Στις 19 Απρίλη 1775 αρχίζει ο πόλεμος για την Ανεξαρτησία μεταξύ των αποίκων της Βόρειας Αμερικής και των αγγλικών στρατευμάτων. Τη μέρα αυτή γίνονται δυο μάχες, στο Λέξινγκτον και το Κόνκορντ, που καταλήγουν σε νίκη των εξεγερμένων. Οι Αγγλοι υπολογίζεται ότι έχασαν το ένα τρίτο των δυνάμεών τους στις συγκρούσεις. Τα γεγονότα αυτά ήταν το σύνθημα για να πάρει παντού ο λαός τα όπλα. Ετσι, ο αγώνας των αποίκων για την αποτίναξη των δεσμών της αγγλικής τυραννίας μπαίνει στο κρισιμότερο στάδιό του, το οποίο τελειώνει το 1783 με τη συνθηκολόγηση της Αγγλίας και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Βασική προϋπόθεση, για να συγκρουστούν οι βορειοαμερικανικές αποικίες με την Αγγλία, ήταν να αναπτυχθεί σ’ αυτές ο καπιταλισμός. Η αμερικανική επανάσταση είναι ένα γεγονός ιστορικά νομοτελειακό που το προετοίμασε όλη η προηγούμενη ανάπτυξη των αποικιών. Αμεση αιτία που προκάλεσε το μαζικό κίνημα εναντίον της μητρόπολης την 7η δεκαετία του 17ου αιώνα και αμέσως ύστερα στα 1775 την επανάσταση, ήταν η πολιτική της έντονης βίας και καταπίεσης που άρχισε να εφαρμόζει η Αγγλία στις αποικίες μετά τον επταετή πόλεμο.
Η αγγλική αστική τάξη, αφού κατάφερε να ξεμπερδέψει με τη Γαλλία, το βασικό της ανταγωνιστή στη Βόρεια Αμερική, στράφηκε προς τη νέα πηγή κινδύνων για τα συμφέροντά της, την ανερχόμενη αμερικανική αστική τάξη, η οποία ζητούσε την οικονομική της ανεξαρτησία.
Η «αντίστροφη μέτρηση» άρχισε το 1763, όταν ο βασιλιάς της Αγγλίας απαγόρευσε τον περαιτέρω αποικισμό των δυτικών περιοχών και στη συνέχεια (1764) επέβαλε δασμούς σε σειρά προϊόντων που εισάγονταν στις αποικίες. Παράλληλα, ενισχύθηκαν σημαντικά τα αγγλικά στρατεύματα, για να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις των αποίκων. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η επιβολή του «φόρου χαρτοσήμου». Ο ξεσηκωμός των αποίκων οδηγεί στην κατάργηση του φόρου το 1766.
Ο αγώνας για την ανεξαρτησία των βορειοαμερικανικών αποικιών σφραγίζεται από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας που συνέταξε ο Τόμας Τζέφερσον και εγκρίνεται από το Κογκρέσο στις 4 Ιούλη του 1776. Είναι ένα αντιφεουδαρχικό μανιφέστο, όπου διακηρύσσονται οι δημοκρατικές και αστικοδημοκρατικές ελευθερίες, η ισονομία, η κυριαρχία του λαού και το δικαίωμά του να αλλάζει τη μορφή του πολιτεύματος.
Πηγή: Ριζοσπάστης