βήμα πιο μπροστά. Οι κοσμοναύτες Αντριάν Νικολάγιεφ και Πάβελ Ποπόβιτς πραγματοποιούν την πρώτη διπλή πτήση. Ο «Βοστόκ- 3» του Νικολάγιεφ εκτοξεύτηκε στο διάστημα στις 11 Αυγούστου, μια μέρα πριν από το «Βοστόκ- 4» του Πόποβιτς, αλλά και οι δύο πραγματοποιούν τις περιστροφές τους σε σχεδόν ταυτόσημες τροχιές, σε απόσταση που κυμαίνεται μεταξύ τριών και χιλίων μιλίων.
Το 1962 ήταν όμως μια χρονιά γεμάτη με επιτεύγματα στον τομέα της Διαστημικής. Τον Ιούλη τίθεται σε τροχιά από τους Αμερικανούς ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος «Τέλσταρ», ο οποίος πραγματοποιεί σειρά επιστημονικών πειραμάτων και την πρώτη μετάδοση ζωντανής τηλεοπτικής εικόνας από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Σημαντικά βήματα έγιναν όμως και στο μέτωπο των διαπλανητικών πτήσεων. Το Νοέμβρη του 1962, η ΕΣΣΔ ανακοινώνει την εκτόξευση προς τον Αρη του διαστημικού παρατηρητηρίου «Αρης- 1». Ηταν η πρώτη πετυχημένη εκτόξευση διαστημοπλοίου με προορισμό άλλον πλανήτη. Σε ένα μήνα, το Δεκέμβρη, οι ΗΠΑ στέλνουν στην Αφροδίτη το «Μάρινερ – 2», το πρώτο διαστημόπλοιο που μελετά αυτόν τον πλανήτη, πολλαπλασιάζοντας μέσα σε λίγες ώρες τις γνώσεις μας για τον παράδοξο γείτονα.