Ανοιξη του 1940. Η κατάκτηση της Δανίας και της Νορβηγίας από τη φασιστική Γερμανία, η αδυναμία που έδειξαν μπροστά στην καινούρια αυτή επίθεση η Αγγλία και η Γαλλία, τα απειλητικά σημάδια που φανέρωναν ότι τα χιτλερικά στρατεύματα ετοιμάζονταν να περάσουν σε ενεργό δράση στο δυτικό μέτωπο – όλα αυτά προκάλεσαν σοβαρή ανησυχία στους γαλλικούς και τους αγγλικούς ιθύνοντες κύκλους.
Μέχρι τότε επαναπαύονταν στην κατάπτυστη Συμφωνία του Μονάχου, υπολογίζοντας ότι η ναζιστική Γερμανία θα στραφεί αποκλειστικά κατά της Σοβιετικής Ενωσης.
Στις 10 Μάη του 1940 η κυβέρνηση Τσάμπερλεν παραιτείται και δίνει τη θέση της σε μια πολεμική κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Τσόρτσιλ. Στη Γαλλία όμως δεν υπήρξε καμιά μεταβολή. Η κυβέρνηση της χώρας κώφευε συστηματικά στις εκκλήσεις του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος για τη συγκρότηση κυβέρνησης πατριωτικής ενότητας για την αντιμετώπιση της απειλής. Ετσι χάθηκε ο χρόνος που χρειαζόταν για να προετοιμαστεί η απόκρουση της γερμανικής επίθεσης.
Αυτή ήταν η κατάσταση όταν στις 10 Μάη 1940 η χιτλερική Γερμανία χτύπησε, χωρίς να κηρύξει τον πόλεμο, την Ολλανδία, το Βέλγιο και άρχισε γενική επίθεση στο δυτικό μέτωπο.
Η γερμανική αεροπορία βομβάρδισε τα βασικά αεροδρόμια στο έδαφος της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Βόρειας Γαλλίας. Βομβαρδιστικά κάθετης εφόρμησης, με σειρήνες που σφύριζαν δαιμονισμένα, σκόρπιζαν τη φρίκη και τον πανικό. Οι γερμανικές μηχανοκίνητες φάλαγγες προήλαυναν ασυγκράτητες προς τα δυτικά, προστατευόμενες από την αεροπορία και χρησιμοποιώντας σε πλατιά κλίμακα αεραγήματα.
Την ίδια μέρα η ολλανδική και η βελγική κυβέρνηση απευθύνθηκαν στην Αγγλία και τη Γαλλία ζητώντας βοήθεια. Η αγγλογαλλική διοίκηση έδωσε διαταγή στην πρώτη ομάδα στρατιών να αρχίσει την εφαρμογή του σχεδίου «D». Υστερα από λίγες ώρες τα συμμαχικά στρατεύματα μπήκαν στο Βέλγιο. Αλλά η γερμανική ομάδα στρατιών «Β» συνέτριψε γρήγορα την αντίσταση του ολλανδικού και του βελγικού στρατού και αναχαιτίζοντας τις αγγλογαλλικές μονάδες εξακολούθησε να προχωρεί. Στις 13 Μάη η ολλανδική κυβέρνηση έφυγε για το Λονδίνο. Στις 14 Μάη ο ολλανδικός στρατός συνθηκολόγησε, ενώ στις 17 Μάη τα ναζιστικά στρατεύματα μπήκαν στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες.
Στο μεταξύ μια άλλη ομάδα γερμανικών στρατιών έκανε επίθεση από το Λουξεμβούργο με σαφή στόχο να δημιουργήσει κλοιό γύρω από τη Γαλλία, ενώ οι γαλλικές δυνάμεις υπέστησαν την πρώτη μεγάλη τους ήττα στο μέτωπο του Σεντάν. Είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση της Γαλλίας.
Πηγή: Ριζοσπάστης