📇 Σαν σήμερα 16 Νοεμβρίου – 📌
📋 Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
__και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
Παγκόσμια Ημέρα Ανεκτικότητας
Ορίστηκε από την UNESCO το 1995, ως “οικοδόμηση για την ελεύθερη ροή ιδεών τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τον κοινό πολιτισμό για την αμοιβαία κατανόηση“. _Η ανεκτικότητα είναι επίσης μία κατάσταση ειρήνης, όπου υπάρχει η αρμονία που χρειαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον
42 π.Χ. Γεννήθηκε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Τιβέριος, επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός
534 Δημοσιεύεται η δεύτερη και τελική αναθεώρηση του Ιουστινιάνειου Κώδικα. Αρχίζουν να δημοσιεύονται οι «Νεαρές».
1380 Ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ’ της Γαλλίας ανακοινώνει την κατάργηση όλων των φόρων στη χώρα του.
1532 Ο Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής, Φρανσίσκο Πιζάρο, αιχμαλωτίζει τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταχουάλπα και καταλύει την αυτοκρατορία τους. Θα τον εκτελέσει τον Αύγουστο του 1533 μαζί με 2.000 συμπατριώτες του, παρά την καταβολή τεράστιων ποσοτήτων χρυσού από τους ιθαγενείς για την απελευθέρωσή τους.
1717 Γεννήθηκε ο Γάλλος μαθηματικός, Ζαν Λε Ρον Ντ’ Αλαμπέρ, συνεργάτης της «Εγκυκλοπαίδειας» του Ντενί Ντιντερό
1776 Στις ΗΠΑ, γερμανοί μισθοφόροι της Αγγλίας καταλαμβάνουν το Fort Washington στη Νέα Υόρκη από τους επαναστάτες. Την ίδια μέρα οι Κάτω χώρες αναγνωρίζουν τις ΗΠΑ.
1822 Δολοφονήθηκε ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, Παναγιώτης Κρεββατάς
1829 Γεννήθηκε ο Ρώσος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Άντον Ρουμπινστάιν, ένας από τους σημαντικότερους βιρτουόζoυς πιανίστες του 19ου αιώνα.
1828 Υπογράφεται στο Λονδίνο πρωτόκολλο από τους εκπροσώπους των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νέου ελληνικού κράτους. Αφήνει εκτός ελληνικής επικράτειας τη Στερεά Eλλάδα, ενώ περιλαμβάνονται μόνο η Πελοπόννησος και οι Κυκλάδες.
1831 Πεθαίνει ο Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλάουζεβιτς, διάσημος για τη ρήση του «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».
1841 Ο Ναπολέων Γκουερίν πατεντάρει το πρώτο σωσίβιο κατασκευασμένο από φελλό.
1849 Ο Ρώσος συγγραφέας, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, καταδικάζεται σε θάνατο για αντικυβερνητική δραστηριότητα που σχετίζονταν με μια ριζοσπαστική ομάδα διανοούμενων. Αργότερα η ποινή του θα μετατραπεί σε καταναγκαστικά έργα.
1852 Ο Άγγλος αστρονόμος Τζον Ράσελ Χιντ ανακαλύπτει τον αστεροειδή 22 Καλλιόπη.
1855 Ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που βλέπει τους καταρράκτες της Βικτωρίας στα σημερινά σύνορα Ζάμπιας και Ζιμπάμπουε. Ο David Livingstone (19 Μαρτίου 1813 – 1η Μαΐου 1873) ήταν Σκωτσέζος ιεραπόστολος, ιατρός και εξερευνητής της Αφρικής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εξερευνητές, πρώτος Ευρωπαίος που διέσχισε την ισημερινή Αφρική από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδικό, ενώ επίσης εξερεύνησε την κοιλάδα του Ζαμβέζη. Αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ζωής του στην ανακάλυψη των πηγών του Νείλου. Οι ανακαλύψεις του προηγήθηκαν του Μοιράσματος της Αφρικής από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.
1860 Διαλύεται η Βουλή από τον Όθωνα και προκηρύσσονται εκλογές για τον Ιανουάριο του 1861.
1864 Ο Γεώργιος Α’ παρουσιάζεται στη Βουλή, ορκίζεται πίστη στο νέο Σύνταγμα της χώρας και γίνεται ο πρώτος συνταγματικός βασιλιάς της Ελλάδας. Την ίδια ημέρα η εθνοσυνέλευση διαλύεται.
1893 Ιδρύεται στην Πράγα η ποδοσφαιρική ομάδα Σπάρτα.
1895 Γεννιέται ο Πάουλ Χίντεμιτ (Paul Hindemith, πέθανε – 28-Δεκ-1963) ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς μουσικούς σύγχρονης κλασικής μουσικής Ήταν συνθέτης, βιολιστής, βιολονίστας, μουσικοδιδάσκαλος, μουσικολόγος και διευθυντής ορχήστρας.
1904 Η Γαλλία παραχωρεί την κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά στις ΗΠΑ, μετά την αγορά όλων των οικονομικών δικαιωμάτων της γαλλικής εταιρείας που είχε αρχίσει το έργο.
1907 Η Οκλαχόμα γίνεται η 46η Πολιτεία των ΗΠΑ.
1914 Αρχίζει τη λειτουργία της η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve Bank.
1918 Από τα συντρίμμια της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας ξεπηδά η Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη δημοκρατία με προσωρινό πρόεδρο τον κόμη Μίχαλι Κάρολι.
1920 Ιδρύεται η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία QANTAS.
1922 Γεννιέται ο Πορτογάλος κομμουνιστής συγγραφέας Ζοζέ ντε Σόζα Σαραμάγκου (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1998).
1933 Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις, 16 χρόνια μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων.
1938 Ο Άλμπερτ Χόφμαν συνθέτει για πρώτη φορά το διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος (LSD) στα εργαστήρια της Sandoz στη Βασιλεία.
1939 Ιδρύεται η Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής (Γυμναστική Ακαδημία).
1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το υποβρύχιο «Τρίτων» (κυβερνήτης υποπλοίαρχος Επαμεινώνδας Κοντογιάννης) επιτίθεται εναντίον γερμανικής νηοπομπής στον Καφηρέα, βυθίζει ένα πετρελαιοφόρο και, ενώ προσπαθεί να διαφύγει, δέχεται την επίθεση γερμανικού καταδιωκτικού και τελικά βυθίζεται. Δεκαεννέα μέλη του πληρώματος χάνονται μαζί του.
1943 Γεννήθηκε ο Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Μάικλ Τσιμίνο («Ελαφοκυνηγός»)
1945 Ιδρύεται στο Λονδίνο η UNESCO, ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.
1950 Στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Συνεδρίου των Υπερασπιστών της Ειρήνης που διεξήχθη στη Βαρσοβία (16–22/11/1950) ιδρύεται το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.
1951 Εκδίδεται η καταδικαστική σε θάνατο απόφαση του στρατοδικείου για το Νίκο Μπελογιάννη και άλλα 11 στελέχη του ΚΚΕ (Ε. Ιωαννίδου, Στ. Γραμμένο, Δ. Καλοφωλιά, Θ. Γεωργιάδου, Αφρ. Μανιάτη, Αθ. Κανελλόπουλο, Δ. Κανελλόπουλο, Π. Παπανικολάου, Στ. Δρομάζο, Καλ. Παπαδοπούλου και Λ. Κόττου).
Άλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές, που κυμαίνονταν από ισόβια δεσμά έως και τριετή φυλάκιση με αναστολή. Οι θανατικές καταδίκες δεν εκτελέστηκαν. Ήταν καταδίκες που στηρίζονταν στον Α.Ν. 509 και αφορούσαν αποκλειστικά στις πολιτικές πεποιθήσεις των καταδικασμένων.
Το καθεστώς ήθελε να αποφύγει μια διεθνή καταδίκη για διάπραξη πολιτικών εγκλημάτων. Ήθελε, όμως, να σπείρει και την τρομοκρατία με τις κάνες των όπλων του εκτελεστικού αποσπάσματος. Έτσι, κατασκευάστηκε μια δεύτερη δίκη, όπου ο Μπελογιάννης και 28 ακόμα σύντροφοί του σύρθηκαν να δικαστούν με την αισχρή κατηγορία του κατασκόπου (902.gr).
1952 Ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου κερδίζει τις εκλογές. Λαμβάνει το 49,22% των ψήφων και 247 έδρες.
1953 Γεννιέται η τραγουδίστρια Γλυκερία.
Κλαρκ Γκέιμπλ. Ο «Βασιλιάς του Χόλιγουντ», το σύμβολο της αρρενωπότητας με τα μεγάλα… αυτιά
1960 Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός, Κλαρκ Γκέιμπλ («Όσα παίρνει ο άνεμος»)
1964 Παραιτείται ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού, Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω διαφωνίας με τον πατέρα του πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά και των κατηγοριών μερίδας του Τύπου για χαριστικές αναθέσεις έργων.
1965 Πρόγραμμα Βενέρα: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το διαστημικό σκάφος Βενέρα 3 προς τον πλανήτη Αφροδίτη και θα είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που θα φτάσει στην επιφάνεια άλλου πλανήτη.
1967 Κορυφώνεται μια ακόμη κρίση στην Κύπρο. Δυνάμεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, με επικεφαλής τον ίδιο τον Γρίβα, μπαίνουν στο υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο χωριό του Αγίου Θεοδώρου. Οι συγκρούσεις γενικεύονται, με τη χρήση τεθωρακισμένων, βαρέων όπλων και πυροβολικού. Το βράδυ της 15ης του Νοέμβρη, οι δυνάμεις του Γρίβα, ο οποίος κινείται βάσει σχεδίου που έχει εγκριθεί προκαταβολικά από τη χούντα της Αθήνας, καταλαμβάνουν τα χωριά Κοφινού και Αγιος Θεόδωρος. Τα γεγονότα της Κοφινού προκαλούν μείζονα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Τουρκία προχώρησε σε επιδεικτικές παραβιάσεις του κυπριακού θαλάσσιου και εναέριου χώρου. Στα παρασκήνια έχει ήδη αρχίσει το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούλη του 1974 (Πηγή 902.gr).
1970 Πέθανε ο πολιτικός και πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης
1971 Πέθανε ο ρεμπέτης, Στράτος Παγιουμτζής
1973 Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «καλεί το λαό μας να εκδηλώσει μαζικά τη συμπαράστασή του στους φοιτητές».
Η αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους φοιτητές κορυφώνεται. Έξω από το Πολυτεχνείο έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες λαού, ενώ το μεσημέρι ενώθηκαν μαζί τους και αγρότες των Μεγάρων. Την ίδια μέρα οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης προχώρησαν επίσης σε κατάληψη του Πολυτεχνείου της πόλης. Έως το βράδυ οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης είχαν ξεπεράσει τις 2.500. Κινητοποιήσεις έγιναν και στα Ιωάννινα.
Από το απόγευμα η κατάσταση οξύνεται. Έξω από το Πολυτεχνείο και στο κέντρο της Αθήνας η αστυνομία επιτίθεται στους διαδηλωτές, κάνοντας χρήση ακόμα και πλαστικών σφαιρών. Οι συμπλοκές γρήγορα γενικεύονται. Πολλοί τραυματίζονται και μεταφέρονται στο Πολυτεχνείο. Ο ραδιοσταθμός των φοιτητών κάνει έκκληση για ιατροφαρμακευτικό υλικό, γιατρούς, κλπ.
Καθώς η επίθεση κατά του Πολυτεχνείου φαίνεται αναπόφευκτη, αρχίζουν να στήνονται οδοφράγματα, καθώς και ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο. Στην περιοχή του Πολυτεχνείου ακούγονται πυροβολισμοί, οι οποίοι σύντομα πυκνώνουν. Οι διαδηλωτές ενισχύουν τα οδοφράγματα και ο ραδιοσταθμός των φοιτητών απευθύνει εκκλήσεις στο λαό για ενεργό συμπαράσταση.
Μεσάνυχτα: Οι πρώτες στρατιωτικές μονάδες εξέρχονται από τους στρατώνες τους στο Γουδί και το Διόνυσο και κατευθύνονται προς το Πολυτεχνείο.
1980 Η πορεία για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου δέχεται τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας. Η 20χρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής χάνουν τη ζωή τους από χτυπήματα κλομπ αστυνομικών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 150.
1981 Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές εγκρίνουν το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β.
1982 Πέθανε ο Θανάσης Χατζής (γεννήθηκε στο Αμύνταιο το 1905) ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, αντιστασιακός και μαχητής του ΔΣΕ. Η οικογένειά του, αγροτική _ δοσμένη για την υπεράσπιση των ελληνικών πληθυσμών από τη βουλγαρική εθνικιστική δράση. Αποτέλεσμα της έκθεσής της στα μάτια των οθωμανικών αρχών ήταν να διωχθεί από τους Τούρκους και να βρεθεί φτωχή στη Θεσσαλονίκη. Ο Χατζής τελείωσε το Γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη όπου ήρθε σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες. Έγινε μέλος του ΚΚΕ και έπειτα πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη οδοντιατρική Σχολή. Αναδείχθηκε στις μεγάλες φοιτητικές απεργίες του 1929-30 σαν ηγετικό στέλεχος της νεολαίας. Στη συνέχεια, σαν επαγγελματικό στέλεχος του ΚΚΕ, δούλεψε σε οργανώσεις της Αθήνας, του Πειραιά και της επαρχίας. Για την επαναστατική του δράση φυλακίστηκε και την περίοδο της Μεταξικής Δικτατορίας στάλθηκε στην Ακροναυπλία. Δραπέτευσε στις αρχές της Κατοχής και εργάστηκε για την οργανωτική αναγέννηση του ΚΚΕ. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ από την ίδρυσή του και αργότερα εξελέγη γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ. Τη θέση αυτή διατήρησε μέχρι τον Αύγουστο του 1944, όταν διαφώνησε με τη Συνθήκη του Λιβάνου και αντικαταστάθηκε από τον Παρτσαλίδη. Ο Χατζής έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά και μετά στάλθηκε σαν υπεύθυνος του ΚΚΕ στη Στερεά Ελλάδα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε γραμματέας της ΚΟ Μακεδονίας-Θράκης. Το καλοκαίρι του 1946 συνελήφθη και εξορίστηκε στην Ικαρία μαζί με άλλα στελέχη του Κόμματος. Το 1947 δραπέτευσε και πέρασε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ). Στην 5η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, τον Δεκέμβριο του 1948, διαφώνησε με την ηγεσία του Κόμματος και απομακρύνθηκε από την Κεντρική Επιτροπή.
Μετά τον Εμφύλιο εγκαταστάθηκε σαν πολιτικός πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση, όπου ήρθε σε ρήξη με τον Ζαχαριάδη και διαγράφηκε. Μετά τη καθαίρεση του Ζαχαριάδη το 1956 επανήλθε ενεργά για να διαγραφεί και πάλι στην 8η Ολομέλεια της ΚΕ (1958). Επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα το 1974 και πέθανε στην Αθήνα. Κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών στις 18 Νοεμβρίου.[2] Συνέγραψε το τετράτομο έργο Η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε _δείτε Ριζοσπάστης Μνήμη Θ. Χατζή.
__Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ. Τόμ. 1: 1919-1949. Αθήνα: Σύγχρονη Εποχή, 2012.
__Ιστορία της Αντίστασης, 1940-45. Αθήνα: Αυλός, 1979.
__Ρούσσος, Πέτρος. Η μεγάλη πενταετία”. Αθήνα: Σύγχρονη Εποχή, 1976.
__Χατζής, Θανάσης. Η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε. 3 τόμ. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 1983.
1988 Στις εκλογές που γίνονται στο Πακιστάν, για πρώτη φορά μετά από το 1977, ο λαός επιλέγει τη Μπεναζίρ Μπούτο για πρωθυπουργό της χώρας. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία ενός μουσουλμανικού κράτους.
1989 Εγκαινιάζεται ο πρώτος μη κρατικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, το MEGA Channel.
1991 Η ρωσική κυβέρνηση αποφασίζει την απέλαση του πρώην προέδρου της Ανατολικής Γερμανίας, Έρικ Χόνεκερ.
1993 Αμερικανικό εφετείο χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την απαγόρευση σε ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.
1994 Η Τουρκία ανακοινώνει ότι θεωρεί αιτία πολέμου την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
1997 Πέθανε ο Ζορζ Μαρσέ (Georges René Louis Marchais _γεννήθηκε στην Λα Ογκέτ, Καλβαντός, 7-Ιουν-1920) Γάλλος πολιτικός, επί σειρά ετών ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος. Καταγόταν από εργατική οικογένεια, ενώ ο ίδιος εργάστηκε ως μεταλλωρύχος. Το 1947 πέτυχε να ενταχθεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, κατόπιν της πρωτοβουλίας του για κοινή δράση με τους σοσιαλιστές και τους ριζοσπάστες, που πρότεινε να ενεργούν σαν κοινό μέτωπο _εποχή Λαϊκών μετώπων _δείτε Ριζοσπάστης _και εδώ Αρνούμενος να αμφισβητήσει το σοβιετικό καθεστώς, διατήρησε σαφείς αποστάσεις από την πολιτική του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Ο Μαρσέ ήταν υποψήφιος για τη Γαλλική Προεδρία της Δημοκρατίας στα 1981, λαμβάνοντας το 15% των ψήφων, ενώ στο δεύτερο γύρο συμφώνησε να υποστηρίξει το Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος εκλέχθηκε και ανταπόδωσε την εξυπηρέτηση με την παραχώρηση πολλών υπουργείων στους κομμουνιστές. Ωστόσο, η άκαμπτη στάση του Μαρσέ, όσον αφορά στην άρνησή του να ασκήσει την οποιασδήποτε μορφής κριτική στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, ή να συμμεριστεί τις αρχές του “Ευρωκομμουνισμού” οι οποίες προωθούνταν στην εποχή του, οδήγησαν τον ίδιο σε απομόνωση και το Κομμουνιστικό Κόμμα σε διολίσθηση στον οπορτουνισμό (ενώ το % του Κόμματος έπεσε στα επίπεδα του 7-10%). Τελικά, στα 1990 _με τις ανατροπές ο Μαρσέ μίλησε για σφάλματα της σοβιετικής ηγεσίας (αφού αρχικά είχε εγκρίνει την επέμβαση στο Αφγανιστάν) και τέσσερα χρόνια αργότερα (1994) παρέδωσε την ηγεσία του κόμματος στο διάδοχό του Ρομπέρ Υ.
2000 Ο Μπιλ Κλίντον γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το κομμουνιστικό Βιετνάμ.
2006 Πέθανε ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος και γκουρού του νεοφιλελευθερισμού, Μίλτον Φρίντμαν.
2024:
ΚΝΕ: Φτιάχνουμε τους δικούς μας Νοέμβρηδες | Έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!