1944 Η απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη
Ντοκουμέντα και διδάγματα
Σύγχρονη Εποχή – Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ
Αθήνα, 2019, σχ. 0,29Χ0,21 εκατ., σελ. 221
Παρουσιάζει ο Θανάσης Ν. Καραγιάννης //
Η διαχρονικότητα των ιστορικών γεγονότων, η οποία εκπηγάζει μέσα από επιστημονικές αναλύσεις και ερμηνείες, που έχουν ως επιστημονικά μεθοδολογικό και ταξικό εργαλείο το Διαλεκτικό και Ιστορικό Υλισμό, είναι αναμφισβήτητα αναγκαίες και χρήσιμες κυρίως για τη νεολαία μας και πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του εκπαιδευτικού που διδάσκει Ιστορία, αλλά και του γονιού που ψάχνει για την αντικειμενική ιστορική αλήθεια, μέσα από διάφορες ιστορικές πηγές, που δεν αποκρύπτουν ή παραποιούν τα γεγονότα, και που επιθυμεί να συζητήσει με τα παιδιά τους, αυτά, ή πέρα από αυτά, που τους διδάσκει το αστικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα ιστορικά τεκμήρια και ντοκουμέντα, βέβαια, όταν τεθούν στα παιδιά και στους εφήβους, είναι ικανά να λειτουργήσουν ως πυξίδες για τη θεωρητική ιστορική κατάρτισή τους και την ερμηνευτική προσέγγιση της ιστορικής αλήθειας. Έτσι, η παραχάραξη της Ιστορίας, η οποία επιχειρείται από αστούς ακαδημαϊκούς και συγγραφείς, θα πέσει στο κενό και οι επίδοξοι «ιστορικοί» θα περιέλθουν σε περιφρόνηση, γιατί «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός», αλλά σίγουρα η αλήθεια είναι χρυσός που λάμπει.
Όπως τονίζεται στον πρόλογο του παρουσιαζόμενου βιβλίου, τον οποίο υπογράφει η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟΑ: «[…] Είναι μια έκδοση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές του ΚΚΕ και του λαού μας, αλλά και εξαγωγής διδαγμάτων. Αποτελεί προϊόν μιας πολύμηνης, συλλογικής και πολυεπίπεδης προσπάθειας μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και φίλων του Κόμματος. Για πρώτη φορά δε, έρχονται στο φως ντοκουμέντα της περιόδου στην οποία αναφέρεται. Για την έκδοσή του, σημαντική ήταν η συμβολή του Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ […]
Η λαϊκή πάλη το Δεκέμβρη υπήρξε φαινόμενο μοναδικό σε όλη την καπιταλιστική Ευρώπη μετά από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας, που εξ αντικειμένου διαπερνούσε την ελληνική κοινωνία και τα προηγούμενα χρόνια, το Δεκέμβρη πρόβαλε με μεγαλύτερη οξύτητα, καθώς είχε φύγει από τη μέση ο παράγοντας της ξένης κατοχής.
Στις μάχες των 33 ημερών πρωταρχικά αναδείχτηκαν η μαζική λαϊκή οργάνωση και αυτενέργεια, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η πολιτική επαγρύπνηση, μαζί με την αυτοθυσία, σ’ έναν αγώνα που δόθηκε με πρωταγωνιστή την εργατική τάξη και το Κόμμα της, το ΚΚΕ.
Ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά έδωσε μια άνιση μάχη απέναντι στο βρετανικό ιμπεριαλισμό και την ελληνική αστική τάξη, που δε δίστασε ν’ αξιοποιήσει δωσίλογους και ταγματασφαλίτες προκειμένου να διαφυλάξει την εξουσία της.
Η στάση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ να μην υποχωρήσουν και ν’ απορρίψουν το τελεσίγραφο του Σκόμπι ήταν σωστή. Η υποχώρηση θα σήμαινε απόλυτη πολιτική και ηθική απαξίωση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Μια τέτοια ήτταμ χωρίς μάχη, θα τσάκιζε το εργατικό κίνημα.
Παρά την ηρωική στάση του Κόμματος το Δεκέμβρη του ’44, σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, το ΚΚΕ βρέθηκε ιδεολογικά-πολιτικά ανέτοιμο να διαμορφώσει εξελίξεις σε όφελος του λαού. […]»
Ουσιαστικά πρόκειται για Λεύκωμα με πλήθος από φωτογραφίες και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα (εφημερίδες, προκηρύξεις, διακηρύξεις, μπροσούρες, αφίσες, δελτία πληροφοριών, σχεδιαγράμματα, εξώφυλλα καταστατικών, εκθέσεις, επιστολές, αντικομμουνιστικά φυλλάδια, ανακοινωθέντα, ξυλογραφίες, σκίτσα, χάρτες, πίνακες, κατάλογοι, έγγραφα, ραδιοτηλεγραφήματα, τρικάκια, συνθήματα, οργανογράμματα κ.ά.)
Οι εκατοντάδες φωτογραφίες που περιέχονται ισούνται με πολλές χιλιάδες λέξεις, είναι αποκαλυπτικές, αποδεικτικά ντοκουμέντα γι’ αυτή την πολύπαθη και πολυτάραχη ιστορική περίοδο, που σημάδεψε την ψυχή και το μυαλό της εργατικής τάξης και του απλού λαού μας.
Συγκλονιστικές φωτογραφίες και συναρπαστικά ντοκουμέντα των περιόδων Κατοχής και Δεκεμβριανών, αλλά και της αμέσως μετακατοχικής περιόδου αποτελούν πολύτιμο υλικό για τον παιδαγωγό, επιστήμονα, πολίτη εκπαιδευτικό, ο οποίος επιβάλλεται να τα χρησιμοποιήσει για την ιστορική γνώση των μαθητών του, για τον κοινωνικο-πολιτικό προβληματισμό τους, κυρίως των εφήβων, αφού στην ηλικία αυτή, απ’ ότι γνωρίζουμε από την Εξελικτική Ψυχολογία, διαμορφώνεται και θεμελιώνεται η πολιτική συνείδηση του ανθρώπου. Ελπίζουμε ότι και οι γονείς που πιστεύουν στην πολύπλευρη αγωγή και εκπαίδευση των παιδιών του, να χρησιμοποιήσουν το παρόν βιβλίο, να το μελετήσουν μαζί με τα παιδιά τους, ώστε ν’ αναπτυχθεί μια διαλεκτική σχέση, μια σύγκρουση στο μυαλό τους, με το περιεχόμενό του και με όσα γράφονται στα σχολικά βιβλία και με όσα διδάσκονται αντιεπιστημονικά και ανιστόρητα από κάποιους εκπαιδευτικούς.
Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από τον επίλογο του παρόντος βιβλίου-λευκώματος, ώστε ο αναγνώστης να ενημερωθεί για την αντικειμενική ιστορική αλήθεια από την πλευρά της εργατικής τάξης και των κοινωνικών λαϊκών στρωμάτων, που δεν έχουν λόγο να την αποκρύψουν ή να την παραχαράξουν, αφού αφορά, επηρεάζει και καθοδηγεί τα ταξικά τους συμφέροντα:
«Παρά την ήττα στην ένοπλη ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη και την απαράδεκτη υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, η κατάσταση παρέμενε κρίσιμη και ρευστή, η αστική εξουσία δεν είχε σταθεροποιηθεί, ενώ το κύρος και η επιρροή του ΚΚΕ και του ΕΑΜικού κινήματος παρέμενε μεγάλη. Η μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος και τ’ αποτελέσματα στις αρχαιρεσίες των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ακόμα, το 1946, ο Ριζοσπάστης και η Ελεύθερη Ελλάδα είχαν τη μεγαλύτερη πανελλαδική κυκλοφορία. […]
Ήταν ξεκάθαρο ότι η αστική τάξη δεν είχε επιφέρει ακόμα την επιδιωκόμενη αλλαγή συσχετισμού προς όφελός της, παρά και την ορισμένη ανασυγκρότηση του αστικού κράτος που πέτυχαν μετά το Δεκέμβρη και με τη βοήθεια των βρετανικών δυνάμεων. Γι’ αυτόν το λόγο, επεδίωκε να ξεριζώσει από τη συνείδηση του ελληνικού λαού την όποια δυναμική ριζοσπαστισμού είχε διαμορφωθεί στα χρόνια της Κατοχής και του ΕΑΜικού αγώνα με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, όπως και του καθοριστικού ρόλου της ΕΣΣΔ στη νικηφόρα έκβαση του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Συνέχισαν τους διωγμούς κατά των κομμουνιστών και άλλων ΕΑΜιτών και ΕΛΑΣιτών –που ανάγκασαν χιλιάδες να βγουν στα βουνά και άλλους να επιλέξουν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς (Μπούλκες)– ενσωμάτωσαν τους ταγματασφαλίτες και τους δωσίλογους στους ένοπλους και διοικητικούς μηχανισμούς του κράτους, όπως και τις προϋποθέσεις για την προετοιμασία μπροστά στη σύγκρουση για την ολοκληρωτική επικράτηση. […]»
Ένα βιβλίο, που επιβάλλεται να μπει στα ράφια των σχολικών και οικογενειακών βιβλιοθηκών και φυσικά να μην παραμείνει διακοσμητικά εκεί. Αλλά, να μελετηθεί με τον προσήκοντα σεβασμό απέναντι σε όλους τους μαχητές του λαού μας, που θυσίασαν τη ζωή τους σε ταξικούς αγώνες για λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, δικαιοσύνη.
Ένα βιβλίο, που συμβάλλει στη θωράκιση της ταξικής μας συνείδησης, ώστε κι εμείς σήμερα, αλλά και αύριο να συνεχίσουμε τους αγώνες των ηρώων/αγίων μας, μέσα από ταξικούς συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για την επίτευξη των στόχων μας, που φυσικά είναι η ανάληψη της εργατικής εξουσίας σε μια διαφορετική κοινωνία και οικονομία, σοσιαλιστική/κομμουνιστική.
Για τους φιλομαθείς και φιλίστορες, οι οποίοι επιθυμούν να μελετήσουν περισσότερο και βαθύτερα αυτή την ιστορική περίοδο, παρατίθενται στοιχεία και βιβλία στους καταλόγους: «Αρχεία και Βιβλιοθήκες» και «Βιβλιογραφία», και καλό διάβασμα…
1944. Η απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη